Ga naar inhoud

Oogbindvlies konijn


Claudiaa93x

Aanbevolen berichten

Hi allemaal,

Ik heb het hele forum afgezocht en kon zo gauw geen topic vinden dat past bij mijn vraag,
dus ik hoop dat jullie mij verder kunnen helpen.

Wij hebben sinds januari een Dalmatiër Rex konijntje, Lexi.
Lexi is een vrolijk en levendig konijntje, gek op aandacht en eten en wordt altijd zeer nauwlettend door ons in de gaten gehouden.

In de afgelopen periode is ons opgevallen dat in zowel haar linker als rechteroog een soort vliesje over haar ogen heen lijkt te zijn gekomen.
Dit lijkt progressief te verlopen en dus te groeien. Zeker bij haar linkeroogje. Dit kunnen wij zelf aan de hand van foto's bevestigen.

Zo'n twee maanden geleden hebben wij dit al aangehad bij de DA; hier ook voor langsgeweest en zij gaf aan dat het om het derde ooglid ging en dit geen kwaad kan.
Na grondig onderzoek (via Google en dit forum) zijn wij echter tot de conclusie gekomen dat dit helemaal het derde ooglid niet is (het derde ooglid begint in de onderste ooghoek, het vliesje bovenin).Wij vermoeden zelf dat het een zeldzame afwijking is waarbij het oogbindvlies over het oogwit groeit (Pseudopterygium). Zover wij kunnen vinden is dit niet direct schadelijk/dodelijk (gelukkig), maar kan het wel leiden tot blindheid en moet het dus wel behandeld worden middels operatie. Hier is echter bar weinig informatie over te vinden en het lijkt ook echt wel iets dat door een specialist moet worden geconstateerd en behandeld. We gaan sowieso even terug naar onze eigen DA, maar ik verwacht dat wij op zoek moeten naar een specialist/echt konijnkundige DA die dit kan bevestigen en ons konijntje verder kan helpen.

Mijn vraag is eigenlijk heel simpel; heeft iemand van jullie dit toevallig al eens bij zijn of haar konijntje meegemaakt, en eventueel behandeld? Zo ja, bij welke DA is dit gebeurd? Het maakt ons echt niet uit of we hier voor naar de andere kant van het land moeten rijden, als we maar ergens terecht kunnen. Ik heb op dit forum wel al een lijst gezien met konijnkundige DA-en, maar ik vroeg mij toch eerst af of iemand toevallig ook al eens met zo'n specifieke situatie te maken heeft gehad en weet waar we hier mee terecht kunnen.


Ik voeg ook een paar foto's toe in de bijlage (de foto in het gras is van twee weken terug, de rest van gisteren),
en de link naar het artikel dat ons op dit vermoeden heeft gebracht:

http://www.medirabbit.com/NL/Oogziektes/Ziektes/Pseudopter/Pteryg_nl.htm

Alvast bedankt voor jullie hulp!

Groetjes,
Claudia

5 WhatsApp Image 2022-05-30 at 09.11.22 (3).jpeg

4 schermafbeelding 2022-05-30 om 09.14.25.png

3 WhatsApp Image 2022-05-30 at 09.11.22.jpeg

2 WhatsApp Image 2022-05-30 at 09.11.22 (2).jpeg

1 WhatsApp Image 2022-05-30 at 09.11.22 (1).jpeg

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik dacht eerst dat je het derde ooglid bedoelde, maar dat is dit niet. Ik ken het niet, nooit gezien bij konijnen. Ik kan mij ook niet herinneren dat er andere konijnenbaasjes op het forum zijn geweest met dit probleem.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Evee Bedankt voor je reactie. Wij dachten eerst ook dat het het derde ooglid was, zeker nadat dit was wat de DA ons vertelde na het zien hiervan. Dit is een DA waar we al jaren komen en eigenlijk altijd naar alle tevredenheid, maar nu toch even onze twijfels bij hebben. Als het klopt wat wij hebben gevonden, zou het een zeldzame afwijking kunnen zijn, dus lijkt een specialist ons de beste optie. Maar dan is natuurlijk de volgende vraag, waar kom je een specialist tegen die deze afwijking kan behandelen, aangezien er maar heel weinig informatie beschikbaar is op Google hierover.. Vandaar de hoop op dit forum, wat voor ons al jaren lang een soort van Heilige Graal wat betreft informatie en kennis 😉

Mocht er toch iemand zijn die iets meer weet, iemand kent o.i.d. dan horen wij dat uiteraard graag!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dierenkliniek Wilhelminapark heeft wel aardig wat ervaring met bijzondere dingen bij konijnen, ook van gebitten en oogjes volgens mij. Ik ben er zelf nooit geweest, maar qua kennis en wil om dingen uit te zoeken zit het daar wel goed. Maar misschien heeft iemand anders wel ervaring met een konijnen oogarts. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Evee Ja, daar heb ik ook wel goede verhalen over gehoord, maar die zijn momenteel met geen mogelijkheid te bereiken... Mijn man heeft gisteren al vijf keer geprobeerd te bellen maar ze nemen gewoon niet op. We zijn nu op zoek en proberen in contact te komen met andere oogheelkundige artsen voor dieren, en hebben de hoop dat daar uiteindelijk iemand uit moet komen die het kent en aandurft. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat wij de eerste in Nederland zijn met deze situatie, maar het is zeker wel zeldzaam, blijkt wel. Meerdere "normale" en zelfs konijnkundige DA-en (her)kennen het namelijk ook niet, dus het is nog best een zoektocht!

Ik hou dit topic wel even up-to-date. Wie weet kan het nog in de toekomst nuttig zijn voor een ander 😉

Uiteraard blijft mijn vraag open staan, mocht iemand een oogheelkundige (dieren/konijnen)arts kennen die ons wellicht met dit probleem kan helpen dan worden wij graag op de hoogte gebracht!

aangepast door Claudiaa93x
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik weet dat ze het bij Wilhelminapark heel erg druk hebben, en volgens mij niet veel klanten voor zomaar een consult aannemen daardoor. Je zou kunnen vragen aan je eigen dierenarts of een konijnkundige dierenarts in de buurt of ze jouw dossier door willen sturen naar Wilhelminapark als ze er zelf niet uit komen. Volgens mij nemen ze doorverwijzingen in dat soort gevallen wel aan.

 

Ik heb een oppaskonijn met oogproblemen, dat oogje is uiteindelijk verwijderd. Ik woon in het zuiden van het land (zeeland) en zij is uiteindelijk in België bij een dierenarts die oogspecialist is geweest op doorverwijzing van onze dierenarts omdat die de apparatuur had om alles uit te zoeken. Dat was geen konijnenspecialist maar wel een specialist in oogheelkunde bij dieren. Uiteindelijk was de conclusie dat het oogje er uit moest in dat geval, en dat heeft onze eigen dierenarts dan weer gedaan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hierbij even een update. Inmiddels zijn we na veel bellen en mailen terecht gekomen bij een oogheelkundige arts die de afwijking herkende en ook eerder schijnt te hebben behandeld. Lexi kan volgende week donderdag bij haar op consult komen en dan gaan we kijken wat de mogelijkheden zijn. De kans is groot dat het een operatie wordt, maar als dat voorkomt dat ons lieve meisje blind wordt hebben we dat er zeker voor over! 🙂

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • Evee sloot dit topic
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .