Ga naar inhoud

Ruzie, territorium bepalen of echt geen goede match?


Nicolle

Aanbevolen berichten

Hallo,

 

Ik verzorg 2 konijnen van de school van mijn zoontje. Ze zaten eerst op een andere locatie samen maar daar schijnen ze gevochten te hebben.

Toen ze naar zijn klas kwamen zijn ze in 2 aparte, naar mijn idee te kleine, hokken gezet. Omdat ik dat zielig vind heb ik aangegeven dat ze in een groter hok moeten. Voor mijn gevoel waren ze ook nog best schuw en angstig. Toen ze ongeveer anderhalve week op school waren ging een van de 2 een nestje maken van haar en stro. Aanvankelijk dachten we dat ze zwanger was maar het zijn 2 voedsters...

 

Het is nu kerstvakantie en ik heb ze daarom mee naar huis genomen om te verzorgen.  Omdat ik het zielig vind dat ze in de kleine hokken moeten heb ik ze in de slaapkamer van mijn zoontje los laten lopen met hun hok open. Je zag ze springen en rennen en ze wilden niet meer in hun hok dus denk dat ze dat erg leuk vonden. Het nestgedrag van de ene was ook weg. Van de week lag er echter wat haar op de vloer. Ik ben er regelmatig bij geweest maar toen liepen ze samen los rond en deden ze elkaar niets.

 

Gisteren heb ik ze, na een paar keer afzonderlijk, samen mee naar beneden genomen om wat te socialiseren met mensen. Ze zaten samen op de 4 zits bank en het ging goed. Ze likten elkaar en huppelde rond totdat de een ineens ging brommen en weglopen en de ander haren ging trekken. Niet echt heel heftig vechten. Ik heb ze uit elkaar gehaald maar even later deden ze het weer.

 

Kan iemand mij vertellen wat hier gebeurt? En of ze samen in een hok zouden kunnen of niet? Wat is verstandig om te doen?

kortom, wie heeft tips of uitleg? Ze gaan dinsdag weer terug maar school maar ik wil wel eerst weten of en hoe dit het beste kan.

 

Alvast bedankt voor een reactie!

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoi Nicolle,

 

Wat fijn dat je je om de konijntjes bekommert! Het houden van bepaalde huisdieren op school kan erg leuk zijn, maar de kennis en verzorging laat helaas nog wel eens te wensen over.

Het klinkt alsof het onderling best prima gaat; konijnen maken onderling nog wel eens de rangorde uit (rijden, jagen, af en toe in elkaars billen happen) maar zolang het geen over de rond rollende kluwen konijnen is en er geen bloed vloeit, is er vaak niet zoveel aan de hand. Het hoort er bij. :) Belangrijk is wel dat de dieren genoeg ruimte hebben; ze moeten lekker de poten kunnen strekken en elkaar ook uit de weg kunnen gaan. Veel hokken zijn daarom te klein; eigenlijk hebben binnenkonijnen het meeste aan een grote ren, met daarin wat schuilplekjes/tunnels/etc.

 

Maar (ja die zat er wel aan te komen natuurlijk); het is wel een koppel voedsters. (Door wie is dat eigenlijk nagekeken? Als ze bij een dierenwinkel gehaald zijn zou ik het toch nog even een keertje (laten) nakijken door bijvoorbeeld een dierenarts of konijnenopvang. Het gaat nog wel eens mis met geslachtsbepalingen en konijnen fokken...nouja...als konijnen...). En er zijn zeker voedster- stelletjes die het samen prima doen, maar er het gebeurt toch ook heel vaak dat één of twee teveel last van haar hormonen krijgt en dat het alsnog vechten wordt. Vaak zie je de eerste echte knokpartijen wanneer de konijnen in de 'pubertijd' komen en de hormonen op gaan spelen (afhankelijk van het ras is dit meestal rond de leeftijd van zo'n 5-6 maanden.)

Als er eenmaal echt flink gevochten is, dan kan het een lastig verhaal worden om ze bij elkaar te houden. Wat kan helpen is om één of beiden (in elk geval de dominantste,  in dit geval is dat misschien wel degene die nu al nestjes aan het maken is?) te laten steriliseren. Omdat ze nu nog niet gevochten hebben zou er nog even mee gewacht mee kunnen worden, maar tsja, als het mis gaat, dan is het misschien straks een gevalletje 'als het kalf verdronken is....'.  en ik weet niet of het dan nog te regelen is met school. Weet je eigenlijk hoe de school het geregeld heeft m.b.t. medische kosten? Want naast eventuele  sterilisaties (die zijn toch ook wel prijzig), zal het waarschijnlijk best voorkomen dat ze een keer iets mankeren. En dat kan aardig oplopen qua kosten.

 

Verder; zolang er geen bloed vloeit en het bij een beetje rijden, brommen en af en toe wat jagen blijft kun je ze het beste niet te vaak uit elkaar halen. Elke keer als je dat doet, moeten ze daarna weer de rangorde gaan bepalen. Beide konijntjes moeten wel kunnen eten, drinken en rusten.  En straks op school moeten ze wel voldoende ruimte krijgen, gebeurt dat niet, dan is eigenlijk alle moeite die je er nu zo voor doet voor niets. (En dat zou heel jammer zijn, want konijnen zijn sociale dieren die niet individueel in een hokje zouden moeten zitten.)

 

Succes! En top dat je je er in verdiept! 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoi Marjolein,

 

Onwijs bedankt voor je uitgebreide reactie! :-)

 

Ik heb het even na gevraagd en ze zijn waarschijnlijk ongeveer 1 jaar. 

Voedsters en ze lijken erg op elkaar dus ook uit hetzelfde nest denk ik.

 

Ik heb ze nu weer op de bank zitten en merk dat er eentje snel op haar gemak is en op ontdekking uitgaat op de bank. Ze heeft ook bij mij gezeten en mijn gezicht en hand gelikt.

De andere zit wat schuchter op de bank. Deze maakt ook niet echt contact en wil liever snel weg.

 

Ze gaan wel bij elkaar zitten waarbij de eerste de 2de likt. De 2de gromt dan wat maar verstopt zich ook bij de eerste.

Ze duwt haar snuit onder de eerste. Nu zitten ze gewoon rustig naast elkaar en is de eerste nieuwsgierig wat er gebeurt en zit de 2de eigenlijk steeds op dezelfde plek. De eerste heeft haar oren naar voren, de 2de een beetje schuin alsof ze voor en achter wil horen.

 

Kun je iets over dit gedrag zeggen? Je bent voor mij nu even de expert. ;-)

 

dank je!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik word eigenlijk een beetje boos van wat je schrijft. Een school zou de kinderen moeten leren hoe je dingen moet doen en dat is dus niet twee konijnen in huis halen en als het niet samen gaat ze in te kleine hokjes zetten. Zo stom dit....

 

Ik denk dat het voor de kinderen niet leuk is, als het koppel telkens onenigneid heeft. Mij lijkt het daarom een beter idee om 1 van de dames te ruilen tegen een ram in een konijnen opvang. Dan kun je in elk geval een koppel maken dat goed samen gaat. En dan een goede woonruimte met een ren van tenminste 2 vierkante meter. Is zo'n ren niet beschikbaar, dan denk ik dat de school moet erkennen dat de konijnen een foutje waren en een beter thuis voor ze moet zoeken. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoi Christa,

 

Bedankt voor je reactie. Ik snap hem en wil er daarom voor waken dat ze wegkwijnen.

en dank je voor je compliment. :-).

 

Heb je mischien ook een tip voor een opvang die bij een ruiling zou kunnen helpen?

ik woon bij Rotterdam.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .