Ga naar inhoud

Konijn met maag vol met haren, al naar DA geweest -> wat kan ik nog meer doen?


Margot

Aanbevolen berichten

Hallo mede BB'ers,

Ik ben al een tijd niet meer online geweest, maar ik hoop toch dat jullie mij willen helpen :).

Mijn konijnen zijn de laatste tijd ontzettend in de rui en ik kam ze dan ook iedere dag. Helaas is een van mijn konijnen nu toch ernstig ziek geworden, ze heeft namelijk haar gehele maag (en waarschijnlijk ook haar darmen) vol met haren zitten. Sinds eergisteravond wilde ze niet meer eten en ik heb dan ook meteen cisaral en novacam (pijnstilling) toegediend. Meestal gaat het dan de volgende dag weer prima, nu helaas niet. Ik ben natuurlijk meteen gister naar de dierenarts gegaan. Ze krijgt nu de maximale dosis pijnstilling, de maximale dosis cisaral en zelfs nog een deel metacam. Ook moet ik kleine beetjes dwangvoeren. Volgens de dierenarts (die konijnkundig is) kan ze niks anders meer doen dan deze medicijnen geven (opereren is niet mogelijk). Wanneer de medicijnen dus niet gaan werken houdt het op...

Het probleem is nu dat Bouke (het konijn in kwestie) nog steeds niet keuteld en niet plast(?). Ook wil ze niet uit zichzelf eten (wanneer ik haar op mijn schoot zet en eten voor haar bek hou, dan hapt ze wel wat op). Dwangvoer gaat ook maar matig. Kortom het gaat gewoon echt niet goed met haar.

Mijn vraag is nu of iemand hier ook ervaring mee heeft (gehad) en mij advies kan geven. Ik ben bereid om alles te doen om haar weer te laten opknappen!

Alvast ontzettend bedankt voor jullie hulp! :yes:

Groetjes Margot

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • Reacties 66
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Beste reacties in dit topic

Ontzettend bedankt voor je snelle reactie!

Dat is een goede tip, die van dat ananas! Helaas zijn de winkels nu al dicht, maar morgenochtend ga ik het meteen halen! En dat prozyme, ik heb dat een aantal jaar geleden al weleens gebruikt, ik weet alleen dat ik het toen moest bestellen en dat duurt weer een paar dagen voordat ik het in huis heb. Weet jij misschien of ik dat ook gewoon in de winkel kan krijgen? Dan ga ik daar ook meteen achteraan :).

En inderdaad een ziek konijn is echt vreselijk. Ze zijn zo kwetsbaar en van de een op de andere dag kan het helemaal mis zijn.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Pas wel op met ananas, op zich zou het kunnen helpen maar de boel compleet oplossen doet het niet. En er zitten vrij veel suikers in waarbij je nog kans op gas krijgt ook. Heeft je konijn zeker te weten geen gas? Want dan moet je oppassen met dwangvoeren dat je je konijn niet overvult.

Ik heb met Pasen een konijn met ditzelfde probleem gehad, en zij had er nog gas bij ook. Haar maag was heel hard en opgezwollen, en uiteindelijk had ze er nog haakjes bij ook.

Zorg er asjeblieft voor dat je konijn goed warm blijft!! Een ziek konijn koelt makkelijk af en dan gaan die darmen helemaal stil liggen. Je kan proberen voorzichtig de buik wat te masseren om de boel wat in beweging te krijgen. En hou in de gaten of ze niet uitdroogt, dan zou je dierenarts wat onderhuids vocht toe kunnen dienen.

Heb je toevallig ook nog metocloral/primperan in huis? Dat had ik toen ook voor m'n konijn gekregen. Ook een stimulatie middel voor de maag en darmen.

Hoe vaak geef je de cisaral?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ontzettend bedankt voor je snelle reactie!

Dat is een goede tip, die van dat ananas! Helaas zijn de winkels nu al dicht, maar morgenochtend ga ik het meteen halen! En dat prozyme, ik heb dat een aantal jaar geleden al weleens gebruikt, ik weet alleen dat ik het toen moest bestellen en dat duurt weer een paar dagen voordat ik het in huis heb. Weet jij misschien of ik dat ook gewoon in de winkel kan krijgen? Dan ga ik daar ook meteen achteraan :).

En inderdaad een ziek konijn is echt vreselijk. Ze zijn zo kwetsbaar en van de een op de andere dag kan het helemaal mis zijn.

Je kan prozyme bij konijnen.nl bestellen, maar misschien is er hier iemand op het forum die in de buurt woont en waar je het kan ophalen. medicijnen worden over het algemeen heel snel gestuurd.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt voor je meedenken!

Hmm dan weet ik eigenlijk niet zeker of ik wel ananas moet gaan geven. Toen ik gister bij de da was zei ze dat haar hele maag vol zit met haren. Gas kwam toen nog niet tersprake. Vandaag probeerde ik haar buik voorzichtig een beetje te masseren, maar bouke begon erg te knarsetanden dus toen ben ik maar weer gestopt. Haar buik is trouwens wel keihard, echt een heel stuk harder dan gisteren. Ik vermoed ook dat er inderdaad sprake is van gasvorming. Ik dwangvoer ook maar heel weinig, ongeveer 4x per dag en dan steeds tussen de 3 en de 6 ml per keer. Ik hoop niet dat dit al te veel is?

Wat naar dat jij ook ongeveer hetzelfde probleem hebt gehad met jou konijn! Is het bij jou weer goed gekomen? Mijn konijn is gecontroleerd op haakjes en haar gebit bleek perfect te zijn :). Gelukkig!

Ik heb Bouke al naar binnen gehaald (alleen vanmiddag zat ze even bij haar maatjes buiten, wat haar wel goed deed volgens mij). Ook heeft ze een snuggle safe beschikbaar :).

Ik bedoelde ook eigenlijk metocloral ipv metacam haha! Ik geef drie keer daags 1ml cisaral en 0,5 ml metocloral en 2x daags geef ik haar novacam en dan voor 4kg per keer (ze is zelf 2kg maar bij novacam moet aan konijnen het dubbele gewicht worden gegeven).

Ja dat is nog wel een goeie, ik zal eens kijken voor dat prozyme!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat die novacam betreft hangt het er van af of je de kat of de hond versie hebt, heb ik begrepen. Maar dat zal wel goed gegaan zijn denk ik.

Je mag de Cisaral ook 4 keer per dag geven, (staat in de bijsluiter http://www.astfarma.nl/html/bijsluiters.aspx?id=154 ) misschien geen onverstandig idee want dit moet niet te lang gaan duren. Als de maag zo keihard aanvoelt zou ik zelf niet meer gaan dwangvoeren. (ik zeg er wel bij, dit is mijn mening en die van mijn dierenartsassistente) Ik heb hier wel vaker discussie over gehad op het forum. Maar ik ben er van overtuigd dat een konijn wat al een supervolle maag heeft door een verstopping en gas, geen dwangvoer moet krijgen omdat je dan die maag overvult. Het kan dan geen kant meer uit en daarbij kan op den duur de maagwand kapot gaan. Die zijn heel dun bij konijnen.

Kan je haar temperatuur ook opmeten toevallig? Of gaat dat niet? Dat is mij destijds echt op m'n hart gedrukt om die temp goed in de gaten te houden.

Bij mijn konijn is het toen gelukkig goedgekomen, maar tis echt 50/50% geweest toen. Ik heb haar naar de specialist gebracht omdat ik op zondag helaas niet bij m'n eigen dierenarts terecht kon en de andere dierenartsen hier in de buurt konden niks voor me betekenen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat de buik nog een stuk harder is geworden als gisteren, ondanks alle medicijnen verontrust me een beetje. Denk dat het dan wel verstandig is om er nog een keer na te laten kijken door de dierenarts. Kan je ook voelen waar de buik hard is bij je konijn? Is dat vooral aan de linkerkant (de maag) zou ik zelf erg voorzichtig worden met dwangvoeren. Ook medicijnen bereiken in zo'n geval moeilijk het doel omdat de maag overvol zit, mijn ervaring is dat medicijnen per injectie en eventueel onderhuids vocht dan meer effect hebben.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja inderdaad ik heb de novacam hond, die is het dubbele gewicht en die van de kat is nog meer :).

Ik denk dat ik vanavond dan maar een keer niet dwangvoer, ik leg uiteraard wel allemaal eten neer zodat ze zelf kan eten wanneer ze dit wil.

Ehm haar temperatuur opmeten wordt op dit moment een beetje lastig, aangezien ik niet denk dat ik de thermometer van mijn ouders mag gebruiken :P. Maar ook dit is wel een goeie om ook maar meteen in huis te gaan halen! Moet hier nog iets speciaals mee zijn? Of maakt het niet uit wat voor thermometer?

Wat fijn dat het bij jou konijn gelukkig wel is goed gekomen! Wel vervelend dat bijna geen dierenarts in staat was om iets voor jullie te betekenen, maar misschien is dat achteraf wel beter geweest aangezien de specialist meer verstand van zaken heeft :)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bij mijn konijn voelde ik het het beste als ik hem op schoot zette met de kont naar me toe. Beide handen om het lijf heen slaan en dan met de vingertoppen voorzichtig de buik voelen. Nu weet ik niet heel precies hoe het bij konijnen zit, maar als mijn konijn een erg volle mag had voelde ik een harde 'massa' van linksboven naar rechts lopen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja als je je konijn op schoot hebt met de kont naar je toe, kan je het beste voelen vind ik. Als de maag hard is, voel je die waarschijnlijk van links naar rechts, net onder de ribben. Dat je geborrel hoort kan inderdaad een teken van gas zijn. Wel goed dat het nog borrelt, dan zit er nog iets beweging in. Als ze het toelaat zou ik de buik wat proberen te masseren als ik jou was. Hoe eerder die rommel doorschuift naar de darnen, hoe beter.

Ik heb een speciale dierenthermometer. Destijds bij de da gekocht, maar hij is online ook wel te krijgen. Hij is groen in ieder geval. Hou haar echt goed warm, ook vannacht.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ze zit nu al sinds het starten van dit topic op mijn schoot met een dekentje :). Ik hoop dat dat al een beetje warmte geeft. Vanacht stop ik een snuggle safe in haar tijdelijke binnen kooi en zal ik ook nog wat kruiken bij haar leggen. Ik hoop echt dat dat voldoende voor haar zal zijn om warm te kunnen blijven.

Dan ga ik morgen maar even opzoek naar een dierenthermometer :).

Trouwens wanneer ik haar masseer begint ze erg te knarsetanden, zal ik dan toch gewoon doorgaan?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb bij maryo's bunnystuff een stetescoop besteld je krijgt daar ook een omschrijving van hoe je kan luisteren waar wat zit.. en ook hoe je de maag en darmen kan masseren.. Darmen moet je omlaag masseren en bij de maag omhoog.. hoe het precies zit en waar is lastige zo te vertellen.. maag is volgens mij tussen dijbeen en buik aan de linker kant.. en darmgeluidjes kan je het beste aan de rechterkant horen en daar kan je de massage uitvoeren richting de anus. Bij de maag omhoog masseren. En als je de stetescoop een stukje lager dan het schouderblad en precies rechts van de wervelkom doet kan je luisteren of de maag leegt.. Je moet dan continu zachte geluidjes horen dus geen piep kraak of plop geluidjes. Als je besteld krijg je het als het goed is de volgende dag in de brievenbus. Hoe is het nu met je konijntje?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als er nog geen verbetering is zou ik vandaag weer naar de dierenarts gaan als ik jou was. En niet wachten tot je de bestelde spullen binnenkrijgt. Je konijn is heel erg ziek, onderschat het niet. Ik denk dat het dan verstandig is als je dierenarts wat vocht onder de huid toedient en evt de benodigde medicijnen via injectie (pijnstilling, primperid) want als de maag nog steeds zo vol is, kunnen die medicijnen ook niet veel doen als je ze via het bekkie geeft. Zo is het bij mijn konijn destijds ook gegaan.

En jouw temperatuur is de laagste temp die een konijn mag zijn ;) ze moeten tussen de 37,5/38 en 39,5 zitten. Die 37,5 of 38 lees ik verschillend, dus vandaar dat ik het zo heb geschreven. Maar lager is dus ondertemperatuur. En dan zijn die darmen ook een stuk trager.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ben vanochtend weer bij haar gaan kijken en of haar toestand verbeterd is durf ik niet te zeggen. Haar buik voelt (naar mijn idee) aan de rechterkant harder dan aan de linkerkant, maar ook de linkerkant is nog steeds hard. Ze heeft wel haar hok helemaal overhoop gehaald (waar ik gezien de situatie wel blij mee was :)). Ook huppelt ze zo af en toe (wanneer ik het hok openzet) wel wat rond, maar dit deed ze gister ook al wel een beetje.

Ik heb vanochtend 6 ml water 'gedwangvoerd'. Ik denk wel dat ik inderdaad vanmiddag nog naar de dierenarts ga, aangezien ze nog steeds niet keuteld en ook niet plast! Ik vind vooral dat niet plassen raar, want tot gister heb ik nog gedwangvoerd en omdat het anders niet in het spuitje paste, heb ik het dwangvoer heel waterig gemaakt. Je zou toch denken dat plassen dan wel door zou moeten gaan.

Bij de dierenarts was ze maar 35,5 graden, de dierenarts haar dan ook meteen op een warmte matje gezet en dat heb ik thuis ook gedaan. Op dit moment voelt ze wel heel warm aan, maar de precieze temperatuur weet ik helaas nog niet. :)

Ik hou jullie op de hoogte en alvast super bedankt voor de goede hulp van iedereen! En mocht iemand nog tips hebben oid dan hoor ik het graag!

aangepast door Margot
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb Bouke vanochtend laten opnemen bij de dierenarts en ze hebben daar vocht + medicijnen toegediend via injectie. Helaas werd ik net gebeld dat het nog steeds niet goed gaat met haar. Nu hebben we een aantal opties: - doorgaan met de medicijnen etc. - naar de specialist in Utrecht. - of opereren (waarvan ze niet kunnen zeggen of de kans dat het überhaupt goed komt redelijk is).

Ik vind het echt verschrikkelijk, ik moet er echt niet aan denken om haar kwijt te raken!

Wat zouden jullie doen? (Ik weet dat ik eigenlijk naar een specialist moet, maar ik ben helaas ook nog afhankelijk van mijn ouders, gelukkig niet meer voor het naar de da gaan enz maar wel als ik naar Utrecht moet)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik bedoelde eigenlijk dat ik naar wilhelminapark moet, maar dat dit aardig ver weg is van onze woonplaats ;). Dat zal waarschijnlijk problemen opleveren met mijn ouders.

Maar ik ga het natuurlijk er wel overhebben met mijn ouders en ik ga het zeker niet nu meteen opgeven ;). Het werkt helaas ook niet mee dat de dierenarts niet heel optimistisch is. Hij kan zeg maar niet zeggen of de specialist überhaupt iets kan doen (en daar zitten mijn ouders nu ook mee, zo van dat het waarschijnlijk toch niet helpt).

aangepast door Margot
Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .