Ga naar inhoud

Mannelijk konijn met dominantgedrag


VivianH

Aanbevolen berichten

Hallo,

 

Mijn partner en ik zijn nu bijna 2 jaar lang trotse eigenaars van onze konijnen. 

We hebben een mannetje en vrouwtje, beide geholpen.

 

Het mannetjes konijn had af en toe een periode waarbij hij 2 tot 3 weken het vrouwtje probeert te bereiden. Zij wilt hier niks van hebben en rent dan weg.

Terwijl hij dit doet maakt hij ook een 'knorrend' geluid

 

Nu is het mannetjes konijn al bijna 4 tot 5 maanden bezig met het bereiden van het vrouwtje. Zij vindt dit heel vervelend.

Ze kreeg er na 2 maanden stress van, waardoor haar oogje half dicht bleef zitten voor een tijdje.

De dierenarts gaf aan dat we hem apart kunnen zetten voor even. Dit hebben we geprobeerd, hij stopt dan voor 1 dag en gaat daarna weer verder.

 

Hebben jullie tips over hoe wij dit gedrag misschien kunnen minderen of stoppen?

 

Vivian

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoe ziet de leefomgeving van de konijnen er uit? Wonen ze buiten of binnen? Is er iets veranderd in de leefomgeving? Hoeveel ruimte hebben ze permanent om op te wonen samen? Hebben ze voldoende veilige schuilplekken? 

 

Wissel je soms de leefruimte door ze af en toe op te sluiten en dan weer los te laten lopen? Het lijkt er op dat er iets is wat rangordebepaling triggert bij de ram. Wisselende ruimte kan dat bijvoorbeeld veroorzaken, soms wel en soms niet op een gebied kunnen, kan onrust geven tussen koppels. Hoewel ruimte hebben fijn is, is het voor de relatie van je koppel meestal beter om te zorgen dat ze altijd op dezelfde ruimte kunnen, dan dat je elke keer wisselt. 

 

Maar ook medische redenen kunnen het gedrag veroorzaken, als het ene konijn zwakker is geworden dan voorheen, verandert de rangorde. Stress veroorzaakt geen dichte oogjes. Maar bijvoorbeeld gebitsproblemen (bijv. kieswortelproblemen, die zie je niet aan de buitenkant) kunnen dat wel veroorzaken. Het kan dus handig zijn dat wel goed in de gaten te houden en bij verdere signalen door de dierenarts te laten onderzoeken.

 

Ook stress en angst kunnen het veroorzaken. Zo komt het soms voor dat konijnenrelaties onder druk komen te staan door nieuwe huisdieren, nieuwe konijnen, een hond, of soms zit het nieuwe huisdier bij de buren, maar heeft jouw koppel er toch stress van. Ook een verandering in huis - nieuwe meubels, een baby, dat soort dingen kunnen dit veroorzaken. Is er een aantal maanden geleden zo iets veranderd? 

 

In dit artikel staat verder veel info over onrust tussen konijnenkoppels die voorheen wel goed gingen:

https://www.bunnybunch.nl/informatie/cat/konijnen-koppelen/post/konijnen-vechten-her-koppelen-van-konijnen/

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .