Ga naar inhoud

Evee

Administrators
 • Items

  43.736
 • Registratiedatum

 • Laatst bezocht

 • Dagen gewonnen

  873

Berichten die geplaatst zijn door Evee

 1. Afvallen en verlamming komt gewoon overeen met EC hoor. 

  Pijnstiller is niet gevaarlijk, als je maar soorten inzet die geschikt zijn voor konijnen en juist doseert.

   

  Is er een röntgenfoto gemaakt? Daarop is artrose te zien. Afhankelijk van hoe erg het is kunnen konijnen met pijnstillers en wat ondersteunende voeding best lang levenskwaliteit hebben met artrose.

   

  Ik zou toch een andere dierenarts overwegen. 

  Hoewel ik als het al weken duurt en het konijn al weken niet loopt, inslapen ook een optie vind. Een vluchtdier, zoals een konijn, dat niet kan lopen, dat moet je of behandelen of in laten slapen is mijn mening.

  • Mee eens! 1
 2. Ik sprak laatst iemand die ook lang in het buitenland had gewoond, waaronder een tijd in engeland. Die had toen wat dames om de thee gevraagd en pepernoten op tafel staan. Maar niemand at er van want ze vonden het er uit zien als hondenbrokken 😂 Toen haar kinderen thuis kwamen van school was de schaal pepernoten toch snel leeg 😄 

  • Haha 3
 3. 5 minuten geleden, knaagjeknabbelsuddenly zei:

  Dat is iets dat ik dan wel weer wist. Je kan dan toch  het beste lauw water geven? In de zomer als het warm is hebben onze konijnen een koelsteen. Ideaal!

  Kamertemperatuur / omgevingstemperatuur is het best.  Het hoeft niet lauw of warm, maar ook niet gekoeld (niet uit de koelkast).

   

  In warme landen drinken mensen ook juist warme thee, omdat dat meer verkoeling bied dan koud voedsel 😉 Als je warme thee drinkt gaat je lichaam namelijk afkoelen. Nou adviseer ik zeker niet om water of thee warm aan de konijnen aan te bieden hoor, gewoon omgevingstemperatuur is prima.

  Je kan beter de omgeving koelen dan het "interne konijn" dus 😄 

 4. Mochten jullie je afvragen waarom ik willekeurige gekke topics over een onderwerp mbt konijnen open op het forum, dat zijn zoekwoorden en onderwerpen waar veel op gezocht wordt. Maar niet altijd kwam dat op topics uit met juiste informatie helaas. Ik maak nu dus elke keer wat topics aan over die onderwerpen, maar dan wel met goede informatie er in 🙂  Vul gerust aan met jullie tips, adviezen en ervaringen!

 5. Mogen konijnen met warm weer konijnen ijsjes eten?

   

  Een vast goedbedoelde tip die we met regelmaat op sociale media voorbij zien komen. Konijnenbaasjes die met wortel of andere groenten of fruitsoorten en water konijnenijsjes maken. Soms geven baasjes hun konijnen een hapje van een perenijsje dat voor mensen is.

  Maar mag een konijn wel ijs eten? Is dat wel goed?

   

  Het antwoord is Nee. Konijnen mogen geen ijs of andere bevroren producten eten.

  Koud eten is niet goed voor konijnen en ze kunnen er flinke spijsverteringsproblemen en diarree van krijgen. Buikpijn dus!

   

  Producten uit de koelkast kunnen al voor problemen zorgen en moet je eigenlijk eerst op temperatuur laten komen voor je het geeft.
  Nadeel van ijs eten is ook dat het lichaam juist harder moet werken om op de normale temperatuur te blijven, de interne lichaamstemperatuur wordt dus hoger, in plaats van dat het verkoeling geeft. Precies het tegenovergestelde dus van verkoeling bieden!

   

   

  Wat kun je wel doen om jouw konijnen verkoeling te bieden in de zomer?

   

  Wat wel en wat niet doen bij warm weer op een rijtje:

   

  WEL

  - WEL een icepod, bevroren waterflesje, coolpod of coolpad geven voor verkoeling.
  - WEL het hok naar de schaduw verplaatsen en een parasol of schaduwdoek ophangen boven de ren.
  - WEL een koele plek in het hok maken, door stoeptegels neer te leggen of te zorgen dat konijnen op gras (in de schaduw) kunnen liggen.
  - WEL zorgen voor zo veel mogelijk rust op warme dagen.
  - Controleer WEL regelmatig op plakpoep, vochtige plekken in de vacht en wondjes, in verband met myiasis.Verschoon de poepplekken van de konijnen dagelijks!
  - Ververs het drinkwater minstens 2x per dag!
  - Hang een buitenthermometer in het konijnenverblijf zodat je kan zien hoeveel graden het echt is bij de konijnen.

   

   

  NIET

  - GEEN koelelementen voor mensen gebruiken ivm giftige inhoud.
  - GEEN glazen flessen met bevroren water gebruiken.
  - Let op dat je plastic flesjes niet zo legt dat de zon er op kan komen en het brand kan veroorzaken!
  - GEEN donkere lakens of kleden over het hok heen hangen, ook niet als deze nat zijn.
  - GEEN kleden voor de openingen van het konijnenverblijf hangen, zorg voor zo veel mogelijk ventilatie
  - NIET het konijn opsluiten in een (klein) standaard konijnenhok waar het niet aan de warmte kan ontsnappen.
  - doe konijnen NIET in bad.
  - leg GEEN natte handdoeken op de grond in het verblijf, als konijnen daar op liggen kunnen ze een vochtige, broeierige vacht krijgen, waardoor de kans op myiasis groter is.
  - voer GEEN bevroren producten aan de konijnen.
  - NIET koppelen of andere stressvolle activiteiten ondernemen op warme dagen (behendigheid, clickertraining, verhuizingen etc).
  - Wissel niet van voeding en probeer geen nieuwe soorten groenvoer uit op warme dagen, om diarree, en daarmee myiasis te voorkomen.

   

 6. 2 minuten geleden, knaagjeknabbelsuddenly zei:

  Zouden Knabbel en Suddenly onder langhaar konijnen vallen?? Ze hebben alleen een beetje langhaar bij hun hals (vergelijkbaar met leeuwen :)). 

  Is de vacht verder wel normaal opgebouwd en goed beschermend tegen weersomstandigheden? Of valt het echt open door het lange haar, waardoor ze dus wel op de huid nat worden?

 7. Afspoelen helpt wel wat, maar niet volledig. Gifstoffen komen ook in de planten en wormbesmettingen en andere ziektes kun je niet altijd met koud water van een plant afwassen, dat zijn meestal wel wat sterkere ziektekiemen dan dat je er met wat water af kan poetsen. Vandaag ook altijd het advies echt voorzichtig te zijn met waar je wild plukt. Wat je beter kan doen is wel in het wild zaad oogsten en het dan vervolgens ergens zelf uitzaaien in je eigen grasveld / tuin / bloembakken.

   

  Overigens zit het ook gewoon op en in ons mensenvoedsel helaas, gifstoffen. Voor mij reden om waar mogelijk zoveel mogelijk biologische groenten en kruiden te geven aan de konijnen en ook voor onszelf.

 8. Ik doe nooit veel bijzonders met verjaardagen. Vaak wel iets, maar niet iets wat ze normaal niet ook krijgen. Ze krijgen dan bijvoorbeeld een leuk nieuw speeltje of sloopprojectje. Of ik kies bewust het favoriete groenvoer om in de groenteschotel te stoppen. Dat soort dingen krijgen ze toch wel met regelmaat, maar op zo een dag net iets bewuster. 😉 

   

  Het probleem met ze verwennen is vooral ook dat konijnen erg gevoelig zijn op de spijsvertering. Als je een goed ritme hebt qua voeding, is het vaak beter niet al te veel nieuwe of ongezonde dingen daar aan toe te voegen. 

  • Mee eens! 1
 9. Een konijn met EC zou ik binnen halen, liefst zelfs in huis bij de verwarming. Dat lijfje heeft dan zoveel te verduren en het konijnenlijf warmhouden kost ook veel energie, die ze eigenlijk heel hard nodig hebben om ontstekingen te bestrijden in het lijfje. 

   

  Wat is een hele kleine ren?

  En zou je in de garage die warmtelamp inzetten? Een warmtelamp kan wel bij konijnen, maar buiten bereik van de kabels, niet te dicht er op, en altijd keuze geven er wel of niet te gaan liggen. 

  • Mee eens! 1
 10. Het lijkt nog vroeg, in februari, maar voor konijnen is het voorjaar begonnen!

   

  Dat betekent dat hormonen opspelen, konijnen graafdrang krijgen, er schijnzwangerschappen zijn, maar ook dat er weer muggen, vliegen en andere parasieten zijn. De weerstand is deze tijd van het jaar vaak wat laag, dus kwaaltjes spelen op (meer topics over EC, ontstoken oogjes en dat soort kwaaltjes komen hier voorbij 😉 )

   

  Ook begint de periode waarin ik dagelijks de vraag krijg "kunnen mijn binnenkonijnen al naar buiten" 😂 Nee, dat kan nu nog niet. Pas na ijsheiligen, half mei, kan dat. En let goed op de weersverwachting, gebruik je verstand. Als je zelf nog niet zonder jas naar buiten gaat, is het voor konijnen ook echt nog te vroeg om zonder jas buiten te zitten (zeker 's nachts!)

   

  Wil je alles weten over konijnen in het voorjaar, lees dan dit artikel:

   

  https://www.bunnybunch.nl/informatie/konijnen-lente-voorjaar

   

   

  Merken jullie al iets aan jullie konijnen, qua voorjaars-gedrag? Zo ja, wat?

×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .