Ga naar inhoud

Vraagje over wintervacht


ChunJing

Aanbevolen berichten

Hoi

Ik las net onderstaand stukje op de site:

 


Wintervacht


Buitenkonijnen maken een wintervacht aan. Daardoor is het tussen half september en half mei niet mogelijk om een konijn van buiten naar binnen te verhuizen of andersom. Maak dus voor half september de beslissing of je konijnen buiten of binnen gaat houden. Als ze eenmaal binnen zitten, kunnen ze pas half mei weer naar buiten verhuizen als het niet werkt. 

 

26 sept worden Lisa en Lena gecastreerd en zullen dan een paar dagen naar binnen moeten.

Kan dit geen kwaad met hun wintervacht? Ze kunnen toch hierna weer in het hok buiten?

Ik kan ze echt niet een half jaar binnen gaan houden:(.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als je ze binnen in een onverwarmde ruimte zet, dan is het, mits ze binnen een dag of 7 weer naar buiten verhuizen geen probleem.

 

Zet je ze in een vrij warme ruimte zullen ze al eerder haren gaan verliezen. Laat je ze langer dan een week binnen, dan beginnen ze ook haren te verliezen. Als er complicaties zijn kan het dus zijn dat je jouw konijnen de rest van de winter binnen moet houden. De kans is klein hoor, maar wel aanwezig. Overigens is die kans er altijd, dat je met en ziek konijn in huis komt te zitten, ook als je ze niet laat opereren. 

 

Zorg dat ze binnen niet te warm staan, dus niet naast de cv in de woonkamer, maar liever op een onverwarmde slaapkamer. Let wel op dat ze ook niet op de tocht staan. En ook niet heel koud, onverwarmd betekent dat het op de kamer het meest ideaal 10-18 graden is. Dan verliezen ze niet direct hun vacht. Geef ze na de operatie de eerste dagen wel een snugglesafe voor extra warmte.

 

Uit dit artikel: https://www.bunnybunch.nl/informatie/cat/konijnen/post/zorg-voor-na-operatie/

 

Citaat

Verblijf binnen in huis

Als het goed is blijft jouw konijn de eerste paar uurtjes na de operatie nog bij de dierenarts. Als hij goed wakker is mag je hem ophalen. Vaak hebben ze dan nog niet gegeten of gekeuteld. Ook is het nodig thuis nazorg te geven. Zorg er dus voor dat je enkele dagen vrij bent en hier rustig de tijd voor hebt.

 

Ten eerste moet je jouw konijn na de operatie altijd in een ruimte binnen houden. Ook buitenkonijnen moeten dus binnen gehouden worden. Dit kan in de woonkamer zijn in de zomer, in de winter kan het ook in een onverwarmde slaapkamer of bijkeuken zijn in verband met de wintervacht. Dit is van belang omdat jouw konijn na operatie moeite kan hebben met het regelen van de lichaamstemperatuur en omdat je wil zorgen dat de wond vlieg-vrij blijft.

 

Buitenkonijnen moeten na de operatie dus ook een paar dagen naar binnen worden gehaald. Dit is voor veel konijnenbaasjes een reden om hun buitenkonijn als het mogelijk is in de zomer te laten opereren.  In de winter zit je namelijk met grotere temperatuurverschillen tussen buiten en binnen, zeker na een operatie is dit niet ideaal. De ideale temperatuur voor een konijn is tussen de 10 en 18 graden, als je een buitenkonijn na operatie naar binnen haalt, zoek dan een ruimte in huis waar het ongeveer deze temperatuur is.  Let wel op dat de ruimte zo min mogelijk stress veroorzaakt. Heb jij honden, katten, andere dieren of drukke kinderen in huis en is jouw konijn niet gewend dat die vaak rond zijn hok lopen, zorg er dan ook voor dat ze er nu niet bij kunnen komen.

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als het zomaar voor zo eventjes is heb ik ze ook wel eens op een bouwzeil gezet. Dat koop je voor een paar euro bij een bouwmarkt. Daarover dan een oud badlaken of iets van oud beddengoed (hoeslaken of dekbedovertrek) zodat het niet glad is. Als ze net geopereerd zijn is mijn ervaring dat ze toch niet zo veel graven/slopen nog. En als je zorgt dat er iets in de ren is waar wel aan geknaagd kan worden, iets van een wilgenbal ofzo, beginnen ze over het algemeen daar wel eerst aan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .