Ga naar inhoud

Castreren + snijtanden trekken: tesamen, apart of helemaal niet?


Valentine

Aanbevolen berichten

Hallo iedereen,

Ikzelf heb al een tijd 2 konijnen, maar nu hebben mijn vriend en ik vorig weekend in een dierenwinkel een jong konijntje 'gered'. Het beestje was er vrij erg aan toe: een kaal vachtje en het kon amper eten door tanden die doorgegroeid waren. Toen ik de mensen van de winkel erop attent maakte dat er iets mis was met het diertje, boden zij aan dat we het gratis mochten meenemen als we er meteen mee naar de dierenarts zouden gaan. Nu is het dus zo dat het een huidbacterie had, die dus nu behandeld is. Maar het tandprobleem is erger: aangeboren olifantentanden. Deze zijn bijgeslepen en nu kan ie dus weer vrolijk eten.

Het is alleen beslissen wat we er in de toekomst mee doen: ze regelmatig laten bijslijpen (wat voorlopig nog vlot ging, nadien was ie niet al te gestresst) of ze laten trekken. Dat laatste schrikt me nogal af, omdat ie één, toch een heel stuk mist van wat normale konijnen doen: overal aan knagen. Ten tweede is het ook geen simpele operatie. De dierenkliniek stelde voor om het konijntje over een paar maanden tegelijkertijd te laten castreren + de tanden te trekken. Voordeel is dat ie dan maar één keer onder de narcose moet, maar dat lijkt me nog zwaarder qua operatie en ik ben dus bang dat het kleintje er misschien niet doorkomt. Of nadien niet wil eten en we moeten dwangvoederen, het verzwakt en pijn heeft etc. We hebben nu dus 3 opties:

- Castratie en tanden trekken tesamen laten doen

- Castratie en tanden trekken apart

- Enkel de castratie en de tanden regelmatig laten bijslijpen

Wat zouden jullie doen?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb bij mijn Vlaamse reus destijds castratie en tanden verwijderen tegelijk laten doen, inderdaad met het voordeel 1 keer narcose ipv 2 keer, en het is goed gegaan hij was in goede conditie daarvoor, ik denk dat je moet kijken in wat voor conditie je kleine nijn is dan, als hij opgeknapt/ aangesterkt is moet het goed kunnen, maar als hij nog niet sterk genoeg is zou ik het in 2 keer doen (dus eerst tanden verwijderen en dan castratie of andersom natuurlijk:wink2:)

Een konijn kan goed zonder voortanden leven mijn vlaam was alleen maar vrolijker en hij at alles wat los en vast zat (gelijk al uit de narcose binnen 10 minuten in het warmte hok van de dierenarts, die er erg om moest lachen om mijn uitgehongerd lijkend konijn)

Kijk wel dat je bij een konijnkundige dierenarts gaat, het is wel wat specialistisch dat tanden verwijderen.

Succes!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb een franse hangoor gehad als pleegkonijn en daar hebben we ook de tanden laten trekken en gelijk laten castreren, ook met het voordeel van maar 1 keer onder narcose.

Castratie bij rammen is geen grote ingreep en eigenlijk vond ik het herstel van het trekken van de tanden ook redelijk vlot gaan.

Met die olifantstanden is het geen doen en elke maand laten bijslijpen lijkt mij erg veel stress voor je konijn. Ik denk persoonlijk dat een konijn dan gelukkiger is zonder die tanden.

Eten kunnen ze daarna prima, sommige dingen zul je wat kleiner moeten maken zodat het beter te eten is, dat is verschillend per konijn.

Het kan zijn dat je achteraf hem er even mee moet helpen dat ie weer aan het eten gaat, evt met dwangvoer maar daar kun je vooraf niet over oordelen, dat is afwachten.

Ik zou zeker voor optie 1 gaan!

Super dat het konijntje bij jullie een kans krijgt, veel succes!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mijn ervaring met het verwijderen van tanden is erg goed. Je bereid je voor op een zielig konijn, je komt bij de dierenarts en dan zitten ze nog met het bloed om hun bekkie ook, waardoor het er helemaal erg uit ziet. Wat moet dat zeer doen, dacht ik... Maar zodra ze weer lekker in hun hok zitten beginnen ze te vreten, allemaal, elke keer weer. Het is net alsof het zó'n opluchting is om die rare tanden niet meer in je mond te hebben, om voor het eerst echt normaal te kunnen eten, dat ze helemaal geen pijn hebben.

Castratie is net wat Laptopmuis zegt een hele simpele ingreep, als de dierenarts doorwerkt kan ie dat in vijf minuten doen. Het enige waar ze bij de castratie naderhand last van hebben is over het algemeen de narcose. En die moet hij toch al hebben. Ik zou het dus zeker tegelijk doen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

daar komt nog bij dat als de tanden niet getrokken worden je de komende 8-10 jaar elke maand de tanden moet laten slijpen. Erg stress vol voor hem en het lijkt me ook niet echt goedkoop. Nu kan je hem in een keer onder narcose laten brengen en dan is het hele probleem voor de rest van zijn leven opgelost. Daarbij worden ze ook altijd van te voren helemaal na gekeken dus als je een goede kkda uitzoekt weet je zeker dat ze hem niet onder narcose brengen als hij er te zwak voor is ;)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .