Ga naar inhoud

Wat zouden jullie doen??!


Ingrid1982

Aanbevolen berichten

Wij hebben een konijn nu 6 jaar oud.

Dit is echt een superkonijn!! Leeft bij ons in huis, heeft geen hokje alleen een eigen plekje met voerbakjes en toilet.

's morgens bij het ontbijt komt zal altijd een stukje brood halen, zitten wij lekker op de bank, komt ze er gezellig bij, en dan wil ze geknuffeld worden! 's Avonds komt ze altijd mee naar bed, en slaapt ze bij ons op het hoofdeind...

Echt ons maatje dus.

Toch hebben we al heel wat zorgen gehad.

Ze heeft een erfelijke afwijking aan haar gebit, daardoor staan haar kaakjes niet recht boven elkaar, en slijten haar kiezen dus niet! En staan haar tanden en kiezen erg los in haar kaak.

Toen ze keer niet eten wilde zijn we naar die dierenarts geweest, en toen bleek bovenstaand dus! Tijdens het kijken in haar bekje drukte hij zo 1 voortand eruit..zo los zaten die. Ze is toen geopereerd omdat ze veel haken aan kiezen had, die haken hebben ze toen weggehaald. Door die operatie zijn de rest van de voortandjes er ook uit gegaan...

Gelukkig was ze na de operatie heel snel weer de oude...

1.5 jaar (2007) later is ze weer geopereerd, weer haar kiezen erg kort gemaakt, en ook wat kiezen verwijderd doordat die gewoon las in de kaak zaten!

Ook daarna was ze weer snel de oude...

Rond sept. 2009 wilde ze weer slecht eten...wij weer naar de dierenarts. De haken op haar kiezen vielen heel erg mee, was niet noodzakelijk dat daar wat aan gedaan werd, hij zag alleen een kleine ontsteking/abces zitten. Wij hebben toen pijnstiller gekregen, en antibiotica om de ontsteking/abces wat te laten inkapselen. Wel werd er ons verteld dat waarschijnlijk de wortels van kiezen de boosdoener was, daar deze doorblijven groeien, dus dat dat in de toekomst nog wel problemen konden geven, bv. traanoogje doordat er door de wortel druk op het traanbuisje komt.

En idd. vlak daarna begon ze last van traanoogjes te krijgen, en uit 1 neusgaatje kwam helder vocht. Voor de rest konden we niets merken, is ze vrolijk, dol op knuffelen e.d.

Maart 2010 moest ze weer ingeeend worden en dan doet de dierenarts gelijk een lichaamlijke controle....en ja hoor, toen hij in haar bekje keek (met een apparaat waar bij mensen in de oren wordt gekeken, maar dan met een klein opzetstukje erop) schrok hij...van het beetje kiezen, (voor zover het kiezen waren) dat er nog zat. En zag hij ook pus zitten. Ik mocht ook ff kijken en idd....een hele witte dot dikke massa...(weet niet hoeveel dat apparaat vergroot waarmee hij keek) maar vond het best groot/veel.

Hij voelde ook dat er op die plek een abcesje zat..en hij voelde wel meer hobbels en bobbels in haar kaak. Verklaarde dus ook haar traanoogjes en natte neusje.

Kreeg complimeten dat ze het nog zo goed deed, en dat het knap was dat ze nog zo lekker at en vrolijk was, en dan we nog maar van haar moesten genieten zolang het nog ging!!! Kwam erop neer dat mocht ze weer niet willen eten e.d. het beter was dat we haar dan lieten inslapen.

Wij waren dus best wel geschokt doen we van de dierenarts vandaan kwamen....en maakten ons echt zorgen!

Nu zijn we alweer 3 maanden verder, en is de situatie nog steeds hetzelfde...we merken verder helemaal niets aan haar, alleen heeft traanoogjes (die we maar zoveel mogelijk droog deppen) en 1 neusgaatje waar vocht uit komt.

We hebben al veel op internet zitten lezen, daar lezen we ook wel dat er konijnen zijn geholpen aan abcessen e.d.maar heb het idee dat onze dierenarts dat niet zal doen

Wij hebben best ons twijfels...wat moeten we straks als het mis gaat? En ze niet meer eten wil.........

Hebben jullie misschien ervaring/tips/advies??

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zou een dierenarts die echt veel verstand van konijnen heeft, zoeken. Grote kans dat een andere dierenarts nog wel behandelingsmogelijkheden ziet. Een abces doet zeer, dus ik zou zeker kijken naar andere opties dan afwachten tot het ondraaglijk wordt. Sommige konijnen zijn met zes jaar nog fit genoeg voor een operatie.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Probeer ook eens naar een specialist te gaan. Sinds 2001 kunnen DA's in Nederland doorstuderen als specialist op bepaalde gebieden. Voor konijnen moet je een specialist hebben in 'Vogels en bijzondere dieren'. Sommige specialisten werken alleen met doorverwijzing, dus je DA kan je als het goed is doorverwijzen naar de dichtstbijzijnde specialist.

Het voordeel is dat ze veel kundiger zijn op het gebied van konijnen dan een gemiddelde DA en veel meer ervaring hebben met opereren en dergelijke.

Ik ben zelf doorverwezen naar Frank Verstappen in Driebergen (dierenkliniek Hoofdstraat), maar die was net op vakantie dus toen bij zijn vrouwelijke collega terechtgekomen. Maar vooral Frank schijnt heel konijnkundig te zijn. Wilhelminapark in Utrecht heeft ook goeie specialisten in huis.

Ik zou minstens een consult doen bij zo'n specialist. Is wel duur soms (in Driebergen was het iets van 45 euro, maar dan krijg je een half uur) maar dan kan je een 'second opinion' vragen en weet je pas zeker wat er wel en niet kan qua opereren. Abcessen kunnen namelijk nogal hardnekkig zijn, maar misschien is tanden trekken en de boel goed schoonmaken al genoeg. Ik zou het in ieder geval gaan vragen want het klinkt of jullie echt wel gek zijn op jullie konijntje en misschien kan je haar nog redden.

(En als dat niet kan krijg je ook een eerlijke en gefundeerde mening over hoeveel pijn ze wel of niet heeft en hoe veel kwaliteit van leven ze nog kan hebben met dit probleem.)

Heel veel sterkte...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Geen idee waar jullie wonen, maar ga langs bij Dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht..

Zij zijn toch wel erg bekend met konijnen met gebitsproblemen...Het is de moeite zeker waard om te wagen !

Een kaakabces is absoluut moeilijk om te behandelen met een goed resultaat. Je kan dus alle kennis en hulp die er is, gebruiken.......

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik had pas een soortgelijke keuze met Bunnie (7+ jaar). Opereren of laten huppelen, pijnstillen tot het niet meer gaat.

Ik heb gekozen voor opereren en heb hier zeker geen spijt van. Bunnie hersteld nu redelijk, eet geen biks nog maar wel groen en is als het niet zo warm is actief. Maar de operatie was zwaar en de eerste nacht kon ze haar temperatuur niet houden, dat was best spannend.

De DA (Een nieuw gezicht in de praktijk voor mij en net terug van een bevalling van een koe) leek niet zo happig op opereren, van wegen de hoge kosten en leeftijd van het konijn. Leeftijd vooral in het kader van dat met of zonder tumoren je niet kan voorspellen hoelang ze nog een vrolijk konijntje zal zijn.

De volgende dag heb ik gebeld met een andere (Zij die Bunnie en haar bultjes eerder heeft gezien) DA in de praktijk. Ik heb er voor gekozen wel te opereren omdat ze nu nog vrolijk is en dus waarschijnlijk nog sterk. De tumoren in de baarmoeder waren in een beginnend stadium ik ben blij dat die dus niet de kans hebben verder te ontwikkelen.

Maar narcose is zwaar en ik zou een volgende keer zeker opnieuw nadenken. Ik kan niet zeggen wat voor jou nijn het beste is, succes en sterkte!

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 5 weken later...

Hoi allemaal,

Hier even een update.

Vorige week zaterdag was het zover, onze Vlek at niet meer! We dachten eerst dat ze uit haar doen was, omdat we een nachtje weg waren geweest. Maar helaas zondag nog geen verbetering.

We zijn zondag met haar naar de spoedkliniek in Amsterdam geweest, en hebben toen pijnstiller en darmstimulatiedruppels meegekregen, ze dachten daar ook dat het door haar kiesjes kwam (terwijl ze niet in haar bek hebben gekeken,wat wij erg vreemd vonden)

Maandag toch maar naar eigen dierenarts geweest. Die heeft wel in haar bekje gekeken, en dacht een haak te zien op haar 1 kies.

Maar kon het niet heel goed zien, hadden de keus om door te gaan met pijnstiller en dan maar te kijken hoe het ging, of Vlek onder nacose en dan foto's maken en dan gelijk er wat aan doen als het mogelijk was.

Wij hebben voor het laatste gekozen.

Dus gisteren is Vlek onder nacose geweest...spannend dagje, om 3 uur konden we haar ophalen, hebben een hele goeie en duidelijke uitleg gehad van de arts die haar behandeld heeft.

Waren 2 kiesjes naast elkaar die ipv naar beneden gegroeid zaten, gewoon helemaal richting haar wang gegroeid, dus zaten eigenlijk overdwars die kiesjes. Deze zijn helemaal ingekort, en de rest van de kiesjes die ze nog had ook gelijk.

Op de foto's was ook te zien dat aan haar ene kant (waar wij dachten een abces) van de schedel boven haar kiezen een grote wit vlek zat, dit blijkt een goedaardig tumor te zijn. Had een moeilijke naam...kwam door een vlies waar normaal kiezen uit voortkomen, weet niet precies meer hoe en wat.

Hier is niets meer aan te doen, omdat deze tumor in haar schedel groeit, gelukkig groeit het wel heel langzaam. En heeft ze op haar traanoogje en snotneusje na verder (nog) geen last van.

Vandaag is ze nog wat sloom...van alle spanning gisteren, en heeft nog trek in eten. Dus wordt nu dwangvoeren.

Hopelijk knapt ze weer snel op, en kunnen we nog van haar genieten zolang het nog gaat.

Onze vakantie hebben we maar geannuleerd, zouden zondag voor 3 nachten weggaan, maar dat zien we nu niet zitten...

Ach, je moet er wat voor over hebben! Als ze straks de oude maar weer wordt!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Welke kliniek in Amsterdam ben je geweest? Stad en land? Daar is er maar eentje konijnkundig en dat is Leon.. De spoed die wij daar hebben gehad was niet konijnkundig en heeft de verkeerde behandeling gegeven aan een konijntje van mij, die daardoor ten dode was opgeschreven.. (anders had ie het mischien ook niet gehaald hoor)

Ik vind het echt zo super wat je voor het beestje over hebt, respect hoor! Ik gun het jullie en het konijn echt en ik blijf hopen.. Arm konijntje zeg, ze verdient het nu wel om gewoon een prettig leven te lijden zolang het nog gaaat:)

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later...

Hallo allemaal...

Helaas is Vlekje vanmorgen dood gegaan.

Ze was na de operatie weer helemaal opgeknapt...maar sinds vorige week weer terugval.

Vanmorgen toen ik wakker werd, leek het alsof ze verlamd was..

Ze heeft nog even bij ons op de bank gelegen, waar we haar nog heerlijk hebben geknuffeld. Toen is ze doodgegaan...

Net hebben we haar begraven op de dierenbegraafplaats...

VLEK, we gaan je missen!!!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .