Ga naar inhoud

Dood door gescheurde maagjes...hoe kan dit?


Etznab

Aanbevolen berichten

Van het weekend zijn mijn konijntjes Yin & Yang overleden bij de dierenarts. Ik had ze uit het asiel gehaald twee maanden geleden. Ze werden steeds magerder op een gegeve moment waren ze meer dan 1 kilo afgevallen en ze wogen ongeveer 3 kilo.

De dierenarts had een autopsie gedaan om te kijken of het niet besmettelijk was, en hij vondt bij beide konijnen gescheurde maagjes. Ik heb geen goede uitleg gekregen waardoor het is gekomen. Ik mag dan wel 21 zijn maar ik begrijp nog steeds die vaktermen niet, die mensen daar hadden niet de tij en/of geduld om mij rustig uitteleggen hoe dit had kunnen gebeuren of hoe ik dit bij mijn eigen konijntjes die nu nog leven kan voorkomen.

Zou iemand mij uitleg kunnen geven.

Beide waren voedsters niet geholpen zusjes, 3 jaar oud. Aten SS voer beide bijna geen groente omdat ze dat niet gewend waren ik was de witlof nog aan het opbouwen. Maar toen ik 2 weken geleden bij de DA was geweest en toen waren ze al ongeveer 500 gram afgevallen die zei dat ik even geen groente meer moest geven ook niet meer gedaan.

Heeft iemand hier een antwoord op?

Alvast bedankt

ook namen Jailbreaker en Lady ;)

Groetjes Nikki

Link naar reactie
Delen op andere sites

Aw wat ontzettend naar voor je! Heel vervelend, sterkte.

Ik heb geen idee wat het zou kunnen zijn, maar moet meteen denken aan de nare ervaring die ik met een dierenarts heb gehad toen ik Frits net uit de opvang had. Enorm botte vent en ik ging ook met vragen en een rotgevoel weg. Toevallig was ik vandaag weer bij de kliniek (Sterkliniek, meerdere dierenartsen en veel assistenten) en ik heb daar tegen een assistent toch mijn verhaal eens verteld. Heel fijn gesprek gehad en ik heb nu pas het idee dat ik het een beetje kan laten gaan.

Ik zou je dan ook willen aanraden om gewoon al je vragen ook nog een keer rustig voor te leggen bij de dierenarts (of eventueel dus de assistent).. misschien kan je ook mailen, zodat je wat meer kan nadenken over wat je allemaal wilt zeggen.

Succes ermee en nogmaals sterkte.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb ze vandaag ook nog geprobeerd te bellen, kreeg weer te horen van u had niet kunnen doen komt door de voeding bla bla bla vakterm en toen werd me een fijne dag toegewenst en opgehangen.

Ik gaf mijn konijnen gemengdvoer omdat ze niets anders eten. Ik ga proberen heel langzaam over te stappen op SS omdat dat het enigste voer is wat ze nog een beetje wegwerken. Heb verder alle soorten voer al geprobeerd. Dus tja laat ik het zo maar proberen.

Ook heb ik ze een mail gestuurd maar daar heb ik nog geen antwoord op.

Bedankt iedereen voor de steun hier echt bijzonder hoor hoe iedereen hier mee leeft met elkaar :)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Door gemengd voer? Heb veel gehoord over waarom het niet goed zou zijn maar 'gescheurde maag' hoort daar niet bij, ben ook wel benieuwd. Je zou eens die universitaire dierenkliniek in Utrecht kunnen bellen met je verhaal en om uitleg vragen daar? Hoe dan ook zal het vast niks zijn dat je had kunnen voorkomen, maar dat maakt het niet minder vervelend natuurlijk :(

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wellicht kan het zijn dat ze gas hebben gekregen op het laatst? Met trommelzucht scheurt dan de maag.

Niet dat je dat iets verder helpt eigenlijk, want dat kan door zo veel dingen weer komen...Aten en keutelden ze nog wel goed tot op het laatste moment?

Hoe dan ook sterkte gewenst in ieder geval.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wellicht is het dan eens tijd om sowieso op zoek te gaan naar een andere dierenarts, gezien je nog andere konijnen hebt. Iemand die nog niet eens weet wat normale konijnenkeutels zijn zou mijn dierenarts niet hoeven zijn, althans niet voor mijn konijnen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nee natte kattendrollen bij konijnen hoort absoluut niet. Ik zou haast denken dat er iets mis is geweest met je konijntjes, dat ze iets onder de leden hadden waardoor uiteindelijk de maagjes kapot zijn gegaan. Al zou ik niet weten wat.

Jammer dat je geen goede en duidelijke uitleg bij je dierenarts krijgt. Dat is zo belangrijk! Misschien kan je eens bellen inderdaad met de universiteitskliniek. Dan krijg je studenten aan de lijn en die leggen je vraag dan weer voor aan de specialist. En dan bellen ze je de volgende dag meestal terug met hun bevindingen of ideeƫn.

Hopelijk kunnen ze je wat meer vertellen want dit is wel vreemd.

Ik weet wel dat de maagwand van een konijn behoorlijk dun is, het lijkt net een vlies. Maar er moet wel iets mis zijn met ze, want het scheurt niet zomaar.

Veel sterkte in ieder geval met het verlies!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Had je de konijnen buiten of binnen? In het eerste geval: zou het misschien kunnen dat ze op safari zijn geweest en een of ander plantje kunnen hebben opgeknabbeld wat giftig is? En ik weet niet of een geknapte maagzweer kan bij een konijn?

Het is wel heel apart dat beide konijnen tegelijk dit hebben, misschien toch ziek van iets?

Ik vind de nazorg van jouw dierenarts wel magertjes. Ik kan me heel erg goed voorstellen dat je vol zit met vragen en ook al hebben ze het druk, ze kunnen toch wel iets meer dan 2 minuten uittrekken om rustig op je vragen in te gaan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik vondt het inderdaad ook al heel apart dat hij zei dat het niets was want hier hoor ik altijd dat je altijd de keutels in de gaten moet houden. Heel apart allemaal hoe het is gegaan zeker omdat het beide konijnen waren die de zelfde sympthomen hadden.

Ik ga gewoon heel goed de keutels van Lady en Jailbreaker in de gaten houden. Vanaf morgen proberen over te stappen naar beter voer. En hopelijk blijft het dan allemaal goed gaat.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb in elkgeval al beter hooi gekocht van dat weide hooi, nu kijken of ze dat beter gaan eten.

Helaas had me vriend verkeerd voer gekocht (kan gebeuren) heb nu een zak gemengd voer dat maak ik eerst op en dan stap ik over op SS.

Gelukkig eten ze nog goed andijvie.

Maar nu vroeg ik me af ze laten hun witlof staan komt dat dan omdat ze andijvie lekkerder vinden en wachten tot ik met andere groetes kom ofzo?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maar volgens mij verklaard dit niet waarom ze zo veel afvielen (meer dan 1 kilo)

Het is allemaal heel gelijdelijk gegaan, alleen die laatste week voelde ik de botten zo erg dat ik er niet meer om heen kon en ze terug naar het asiel heb gebracht zodat ze daar verder konden kijken. Wel veel contact gehad van te voren met de da van het knaagdierenasiel.

Ze aten wel goed, alleen geen hooi daar was ik nog mee bezig om er in te krijgen, dat ging er met veel moeite in verder ging al het eten er goed in.

Ik las net dat ik zei dat ze SS voer aten dat klopt niet daar wilde ik ze naar over zetten, ze aten al hun hele leven gemendvoer.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik had verteld dat de poep op nate kattendrollen leken en ik wilde het meegeven voor ze maar dat was nergens voor nodig. Hij zei dat grote drollen normaal zijn voor grote konijnen, maar dat lijkt me stug i.v.m ze dat pas de laatste week had. Ik heb altijd gedacht dat deze DA konijnendeskundig was, werkt ook in de opvang in Ridderkerk. Maar ik begin steeds meer te twijfelen en ik denk dat ik een andere DA ga zoeken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Misschien berust het op een miscommunicatie?

Dat de dierenarts dacht alleen maar groot en rond en dat zou inderdaad goed zijn, maar ze er dus echt totaal anders uit zagen. Ik gok hier maar wat in hoor.. moeilijk om daar iets over te zeggen, omdat ik niet weet hoe het gegaan is zeg maar.

Ik denk dat het meest logische wormen, coccidiose of clostridium is met het gevolg een gescheurde maag is dan zeker mogelijk met een parasiet in het lichaam tevens zou dat het mager worden en de afwijkende ontlasting ook verklaren.

Hebben de andere konijnen contact kunnen hebben met ontlasting van hun?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Jailbreaker en Lady zitten nu in hun oude hok. Die ik gewoon leeggehaald heb maar niet ontsmet heb. Ze zijn beide nog niet ingeent, moest nog gebeuren. Is dat wat je zegt besmettelijk? Moet ik ze uit het hok halen en die morgen ontsmetten?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het is inderdaad besmettelijk het zijn parasieten die via de ontlasting naar buiten komen.. Was het bijv. Coccidiose is het ook heel belangrijk heel heel goed te ontsmetten..

Je zou de ontlasting kunnen laten controleren ik zou dat iig bij de kleinste afwijking in de ontlasting laten doen..

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .