Ga naar inhoud

Snot door stof?


Wendy04

Aanbevolen berichten

Ik had al eerder een topic aangemaakt omdat Dash begon met niezen, we zijn toen naar een (konijnkundige) dierenarts geweest, maar die heeft verder niets gevonden. We hadden op dat moment hooi dat vrij stoffig was, dus we hebben ander hooi gehaald, dit hooi ziet er beter uit en lijkt ook minder stoffig te zijn, maar ik heb niet het idee dat ze sinds het nieuwe hooi echt minder is gaan niezen. Daarom heb ik nog een keer telefonisch overlegd met de dierenarts, omdat ik het toch niet helemaal vertrouwde, ik had toen ook een beetje snot gezien. De dierenarts zei dat hij toch dacht aan een reactie op stof en dat het niet echt nodig was om langs te komen. Waarschijnlijk ben ik overbezorgd, maar ik had dan toch verwacht dat het niezen wat minder zou worden met het andere hooi. Ik weet ook niet zo goed wanneer ik nu dan wel weer moet bellen, want net zag ik weer wat snot. Het is dan maar een klein beetje snot en het zit er niet altijd, maar toch... Kan het snot ook gewoon komen door de reactie op stof? Of zijn er meer konijnen die regelmatig een keer niezen van het hooi met een klein beetje snot erbij en moet ik me gewoon niet zo druk maken? :P 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Heeft de dierenarts Dash zijn snot al op de kweek gezet ter controle op snot? Hoe zien de pootjes eruit? Zijn die ook nat?

Ik heb hier wel eens gelezen dat sommige konijnen gevoeliger zijn voor stof, ik heb er zelf ook wat last van als ik hooi bijvul (maar ik ben geen konijn ;-)). Ik zou het hooi nat maken en kijken of dat iets helpt. Als je teveel twijfelt dan zou je nog kunnen denken aan verder onderzoek door een kweek te laten maken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nee, dat is niet gedaan. De pootjes zien er schoon uit. Ze had geen koorts, slijmvliezen zagen er normaal uit etc, dus daarom gingen ze er vanuit dat het door het stof kwam, maar omdat ik nu dus ook snot heb gezien vroeg ik me af of dat ook door het hooi kan komen of dat "niezen door stof" eigenlijk zonder snot zou moeten zijn.

Toen ik daarover belde, zei de dierenarts nog steeds dat hij dacht aan stof, maar ik kreeg niet echt een duidelijk antwoord toen ik vroeg wanneer ik dan wel zou moeten bellen. Kreeg een beetje het gevoel dat hij het onzin vond dat ik weer belde :') Toen we bij de dierenarts waren was haar neusje ook schoon, en nu is het ook echt maar zelden dat er iets van snot/vocht te zien is. Als ze niest kijk ik vaak of ik snot zie, en dat is de afgelopen week denk ik 2 keer geweest dat ik een beetje snot/vocht zag (ik ben de afgelopen week steeds bijna de hele dag thuis geweest). Verder eet ze goed en is ze net zo actief als anders.

Edit: het hooi nat maken kan ik inderdaad wel eens doen, kijken of er verschil is ;)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb geen ervaring met snot, so correct me if i'm wrong... maar ik heb altijd begrepen dat er niet altijd veel snotresten zichtbaar hoeven te zijn. Een beetje een enthousiaste/overijverige poetser en veel zichtbare resten zijn weg. Ik zou in deze voor een kweek gaan en tegelijkertijd het hooi wat natter maken (geen grote porties tegelijk of te nat, ivm schimmelvorming). Let ook goed op een stoffige bodembedekking of gewoon huisstof als ze binnen zitten. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt voor jullie reacties! Misschien een stomme vraag, maar als ze een kweek maken, hoe doen ze dat dan? Hebben ze hele dunne staafjes die in de neus gaan? :P Want aan de buitenkant valt er weinig snot af te nemen... Of kunnen ze de bacterie dan sowieso wel terug vinden met een swab aan de buitenkant?

Bodembedekking hebben ze niet, er liggen houtkorrels in de toiletbakken, dat stoft eigenlijk niet echt. Ze zitten binnen, ik ga vanaf dit weekend eens kijken hoe het gaat als we het hooi nat maken. Zou het niezen dan volledig weg moeten zijn als het door stof zou komen (en misschien een keer extra stofzuigen en vegen)?

Dat er misschien iets vast zit in de neus zat ik zelf inderdaad ook al te denken, de dierenarts heeft daar verder niets over gezegd.. Dan moeten ze met een endoscoop onder narcose in de neus kijken toch? Over een maand ongeveer kan ze gesteriliseerd worden, dan moet ze dus sowieso onder narcose, maar dat duurt dus nog wel even (alhoewel ze er ook niet heel veel last van lijkt te hebben).

Om nu naar een andere dierenarts te gaan voor een second opinion vind ik een beetje snel, bij deze praktijk zijn ze ook konijnkundig (heb de praktijk daar op uitgezocht), dan zou ik eerder zelf aandringen op een kweek/kijken in de neus bij deze praktijk. 

Ik vind het lastig omdat de dierenarts er best wel van overtuigd was dat het stof zou zijn, en tja die heeft er verstand van :P  Ik heb wel het idee dat ze het meeste niest als ze in de buurt van het hooi zit, maar niet altijd. Na de grote schoonmaak dit weekend beginnen we denk ik eerst maar met het hooi nat te maken, en even kijken wat het effect daarvan is.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 maanden later...

Ik kan mn bericht niet meer bewerken, maar ik bedoel hiermee natuurlijk niet dat als je konijn snot heeft dat je niet langs moet gaan bij de dierenarts, want we hebben het natuurlijk wel door de dierenarts laten controleren ;)  Het kan altijd meerdere oorzaken hebben, dus het wil zeker niet zeggen dat het altijd "vanzelf overgaat" :p 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wij zijn met ons konijn ook al naar de DA geweest, maar ze is er ook van overtuigd dat het gewoon van stof is. Ze niest bijvoorbeeld enkel als ze met haar neus in hooi zit. En dan 10x na elkaar, daarna zit er snot aan haar neusje. Haar ademhaling, slijmvliezen, ogen en oren zijn in orde, dus een bacterie lijkt het niet te zijn. Gewoon een gevoelig neusje waarschijnlijk. :) 

 

Op de kweek laten zetten of endoscopie, hebben we dus niet laten doen, maar omdat je verhaal er zo op leek, dacht ik eens te vragen wat de resultaten waren. 

 

 

  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .