Ga naar inhoud

zelf hooi maken


Kelleke01

Aanbevolen berichten

Als je veilig wil zitten, is het wel zo.

Het kan korter hoor, bij boeren wordt tegenwoordig soms wel korter gedroogd dat duurt ook nog een aantal weken. Het begint met minimaal 5-7 dagen drogen op het land. Het wordt dan tussendoor wel geschud om te zorgen dat het overal gelijkmatig droogt. Daarna moet het nog steeds verder drogen. minimaal 3 weken. Hooi moet een gemiddeld gehalte droge stof van 80% hebben voor je het aan je konijn mag voeren. Het heeft de voorkeur dat het dus nog langer dan die vier weken rust.

Als je maait voor hooi moet het gras in bloei staan, als het gras doorschiet en aren (zaadvorming) in komen kan er gemaaid worden. Het exacte moment hangt af van verschillende omstandigheden. Het beste is om met zonnig, winderig en droog weer te hooien, wanneer het nat regent kan schimmelvorming optreden. Door deze schimmels kunnen gifstoffen als mycotoxinen in het hooi terecht komen.

Als je hooi zo kort droogt, dan heeft een hoge voedingswaarde, het bevat veel verteerbaar ruw eiwit en energie. Pas dus wel goed op voor diarree! Hooi aan het begin van het jaar gesneden bevat ook veel zetmeel, dat ligt 5-10% hoger dan in snedes later in het jaar. Ook kan er in dit eerste hooi fructaan zitten, grassuiker, dat komt omdat in het voorjaar het gras zo fanatiek begint met groeien. Houd hier dus wel rekening mee als je het aan je konijn voert.

Als het hooi echt licht bruin / karamelkleurig wordt, dan heeft het gebroed, dat is niet goed voor de smaak van het hooi. Dit gebeurd als je hooi te vroeg opslaat, en niet lang genoeg hebt laten drogen.

Het best kun je dit nieuwe, zelfgemaakte hooi mengen met het hooi wat ze gewend zijn als je het gaat voeren.

aangepast door Evee
Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weken later...

Van hooi krijgt een konijn normaal gezien geen diarree, omdat eigenlijk al het konijnenhooi dat je koopt van later in het jaar is.

Maar als je het voor het eerst zelf maakt, van het gras in het voorjaar, zou ik er even op letten en niet gelijk heel veel geven. Even mengen met het oude hooi dus.

Ze kunnen er diarree van krijgen ja, ook al eten ze vers gras. Maar het hoeft niet. Het is wel iets om even alert op te zijn.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .