Ga naar inhoud

Franse Hangoor -- achterpoot gebroken!!!


grimmeman

Aanbevolen berichten

Net telefoon gehad van de dierenarts.

Onze 2 FH zijn naar ginder om te castreren en nu krijg ik telefoon dat één van de 2 hun achterpoot gebroken is! De DA zelf weet ook niet wat er gebeurd is!!

De enige optie is hem opsluiten in een klein hokje (grootte kattentransportbak) zodat zijn bewegingsruimte nihil is en dit kan aan elkaar groeien. Operatie zou niet mogelijk zijn en spalken of ikweetnietwat ook niet..

Wat zouden jullie doen? Want ze spreken dat ik hem “enkele weken” zo ga moeten houden..

Moet vanavond langsgaan om dit verder te bespreken!

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • Reacties 59
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Beste reacties in dit topic

Dat hij zijn poot gebroken heeft is dan bij de da gebeurd of liep hij er al mee rond?

Ik heb er zelf geen ervaring mee maar enkele weken in een transportbak voor een Franse Hangoor is wel erg klein en ziet me er ook erg beklemmend uit. Ik zou dan eerder gaan voor een hele kleine kooi waar hij toch wat uitgestrekt kan liggen want ik kan me inbeelden dat een FH dat niet kan in een transportbak?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wel een beetje vreemd dat de DA niet weet wat er gebeurd is? Een achterpoot breek je niet zomaar..

De ruimte mag echt wel wat groter zijn dan een kattentransportbox. Ik heb zelf een dwergje opgevangen die zijn achterpoot had gebroken en die heb ik gehouden in een redelijk buitenhok.

En dat is nogal een verschil met een FH, mij lijkt niet dat hij alleen maar stil mag zitten en niet eens lekker languit mag liggen? Dat is geen doen lijkt me. Je moet voorkomen dat hij sprintjes gaat trekken, gaat springen etc maar hij mag wel ietwat bewegen hoor.

Is er een foto van zijn achterpoot gemaakt zodat je kan zien hoe het bot eruit ziet?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja ze hebben een foto genomen en het zou een "schuine breuk" zijn. Een operatie zou heel veel complicaties met zich meebrengen dus dat is bijna geen optie...

We hebben een binnenhok van 1m op 50cm. Zou dit dan wel kunnen denk je? Ik zal straks eens horen..

Vind het zooo erg! Heb gisteren 2 gezonde mooi nijnen gebracht en nu dit..

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb een vlaam die ook een gebroken poot had. Gezamelijk overleg met mijn eigen KKDA en met de faculteit dierengeneeskunde in Utrecht gaf 3 optie, 1 zoals jij aangeeft opsluiten in klein hokje en hopen dat het vastgroeit en goed vastgroeit. Kan is niet bijzonder groot en heel erg afhankelijk of er uberhaupt kans van slagen is aan hoe de breuk loopt, 2 operatie met spalken etc wat bij konijnen eigenlijk nooit geadviseert word omdat het voor een konijne erg lastig is met al dat spul aan de poot/lijf en de botte nzelf fragiel zijn. Optie 3 pootamputatie.

Deze laatste optie is eigenlijk de beste. Ik heb ervoor gekozen ook bij de faculteit laten uitvoeren (mijn vlaam heeft een iets vergroot hart en pasteurella dus wilde de best mogelijke zorg en bewaking tijdens de operatie)

Mijn ervaring?

Dezelfde avond probeerde hij weer te lopen. Nog erg moeilijk en in onbalans maar dat ging heel snel beter. In het begin nog urinebrand maar ook dat is nagenoeg weg nu. HIj is nu bijna net zo snel op drie poten als wat hij was op vier. Red zich meer dan prima en heeft er ogenschijnlijk geen last van.

Ik heb er meer last van gehad volgens mij dan Ties (het konijn) zelf. Het is nu opletten dat hij niet te zwaar word en dat er geen drukplek op de stomp ontstaan. Dat is hier nog steeds niet aan de orde en ook de winter en sneeuw etc gaat helemaal prima.

Mocht je er intresse in hebben kan ik ook wat foto's plaatsen en meer info. Overleg zeker eens om die derde optie. Die is mijn inziens en daar sta ik heel zeker niet alleen voor gezien de specialisten e nDA's die ik toen en naderhand heb gesproken is dit de meest konijnvriendelijke oplossing.

(mocht je fb hebben: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.275822425871596.65461.100003315217426&type=3)

aangepast door Saf
Link naar reactie
Delen op andere sites

Avond 1, (we waren toen een half uurtje thuis)

iets later

Vraag je DA eens aan de hand met de foto's te overleggen met Utrecht. Ze hebben daar er veel ervaring mee en kunnen zeker goede afweging geven of deze breuk met rust kan herstellen of dat, dat weinig kans van slagen heeft.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zou zeker ook eens navragen naar wat er juist gebeurd is, want zoal is hierboven gezegd is een poot breekt niet zomaar. Dit kan ook belangrijk zijn voor het geval dat de poot niet heelt door hem te laten rusten in een kleinere ruimte en een operatie nodig is wat veel kosten met zich meebrengt. Ik veronderstel dat als de breuk heeft plaatsgevonden bij de da (aangezien jij hem gezond en wel naar daar hebt gebracht) zij de kosten die de breuk met zich meebrengt ook op zich zullen nemen, dit kan namelijk toch wel oplopen.

Zoals Saf ook zegt is het altijd interessant om voor een second opinion te gaan en wat extra expertise door contact op te nemen met Utrecht.

Ik hoop heel hard voor jou en je konijn dat het allemaal goedkomt :)!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat een vreemd verhaal van de dierenarts! Ik zou inderdaad ook zoals manon en saf al zeggen even overleggen met de dierenarts om contact op te nemen met utrecht! En ik zou ook zeker verhaal gaan halen. Een poot breekt inderdaad niet zomaar dus dan moet er al iets gebeurd zijn, en het lijkt me sterk dat niemand weet wat er gebeurt is!

En inderdaad, de kosten kunnen best wel oplopen maar ik neem aan dat de dierenarts die op zich neemt! Ik zou dan wel zeker voor een second opinion vragen zodat de dierenarts niet enkel 'de goedkoopste' oplossing aanbied! Al denk ik niet dat een goede dierenarts dat snel zou doen!

Heel veel succes, sterkte en beterschap!!!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Vervelend dat dit gebeurd is! Breng je ze weg voor castratie & dan krijg je dit...

Konijnen kunnen soms hele snelle onverwachte bewegingen maken (mss uit paniek), waardoor een ongelukje in een klein hoekje kan zitten. Maar het is dan wel zo netjes om hier tegenover eerlijk te zijn tegen de baasjes.

1 van mijn vorige konijnen *Balou* had tijdens het binkien zijn achterpootje gebroken.

Bij de DA zijn er rontgenfoto's van gemaakt, waaruit gebleken is dat kooirust de beste optie voor hem was.

Spalken zou veel te stressvol voor hem zijn, waardoor je weer andere problemen zou kunnen krijgen.

Om ervoor te zorgen dat hij goed bleef eten, had ik pijnstilling meegekregen. Een konijn met pijn stopt als eerste vaak met eten.

Het herstel zou ongeveer 6 tot 8 weken duren.

Voor de kooirust had ik hem niet opgesloten in een te klein kooitje, maar in hun normale kooi.

Ik liet hem de eerste weken niet rondhupsen in huis, zodat hij geen snelle onverwachte bewegingen kon maken.

Na een paar weken zag je dat hij zijn pootje weer meer ging gebruiken & uiteindelijk is deze heel mooi genezen :)

Maar het hangt helemaal van de plaats van de breuk af, wat nu de beste optie is voor jouw FH.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Heb niet zoveel verstand van gebroken botten, weet wel dat Clyde ook een schuine breuk had (het konijntje wat bij mij kwam herstellen) en dit is genezen door rust. Ook in een hok van de grootte die jij omschijft, alleen was Clyde een dwerg en heb jij een FH. Ik zou persoonlijk denken dat dat hok dus niet te groot is. Het moet natuurlijk goed genezen maar mag hij dan helemaal niks bewegen volgens de DA?

Ik zou echt even goed navragen wat er gebeurd is, want als je 2 gezonde konijnen brengt en even later heeft er 1 een gebroken achterpoot zou ik me wel afvragen hoe dat gebeurd is. Helemaal als de DA geen idee heeft wat er gebeurd is, klinkt het mij een beetje vreemd.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zo weinig mogelijk bewegen volgens DA dus een klein transportbakje, de grootte van een kattentransportbakje (wat heel klein is voor hem).....

Hij denkt dat het bij het ontwaken gebeurd is, mss door plotse beweging te maken...

We wachten af en gaan horen wat ze straks zeggen..

Link naar reactie
Delen op andere sites

En we zijn terug, MET de 2 konijntjes!

Hij zit in een iets kleiner hokje.. Hij lijkt niet veel last te hebben, stapte zelfs rond bij de DA.

Er is wel een breuk van de tibia dus nu moet hij 6 weken rusten! Binnen 3 weken worden nieuwe rontgenfotoos gemaakt om te zien hoe het gaat.

Hij eet heel goed, drinkt goed en is heel relax.

Het moet snachts gebeurd zijn want toen ze wilden starten met de operatie hebben ze het gezien dat zijn poot gezwollen stond. Dat zou moeten ontzinken na enkele dagen...

We hopen dus dat het goed komt met rust! De DA had er in ieder geval een redelijk goed oog op! Duimen omhoog dus!!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat hij al iets rondstapt erop is een goed teken!

Heel goed dat ze over 3 weken nog eens rontgenfoto's maken.

Ik denk dat een kooi prettiger is dan een transportbak. Een kooi is veel opener, waardoor je meer zicht op hem hebt.

1 tip --> zet zijn kooi in het verblijf van zijn vriendje.

Zo vervreemden ze niet van mekaar, waardoor je ze strax meer makkelijk kunt koppelen :)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .