Ga naar inhoud

Castraties voedsters, ervaringen etc


Gast

Aanbevolen berichten

Ik heb Diva laten castreren en dat is prima verlopen. Ze heeft wel een dagje last gehad hoor - en ik heb me waarschijnlijk veel te druk gemaakt (tot diep in de nacht erbij blijven enzo :wink2: ) maar ik zou het zo weer laten doen. Mits het konijn verder in goede conditie is en je een kundige arts bezoekt, vallen de risico's van een narcose best mee. (Ik heb nu sinds ik stage loop al veel dieren onder narcose voorbij zien komen, waarvan er slechts 2 overleden tijdens de narcose. Maar dit waren beide spoedgevallen (extreme benauwdheid door al aanwezige problemen aan de luchtwegen) en dus was de conditie al bar, bar slecht.)

Diva had overigens geen hormonale problemen, ik heb het puur gedaan vanwege de kans op problemen met de baarmoeder/melkklieren/etc.

Ik weet dat de onderzoeken uit Engeland niet per se representatief zijn, maar ik heb zelf verschillende DA's gesproken (mijn eigen DA's, DA's op mijn stage-adres, docenten (die DA zijn) ) en hun ervaringen (met dwergkonijnen, want voor een Vlaamse Reus zou ik wellicht anders beslissen gezien de levensverwachting) meegenomen in mijn beslissing. Oh, en ook de ervaringen van Dolly en Aniek heb ik mee laten tellen. :)

Er is geen goed of fout in deze denk ik. Ik begrijp de argumenten tegen ook; het is natuurlijk ook vaak zo dat een konijn niet aan de gevolgen van baarmoederproblemen overlijdt, maar aan bijvoorbeeld de gevolgen van een slecht gebit. Maar ik zelf vind het een prettig idee dat ik op relatief 'eenvoudige'*  wijze en behoorlijk risico-gebied heb geëlimineerd.
(*met eenvoudig bedoel ik niet dat het niet pittig kan zijn hoor. Maar het is toch - uitzonderingen daargelaten - een relatief kortdurend proces. Een behandeling tegen EC of snot kan langer duren en uiteindelijk uitputtender zijn. Dat idee :) )

Het blijft gewoon een persoonlijke keuze.

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mijn voedster ook laten helpen met 3 jaar, maar was een medische noodzaak, ze had bloedingen en achteraf bleek ze een vergrote baarmoeder te hebben en bloedstolsels. Vond haar gedrag wel wat minder na die tijd, een beetje afstandelijker. Operatie en herstel viel mer heel erg mee

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weken later...

Hallo allemaal,


 


Ik wil heel graag advies van jullie over de keuze wel/niet castreren van mijn voedster. Ze is bijna een jaar oud en hartstikke lief en aanhankelijk, dus voor het gedrag hoef ik het niet te doen. Maar ik merk dat als ze hormonaal is, ze strak met haar staartje in de lucht rondhupt en dan op diverse plekken gaat keutelen. Ze heeft ook al drie keer een plasje gedaan. Omdat ze verder erg zindelijk is heeft dit naar mijn gevoel echt te maken met haar hormonen. Nu weet ik niet hoe vaak een konijn hormonaal is, maar dit gebeurt voor mijn gevoel regelmatig. Ik hou haar dan maar een paar dagen in haar hok ipv. dat ze los mag lopen totdat de 'bui' weer voorbij is. Maar dat vind ik ook zielig dus vraag ik me af of ik haar niet moet laten castreren. Nu heb ik de dierenarts gevraagd wat zij ervan vinden, en die komen meteen met het argument dat ze het ten zeerste aanraden ivm. kanker, dus ze zijn duidelijk vóór en zullen het niet afraden. Maar ik begrijp dat het een flinke ingreep is, en bij mijn dierenarts ook een hele dure! Ik ben minimaal € 142,50 kwijt en dat kan nog meer worden, afhankelijk van de hoeveelheid narcose en pijnstilling etc. Ik heb een afspraak gemaakt voor morgen maar twijfel nu of ik er wel goed aan doe... Vandaag staat haar staartje weer normaal, keutelt en plast ze dus ook niet meer in huis. Zul je altijd zien...


Ik vraag me dus af of het het risico van de operatie waard is (het is een gezond konijn), of het nodig is en of ik het onzindelijkheidsprobleem niet kan oplossen door haar tijdelijk huisarrest te geven tot haar hormoonspiegel weer gezakt is. Hoe vaak heeft een konijn last van hormonen, wat is hun cyclus? Dat kan ik nergens terugvinden.


Mocht ik nou toch beslissen de castratie door te zetten dan denk ik dat ik het sowieso beter kan doen als ik tijd heb om vrij te nemen, als ik de verhalen hier zo lees. Dus misschien is morgen dan sowieso niet zo'n goed idee.


 


Dilemma, dilemma... Graag jullie advies!!


Link naar reactie
Delen op andere sites

@Fluffy:


ik zou het als ik jou was sowieso eerst maar even afzeggen tot je zeker weet wat je wilt. Er zijn hier veel topics over voor en nadelen. Die kun je met de zoekfunctie wel vinden. Neem daarna de beslissing waar je helemaal achter kunt staan.


 


Zelf ben ik niet zo voor het preventief castreren. De ingreep is behoorlijk, maar als je de ervaringen hier leest, valt het allemaal nog wel mee en knappen bijna alle dames weer snel op.


Wat de kans op baarmoederproblemen betreft: Tja, als ze geen baarmoeder hebben, komt er ook geen kanker in. het is echter nooit onderzocht of gecastreerde konijnen geen andere problemen krijgen. Misschien hogere kans verklevingen, of darmproblemen? Of het konijn er dus iets mee opschiet is niet bekend.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Christaaa


Bedankt voor je reactie! Ik heb de afspraak inderdaad maar even afgezegd. Ik wil me graag oriënteren op de voor- en nadelen, vandaar dat ik op veel reacties hoop, hi hi. Ik ga zeker even zoeken in het forum.


Zo gek dat dierenartsen er zo mee schermen dat preventief castreren echt een pré is terwijl ik hier ook lees dat het niet bewezen is...


 


Weet iemand trouwens wat de cyclus van een konijn is? Dat hormonale gedrag; hebben ze dat een paar dagen per maand of zo?? Ha ha, ik heb geen idee maar ik heb het ook nog niet ergens terug kunnen vinden. Ik ben benieuwd wat jullie ervaringen zijn.


Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .