Ga naar inhoud

Flake heeft een terugval


Clover

Aanbevolen berichten

Flake heeft sinds een week weer een terugval van haar EC.

Sinds vorige week dinsdag. We stonden op het punt om op vakantie te gaan... Een kwartier voor we naar het vliegveld gebracht zouden worden, zag ik dat ze moeilijk uit de voeten kon en dat Pien haar aan het najagen was. Ik moest toen supersnel een beslissing nemen, omdat ik de zorg uiteraard had uitbesteed voor anderhalve week. Ik heb toen in reuze tempo een stuk ren afgezet voor Flake met toegang tot haar warme hok.

Buren uitleg gegeven, onderweg naar schiphol, en ook nog de DA gebeld en het verhaal verteld.

Ik ben echt rottig weggegaan en zat niet gerust op vakantie. De buren zeiden steeds dat ze nog rondliep en dat ze de DA gebeld hadden voor overleg. Ze at en dronk og goed, dus nog geen paniek.

Omdat ik toch niet gerust was, heb ik mijn tickets omgeboekt en zijn we gisteren al thuisgekomen ipv zaterdag.

Flake kan 1 achterpoot bijna niet meer gebruiken en ligt met haar achterhand opzij gedraaid. Ze was vies aan haar zijkant, maar gelukkig wel heel allert.

Ik heb haar meteen gewassen en naar binnen gehaald. Ze staat nu in de logeerkamer in een 1 meter kooi met een 10 cm dikke laag hennepvezel erin. Ze eet goed, en drinkt ook, en is heel allert.

Ik ga straks naar de DA, maar maak me ernstig zorgen. Door de jet-lag al onrustig geslapen en door Flake nog eens extra.

Maar ik ben blij dat we thuis zijn. Ik zorg toch het liefst zelf voor mijn beestjes, helemaal als ze niet goed zijn.

Het buurmeisje heeft wel fijn gezorgd hoor. Elke dag 2x schoon stro in haar hok en lekker geaaid.

Nou, ik heb het even van me af geschrven. Ik meldt me weer als ik terug ben van de DA. Ik heb zomaar het idee dat we weer opnieuw met Dexamethason en vit B beginnen en panacur.

En dan weer verder met panacur en metacam.

Ik vraag me af of ik misschien te laag gedoseerd heb met de panacur de vorige keer.. Of is het wel "normaal" dat het ziektebeeld toch zo vrij snel weer terugkeert na een eerdere behandeling?

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • Reacties 60
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Beste reacties in dit topic

Kan je geen gerichte raad geven, maar wil alleen zeggen dat dit wel vervelend voor je is zeg..Nou ja, voor Flake vooral natuurlijk, maar de zorg rondom Flake komt toch op jullie terecht..En dan nog met je vakantie ook...

Sterkte dus !

Link naar reactie
Delen op andere sites

hmm, die vakantie was het minst erg. Ik was het liefst helemaal niet gegaan, maar dat kon ik mijn man niet aandoen.

Eerder terug was gelukkig snel "onderhandeld". Hij zag hoe rot ik me voelde.

En gelukkig werk ik voor klm, dus tickets kunnen tot ongeveer het laatste moment omgeboekt worden. Maandagavond heb ik besloten dat ik nu echt (!) naar huis wilde. Dinsdag, de eerstvolgende vlucht, waren we op weg naar huis. Echt heel fijn hoor!

En nu ontbijten en straks naar de DA.

Mijn man slaapt nog. Die heeft ook de halve nacht op gezeten door de jet-lag.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Pff wat vervelend om te horen dit! Kan je ook zo geen raad geven, alleen afwachten wat de DA zegt. Kan me voorstellen dat je zo ook geen fijne/plezierige vakantie kunt hebben, en dat je dan ook het allerliefst gewoon weer lekker thuis wilt zijn bij je nijntjes. Veel succes straks bij de dierenarts.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nou, we zijn weer terug. Al een tijd, maar ben steeds aan het zorgen geweest.

Flake heeft dexamethason injectie en een vitamine injectie gehad. Dex moet ik thuis verder geven de komende dagen. Daar knapte ze de vorige keer erg van op, dus ik duim me suf nu..

Verder heb ik panacur meegekregen. Ik ga een iets hogere dosis geven, hij vond de vorige dosis een klein beetje aan de krappe kant. Dat had ik ook al in mijn hoofd als mogelijke oorzaak van de snelle terugval, zie mijn openingspost.

Metacam heb ik niet gekregen. Flake heeft nergens aangegeven pijn te hebben. Hij heeft haar heel uitgebreid onderzocht. Heel fijn.

We zijn (de DA en ik) allebei aardig positief nu. Ze heeft gevoelin haar hele lijf en haar reflexen werken nog in haar pootjes, ondanks dat ze linksachter niet gebruikt nu. Het is nu een kwestie van afwachten of ze haar achterhand gaat herstellen qua functionaliteit.

Ik heb ook reargard meegenomen, maar nu ze binnen zit, is dat nog niet nodig. Ik heb het in ieder geval in huis.

Ik heb mezelf voorgenomen dat als ze geen functionaliteit terugkrijgt in haar benen, dat ik haar dan laat gaan. Dat is niet een waardig bestaan namelijk. Maar voor nu ga ik er alles aan doen om haar weer op de beente helpen.

En Flake vecht dapper met me mee!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb laatst een recent onderzoek gelezen (weet nu alleen niet precies meer waar) waarin stond dat Metacam wel een belangrijk deel is van de behandeling voor EC. Dit omdat de inflammatoire reactie om de EC sporen te laten uitbreken cellulaire schade veroorzaakt op lange termijn en zorgt voor de klinische symptomen. Daarom is het belangrijk om deze inflammatoire reactie te minimaliseren om de permanente schade zo klein mogelijk te houden.

Ik heb nu niet de tijd om de tekst te gaan zoeken. Ik weet ook niet hoe zeker en exact het is, wel dat het uit een recent onderzoek kwam.

Het is wel zo dat een NSAID (zoals metacam) nooit samen gegeven mag worden met een corticosteroid (zoals dexamethason) welke zelf ook een anti-inflammatoire werking heeft.

Welke dosering panacur heb je vorige keer dan gegeven en welke geef je nu?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ok, daar ben ik wel benieuwd naar. Dus als je tijd hebt...

Ik zal toch moeten wachten met de metacam tot ik geen dexamethason meer geef.

(ik weet er langzamerhand veel te veel van af, merk ik)

De dosering van de panacur:

Het zijn tabletten van 250 mg

Vorige keer gaf ik 1/4 tablet, 1 keer per dag, dus ongeveer 60 a 65 mg.

Nu geef ik 1/3 tablet 1 keer per dag, dus ongeveer 80 a 85 mg.

Flake woog gisteren 3,53 kg. Ze is niet veel veranderd in gewicht, misschien ietsje afgevallen sinds de laatste maanden, maar niet waarneembaar aan de buitenkant.

Verder heeft ze gister een injectie van dexamethason gekregen en een injectie met vitamine B en E. Ik weet niet de exacte hoeveelheid, het was een beste volle spuit.

Vandaag geef ik haar 2 keer 1 tabletje dex (0,5 mg Dexoral). Morgen in ieder geval 1 keer 1 tablet en als het nog niet echt verbeterd, 's avonds een laatste tablet. Ik heb er 4 meegekregen.

Ik neem aan dat ze van die dex weer op de been moet komen. En als het door die dex niet lukt, dat het dan niks meer wordt qua bewegen. Of is het zo dat ze gaandeweg de behandeling met de panacur weer langzaam zal kunnen opstaan?

Ze richt zich wel hoger op dan gisteren. Ik zie dus wel wat verbetering. Ik laat haar zo weer even lopen op het kleed. Het lijkt me dat ze ook wat moet blijven oefenen.

Als ik haar recht zet, kan ze wel een beetje hupsen. Dat vindt ze ook fijn volgens mij. Ze lijkt qua pit erg op haar moeder, het is een echte vechter.

Ik ga nu weer naar haar toe. Ze geniet van de aandacht. Het is zo'n lieverd!

En daarna ga ik aan het klussen aan het nieuwe konijnenhok. Hopelijk kan Flake daar nog van meegenieten...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zo, ik heb "even" het hele topic gelezen en filmpjes gekeken. Het geeft wel hoop, inderdaad. Maar ik moet zeggen dat Flake er op dit moment slechter aan toe is dan het slechtste filmpje van Billy.

Ze ligt op haar zij. Haar rug is echt verdraaid zei de DA. En ze kan haar linkerachterpoot helemaal niet meer onder haar lijf krijgen zonder hulp.

Maar blijkbaar doet inderdaad die panacur zijn werk gedurende langeere tijd, dus ik geef de hoop nog niet op.

Ik zal ook eens kijken of ik een filmpje kan uploaden. Dat heb ik nog nooit gedaan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Vervelend dat jouw konijn (weer) een verlamming heeft van de achterhand.

Bij mijn Billy heeft panacur wel echt veel geholpen. Ik heb stiekem wel meer gegeven dan de DA mij voorgeschreven had. Ik moest eigenlijk 1,45 ml geven maar heb dit langzaam opgevoerd naar nu 2 ml (Billy weegt 2,8 kg). Dit heb ik gedaan omdat Wilhelmina meer adviseerde en ik overal las dat je panacur niet over kon doseren.

Ik hoop echt dat Flake zich er ook bovenop kan knokken!

(filmpje uploaden via youtube is trouwens heel gemakkelijk, ik zet er zo ook nog een nieuwe op)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoi Clover,

Wat rottige voor je.

Ik zit in dezelfde situatie. Maar ik moet nog op vakantie. En ja hoor, konijn heeft EC sinds 1 week. Ik heb ook wat filmpjes gepost en dat is heel makkelijk met youtube. (Wel even een account aanmaken).

Ik ben de hele tijd opvang aan het zoeken voor die 2 weekjes vakantie want deze zorg kan ik niet aan mijn ouder toevertrouwen. Ik zou hem het liefst willen meenemen naar Fuerteventura. (Misschien doet de klimaat hem wel goed, hèhè)

Sterkte!

R.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dankjewel! Hier staat wel wat goede informatie inderdaad. Ik ga toch ook nog maar om Metacam vragen, dus.

Maar voordat ik dat geef, moet ik wel even wachten tot ik met de Dexamethason gestopt ben. Dat moet nu eerst even.

In de tussentijd is Flake nog niet echt veranderd. Ik heb wel het idee, en ik hoop maar dat ik mezelf niet voor de gek houd, dat ze zich wat vaker en wat verder opricht. Ze stuntelt nog steeds heel erg, maar kan wel overal komen in haar kooi.

Dus ik geef haar lekker vaak even aandacht en wat lekkers. Daar geniet ze wel van. De katten liggen ook vaak op het bed in de kamer waar ze nu staat, dus daar heeft ze ook wat afleiding aan.

Maar we zijn er nog lang niet, vrees ik. Vorige keer was ze veel sneller weer op de been. Het lijkt nu gewoon hardnekkiger.

De medicijnen neemt ze heel makkelijk aan op een blaadje witlof. Ik hoef het niet eens te verkruimelen. Dat scheelt een hoop gedoe. Zo heeft ze niet eens in de gatem dat er met haar 'gerommeld' wordt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoi Clover,

Hoelang duurde het de vorige keer voordat de Panacur aansloeg? Ik zit nu op dag 10 en nog helemaal geen neurologische verbetering. Ik lees veel tegenstrijdigheden op internet over reactietijden. Dat heeft natuurlijk ook te maken met hoe erg het konijn er aan toe is en elke konijn reageert anders.

Sterkte, ik ben blij dat ik lotgenoten heb die weten hoe penant deze hele situatie is.

mvrgr,

Ramon

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat een trieste filmpjes zeg. Flake heeft het inderdaad nog veel erger dan Billy. Wil echter niet zeggen dat ie er niet bovenop kan komen. Zo te zien heeft ze wel nog genoeg energie en zin in het leven!

Dus ik zou gewoon doorzetten. Bij mij duurde het ook ongeveer 3 weken voordat ik effect zag. Doe je ook fysiotherapie? Ik heb wel het idee dat dit geholpen heeft!

Wil je wel uitleggen hoe het moet.

Sterkte.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat een trieste filmpjes zeg. Flake heeft het inderdaad nog veel erger dan Billy. Wil echter niet zeggen dat ie er niet bovenop kan komen. Zo te zien heeft ze wel nog genoeg energie en zin in het leven!

Dus ik zou gewoon doorzetten. Bij mij duurde het ook ongeveer 3 weken voordat ik effect zag. Doe je ook fysiotherapie? Ik heb wel het idee dat dit geholpen heeft!

Wil je wel uitleggen hoe het moet.

Sterkte.

Ik doe wel een soort eigen gymnastiek oefeningen. Ik masseer op mijn manier haar achterpoten, gewoon in haar hok. En ik beweeg haar linkerachterpoot dan ook steeds van krom naar gestrekt, veel keren achter elkaar maar wel rustig. Om de doorbloeding wat op gang te houden.

Alle tips zijn welkom, dus graag!

Ik heb heel voorzichtig het idee dat ze iets stabieler wordt. Ze kan nog niet zelf overeind, maar als ik haar rechtzet, blijft ze iets langer "hangen" in die houding, voordat ze weer gaat liggen.

Ze vindt het wel fijn om even recht te zitten. Ze gaat zich soms lekker wassen, terwijl ik haar achterlijf rechtop houdt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wij draaien Billy op haar rug (in de armen van mijn vriend) en ik kietel dan allereerst onder de voetzool (zo tussen de tenen). Als je een reactie krijgt (terugtrekken, tenen spreiden) is dit heel goed. Verder ook de spiermassa aan de binnenkant van de bovenkant van de achterpoten (dus de liezen?) masseren. Daarna zetten we haar recht (mijn vriend ondersteunt haar) afwisselend op de ene en dan de andere achterpoot (voorpoten dus in de lucht). Dus goed laten steunen op 1 poot terwijl je dan de andere ontspant, uittrekt en kietelt. Daarna de andere poot het gewicht laten dragen.

Dit alles duurt ongeveer 5 a 10 minuten.

Hopelijk kun je het een beetje volgen. Succes!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb dit vanaf 2 april (bezoek aan fysiotherapeute) iedere dag 2 keer gedaan. A.s. donderdag gaan wij op vakantie en nemen mn schoonouders het over. zij doen het dan 1 keer per dag. Maar Billy loopt vrij goed nu, dus denk dat dit dan wel voldoend is.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .