Ga naar inhoud

Konijn plots blind


Vicky Borrey

Aanbevolen berichten

Ze zit nu op Metacam - Panacur - Baytril en Primperan.

Het zijn echt maar mini-keuteltjes, en soms kan er zo wat gelig slijm aanhangen...

Dus panacur of fenbendrops aanvragen bij dierenarts! kan geen kwaad... preventief behandelen daarvoor als ze opknapt daarvan weet je genoeg.

Ze krijgt al panacure..

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • Reacties 154
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Beste reacties in dit topic

Veel eet ze nog niet, maar we blijven proberen. En meestal is ze ook actief na de voedersessie, wil ze weg van uit mijn armen en zo. Moet ik goed opletten dat ik haar niet laat vallen.

Ja, Panacur krijgt ze al, ik ga er anders gewoon mee verder, de DA zei dat ik het eventueel kon stoppen owv de negatieve bloedtest.

Nu, ik heb alvast nooit iets gemerkt aan haar dat ze al ziek is geweest, het kan zijn bij haar vorige eigenaars of de fokker... Ik heb haar samen met een vriendinnetje overgenomen omdat ze dringend weg moesten omdat de kinderen er bang van waren (hebben dan een hond in de plaats gekocht...). Dus ik weet niet echt veel over haar voorgeschiedenis. Haar vriendinnetje is bij een vriendin beland, maar is daar ook plots gestorven een paar weken terug.

Nu, zelfstandig eten zit er voorlopig niet in, bij elke voedersessie krijgt ze ook een buikmassage en ik hoor het ondertussen ook wel rommelen, dus ik vermoed dat het gerommel wel een goed teken is? Voorlopig ook geen nieuwe keuteltjes gevonden, haar hokje is verschoond en ze zit op kranten + keukenpapier, dus ik kan alles goed zien nu. Plasje ligt er wel in.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja, ik haal haar enkel uit om te voederen, en dan steek ik haar terug in haar hokje. Ze was daarnet zelf bij haar groenvoerbakje gaan liggen, maar ze heeft er nog niet van gegeten helaas... Dus ze kan nu weer lekker rusten, tot het volgende voedermoment. Wat denk je dat het beste is: elk uur of langer of korter tussen?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat hangt echt van het konijn af. Je moet zowiezo niet te veel in 1x geven omdat je dan het maagje kunt overvullen. Ik zou het laten afhangen aan wat je erin krijgt.

Als het papje met groente en biks beterder naar binnen gaat, waarom doe je dit dan niet? Beter iets als niets..

Je zou nog een wortel kunnen raspen en in een laag schaaltje doen. Vervolgens gewoon kraanwater erbij doen, dat het net niet onder staat en dat voor schotelen.

Hier vinden ze het kenner gemengde dwergkonijnen voer het aller lekkerste dat er is, dat zou je ook nog kunnen proberen.

Het gaat er nu echt om wat ze wil eten..

Loop de supermarkt binnen en neem gewoon wat dingen mee die ze normaal niet krijgen, 'verse' kruiden en groente. Verse peterselie kun je tussen je vingers wrijven zodat het extra lekker ruikt (geef niet te veel peterselie), selderij ook.

Of loop een tuincentrum in en neem verschillende kruiden plantjes mee (vaak is zo'n plantje net zo duur als een klein bakje uit de supermarkt).

Als je konijn normaal geen ss krijgt, koop dan een klein zakje (of haal een gratis proefzakje van je da) en probeer dit te geven.

Ze had toch (nog) geen haakjes?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat van die wortels is een goed idee, dat ga ik straks ff proberen.

Heb hier zelf heel wat konijnenvoer in de tuin staan, zowel groenten, kruid als onkruid. Straks misschien nog even kijken in de wei om weegbree te halen, dat at ze ook nog graag.

Haakjes zijn niet gecontroleerd, omdat ze DA ze niet wou verdoven omdat ze zo zwak is...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Je kunt ook vrij ver in het bekje van een konijn kijken met zo'n kijker (gebruiken ze bijv. bij honden ook voor de oren). Mss handig voor de volgende keer.. Ik laat mijn konijnen nooit verdoven om alleen maar haakjes te controleren, ik heb het niet zo op narcose achtige middelen..

Link naar reactie
Delen op andere sites

Daarnet heeft ze flink haar metacam ingenomen, en heeft ook wat van mijn geraspte appel-selder-banaanpapje gegeten. Weliswaar niet veel, maar toch wel méér dan de voorgaande keren. Vanmiddag heeft ze ook wat suikerwater gekregen, in de hoop dat ze daar wat van zou opknappen.

Voorlopig ligt ze weer uitgeteld in haar bakje, de ziekte vergt heel wat van haar lichaam, maar ze blijft ervoor gaan, dus ik vecht dan maar mee! Heb de indruk dat ze tussendoor af en toe wel naar eten zoekt, maar dat het nog té veel energie vergt om er effectief van te eten...

Ik heb ook een warme fles bij haar gelegd, bij momenten heeft ze toch koude oortjes, dus om afkoeling en shock te vermijden, doen we dat maar.

Straks gaan we opnieuw wat proberen te geven...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mijn inzet voor Mormel levert eindelijk wat op: daarnet had ze spontaan zelf interesse in een vers potje gesneden groenvoer met vanalles uit de tuin. Misschien heeft ze er ook al wat kleins uit geknabbeld, maar het is een begin... Hopelijk gaat ze vanavond zelf aan de knabbel en komen haar darmpjes snel op gang. Ga haar vlug nog ff wat primperan geven, zou haar eetlust weer moeten aanwakkeren...

Link naar reactie
Delen op andere sites

klein :party:, want mijn kleine meid hoor ik knabbelen! Ik zit hier in de donker op mijn laptop, om haar zo weinig mogelijk te storen. En nu maar hopen op keuteltjes!!! Heb nog een extra potje groenvoer gemaakt met haar favoriete groentjes (selder en wortel), ik ben benieuwd welk potje het meest op zal zijn tegen morgenochtend!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik weet niet welk dwangvoer je op dit moment gebruikt? In critical care zitten iets meer voedingsstoffen dan het gemiddelde bikspapje.

Daarnaast zou ik ook proberen om SS te proberen geven als voer (als je dit al niet geeft) zoals Nicky_the ook al aanraadde.

Ik zou wel voorzichtig zijn met de appel... Bij een vertraagde darmwerking kan dit gaan gisten en dan krijg je bijkomende problemen.

Ik snap niet helemaal hoe je DA met zekerheid kan zeggen dat de bloedresultaten tonen dat het geen recente infectie is. Meestal is dit pas met zekerheid te zeggen na een bloedonderzoek voor én na behandeling. Daarnaast kreeg ze voor het bloedonderzoek ook al een paar dagen panacur en dexamethason. Vooral de dexamethason staat er om bekend een bloedbeeld erg te kunnen veranderen.

Hiermee wil ik alleen maar zeggen dat je nog geen zekerheid hebt. En dat is best spijtig, want als het EC is, is het geen typisch 'geval'.

Ik blijf hier in ieder geval verder duimen voor jullie!

Edit: Ik wou nog even iets navragen. Ik weet niet met hoeveel konijnen ze samen leeft/leefde. Maar behandel je hen wel met 2 weken panacur uit voorzorg?

aangepast door zwarte panter
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik probeer wat af te wisselen van dwangvoer, maar vandaag reageerde ze echt héél positief op mijn groentenpapje. Dus andere keren heb ik Science Selective van Oxbow, dan een eerder witachtige poeder (weet de naam nu niet echt vanbuiten) en het bikspapje, maar dat alles wilde ze dus niet meer doorslikken.

In het groentenpapje zat maar weinig appel hoor, al bij al slechts 1/10 of zo.

Tja, ik gok ook nog altijd op E.Cuniculi hoor, en ik heb nu nochtans een KKDA... Ik ga Mormel straks ook nog wat Panacur geven, en nog wat dwangvoer geven. Het is niet omdat ze nu weer wat zelfstandig knabbelt, dat ze genoeg binnen krijgt. En uiteraard mag de buikmassage ook niet ontbreken.

Ik heb de indruk (ook voordien) dat ze haar korrels links laat liggen en vooral aan het groenvoer knabbelt en het hooi en stro dat ze krijgt (ook kortgeknipt) maar ik ga zorgen dat ze keuze genoeg heeft, en ook wat de "dikmakers" die ik gekocht heb om haar aan te sterken.

Buiten woonden ze met 6 konijnen, waarvan dus nu 2 binnen in de ziekenboeg.

Ik ga hen de komende dagen panacur geven, maar het is best lastig om ze te vangen en het dan toe te dienen. Vrijdag vertrekken we op vakantie (1 maand), en dan komen mijn schoonouders voor de konijnen zorgen (Speedy en Mormel gaan op vakantie naar hun buren waar ze zeker de zorgen krijgen die ze nodig hebben). Het zal al lastig zijn hen duidelijk te maken wat ze moeten doen voor Wollie, laat staan dat ik vraag om de konijnen elke dag te vangen en hen panacur te geven. Nu, ik kan het maar vragen natuurlijk, en als het een dagje dan een keertje niet lukt, tot daar aan toe.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat goed dat ze toch wat zelf gegeten heeft!!

Ik las dat je suikerwater geeft. Suiker kan voor een serieus probleem zorgen in de darmen, dus te veel suiker is absoluut niet goed. Toch is het niet slecht bedacht van je. Een electrolyten oplossing (om uitdrogen te voorkomen) bestaat uit water, suiker en zout. Op konijnen.nl kun je vinden hoe je dat maakt. Maar in goede dwangvoeding zitten electrolyten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ben wel blij, want ze is nu ook weer wat actiever nu ze weer zelf wat kan eten. Heb wel de indruk dat het vooral papjes zijn dat ze eet. Misschien dat ik straks nog een keer naar de DA bel om te vragen wat ik kan doen, of dat ze nog eens willen langskomen om toch naar haar tandjes te kijken. Ik wil liever niet nog een keertje naar daar rijden, want is toch best wat stress voor het beestje (bijna half uur rijden)

Ik zal straks nog een keer kijken hoe ik die electrolyten oplossing moeten maken.

Ik heb vanmorgen proberen te dwangvoeren, maar dat liet ze weer staan. Het papje met klein beetje appel, banaan en kiwi at ze wel met veel smaak op. Ze heeft er in mijn ogen al veel van gegeten. Ik weet dat te veel fruit voor een konijn ook niet goed is, maar in haar geval is het kiezen tussen de cholera en de pest.

Heb de indruk dat de suikeroplossing van gisteren toch goed geholpen heeft, ik blijf uiteraard voorzichtig met de suikers!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het gaat voorlopig behoorlijk met Mormel. Ik probeer haar ook zoveel mogelijk tussendoor een zachte buikmassage te geven. En ik denk dat haar darmpjes weer op gang aan het komen zijn, want ik vond daarnet een klein stukje slijm aan haar poep. Ik weet dat slijm tussen de keutels niet goed is, maar ik denk in haar geval dat het wel een teken is van het feit dat haar darmpjes weer werken. En ik ga doodgelukkig zijn als ik straks een keuteltje vind!!!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Kijk een keer hier!!!

attachment.php?attachmentid=61449&d=1341402815

Ik weet het, het is géén smakelijk zicht, maar je kan je niet inbeelden hoe gelukkig ik ben met deze keuteltjes!!!

Het begin is inderdaad met slijm, maar de laatste zien er toch goed uit.

Ben blij dat mijn dagenlange zorgen eindelijk hun vruchten afwerpen.

Ik heb nu vanalles en nog wat in haar kotje gezet, en ze is toch weer op zoek, en knabbelt links en rechts een beetje.

Oef, ze is dus voor de 2de keer door het oog van de naald gekropen, en laat ons hopen dat het nu alleen maar beter gaat!!! Als ze weer zelfstandig gaat eten (ik ga wel nog proberen te dwangvoeren tussendoor uiteraard) kan ze alleen maar aansterken.

Mijn meisje heeft nogmaals bewezen dat ze een échte vechter is!!!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Daarnet even wat geprobeerd: ik heb haar tuinboonvlokken en erwtenvlokken met een hamer kleiner gemaakt, en dan de fijnste stukjes eruit gezeefd. Ik heb ook een paar van die (slechte) yoghurtsnoepjes erdoor gedaan, normaal gezien geef ik dat maar héél zelden aan mijn konijnen, maar ik had nog een paar zakjes staan die ik cadeau gekregen had voor de konijnen.

En raar maar waar, dit papje was geen enkel probleem om aan haar te geven!!! Ik heb het aangelengd met de elektrolytische vloeistof (water met suiker en zout), zodat ze ook daar wat van binnen kreeg.

Tijdens het knuffelen na de voedersessie, was ze zachtjes aan het knarsetanden. Volgens mij zijn haar tandjes doorgegroeid door het weinige knabbelen, maar door zo met haar kinnetje te bewegen hoop ik dat ze ze snel afslijt en zo weer vast voedsel kan opnemen. Heb nog gebeld met de DA met de melding dat ze goed gekeuteld had en dat ik een tandprobleem vermoed, maar de KKDA ziet het niet zitten om te verdoven (blijkbaar kan zij het enkel zo) in haar situatie. Het belangrijkste nu is dat ze aankomt en aansterkt en dan zien we wel wat we verder doen. Hoe meer ze zou eten, hoe beter het ook zou gaan met haar tandjes, is natuurlijk een beetje een vicieuze cirkel...

Voorlopig is ze weer rustig en ligt ze te snoezen in haar hokje! Ben bezig met een verzorgingslijst samen te stellen voor de mensen die voor haar gaan zorgen tijdens onze vakantie. Ik weet wel dat ze daar in goede handen is, maar ik zou natuurlijk liever zelf voor haar zorgen, maar dat is dus tijdelijk niet mogelijk. Ik hoop maar dat ze zich sterk genoeg houdt tijdens onze afwezigheid!!!

En dan ga ik ook nog wat extra poedertjes en voederdingen voor haar aanmaken voor het geval ze zelf niet meer (of onvoldoende) eet.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja, dat denk ik ook, na het eten ligt ze zo schattig bij mij op mijn borst, het zijn echt knuffelmomenten zo!

Ik ga haar met veel pijn in het hart morgenavond brengen naar de mensen die haar en Speedy zullen opvangen, omdat we voor een maandje op reis zijn. Dus ik hoop van harte dat ze de kracht heeft om ook zonder mij door te zetten, en dat ze begin augustus een heel stuk beter is.

Maar ik ben al blij dat haar voedersessies goed gegaan zijn vandaag, ik ga haar straks nog ff op de weegschaal zetten, en hopelijk is er weer een beetje bij. Heb al een lijstje gemaakt met voorschriften van wat ze graag heeft en hoe ze ervoor kunnen zorgen dat ze wel weer eet en zo. Ik ben benieuwd hoe het zal lopen!!!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Moeilijk hoor om haar in deze staat weg te brengen. Heb je wel vertrouwen in de mensen waar je haar naar toe brengt? Dat zal dan misschien wel een stukje rust brengen. Ik hoop ook dat ze weer helemaal de oude is als je weer thuis komt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik weet het, ik heb er ook moeite mee om haar zeker nu af te geven. Maar ze is zeker in goede handen, Speedy gaat al een paar jaar daarheen als we op vakantie gaan, en hij wordt daar ook rotverwend! De man zelf heeft al jarenlang vogels, moet dat ook ringen en nageltjes knippen en zo, en hij zag het ook zitten om bij Speedy de tandjes te knippen. En na wat aarzeling zei hij dat hij ook voor Mormeltje wou zorgen, en ik had gehoopt dat ze tegen dan al een stuk beter zou zijn. Maar omdat ze in het weekend weer een serieuze dip heeft gehad, zadel ik hen natuurlijk op met heel wat werk... Nu, hij heeft al gezegd dat ze tegen dat we terug zijn, zou rondhuppelen, dus we hopen dat maar!!!

Link naar reactie
Delen op andere sites

De eerste keren werd het bij de DA geslepen, maar hij had zo'n last van telkens verdoofd te worden, dat we dus nu zelf de tandjes bijknippen.

Goed nieuws van het Mormel-front ondertussen!!! Gisteren heb ik geprobeerd om een stokje wortelgroen achter haar snijtanden te schuiven, en ze begon er spontaan op te knabbelen. Het maakte wel een verschrikkelijk geluid van haar tanden, maar zo gaan ze tenminste weer wat afslijten. Vannacht ben ik ook een paar keer wakker gekomen van haar tandengeknars. Het is zeker niet omdat ze pijn heeft, maar gewoon dat ze weer wat moeten slijten, want ze heeft tenslotte in 2 weken bijna zelf niet veel geknabbeld.

Maar ik ben dus nu bezig met vanalles en nog wat in haar hokje te leggen, en ze begint er toch weer spontaan aan te knabbelen. Tussendoor wordt ze nog wat bijgevoederd, en haar medicatie heeft ze ook flink ingenomen.

Haar gewicht gaat ook weer wat omhoog, niet heel veel maar het is een begin!!! Ze zit nu net onder de 1.5 kg, ik had gehoopt dat ze er iets boven zat, maar zo snel zal het ook wel weer niet gaan vermoed ik. Voorlopig eet ze dus vooral groenvoer, ze heeft verschillende korrels (kleiner gemaakt) tot haar beschikking, maar daar heeft ze nog niet veel naar gekeken. We gaan het niet te veel forceren, voor mij is het belangrijk dat ze weer wat zelf kan knabbelen!!!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .