Ga naar inhoud

Muffin gebroken achterpoot


Clauuxx91

Aanbevolen berichten

Hoi allemaal,

Muffin liep al een tijdje raar, dus ik ben toen naar de dierenarts gegaan. Ze vermoedde dat het iets in z'n rug was en waarschijnlijk artrose was. Maar omdat Muffin ook problemen heeft met zijn vacht vooral vanonder, klitten en vies van de urine en zelfs dat je z'n huid zag, dachten ze dat het daar ook van kan komen. Dus ik moest pijnstilling geven en hem elke dag in soda badje doen en kammen. En na het weekend terug bellen. Dus na het weekend terug gebeld, ging helemaal prima met hem, hij huppelde weer vrolijk rond en maakte binkies. Dus ik moest doorgaan met de pijnstilling en nog geen foto's maken. Toen de pijnstilling op was, heb ik het een paar daagjes zonder geprobeerd. Woensdag liet hij z'n plas lopen, je zag een hele spoor in de tuin maar hij liep wel gewoon normaal. Donderdag was hij echt zwaar achteruit gegaan. Hij liet nog steeds zijn plas lopen en weer sporen. En hij liep ontzettend mank. Dus donderdag avond gelijk naar de dierenarts gegaan. Ik moest dus vanmorgen terug komen om foto's te maken.

3 uur vanmiddag had hem opgehaald en wat bleek, z'n achterpoot was gebroken! De dierenarts voelde niks aan de buitenkant, na de foto heeft ze nog een keer gevoeld en voelde ook niks. Blijkbaar zit er een goede spiermassa... ofzoiets. Maar de foto was wel heel duidelijk, ik schrok ervan toen ik hem bekeek. Ik moet muffin nu 6 weken lang pijnstilling geven en hij mag niet veel bewegen dus niet meer los lopen. Ik heb het nachthok afgesloten, muffin heeft dus het nachthok en Max de beneden ren. 's avonds laat ik max erbij voor de gezelligheid.

Ik heb zo'n hok met beneden ren en boven met een trappetje het nachthok.

Muffin is een Duitse hangoor (ram gecastreerd) van 2,8 kg. Hij krijgt science selective en is 3 jaar oud.

Heeft iemand verder nog tips? Want ik wil dat het nog goed kan komen en niet dat ik hem na 6 weken toch moet laten inslapen. Daarvoor is hij nog te jong en ik wil hem niet zo snel al kwijt:(

Groetjes Claudia

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat is schrikken dan!

Persoonlijk, maar dat is mijn mening, zou ik het prettiger vinden als ie er voor een paar weken gips omheen krijgt. Dat hebben wij in ieder geval wel gedaan toen het konijntje van m'n zusje een gebroken pootje had. Dat was gebeurd op een kleindierenshow. Hij was uit een kooitje ontsnapt en toen iemand hem wilde vangen hoorden we z'n pootje knakken. De fokker had hem waarschijnlijk z'n nek omgedraaid dus toen hebben wij gevraagd of we hem mochten hebben.

De eerste dierenarts zei dat hij alleen pijnstilling nodig had en rust. Maar wij hadden daar toch geen lekker gevoel bij. En een andere dierenarts heeft hem toen wel gips gegeven. Eerst een recht gips, maar dat had hij er de volgende dag al afgewerkt. Dus toen zijn ze aan het puzzelen gegaan en hebben een gips gemaakt in de vorm van z'n pootje. Dat is mooi blijven zitten. Het is een dwergje, dus zo'n grote gipspoot was wel een onding voor hem, maar voor ons gevoel heeft ie er een stuk minder pijn van gehad.

Het is nu in z'n geheel ietsje scheef aan elkaar gegroeid, maar hij heeft er totaal geen last meer van. Het is zo'n 6 jaar geleden gebeurd.

Je moet het zelf weten hoor, maar voor mijn gevoel hebben ze minder pijn met gips erom en heeft het botje dan meer rust om aan elkaar te groeien. Omdat hij pijnstilling krijgt voelt hij de pijn niet en kan ie er rare beweginen mee maken, dan krijgt het voor mijn gevoel geen rust om goed aan elkaar te groeien.

Mocht het trouwens na 6 weken op deze manier niet aan elkaar zijn gegroeid hoef je hem niet meteen in te laten slapen hoor. Konijnen kunnen eventueel met 3 poten ook heel goed uit de voeten. Dus daar hoef je volgens mij niet meteen bang voor te zijn.

Ik heb hier nog 2 foto's van z'n pootje:

Het eerste rechte gips:

Foto-WRYQG4WZ.jpg

En toen het gevormde gips:

Foto-YKKKBQJB.jpg

Foto-6NLDH3L7.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja dat is iets wat je zou moeten/kunnen overleggen met de dierenarts.

En misschien kan het ook operatief aan elkaar gemaakt worden, maar dat zal waarschijnlijk flink in de kosten lopen. Die keuze is aan jou ;)

Ik wil er voornamelijk mee zeggen, dat er allerlei mogelijkheden zijn. Je hoeft hem echt niet meteen in te laten slapen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

op zich zou hokrust moeten helpen :yes: en hoe sneu ook, probeer hem niet te hoog te doseren met de pijnstilling. Als hij geen pijn voelt doet hij misschien toch teveel.

Wat ik wel zou doen is Max erbij laten, of zijn ze geen stabiel koppel voor een kleine ruimte?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik moest 2 keer per dag 1,5 geven.

Hij mag niet meer lopen in de tuin dus ik weet niet hoe hij nu loopt.

Ze kunnen wel samen in een kleine ruimte maar vind het zielig voor max:( als ik het nachthok verschoon dan laat ik muffin ook niet lopen maar ik zet hek in zn mandje.

Link naar reactie
Delen op andere sites

ik heb een opvangkonijntje gehad met een gebroken achterpootje. er was nog vanalles meer mis met hem en hij kwam hier om te revalideren en zo kon ik hem gelijk socialiseren. ook hij mocht niet te veel bewegen, echt hokrust. ik had hem in een toch wel ruim buitenhok zodat hij wel een beetje kon bewegen en ik ook kon zien hoe hij bewoog.

zijn breuk is verwaarloosd en omdat hij er nooit aan geholpen is is het bot scheef aan elkaar gegroeid. met veel rust en geduld loopt hij nu weer prima. hij is inmiddels gekoppeld aan een leuke voedster en woont bij een gezin.

hij kan zelf weer een trapje (niet te schuin) op en staan op zijn beide achterpootjes.

na een aantal weken liet ik hem steeds een kwartiertje even in de ren, om te kijken hoe het genas. dat lijkt me wel verstandig want je konijn moet zijn poot wel weer gaan gebruiken, dat is ook nodig om het bot te laten aansterken. dus helemaal geen beweging is ook niet goed. maar hij moet niet kunnen springen of rennen.

ik weet nog hoe blij ik was dat ik Clyde voor het eerst op zijn achterpoten zag staan, dat betekende vooruitgang! in de weken daarna begon hij op zijn doos (die in het hok stond) te klimmen. weer vooruitgang!

ik denk dat ze wel de ruimte moeten hebben om vooruit te kunnen gaan, alleen in een klein hokje en helemaal geen beweging, dan kunnen ze ook niets proberen natuurlijk.

ik wil je in ieder geval zeggen dat het echt wel goed kan komen, zelfs met Clyde, waarvan de breuk helemaal verwaarloosd was en scheef aan elkaar gegroeid zit is het goed gekomen.

bij Clyde stond zijn pootje naar de zijkant en dat zal altijd zo blijven, ook trekt ie hem af en toe nog omhoog als hij hupst maar verder is hij super aangesterkt!

het kan best nog wel even duren maar hoop dat Muffin er snel bovenop komt!

Link naar reactie
Delen op andere sites

hey vorige week heeft wicky mijn hangoortje van 6 maanden, ook zn achterpootje gebroken:( ik had heb geborsteld en even nagekeken wat ik elke week doe...en ik loop met hem terug naar de ren en hij begint ineens helemaal spastisch te doen en springt zo uit mn armen:( heb ejankt als een klein kind en neem het me nog steeds kwalijk...dus meteen naar de da gereden en laten kijken..ze kon het niet goed zien maar smorgens zou haar collega komen dus heb ik hem daar achter moeten laten, weer tranen met tuiten natuurlijk;(! de volgende dag word ik gebeld met de vraag of het goed is of ze foto's maken want ze wisten het niet 100% zeker, ja natuurlijk mag dat! ik daar na toe, toch gebroken!! maar een hele nette, rechte breuk dus gipsen of spalken is niet nodig, met pijnstilling en rust moet het natuurlijk genezen. hij eet verder goed en drinkt goed, ontlasting is goed en we laten zn vriendje google er in de avond bij in de bench, hij kan goed liggen en hupsen naar de andere kant, maar het is vooral belangrijk dat hij stil ligt en geen rare sprongen gaat maken...dus mijn tip wat ik ook doe, hou de minimale rusttijd aan en geef hem extra liefde!!! dan komen onze nijntjes er wel weer bovenop!!

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 weken later...

Muffin eet niet meer, gisterenavond stond hij nog te springen om zn voer. Maar nu eet hij alleen moeizaam een wortel en wat loof. Dwangvoeren lukt wel. Maar als hij morgenochtend nog niks van zijn voer en/of hooi heeft gegeten ga ik langs de dierenarts. Hij is wel wat rustiger maar reageert wel op me, en als ik het bakje voor naar hem toe duwt. Dan duwt hij hem weg, gooit hem om of rent weg en loopt te stampen en te knorren (doet ie altijd als hij iets niet leuk vind)

Pijnstilling gaat gewoon prima om te geven.

Iemand tips?

Link naar reactie
Delen op andere sites

hm hij loopt te stampen ondanks de breuk? Doet me een beetje denken aan een van mijn katten, die had een middenvoetsbeentje gebroken bij een ongelukkige sprong, vanwege de plek doen ze daar ook niks mee qua gips. Ze had wel pijnstilling gekregen, maar omdat ze daardoor weer gewoon het pootje normaal ging gebruiken kon het breukje niet helen. Op advies van de DA haar toen van de pijnstilling afgehaald, zodat ze voorzichtiger deed met haar poot. Uiteindelijk prima geheeld! Als je twijfelt even weer met de dierenarts overleggen.. en misschien de pijnmedicatie ook in overleg zo aanpassen dat hij comfortabel is maar niet zodanig pijnvrij is dat hij de gebroken poot overbelast.

Hij eet nog wel iets toch zeg je? Ook gewoon nog keutels enzo?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Net naar de da geweest. Muffin heeft gas:( moet ciseral drops geven en dwangvoeren. Heb hem maar binnen gezet en allemaal lekkers neergezet. Ik had gister olvarit wortel gegeven en perongelijk niet in de koelkast gezet. Sochtends pas, dus de hele nacht heeft het er buitwn gestaan. Kan ik het nog geven of moest ik het sowieso niet geven?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat voor pijnstiller geef je? Mijn vorige konijntje reageerde erg slecht op Carprofen en heb toen voor hem Metacam gehaald en dat werkte veel beter. Misschien heeft hij ondanks de pijnstiller toch nog pijn?? Ik heb nu altijd Novacam hond in huis omdat onze hond artrose heeft en hij dit ook nodig heeft en dat gebruik ik dan gelijk voor Binky als hij het nodig heeft. ;)

aangepast door JoBoris76
Link naar reactie
Delen op andere sites

OOk mijn konijn heeft een pin in zijn poot gekregen nadat hij zijn achterpoot gebroken had...hij is geopereerd door Paul van Aalst een konijndeskundige dierenarts die in een praktijk in Ermelo werkt,deze operatie kosten 500 euro dat is de helft minder en hij hipt na 9 weken hokrust weer vrolijk rond...je kunt niet zien welk pootje gebroken is geweest...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Heb even gekeken en er staat op die Olvarit potjes dat je het binnen 24 uur moet gebruiken (afgesloten in de koelkast). Denk dat dat wel los zal lopen want het is idd niet warm geweest maar met een konijntje wat al gas heeft zou ik geen risico's nemen en even een nieuw potje halen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .