Ga naar inhoud

Plassen buiten het hok


Mardo87

Aanbevolen berichten

Hallo allemaal,

Sinds een half jaar heeft mijn konijn Max zindelijkheidsproblemen. Ze plast regelmatig buiten de bak, maar dus ook wel in het hok. Sinds een half jaar is ze ook opvallend meer gaan drinken uit haar waterfles. Ze plast 's nachts ongeveer 2x op het zeil. Overdag ongeveer 1x.

Eerder had Max altijd een extra hekje om haar hok en matje voor haar hok. Nu hebben we zeil neergelegd ipv een mat, omdat ze er telkens op plaste. Wanneer we thuis zijn, gaat het hekje open en mag ze vrij rondlopen.

In juli heb ik het eerste urine-onderzoek laten doen, de uitslag: geen bijzonderheden. Na overleg met de DA (met specialisatie in knaagdieren) hebben we besloten haar een aantal dagen op te sluiten in haar hok, opnieuw zindelijkheidstraining dus. Helaas plaste ze nog steeds buiten het hok. Ook een extra konijnentoilet in en buiten het hok, hielpen niet.

Twee maanden geleden hebben we opnieuw urine-onderzoek laten doen. Er bleek een ietwat hoog glucose gehalte aanwezig te zijn en het advies was om dit na twee weken her te testen. Bij de hertest bleken de waarden weer normaal.

In het begin leek het plassen niet gerelateerd aan gedrag. Nu plast ze soms bijvoorbeeld als ze schrikt, maar ook als er geen aanleiding is. Het plassen lijkt nu wel een 'gewoonte'. Soms lijkt het of ze te laat is met plassen en daardoor te laat is om in haar hok te plassen.

Doordat ze op het zeil/laminaat plast, werd haar kontje nat wat klitten tot gevolg had. Ze staat het gelukkig toe dat we de klitten voorzichtig mogen verwijderen. De staartje is wel echt natte staart vol klitten.

Max is een vrolijk konijntje dat graag onze aandacht opzoekt. Ze eet goed. Ze komt snoepjes eten op schoot. Haar vacht glimt mooi. Ze krijgt voldoende beweging. Max is ruim een jaar geleden gesteriliseerd.

Maar al met al... ze plast nog steeds regelmatig buiten het hok.

Wie heeft er tips en ideeën?

Groetjes Marlies

Link naar reactie
Delen op andere sites

Tis niet altijd te zien in uitslagen. Als ik jou was zou ik op de bonnefooi behandelen met panacur! Kan geen kwaad als het niet werkt. Mijn daizy was ook incontinent en dronk veel. Na de behandeling nooit meer plasjes buiten de bak. Ze hebben lang niet altijd alle symptomen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Succes! En ik volg het ook even. Diva drinkt ook best veel (volgens vorige eigenaar wel altijd al gedaan, en geen medische oorzaak) en ze plast (en poept) ook graag waar het haar uitkomt. De toiletjes die ik voor haar maak ziet ze ook gewoon als extra hooiruif/zitplek, net zoals bij jou. (Ik weet alleen niet of het bij Diva komt doordat ze wat meer territorium gericht is en daarom graag wat geurvlagen achterlaat, of dat de oorzaak toch ergens in de gezondheid ligt.)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Even een update:

De DA heeft Max helemaal gecheckt. Ze is gelukkig gezond! Wat ik in mijn eerste bericht niet geschreven heb (ik dacht dat het in dit verhaal onbelangrijk zou zijn) is dat Max sinds eind 2011 een korstje op de punt van haar oor heeft. Ben daarvoor twee x naar de DA geweest, zalfjes gehad, maar niks werkte. Het was iig geen parasiet. Dus in overleg hebben we dit zo gelaten. Nu lijkt haar linkeroor korter dan rechts, dus dat de korst niet groter wordt maar opmars maakt en waarbij een klein stukje oor weg is. De DA noemt het verhoorning. Ze heeft foto's gemaakt en gaat de dierengeneeskunde faculteit in Utrecht benaderen voor de aanpak..

Verder ben ik gestart met Panacur. En gisteravond heeft ze niet buiten het hok geplast... Ik wil nog niet te vroeg juichen..

To be continued!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Oh, fijn dat ze verder gezond is! En hopelijk valt het mee met de verhoorning, en/of weten ze iets dat er goed tegen helpt! :)

En ik duim voor je hoor, dat de Panacur het probleem heeft opgelost!

Diva is (nog) niet gesteriliseerd. Dus het kan bij haar ook nog wel aan haar hormonen liggen. Ik ben nog een beetje aan het dubben, maar ik denk dat ik het wel laat doen. Maar pas als de vrieskou wat uit de lucht is. :)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nee, is het ook niet. :) De hoofdreden om het te doen, zou het voorkomen van baarmoederproblemen zijn. Als ze er ook minder door gaat plassen om haar terratorium af te bakenen is dat mooi meegenomen. Maar verder heeft ze geen gedragsproblemen (hooguit af en toe stronteigenwijs, maar dat schijnt wel een beetje konijn-eigen te zijn en ik moet er ook wel om lachen ;) ) dus daar hoef ik het niet voor te laten doen in elk geval.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 4 weken later...
  • 6 maanden later...

We zijn een half jaar verder en ik wilde toch nog even een update doen!

Max is in april drie weken verschrikkelijk ziek geweest, E Cuniculi en luchtweginfectie. Drie weken heeft ze in de kattenkoffer naast ons bed geslapen. Overdag 9x dwangvoeren en 3x medicijnen (met dank aan alle ontvangen hulp!). Kopje 90 graden gedraaid en ongecontroleerd spastisch rollen. En verder alleen maar liggen en slapen.

Ik heb overwogen haar in te laten slapen, maar ben zooo blij dat ik dat niet heb gedaan! Ze begint nu steeds beter te lopen, haar pootjes lijken nog altijd goed gecoordineerd. Soms trekt ze een sprintje. Haar kopje staat weer zo goed als recht. De vacht glimt weer na vlooienkuur tegen mijt. En (fingers crossed) ze heeft al bijna een week niet buiten het hok geplast!

Ik ben zo trots op haar!:heart:

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .