Ga naar inhoud

Evee

Administrators
 • Items

  40.678
 • Registratiedatum

 • Laatst bezocht

 • Dagen gewonnen

  731

Berichten die geplaatst zijn door Evee

 1. Haha nee, niet naar de Nederlandse Auto- en Motorunie.  Het betekent ook snoepje of lekkerding in het Fins heb ik mij laten vertellen door iemand die Fins is 😄

   

  Het is echt ellendig gesteld met de walvissen en dolfijnen in gevangenschap. Enorm triest. Heb je wel eens opgezocht hoe het nu met Morgan is? Die een aantal jaar terug aanspoelde in Nederland. Die ging naar het dolfinarium, wat van een spaanse eigenaar is (net als neeltje jans). Die hebben nergens geld voor over, maar willen het wel verdienen. Nouja, die orca zit dus in een spaans park nu, op tenerife. Nieuw bloed, dus fokfabriek. Morgan is dus ook al haar tanden kwijt van het knagen aan de bassinrand, zit onder de littekens van de aanvallen van andere orcas, Ze strand zichzelf regelmatig om uit haar kleine bassin te ontsnappen en om even weg te komen van de andere orca's waar ze niet goed bij in de groep past. Ze heeft al miskramen en kalfjes gehad (volgens mij geen één in leven gebleven).  China en Rusland zijn overigens ook erg ijverig in dit verdienmodel.  Het verhaal wat jij van Gudrun vertelt, is dus echt zo een beetje het verhaal van elke orca in gevangenschap. Echt heel triest, van die dingen die je vertrouwen in de mensheid laten verdwijnen.

   

 2. Ik gebruik hennepvezel, met hooi.

   

  De reden dat ik dat gekozen heb is omdat ik buitenrennen heb, en hoewel de toiletbakken beschut staan, kan het wel eens een beetje inregenen. Hennepvezel zet dan niet uit. Houtkorrel en papierkorrel wel, en als dat uitzet vinden de konijnen het vies of niet fijn ofzo en graven ze de toiletbakken uit. Als toplaagje zit er een laagje hooi in de toiletbakken. Dat is of budget hooi, of het hooi dat over was in de ruif van de dag er voor 😄

 3. De redenen die jij noemt zijn de redenen dat we hier zo ontzettend aandringen op adopteren via een konijnenopvang. Daar plaatsen ze pas uit als de konijnen gecastreerd zijn,  in ieder geval de rammen, maar steeds bij meer konijnenopvangen ook de voedsters. De konijnen zijn dan 16 weken of ouder als ze geplaatst kunnen worden en worden gekoppeld geplaatst of gematcht aan een eventueel konijn wat er al is. Klikt het niet? Dan zitten er in zo een opvang genoeg konijnen om te proberen of daar wel een klik mee is.

   

  Je zou kunnen overwegen je jonge konijnen via een opvang te herplaatsen, maar dan zadel je eigenlijk de opvang op met alle kosten voor castratie en vaccinatie. Of je zou ze zelf moeten laten castreren en vaccineren voor je ze afstaat voor herplaatsing via een opvang. Dan zijn ze wel vrij snel plaatsbaar, wat wel fijn is gezien hoe vol de konijnenopvangen zitten. Maar via een opvang weet je zeker dat ze komen in een huisje waar het konijnenverblijf voldoet, en dat ze met een maatje uitgeplaatst worden.

 4. De meest stabiele koppels zijn gecastreerde ram + vrouw, vandaar dat konijnenopvangen eigenlijk ook echt alleen die samenstelling uitplaatsen.

  Maar daarnaast is het karakter eigenlijk de meest belangrijke factor, ze moeten echt een klik hebben.

   

  Het is niet zo dat een ram+ram of voedster+voedster helemaal nooit kan, maar de kans dat dat klikt is wel een stuk kleiner dan de ram+voedster combinatie. En als je twee rammen wil houden, zul je beide  moeten castreren. Anders kunnen ze echt niet samen en is het 100% kans op vechten. Twee voedsters als die ongecastreerd samen zitten is in het voorjaar ook een flink bonk hormonen en knorren tegen elkaar op. Als je twee voedsters wil houden, moeten ze dus eigenlijk ook beiden gecastreerd zijn.

   

  Wil je konijnen in groepen, dan is het overigens ook aan te raden niet alleen de rammen, maar ook de voedsters te castreren om hormonale onrust die de groep beïnvloed te minderen.

 5. Ik snap dat als je de kleine ukjes ziet dat het lastig is om er niet minstens één zelf te houden.

   

  Er zitten wel veel nadelen aan dat plan. Drietallen zijn eigenlijk de minst stabiele vorm van konijnen houden, en of het wel of niet met de ouders gaat is onzeker, je moet de ouders ook al opnieuw koppelen en een puberend opgroeiend konijn erbij geeft ook weer veel onrust. Je zou een voedster kunnen houden en een drietal gecastreerde ram + twee voedsters kunnen proberen, maar de slagingskans is niet enorm groot. Tenminste niet als je echt een gelukkige konijnengroep wil zonder dat er iemand buiten de boot valt. Denk er dus echt goed over na want de kans is groot dat je met twee (of zelfs drie) aparte koppels komt te zitten als het niet werkt, tenzij je konijnen gaat afstaan. Daar moet je voldoende ruimte voor hebben en het zien zitten. Want dan moet je voor het konijn dat niet in de groep past een nieuwe partner zoeken. Een viertal geeft eigenlijk gewoon hetzelfde probleem, maar dan met nog meer onzekere factoren er in. Groepen gaan bij konijnen eigenlijk alleen als ze echt op karakter bij elkaar gezocht worden. Konijnen kennen geen familieverbanden zoals wij mensen, verwacht dus niet dat het lief papa mama en de kindjes in een liefdevol gezinnetje is dat in vrede samenleeft. Het kan, maar de kans is minstens net zo groot dat het een "vechtscheiding" gaat worden. Konijnengroepen zijn niet makkelijk en zelfs de ervaren konijnenbaasjes schakelen voor groepskoppelingen de hulp in van konijnenopvangen die en de keuze hebben aan konijnen die uitgeprobeerd kunnen worden in zo een groep, en de ervaring in de complexere koppelingen die het mee brengt.

   

  Maar een apart koppel erbij, dus willekeurig twee konijnen uit het nestje houden (ram + voedster) en dan de ram laten castreren is ook niet heel zeker. De kans dat het mis gaat is net zo groot als de kans dat het goed gaat, als ze opgroeien moet nog maar blijken of ze elkaar dan nog steeds leuk vinden. Konijnen koppel je het best op karakter. Dus ook als je nieuwe huisjes zoekt en denkt ik plaats ze op deze manier bij de nieuwe mensen, is het maar de vraag of dat wel goed blijft gaan als ze opgroeien, puberen en karakter ontwikkelen. Konijnen houden is niet zo simpel als veel mensen denken.

   

  • Mee eens! 1
 6. Ik zal de komende week iedereen nog een pbtje sturen, maar even een herinnering, voor of uiterlijk op 10 december verzend je het pakket.   Dus als je nog iets moet kopen, je hints nog moet verzinnen, wat dan ook , dan heb je daar dit weekend en volgende week nog de tijd voor, maar uiterlijk volgende week zaterdag 10 december is het de bedoeling dat het verzonden wordt 🎁

 7. Namu is vernoemd naar een orca, die bij het plaatsje Namu in Canada is gevangen in de jaren 60. Dat was de eerste orca die in shows met een mens heeft opgetreden. Mijn man is fan van walvissen, alle honden zijn naar walvissen en dolfijnen genoemd tot nu toe, om die reden. Overigens tegen het houden van deze diersoorten in gevangenschap, dat wil ik er ook even bij zeggen.

  Keiko was de orca uit free willy,  Qila een beluga (witte dolfijn) en Namu dus ook een orca. 

   

  In dit liedje hoor je haar naam zingen 🤣

   

   

   

  • Vind ik leuk 1
 8. Wij betalen 45 euro per hond en daarvoor staan er in de dorpen op veel plekken wel hondenpoep afvalbakken met zakjes die je gratis kan pakken. Wat dat betreft heb ik er dus ook totaal geen moeite mee om hondenbelasting te betalen. Ik ben op het moment zelfs bezig om een omheind hondenspeelveld voor elkaar te krijgen bij het dorp waar ik woon, op kosten van de gemeente 😄 

 9. Ik had eigenlijk niet de intentie om verzendkosten te verhogen in het nieuwe jaar... maar ik krijg net de nieuwe tarieven door.

   

  De verhoging is 30 cent, plus 12 cent energietoeslag. 42 cent per pakketje in nederland extra betalen dus.

  Verzenden naar België is ook aardig omhoog: 75 cent meer plus ook de 12 cent energietoeslag. Dat is exclusief btw, en ja als zakelijke verzender betaal je wel btw over verzendingen.

   

  Dan komt er mogelijk ook nog komend jaar een toeslag vanuit de eu op verzenden omdat ze vinden dat er te veel loze ruimte in dozen is... Kortom, ik moet er nog even goed over nadenken, maar de kosten zullen wel stijgen. Ik kan het helaas niet allemaal zelf opvangen.

  • Verdrietig 1
 10. Het duurt weken, maanden zelfs voor konijnen gekoppeld zijn. Het is niet één bepaald moment dat je weet "nu zit het goed". De eerste dagen / twee weken zijn het spannendst, daarna zie je als het goed is dat ze steeds meer aan elkaar wennen en hun plekje ten opzichte van elkaar vinden. 

   

  Ik begrijp niet goed hoe je koppelt met eten en stapjes verder? Met een koppeling bemoei je je als baasje nauwelijks, de konijnen moeten dat zelf regelen. 

   

  Je koppelt het best op neutraal terrein. Begin in de ochtend. Het eerste uur blijf je er bij. Het best is gewoon een lege ren als koppelruimte te gebruiken, niets er in in dat eerste uur. Als het echt  niet klikt, zie je dat namelijk in dat eerste uur meestal wel.

   

  Daarna blijf je wel in de buurt, kun je ook water en hooi in de ren zetten. Maar hoef je er niet meer op te blijven kijken als het na dat eerste uur nog goed gaat. Het kan zelfs negatief werken als je er te veel bij blijft zitten stressen en je er te veel mee bemoeit. Ze moeten er echt zelf uit komen.  Je haalt ze dan helemaal niet meer uit elkaar. Ook niet in de nachten. Tenzij ze echt vechten, dus echt als een bol konijnen vechtend over de grond rollen, krijsen, enorme stresssignalen hebben. Maar dan is het ook echt geen match en staak je de koppeling volledig: dan is het geen match. Je laat het koppel echt dagen, het liefst zelfs 1 a 2 weken op het neutrale terrein zodat ze er daar in alle rust, zonder dat territorium mee speelt, uit komen of ze elkaar leuk genoeg vinden. Dan wissel je naar het uiteindelijke verblijf. Vaak speelt dan weer opnieuw wat onrust op, maar omdat ze elkaar toch al wel kennen dan, is dat niet meer zo heftig als in het begin van een koppeling. De weken er na zul je vaak nog wel wat momentjes zien dat er wat rangordebepaling is, maar steeds minder en zo groeien ze steeds meer naar elkaar toe tot een fijn koppel. Tenminste, als het een goede match is. 

   

  Je weet nooit zeker dat ze niet meer gaan vechten. Ziekte, zwakte, extreme stress, puberteit. Er zijn zoveel redenen waarom koppels soms alsnog gaan vechten. Net als mensen, daar zijn ook genoeg echtscheidingen. Een goede match op karakter gekozen is de belangrijkste succesfactor voor een gelukkig konijnenkoppel. Maar zekerheid dat ze helemaal nooit gaan vechten heb je nooit. 

 11. Mixen is ook een optie. Overstappen ook. Net wat je zelf wil. 

   

  Overigens is 5 jaar nog niet oud hoor 😉 Tenzij het vlaamse reuzen zijn? Maar een klein/middelmaat konijntje is met 5 jaar nog geen senior. 

×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .