Ga naar inhoud

Konijn eet alleen nog maar biks


Gast Zonnig

Aanbevolen berichten

Hallo allemaal,

Ik heb een konijn die niet goed loopt met haar achterpoten. Ze zit daarom in een kooi samen met een cavia ( sinds afgelopen maandag ). De andere dubbele kooi is dus niet geschikt.

Een cavia moet de hele dag biks kunnen eten, maar mijn konijn vind dit ook prima en dus eet ze sinds afgelopen maandag alleen nog maar hooi. Dit frustreerd mij enorm. Hooi is zeer belangrijk, zo niet essentieel voor een konijn, maar ze neemt het gewoon niet.

Ik haal haar er zowieso regelmatig uit en leg dan hooi voor haar neer, maar nee.....mevrouw weigert het te eten en dit terwijl ze normaal helemaal gek werd als ze hooi zag. Ook stopte ik het in speeltjes etc., maar ook dit pakt ze niet.

Heeft iemand een idee wat ik zal kunnen doen ? ( O ja, ze heeft volgens de dierenarts waarschijnlijk iets met haar zenuwen, vandaar haar achterpootjes het niet goed doen. Er valt niks aan te doen, maar toch blijft ze erg vrolijk en aanhalig. )

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • Reacties 50
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Beste reacties in dit topic

Een konijn moet niet samen met een cavia zitten. Alleen al vanwege dit probleem. Daarnaast kan een konijn een cavia ernstig verwonden (onbedoeld) al zal da tbij dit knijn mee vallen.. Ze begrijpen elkaar verder ook niet, het is helemaal niet nuttig dat ze bij elkaar zitten.

Ik zou ze dus uitelkaar halen. Konijnen en cavia's horen gewoon niet samen.

En wat zijn precies de symptomen? Is je DA wel konijnkundig?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hallo Dollie,

Leuk dat je hebt gereageerd. Tsja ik baal nu wel. Ik heb al ruimschoots voor aanschaf van de cavia aan dierenwinkels gevraagd of het zou kunnen. Allemaal gaven ze aan dat het kan.

Ook de winkel waar ik de konijn afgelopen maandag heb gekocht zei dat het zou kunnen.

Ehm ik zit nu aan meerdere dingen te denken.

Ik heb zojuist 2 rennen gekocht voor binnen, die ik samen ga voegen.

Wellicht is het een idee om haar een paar uur per dag met de andere konijnen in de ren te laten lopen, even zonder de cavia. Daarnaast heb ik wel een dubbele binnenkooi, alleen daar zitten wel konijnen in die speels zijn. Ik durf dit dan al helemaal niet aan.

De konijn die bij de cavia in zit, is van nature heel zacht voor andere dieren en is heel aanhalig. De vorige keer heb ik voor 1 dag eens cavia's bij haar in gedaan en gelijk was ze heel beschermend en dook één van de cavia's onder haar lijfje. Ze kan haar achterpoten zeer moeizaam bewegen en ik heb het gevoel dat ze ook niet echt lang meer te leven heeft.

Ze trekt zich met haar voorpootjes vooruit. Net toen ik jouw mailtje had gelezen, zag ik dat ze helemaal onder de plas zat en ook kon ze moeilijk bewegen. Ik denk dus dat het geen kwaad kan om haar toch wat langer in zo'n binnenren te zetten, zodat ze niet vies wordt van de hennep en houtsnippers, vanwege de uitwerpselen etc.

Ik zal ook een aparte buitenkooi kunnen kopen, maar aangezien ik haar in de gaten moet houden, houd ik haar liever binnen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Euhm waar begin ik? Laat alle konijnen/cavia's samen en niet samen maar even voor wat ze zijn, ik volg namelijk niks van wie bij wie zit en wie je bij wie wil zetten, maar dat is op dit moment ook niet zo belangrijk.

Het konijntje waar het nu om gaat, zou ik apart zetten in een binnenkooi. En zsm naar een konijnkundige dierenarts gaan. Ik vermoed dat jouw konijntje E. cuniculi heeft, dit is een parasiet in de hersenen die zorgt voor neurologische problemen, problemen met de achterhand, problemen met de nieren.. Twee van de drie hoofdsymptomen (er zijn nog meer) heeft jouw konijntje: Ze heeft problemen met haar achterhand (achterpoten die niet goed functioneren dus) en met haar nieren, daardoor plast ze zichzelf onder.

Als je dit snel en op de juiste manier behandeld, kan ze nog een heel lang leven voor zich hebben. Het is nu echt belangrijk dat je naar een dierenarts met verstand van zaken gaat, de dierenarts waar je geweest bent heeft dit voorzover ik kan beoordelen aan de hand van de info die je geeft, niet. Dit heeft al meerdere malen het leven van een konijntje gekost. Ook mijn konijntje is overleden aan E. cuniculi dankzij een onkundige dierenarts. Toen één van mijn andere konijnen ongeveer net zulke symptomen had als jouw konijntje nu, was er wéér een dierenarts (een andere ditmaal) die fout zat. Ik ben toen eigenwijs geweest en heb hem behandeld tegen E. cuniculi: Hij is volledig hersteld.

Op deze lijst staan dierenartsen die konijnkundig zijn ervaren: http://www.bunnybunch.nl/community/gezondheid/19037-lijst-konijnkundige-dierenartsen-vernieuwd.html misschien zit er wel eentje bij jou in de buurt. Het is heel belangrijk dat je konijntje nu Panacur krijgt, zes weken lang.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hallo Dollie,

Super dat je zo snel hebt gereageerd.

Ik zal nog reageren op de inhoud, maar ik ga gelijk kijken wat ik kan doen.

Mijn konijn is nog jong. Ze is nog nooit buiten geweest. Ik weet dus niet of het deze ziekte dus kan zijn, maar tegelijkertijd maakt het ook niet uit. Ik kan het op zijn minst vragen. Ik kom dus nog op je mail terug. In ieder geval heel erg bedankt !

Link naar reactie
Delen op andere sites

Deze ziekte wordt van moeder op kind overgedragen (en is ook besmettelijk via de urine) dus het kan heel goed EC zijn, daar hoeft ze niet voor buiten te komen. Ik geloof wel dat EC minder voorkomt bij jonge dieren, maar toch. In mijn ogen lijken de symptomen er heel erg veel op.

Ik woon zelf ook in Groningen (Hoogezand) en ik ga naar de Dierenpoli (www.dierenpoli.nl), met mijn konijnen ga ik altijd naar M.A. van der Weijde. (De foute diagnoses zijn gesteld door een andere dierenarts hoor.. Deze is juist super met konijnen, en ik moet echt zeggen dat ik een probleemkonijn heb gehad.)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Groningen:

M.A. van der Weijde (deze is konijnkundig ervaren)

Dierenpoli

Noorderstraat 300

9611 AT Sappemeer

0598-381600

http://www.dierenpoli.nl/

Dierenkliniek Eikenlaan

Elzenlaan 2-2

9741 NE Groningen

Tel: 050-5774805

http://www.dierenartsgroningen.nl/

Van Stad tot Wad (Locatie: groningen)

Noorddijkerweg 26A

9734 AT Groningen

www.vanstadtotwad.nl

Van de lijst, dit zijn dierenartsen die leden van BB konijnkundig vinden in Groningen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoi dames,

Ik ben er weer !

Wat een dag ! Eerst moest mijn cavia terug naar de winkel waar ik haar afgelopen maandag had gekocht, want ik had gisteravond bobbels op haar lichaam en onder haar oog gevonden. De eigenaar van de dierenwinkel heeft haar wonden losgemaakt, want het blijkt schurft te zijn. Daarna heeft hij haar in bad gedaan met waarschijnlijk een speciaal middel. Vanavond heb ik haar weer opgehaald en dinsdag gaat ze weer voor controle terug.

Voor mijn konijn moest ik naar de andere kant van de stad, want ik had gebeld met één van de dierenklinieken die op het lijstje staat. Aan de telefoon nam ik de symptomen door. Het lijkt er wel op, maar zeker weten we het niet. Uiteraard heb ik wel panacur gekocht. Nu maar afwachten hoe het zich ontwikkeld. Ik zag er tegenop om het via haar mond naar binnen te brengen, maar uiteindelijk bleef ze gewoon sabbelen. Net alsof ze het lekker vond.

Mijn konijn begon gelijk mijn cavia aan te halen en te likken toen zij thuiskwam. Bovendien is zij van nature heel zachtaardig en rustig. Het gaat dus goed samen.

Van de dierenwinkel heb ik gehoord dat ze vanzelf weer hooi neemt. Zojuist begon ze weer uitgebreid hooi te eten, want ik had de biks weggehaald. Ik zal even afwachten hoe het loopt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Oh ja, één van de symptomen van e-cuniculi is gewichtsverlies. Die van mij is heel dun en ze is dunner dan de jongere konijnen. Bovendien poept ze erg veel achter elkaar en plast ineens overal. Erg zielig. Het zal dus idd e-cuniculi kunnen zijn. Ook sleept ze dus haar achterpoten en vandaag had ze ook kort problemen met één van haar voorpootjes. Gelukkig was dit maar kortstondig. IK HOOP ECHT DAT DE KUUR HELPT.

Dikke knuffel aan jullie allemaal ! Super dat jullie hebben gereageerd, want anders was ik er nooit op gekomen. Mijn dierenartsen kwamen er ook niet op. Ik heb weer een beetje hoop ! Ben nu moe, maar voldaan. Zal de hoop wel zijn !

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dag allemaal,

Leuk dat jullie nog een keer hebben gereageerd !!!

Vanmorgen, dus één dag na het starten van Panacur, trillen de pootjes van mijn konijn. Of dit erbij hoort weet ik niet, maar als dat trillen van haar pootjes inhoud dat de spieren van haar achterpoten gaan werken, dan is dat natuurlijk een goed teken.

Ze eet en drinkt gelukkig nog steeds goed en ze eet ook alweer hooi. Ook haar plakpoep is verdwenen.

De schurft van cavia's is niet overdraagbaar op konijnen.

Gelukkig heb ik nogal goede ervaringen met dierenwinkels. Een tijd geleden had ik steeds plakpoep bij al mijn konijnen. De DA wist niet wat het was.

Ik had er met mijn dierenwinkel over, die aangaf dat ik waarschijnlijk veel te veel voer gaf en dat 2 eetlepels biks per konijn per dag echt voldoende is. Konijnen moeten dus veel meer hooi dan biks hebben en moeten hooi uiteraard de hele dag door kunnen eten. Gelukkig deed ik dat wel goed. Sinds zijn advies, heb ik geen plakpoep meer gehad ( behalve uiteraard mijn zieke konijn door antibiotica, wat nu voorbij is. )

De dierenwinkel waar ik gisteren ben geweest heeft echt veel verstand van dieren. Ik heb het gevoel dat hij echt gespecialiseerd is.

Schurft komt op dit moment veel voor vanwege de lange winter. Schurft is besmettelijk, dus er hoeft maar één cavia met schurft bij een fokker of dierenwinkel te zijn en gelijk zijn ze besmet. Het is dus vrijwel onmogelijk voor een fokker of dierenwinkel om dit voor te zijn. Gisteren merkte ik dat hij alle cavia's gelijk heeft weggehaald. Ik denk dat hij ze na gaat kijken, gaat wassen of de kooi schoon gaat maken. Hij heeft zo'n 10 cavia's verkocht de laatste dagen, dus hij gaf gisteren aan dat nu de kans bestaat dat een aantal van die mensen ook terug gaan komen.

Hij gaf aan dat mijn konijn ook een hersenbloeding kan hebben gehad en dat het inderdaad ook wel eens EC kan zijn. We hopen het laatste.

Tot nu toe hebben de dierenwinkels mij goed geholpen met advies. Beter dan de dierenarts tot nu toe. Gelukkig heb ik nu een betere dierenarts gevonden. :)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dierenartsen kunnen inderdaad net zo erg zijn als dierenwinkels.. (Weekenddienst. Mijn konijn heeft enorme last van de AB, inderdaad ook diarree. 'Kan ik niet beter stoppen?' 'Ach, weet ik niet, je kunt wel door gaan, of niet, of ga maar door, maakt toch niet uit..'

Toch zou ik niet zo veel op dierenwinkels vertrouwen.. Maar goed, dat moet je zelf weten. De ervaring van de meeste BB-ers is echter dat dierenwinkels verre van het beste voor hebben met je dieren.

Geen idee hoeveel twee eetlepels biks is, maar daar moet je toch enige nuance in zien en ik zou het ook niet zo maar iedereen gaan aanraden: Voor een dwerg zal het ruim genoeg izjn, maar voor een Vlaam natuurlijk niet hè.. Daarom raden wij meestal aan om van gewone biks 25 gram per kg volwassen lichaamsgewicht te geven, en van Science Selective 10 à 15. Maar ik denk dat dat voor een gemiddeld konijn (2,5 kg) wel op 2 eetlepels uit komt.

Zal straks eens wegen moet er toch nog mee bezig.

Overigens lijkt het me sterk dat de Panacur nu al werkt, dat duurt volgens mij toch wel minimaal een week, maar dat weet ik niet zeker. Krijgt je konijntje ook nog andere medicatie? (AB bijv..?)

Link naar reactie
Delen op andere sites

tja het belangrijkste bezwaar tegen het samenhouden van konijnen cavia's heb ik nog niet gezien in dit topic: de verschillen in voeding.

een cavia heeft extra vitamine c nodig, omdat ze dit niet zelf kunnen aanmaken uit andere stoffen.

Een konijn heeft dit juist niet nodig en kan van vitamine c-rijk voedsel zelfs diarrhee krijgen.

dus hoe je dat dan op wilt lossen weet ik niet, maar je moet ze allebei andere biks geven, en een cavia mag volgens mij ook veel meer fruit dan een konijn.

verder wil ik je beterschap wensen met je konijn!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Je kunt de cavia opzich wel konijnenvoer geven MAAR dan wel dagelijks een halve sinasappel geven. Als je in die tijd even met je nijntje knuffelt dan kan ze niet per ongeluk aan de sinasappel knabbelen. Oerigens heb ik wel vaker de combi gezien an cavia konijn. Het is misschien niet de perfekte combi, soms mogen ze elkaar toch gewoon heel graag. Saartje bv is dikke vrienden met de kat terwijl ze Japie ook heeft. Ook Japie mag de kat graag.

Link naar reactie
Delen op andere sites

ik heb zelfs een keer een konijn gehad dat schreeuwde, letterlijk van angst, als ze een ander konijn zag, maar helemaal rustig en knuffelig werd als ze met een cavia samen zat.

en natuurlijk zijn er wel oplossingen denkbaar, maar daar moet je je wel iedere dag mee bezig houden. en dta is wel te doen, maar je moet het weten EN het ook echt elke dag doen.

dat van die halve sinaasappel is bijvoorbeeld prima, als je dat maar wel consequent doet.

Link naar reactie
Delen op andere sites

ALS ik cavia's met konijnen samen zou houden, dan zou ik dat in een grote ruimte doen met minimaal twee konijnen en minimaal twee cavia's. Dan kunnen ze zelf kiezen met wie ze optrekken.

Overigens heb ik niks gezegt over het probleem vande voeding, omdat het voor TS al duidelijk was dat dat een probleem is.. Dacht ik.. :P

aangepast door Dollie
Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .