-
Items
45.795 -
Registratiedatum
-
Laatst bezocht
-
Dagen gewonnen
1.002
Berichten die geplaatst zijn door Evee
-
-
We adviseren pas te koppelen met konijnen van 16 weken of ouder, en zelfs dat heeft nog best groot risico. Nooit koppelen met een ongecastreerde ram. Dus nee, nu niet koppelen.
Voor die leeftijd zijn het kleuters. na een week of 16 beginnen de karakters te ontwikkelen, beginnen ze pas wat van rangorde en territorium gedrag te snappen, en daar zit ook gelijk het risico. Het is niet zo simpel als gecastreerde ram + voedster = gelukkig konijnenkoppel. Helaas echt niet.
Als je met twee willekeurige konijnen gaat koppelen is de kans groot dat ze geen klik met elkaar hebben en dus niet samen kunnen als ze volwassen zijn. Wat dat betreft zijn konijnen net mensen, wij willen ook niet uitgehuwelijkt worden. Ook konijnen kiezen graag een eigen levenspartner uit.
Ik zou adviseren de ram te laten castreren en in de derde week na de castratie, als hij niet meer vruchtbaar is, hem bij een konijnenopvang te laten koppelen. Dan kan er een match op karakter gezocht worden. Mocht het later als hij opgroeit dan toch niet meer klikken, kun je contact opnemen met de opvang en helpen ze je herkoppelen of een andere partner zoeken voor hem.
-
1
-
2
-
-
Als je het bericht aanpast en op het venster van de quote gaat staan / klikt (dus niet in het tekstvak, maar op het frame er rond) en je drukt op de backspace zou deze gewoon weggehaald kunnen worden 😉
Ik heb het nu voor je gedaan.
-
1
-
-
@saartje5 mocht je je topic zoeken, het is samengevoegd met het konijnen in de zomer topic van dit jaar.
-
Meestal is er eerst een algemene gezondheidscontrole. Wat is zichtbaar, hoorbaar en te zien aan het konijn, en de dierenarts vraagt wat de situatie is. Dus het voelen, luisteren naar ademhaling en buikgeluiden, kijken in de oortjes. En ze vragen aan jou als baasje of er bijzonderheden zijn in eetgedrag, hoe keutels zijn enz.
Is het een eerste keer, krijg je inderdaad meestal medicijnen voor de spijsvertering en pijnstiller mee.. Zelf moet je dan goed opletten dat het konijn wel binnen 24 uur echt weer aan het eten is (liefst al binnen 12 uur zelfs). Zo niet, dan wordt het toch erg spannend. Dwangvoeren is bij een enorme gasbuik of een flinke verstopping waar geen beweging in zit, is ook niet handig, kan zelfs fataal zijn, dus dan moet echt eerst die oorzaak aangepakt worden. Vandaar de medicijnen die dat op gang moeten helpen.
Verstopping of gasbuik is geen ziekte op zich, maar een teken dat er iets anders aan de hand is. Dat kan bijv. zijn voedingsfouten, giftige plant gegeten, medische problemen, parasieten, stress en angst. Dat moet je dus ook aanpakken om te voorkomen dat het terug komt of aanhoud.
Mijn eigen dierenarts zei dat bij een niet etend konijn eigenlijk standaard een buikfoto gemaakt zou moeten worden, maar dat ze dat meestal pas doen als het met de standaard middeltjes niet lukt (bij de tweede afspraak dus) of als het vaak terug komt. Als het vermoeden bestaat dat het gebit oorzaak is, is een gebitsfoto en roesje om dat goed na te kijken natuurlijk logischer. Behandeling is dus wel afhankelijk van wat de mogelijke oorzaak is.
Bij een tweede afspraak, als de standaard pijnstilling en darmstimulans middelen niet werken, zoeken de meeste dierenartsen pas verder. Maar als jij dat eerder wil, bijv. eeder foto's wil laten maken, dan zou ik er gewoon om vragen. Veel dierenartsen zijn terughouden met het aanbieden, omdat het wel wat kost, een foto is meestal rond de 60-100 euro. Als je een vaste dierenarts hebt die je een beetje kent en die weet dat je wel gewoon uit wil laten zoeken wat er met de konijnen is, krijg je het wel als optie aangeboden, is mijn ervaring 😉 Daarom is het hebben van een goede dierenarts met konijnenkennis ook zo waardevol.
Aanvullend ter info nog ons stappenplan voor als een konijn niet eet:
https://www.bunnybunch.nl/konijn-eet-niet-stappenplan-wat-te-doen/
-
Als je een aantal voorzorgsmaatregelen neemt en ze verder met rust laat, is het goed. Geen stress hebben.
Zorgen voor schaduw in het verlijf en icepods en/of koelstenen, vers drinkwater en gezondheidscontrole, dan is het goed. Te veel kan ook weer stress geven.
Zelf doe ik gezondheidschecks met warm weer 2x per dag, met name voor madenziekte. Mijn bejaarde konijnen spray ik ook preventief er tegen.
De icepods gebruiken ze hier meestal pas als het echt 30+ graden is, maar ook zonder dat ze er op liggen is de omgeving ietsje koeler.
Hier zijn ze op warme dagen actiever in de vroege ochtenduren. Overdag liggen ze inderdaad vooral languit te niksen. Dat is gewoon normaal gedrag met warm weer. Ik zou mij meer zorgen maken als ze met hitte juist heel actief zouden zijn. 😉
Ik heb zelf ook een camera bij de konijnen, dat is op dat soort dagen ook handig om even te kijken of alles ok is zonder dat je ze stoort. Als ik er heen loop staan ze vaak op om te kijken of ik iets lekkers bij heb, terwijl ik liever heb dat ze zich rustig houden.
-
6 weken, gaf de dierenarts aan.
Ik ben nu overigens vroeg wakker door mijn man, niet door de honden 😂
-
1
-
-
Ik duim voor jullie, dat het weg is!
-
Dat is behoorlijk veel. Sterkte met het verlies.
ik herken het gevoel wel. Eens in de paar jaar lijkt er hier ook zo een pechjaar te zijn, en dat raakt je toch.
Nou heb ik al heel wat meer jaren konijnen, en als ik het over de lange periode bekijk valt het gelukkig allemaal wel mee. Er hebben er hier heel wat mooie leeftijden behaald, meerdere konijnen 10+. Er zijn er ook echt periodes van jaren dat er niets ernstigs is en je geen konijnen verliest. Gelukkig maar. In die jaren geniet ik volop van ze zonder al te veel zorgen (hoewel konijnen kwetsbare gezondheid hebben en je altijd wel een bepaalde basis alertheid hebt er in). Ik probeer de preventieve zaken goed op orde te houden, vaccineren, dagelijkse controle, sprayen tegen maden, roofdier-proof verblijf. Maar soms heb je gewoon een "kwakkelkonijn". Dat hoort er ook bij.
En ik merk dat het hier altijd een soort domino effect is, als er één dier iets mankeert, dan volgt er altijd een volgende vlak er na. Gek hoe dat zo gaat.
-
Ik denk dat het inderdaad verstandig is wat urine te laten testen. En hopelijk zorgen om niets, maar ik zou toch even zekerheid willen.
-
1
-
-
Zelf heb ik ervaring met een konijn zonder snijtanden. Dat ging echt prima, ze knabbelen natuurlijk niet meer aan knaaghout en je moet groenvoer wel in stukjes aanbieden. Maar als de kiezen nog werken is dat geen probleem.
Er zijn ook topics over konijnen die kiezen missen, volgens mij zelfs over een konijn dat helemaal geen kiezen meer had.
Alle tanden en kiezen laten trekken is voor zo ver ik weet bij konijnen helaas niet echt een optie, maar misschien dat daarin recent nog wel ontwikkelingen zijn. Je weet het nooit. Welke dierenarts heb je? Is het een konijnengebit specialist?
Relevante topics:
Dit is ook nog een goede informatieve website over het onderwerp:
https://dierengebit.nl/konijn/gebitsproblemen/kiezen-trekken/
-
Het gaat wel ietsje beter met Finn. Hij is nu vooral moe, apatisch, lusteloos. Hij zakt niet meer door zijn poten maar sloft nog wel en staat niet zo stevig.
Voordeel bij een nadeel, de laatste 2 nachten slaapt hij door, wij schrikken overigens dan nog steeds rond 5 uur half 6 wakker "Gaat het wel goed met Finn?!?" 😂 Zo gewend zijn we dat hij tussen 3-5 ons wakker maakt.
-
2
-
-
Op 9-5-2025 om 09:20, bunnyempress zei:
Ik dacht dat er 2 rassen waren die in het wild in groepjes leven? Vergis ik me? Nooit hamsters gehad.
Het zijn soorten bij hamsters, geen rassen.
Roborovski hamsters leven inderdaad wel in groepjes. Meestal worden die per twee van hetzelfde geslacht gehouden.
Ze staan overigens niet op de positieflijst en mogen in Nederland dus niet meer gefokt of verhandeld worden sinds vorig jaar 😉
-
Hier zijn ze vooral dol op bessen. Aardbei, framboos, braam en blauwe bes heb ik uit eigen tuin.
Banaan is daarna de favoriet. Appel en peer gaat er ook wel in. Op citrusfruit zijn ze het minst dol.
-
Geven jullie wel eens fruit aan jullie konijnen? En zo ja, wat voor fruit is favoriet?
Fruit mag je geven, mits het een veilige soort is en met mate.
Sommige konijnen zijn er dol op, maar er zijn ook konijnen die er niet van houden.
Ook zijn er konijnen die van de fruit suikers snel diarree krijgen.
Aanvullende info:
https://www.bunnybunch.nl/veilige-groenten-fruit-en-kruiden-voor-konijnen/
-
Knagende hazen zijn Zeeuwse boeren een doorn in het oog, maar afschieten mag niet
Achtergrond info: https://www.tweedekamer.nl/debat_en_vergadering/uitgelicht/jacht-op-haas-en-konijn#:~:text=De haas en het konijn,in hun voortbestaan worden bedreigd.
Di stukje tekst viel mij op in het artikel
" Zo groot als de hazenpopulatie nu is, zo gering is het aantal konijnen. Jaarlijks neemt de populatie met bijna 2 procent af. Zeeland was destijds een van de eerste provincies die de jacht op het konijn volledig stillegde. Alleen in uitzonderlijke gevallen, bij schade aan bijvoorbeeld dijken, mogen ze worden afgeschoten."
En dat klopt voor mijn gevoel wel. Hazen zie ik veel, konijnen zie ik nauwelijks meer. Vroeger waren er echt wel meer.
-
Nee het komt er totaal niet in voor in de fok lijnen. Dikke pech dus. En erfelijke epilepsie zie je meestal al in de eerste 6 maanden. Finn is inmiddels 2.
Het is niet erfelijke epilepsie zonder aanwijsbare oorzaak voor nu.
-
Ik bedoel het ook echt niet als verwijt. Ik ben blij dat we hierin als baasjes keuzes hebben. En niemand kan in de toekomst kijken. Je maakt de keuze met de informatie en het gevoel van dat moment, dat is nooit fout. Ik hoop dat er bruikbare tips voor de zorg bij de links en berichten hierboven zitten. En ik duim echt voor goed herstel en mooie jaren samen. Beterschap gewenst.
-
Ik heb een kunstof kattenbak-huis voor luna, wat ook prima als schuilhok voor konijnen zou kunnen. Alleen wel maar één ingang.
Luna kreeg moeite met deurtjes van kattenbakken, maar loopt veel vulling uit de bak, deze combinatie helpt dat tegen te gaan.
Dak is wel plat, misschien wel glad maar dan zou je er een anti slip deurmat ofzo op kunnen leggen/plakken.
Zo een:
Moderna casetta heet het.
-
Nee, er is veel bijkomende ellende bij achterpoot amputaties. De topics die ik deelde zijn er maar een paar, in de loop van de jaren zijn er wel heel wat geweest.
Ik denk persoonlijk dat ik zelf -zeker bij een groot formaat konijn- niet voor een achterpoot amputatie zou kiezen maar zou laten inslapen. Hoe rot zo een keuze ook is. Konijnen hebben toch een andere bouw dan een hond of kat. Wat dat betreft kan het maar beter een voorpoot zijn bij konijnen.
Maar goed, iedereen staat er verschillend in. En in dit geval linkte ik ze vooral omdat er ook in staat hoe andere eigenaren de nazorg hebben ervaren.
Ik hoop voor dit konijn natuurlijk wel op een mooi succesverhaal 🙂
-
Er zijn heel wat topics over geweest. Soms wel een succes, soms minder. Terugkerend probleem is wel wat konijnen die een achterpoot missen, meestal niet lang meer leven omdat er na een tijdje toch andere problemen door komen. Meestal is het een aantal maanden. Er komen vaak toch problemen met de huid en met de houding. Niet iedereen geeft evenveel terugkoppeling na de ingreep, soms ook in een ander topic, maar hieronder link ik een aantal van de verhalen.
In jouw geval denk ik inderdaad ook dat het echt wennen zal zijn voor je konijn, ze moeten toch leren leven en leren bewegen met een poot minder. Dat is even gek en wennen.
Hou je ons op de hoogte hoe het met jouw konijn verder gaat? Veel beterschap gewenst!
Dit zijn de topics over dit onderwerp die ik zo snel terug kan vinden:
-
Het kan een behandelbare oorzaak hebben zoals diabetes, calciumtekort enz. Als dat zo is wil je die oorzaak natuurlijk ook behandelen.
Omdat Finn wat achtergebleven is in zijn geestelijke ontwikkeling en een rare vacht heeft (veel te veel onderwol) zijn ook de hormonen uitgebreid geprikt, schildklier testosteron enz. Op ons verzoek. Dat is allemaal normaal.
Tumoren en ontstekingen kunnen soms via echo of (beperkt) op Röntgenfoto gezien worden. En anders inderdaad, mri en ct scan kan ook, dat kost al snel 1000 euro, we moeten er een eind voor rijden. En de uitkomst blijft waarschijnlijk dat we het bij medicijnen houden, of je leert dat het een snel aflopende zaak is voor hem.
Klopt hoor, dat het zoeken is naar juiste dosering en soort medicijnen. Maar om hem zoals nu te zien, met de bijwerkingen, breekt ons hart wel een beetje.
-
1
-
-
Ja mijn kattenfontein vroeger vond de konijnenharen niet leuk 😉
Ik vond het ook lastig schoonmaken, te veel hoekjes waar na een tijdje slijmerige plak kwam te zitten en je niet goed bij kon. Filters kon je wel vervangen maar het apparaat zelf was lastig poetsen.
En uiteindelijk ververs je het water toch dagelijks, en vond ik een keramieken bak sneller en makkelijker schoon te maken.
Nou hoop je dat het inmiddels versie 10 is van die dingen en dat beter is 😉
Maar ik vond het niet hygiënisch genoeg.
-
Dat is toch wel een hoge bak om uit te drinken? Gaat dat? Vinden ze dat fijn?
-
6 uren geleden, To van de Veluwe zei:
Je had het elders over de nieuwe DA: Julder dierenarts. Kun je t.z.t. naar overstappen. Ik vind 750 euro echt veel geld voor wat er gedaan is.
Ik had tegen de 500 verwacht aan kosten, bloedonderzoekwas echt wel uitgebreid, op mijn verzoek. Maar ja, je moet iets, ze hebben toch de zorg nodig. Dus die 750 betaal je ook.
Feedbacktopic konijnen informatie (blogs/artikelen)
in Bunnybunch mededelingen
Geplaatst:
@NandaPanda bedankt, goed punt. Ik heb er aan toegevoegd dat we adviseren om het met de dierenarts te bespreken, of het een goede optie is of niet. Even een disclaimer dus, maar ik wil het toch wel in het artikel meegeven als optie.