Ga naar inhoud

Tegelijk laten helpen ?


puk en muk

Aanbevolen berichten

Hoi,

Ik wil graag even informeren hoe het bij anderen gegaan is.

Ik heb twee voedsters ( het zijn twee zusjes van 10 maanden ) momenteel erg wisselend in humeur en 1 ervan sproeit erg.

Zit te twijfelen of ik ze zou steriliseren.

Ik wil ze eventueel ook samen naar de DA laten gaan, maar ben erg benieuwd naar de nazorg.

Alvast bedankt

Groetjes hettie

aangepast door ZaZa
Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoi,

Ik heb recent drie voedsters laten sterilliseren/ castreren. Eind februari twee voedsters, van toen 6 maanden oud. Dit zijn zusjes (de opvang wilde uit hetzelfde geen broer en zus meegeven :-(. De hormonen begonnen op te spelen en ik zag zelfs het schuwste konijn proberen de ander te domineren. Ze zaten elkaar behoorlijk achterna, maar volgens mij was het nog niet tot echt vechten gekomen. Ik besloot ze daarom om ze zo snel mogelijk te sterilliseren. Vanwege hun jonge leeftijd was het volgens mij voldoende om enkel de eierstokken weg te halen. De konijnen moesten daarna wel een dag gedwangvoerd worden, maar knapten ontzettend snel op. Hoewel was geadviseerd om ze eerst apart te zetten i.v.m. de buikwonden, wilde ik ze niet uit elkaar halen. Ze gedroegen zich ook erg rustig en gingen gewoon tegen elkaar aan liggen tijdens hun herstel. De konijnen knapten vrij snel weer op. Ze zijn nu ook weer beste maatjes en erg lief voor elkaar, helemaal blij met deze keuze dus :-).

Vorige week woensdag heb ik mijn bijna 5-jarige voedster laten sterilliseren/ castreren. Ik heb voor haar een partner uitgezocht, maar merkte dat ze (hormonaal) erg onrustig werd (o.a. nestjes maken, knorrig, dominant willen zijn). Om haar geestelijk en lichamelijk meer rust te geven, heb ik besloten haar te laten opereren. Gezien haar leeftijd is er bij haar ook de baarmoeder verwijderd. De dierenarts gaf aan dat de baarmoeder ook 'verdikt' voelde, dat het goed was dat deze nu werd verwijderd. Deze voedster is wat ouder en de operatie is voor haar denk ik ook wel zwaarder geweest (ook verwijdering baarmoeder). Ik heb langer moeten dwangvoeren en zij gaf meer tekenen van pijn. Momenteel gaat het goed met haar, eet en drinkt weer zelf, maar nog herstellende. Ben benieuwd of het wat voor haar stemming en gedrag gaat doen.

Misschien wel belangrijk om te weten dat ik bewust heb gekozen voor de meest veilige methode van narcose voor konijnen (o.a. injectie via een bloedvat in het oor). Ik heb het laten doen bij een dierenarts die redelijk in de buurt zit (WHG dierenartsen (Alkmaar), meerdere locaties in Nederland), op advies van de konijnenopvang. Zie voor de methode de site van Wilhelmina Park: www.dierenkliniekwilhelminapark.nl. Met de gewone gasnarcose had ik mijn volwassen voedster niet durven laten opereren, gezien de verhoogde risico's bij een ouder konijn. Met deze methode was er geen groter risico dan bij een jong konijn, werd mij bij de dierenarts verteld. Overigens wel goed om aan te geven dat deze methode volgens mij wel wat duurder is dan een 'gewone gasnarcose': per konijn was is ongeveer €160 kwijt.

Ik zou twee zusjes wel altijd tegelijk laten opereren, dat werd mij ook geadviseerd. Als je er eerst een doet, is deze veel kwetsbaarder voor het gedrag van de ander (want een buikwond). Ook ruikt het konijn dat als eerste wordt geopereerd anders bij terugkomst, wat een nadeel kan zijn als ze weer 'gekoppeld' moeten worden. Ik had zelf de indruk dat mijn zusjes juist steun vonden bij elkaar tijdens hun herstel. Ze waren ook rustig na de operatie (zijn normaal gesproken echt wel druk en speels), waardoor ik ze ook bij elkaar heb gezet tijdens hun herstel, ik was niet echt bang dat zij elkaar zouden verwonden. Overigens vond ik het voor de zorg niet uitmaken: 1 of 2 bunnies in de ziekenboeg ;-). Veel succes met de beslissing!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb mijn voedster van 2 afgelopen woensdag laten sterilliseren. Ik mocht haar naar drie uurtjes alweer ophalen (bij de meeste konijnen duurt het echter wat langer maar ze was al weer goed op temperatuur). Vooral de eerste 2/3 dagen ben je druk met nazorg.. Heb haar niet hoeven dwangvoeren maar wel elke keer groente uit de hand laten eten en laten drinken uit een bakje. Zelf eten deed ze nog niet. S'nachts opgestaan om nog een keertje brokjes/water te geven.

Lees je even goed in van te voren, dat je alles in huis hebt. Nu is het vijf dagen geleden en gaat het alweer goed met haar hoor. Maar moet zeggen dat het wel een opluchting is, want ik vond het ook een moeilijke beslissing.

Als je 2 konijntjes hebt, zou ik ze idd samen laten helpen. Maakt voor de nazorg niks uit en ze kunnen lekker steun bij elkaar zoeken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

hoi,

net even bij de da geweest en volgens hun is het maar zelden dat er problemen zijn.

ook met het voeden, zij zeggen dat de konijntjes vaak binnen een uur al eten en drinken (en dus geen dwangvoer nodig hebben, wel pijnstllers).

ik denk dat ik ze beide toch maar over een week of twee laat steriliseren.

groetjes hettie

Link naar reactie
Delen op andere sites

In aanvulling op mijn eerdere bericht:

Ik had bij de eerste sterillisatie aanvankelijk gepland om de dag erna in elk geval vrij te nemen, zodat ik voldoende tijd zou hebben om eventueel voor de bunny's te zorgen/ dwangvoeren. Bij mij werd ook gezegd dat de dieren eigenlijk altijd weer snel gaan eten, dus dat dit zeker niet nodig was. Uiteindelijk heb ik de (eerste twee) konijnen de volgende dag bij de dierenarts gebracht om ze te laten dwangvoeren, ik kon niet meer vrij nemen van mijn werk. Bij het derde konijn heb ik de dagen erna steeds een ochtend om middag vrij kunnen nemen om voor mijn konijn te kunnen zorgen. Bij alle drie mijn voedsters heb ik dus moeten dwangvoeren, ik zou daar wel van uitgaan voor de eerste dag/ dagen want je weet niet hoe jouw konijnen reageren.

Overigens wel fijn dat je ze tegelijk laat opereren.

aangepast door esis
Link naar reactie
Delen op andere sites

ik moet toch wel eerliojk zeggen dat ik tegen dat dwangvoeren erg opzie.

ik heb wel handtammen konijntjes maar geen knuffelkonijntjes, ze vinden het dan ook niet fijn om opgepakt te worden, maar komen wel altijd meteen naar je toe en aaien vinden ze wel fijn.

hoe hebben jullie het dwangvoeren ervaren?

groetjes hettie

Link naar reactie
Delen op andere sites

Persoonlijk denk ik dat dwangvoeren zo moeilijk is als je het zelf maakt.. Ik heb er eigenlijk nooit problemen mee en het zijn niet altijd brave tamme konijntjes die ik dwangvoer. Je moet gewoon een beetje doorzetten, stevig vastpakken, geen keuze geven. Niet twijfelen en niet bang zijn. Eventueel in een handdoek wikkelen. Het enige waar ik nog wel eens problemen mee heb, is dat ze echt niet willen slikken. Maar dat is niet iets wat je makkelijk kunt verhelpen, vaak is dat toch een teken dat ze zich heel beroerd voelen en soms zelfs gewoon niet meer willen.. Dat zal bij een gesteriliseerde dame wel niet snel het geval zijn. Heb het niet meegemaakt in elk geval.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bij dwangvoeren koop ik altijd speciaal dwangvoer bij de dierenarts ('poeder', aanmaken met lauwwarm water). Dit gaat in een zogenaamd plastic spuitje, dat je in het bekje doet (voorkeur voor maat kan verschillen).

Ik heb nu al vele konijnen moeten dwangvoeren en mijn ervaring is dat elk konijn anders reageert, dus dat het bijna niet te vergelijken is. Mijn eerste konijn die ik heb moeten dwangvoeren at het vrijwel direct uit het spuitje, dat was meer 'aanreiken' dan dwangvoeren. Een van mijn huidige konijnen protesteert meer naarmate het aantal dagen toeneemt dat ik moet dwangvoeren, waarbij het naast 'techniek' ook op doorzettingsvermogen komt (vind het soms ook zielig als ik zie hoe zij in de stress schiet en probeert er onderuit te komen). Een van mijn 'twins' heb ik na de sterillisatie bij mijn dierenarts moeten brengen (voor het goed blijven samengaan wel samen met haar zusje), omdat dwangvoeren gewoon niet lukte (steeds heftig haar kopje wegtrekken en wel zo snel dat je het bijna niet kon volgen). De dierenarts dacht eerst dat ik er nog geen ervaring mee had. Na opname hoorde ik echter van de assistentes dat ze nu begrepen wat ik bedoelde en dat zij zelf helemaal onder zaten tijdens het dwangvoeren, omdat dit konijntje het bijzonder slecht toeliet ... gelukkig hoefze ze maar een nachtje te blijven, voordat ze besloot zelf weer te gaan eten.

Kortom, mijn ervaring is wel: hoe 'meegaander' en 'tammer' het konijn, des te makkelijker zal het dwangvoeren gaan. En als het echt niet lukt kun je de assistentes dus om hulp vragen en als het dan nog niet gaat kunnen ze soms opgenomen worden en dan wordt het voor je gedaan.

aangepast door esis
Link naar reactie
Delen op andere sites

Werkt al meer dan 9 jaar in een dieren opvang centrum met meer dan 300 kittens op jaarbasis die we op moeten vangen waarbij altijd een deel zonder moeder die nog geflest moeten worden. Daarnaast ook regelmatig volwassen katten met verwondingen door aanrijdingen e.d. en kan dus wel zeggen dat ik qua dwangvoederen enorm veel ervaring heb en me niet snel af laat schrikken. Ze gaat de eerste dagen ook mee naar het werk dus kan goed in de gate ngehouden worden en als het nodig is heb ik veel ervaren hulp.

Alleen die poeder. HOe heet dat? Kan dat ook gewoon kitten/puppy melk zijn? (lijkt me niet) of convalesence? Had wel eens gehoord van babyhapjes uit potjes maar geen idee waar en welke inhoud dat moet hebben e.d.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zeker geen kitten/puppy melk. Convalescence kan op zich gebruikt worden, althans, ik heb wel eens gehoord dat men dat gebruikte. Ik zou het echter nooit geven. Er zitten dierlijke eiwitten in, en véél ook. Terwijl het vezelgehalte (enorm belangrijk voor de darmen van het konijn) echt extreem laag is. Dat is niet wat een ziek dier waarvan je de darmen op gang wilt houden nodig heeft. Je kunt het beste Critical Care van Oxbow of Science Recovery van Supreme nemen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb inderdaad Critical Care van Oxbow en Science Recovery van Supreme, zoals hierboven wordt genoemd (kon even niet meer op de correcte namen komen ;-). Volgens mij zit er wat meer inhoud in de zakjes van Critical Care, maar het is maar net wat je dierenarts verkoopt. Ter indicatie: rond de €3,50 per zakje. Let ook op de hoeveelheid die je moet geven, kan per merk verschillen. Tip: maak enkel wat je ongeveer per keer nodig hebt, dat voorkomt dat je veel moet weggooien. Het blijft na het maken in de koelkast 24 uur goed, maar het mag bij het geven ook niet te koud zijn (kan weer nadelig zijn voor de darmen). Zelf probeer ik gewoon steeds een beetje aan te maken met warm water (meestal blijft er wel wat over dat ik dan tijdens de volgende 'voeding' gebruik, maar dat werkt voor mij beter dan het hele zakje in een keer klaarmaken).

Er wordt ook vaak geadviseerd om het wortelhapje (let op: enkel met wortel!) van Olvarit aan te schaffen. Ik heb dit in het verleden wel eens gekocht en gemengd met het dwangvoer. Zelf heb ik het idee dat als het echt slecht met je konijn gaat (in verleden heel ziek konijntje gehad), ik dan liever 'officieel' dwangvoer gebruik. Daar zitten alle belangrijke voedingsstoffen in. Bij dwangvoeren wel opletten of je konijn voldoende vocht binnen krijgt. Meestal deed ik enkel dwangvoer (gemengd met water), maar volgens mij is wat extra water geven met al die vezels van het dwangvoer welkom. Ik deed dit bij de laatste keer voor het eerst en had het idee dat mijn bunny dit wel kon waarderen (water ging er namelijk bijzonder gemakkelijk in).

aangepast door esis
Link naar reactie
Delen op andere sites

dank je want mijn DA heeft ervaring met nijnen maar is niet gespecialiseerd. Kan me dus in denken dat ze dit niet hebben. Dinsdag ga ik dus hier eens achteraan bellen en anders naar een andere DA bellen of ik het daar op kan halen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat wat dwangvoeren jullie? Ik ga mijn voedster volg week vrijdag laten helpen

Hoi,

Hoe is de ingreep gegaan?

heb je nog moeten "dwangvoeren" en zijn je nijntjes weer op de been?

bij mij is er nu weer eentje schijnzwanger, wel aandoenlijk om te zien, maar toch niet als dit al de derde keer is....

groetjes hettie

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .