Ga naar inhoud

Gebroken achterpoot konijn


Han

Aanbevolen berichten

Mijn Franse hangoor Buzz van 6 maanden is vrijdag uit z'n hok ontsnapt door over het rennetje te springen, en heeft hierbij z'n linkerachterpoot gebroken. Het is zijn dijbeen, waarschijnlijk precies op de groeilijn net boven de knie. Volgens de dierenarts was het een hele lelijke breuk, met punten eraan, en de stukjes bot zijn langs elkaar heen geschoven. Hij heeft ons 3 opties gegeven:

in laten slapen (vind ik dus geen optie), amputeren, of een operatie met stalen pinnen/plaatjes.

Bij amputeren zette hij erg z'n vraagtekens, omdat Buzz een groot konijn is, en nog groter zal worden, en hij dus echt twee achterpoten nodig heeft. Ik heb al oude discussies gelezen over konijnen met een geamputeerde achterpoot, dat dat toch wel goed kan gaan, maar aangezien de dierenarts het al niet ziet zitten, vind ik het ook niet zo'n goed idee. De operatie is ook nog een optie, het is erg duur, maar de dierenarts zei dat de kans op slagen 90% was, en dat hij dan z'n pootje weer goed kan gebruiken en dat hij snel kan herstellen. Ondanks de hoge kosten staan we op het punt om voor een operatie te kiezen, vooral omdat dit de beste kwaliteit van leven voor hem zal geven.

Buzz is nog erg jong, en het is echt een superlief konijn, dus we willen hem echt niet kwijt. We willen gewoon dat hij weer net zo vrolijk en lief wordt als ervoor.

De dierenarts zou ook nog naar de Universiteit Utrecht bellen, of zij nog iets voor hem kunnen doen, en dan tegen een meer schappelijke prijs vergeleken met de orthopeed. Ik hoor vandaag of daar iets mogelijk is. Bij de orthopeed zou Buzz waarschijnlijk morgen of overmorgen al geopereerd kunnen worden. We willen ook wel dat er zo snel mogelijk iets gebeurd, want het is zoo zielig om hem zo te zien.

Nu is dus mijn vraag wat jullie ervaringen zijn met gebroken pootjes en operaties zoals deze, en wat zouden jullie doen?

Hij is tijdens zijn nachtelijke avontuur ook nog door een stuk of 15 teken gebeten rond zijn ogen (arm beessie). We hebben ze allemaal zorgvuldig verwijderd, maar weten jullie of dit nog problemen kan geven?

Alvast bedankt voor jullie reacties!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Echte tips heb ik niet voor je, maar ik wil jullie en Buzz wel heel veel sterkte en beterschap wensen met z'n pootje. Of teken bij konijnen veel kwaad kunnen weet ik niet zeker, maar bij katten kunnen ziektes door teken wel overgedragen worden. Je zou eventueel contact op kunnen nemen met dierenkliniek Wilheminapark in Utrecht. Zij zijn gespecialiseerd in konijnen en kunnen vast wel gericht antwoord geven op je vragen. Nogmaals beterschap!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Helaas, ik zou je graag raad en daad geven, maar ik heb persoonlijk geen ervaring met teken en met gebroken poten.

Maar hier onder wat ik zou doen:

Als het in jullie macht ligt zou ik voor de beste optie gaan; in dit geval dus de operatie. Gezien je DA denkt dat het 90% van slagen heeft. Mocht dit niet werken (vervolg operaties) kun je altijd nog voor amputatie kiezen, of niet dan ? De DA mag dan misschien denken dat hij zijn achterpoot nodig heeft, maar misschien past je nijn zich wel wonderbaarlijk goed aan. Je zegt zelf dat hij vrij jong is, dus groeit hij met zijn handicap...... Ik zou mijn nijn pas laten inslapen als het blijkt dat hij geen konijnwaardig bestaan meer kan voeren.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb ook geen ervaring hiermee, maar wil je heel veel beterschap en succes wensen!

En.. Op je profiel foto ziek ik je konijn onder een petunia liggen.. Petunia's zijn giftig voor konijnen.. Ik zou er dus voor zorgen dat je konijn niet bij de petunia's kan komen en ook niet bij de los gevallen bloemen..

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat vervelend zeg, ik ken het.... Mijn konijn Sofie (zie ander topic: http://www.bunnybunch.nl/community/showthread.php?52471-Pootje-gebroken....-heeft-iemand-hier-ervaring-mee) had haar rechtervoorpootje gebroken en de orthopeed (die alle orthopedische zaken bij onze KKDA doet) heeft het gespalkt. Hij dacht eerst dat dit moeilijk kon en er een pin in zou moeten, maar dat kwam doordat de assistente het verkeerde bot had doorgegeven (bovenarm, terwijl het onderarm was). De bovenarm zit net als het dijbeen 'tegen het lichaam aan' en is heel moeilijk te spalken (zou je helemaal om schouder of heup heen moeten oid). Ik begreep dat het 1 operatie is om het erin te zetten en daarna als het genezen is, met een klein sneetje de pin er weer uit halen.

Een pin erin zou inderdaad duur zijn (maar ze konden niet precies zeggen hoeveel, want dat hangt er ook vanaf hoelang ze ermee bezig zijn, iemand zei misschien 200-300 euro, maar ik weet niet hoe reeel dit precies is?), maar daar hadden ze tot nu toe goede resultaten mee behaald. Maar bij mijn konijn was het een voorpootje en ik weet niet hoeveel dat uitmaakt. (De DA was wel blij dat het een voorpootje was en geen achterpoot (daar zitten ze veel meer op natuurlijk).)

Uiteindelijk heb ik dus geen ervaring met pinnen erin zetten, maar dit is wat onze DA zei.

Om eerlijk te zijn hebben we toen ook Wilhelminapark gebeld om te vragen wat zij zouden doen en hoeveel dit zou kosten, maar de reactie was dat ze geen orthopeed in dienst hebben en dat niet deden.. Een andere praktijk hebben we nog gebeld en die zeiden dat ze ook een pin zouden zetten (in bovenarm) en dat het ws. 150-300 euro zou kosten?, maar dat hangt er dus weer vanaf hoe lang ze ermee bezig zijn en is lastig te voorspellen.

De Universiteit Utrecht kun je ook altijd om advies vragen als je nog twijfelt: http://www.uu.nl/faculty/veterinarymedicine/NL/dierenklinieken/ukg/huisdiereigenaar/vbd/Pages/default.aspx

Ik wil je ook wel de gegevens van onze DA geven om evt. met hun orthopeed te overleggen als je wilt, maar lijkt me niet zo handig om dat zo op het forum te zetten (beter in een persoonlijk berichtje):)

Verder weet ik dat Konijntjepip een konijn heeft met een geamputeerde achterpoot (omdat het na spalken niet aan elkaar was gegroeid), maar ik weet niet hoe groot dit konijn is. Ik begreep wel dat het konijn zich nu prima redt.

Als het gerepareerd kan worden (met pinnen en hopelijk niet al teveel leed (veel operaties etc.)) zou dat denk ik natuurlijk het mooiste zijn, maar mocht dat uiteindelijk toch niet werken denk ik dat ook een groot konijn zich op 3 poten moet kunnen redden, ook al is dat met 1 achterpoot (maar dat is puur mijn idee....). Dat ze zelf het evenwicht met 1 poot proberen te vinden.

Het is (weer) een beetje een lang verhaal, maar ik hoop dat het helpt.

Heel veel beterschap en sterkte! En lees graag hoe het gaat.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Oja, over de teken: ik weet het niet precies bij konijnen, maar in ieder geval bij mensen, honden en katten kunnen teken, als ze daarmee besmet zijn bepaalde ziekten overbrengen (bijv. ziekte van Lyme), maar ik weet niet zeker of konijnen daarvoor gevoelig zijn. Het schijnt dat als je ze binnen 24 uur verwijdert de kans dat een ziekte (in ieder geval Lyme) is overgebracht heel klein is.

Verder zuigen ze bloed en als er veel zijn die zich hebben volgezogen, kan een dier bloedarmoede krijgen. Als ze zich hebben volgezogen zie je dat wel: dan zijn ze een stuk groter geworden.

Maar 15 teken in een keer, zeker op een konijn, dat heb ik nog nooit gezien eigenlijk...

Er zijn trouwens wel middelen die tegen teken werken, maar ik weet even niet precies welke (je DA hopelijk wel, ws. Stronghold?). Vaak je konijn controleren en dan evt. teken verwijderen werkt in principe ook.

Misschien zijn er ook wel spuitbussen tegen teken voor de omgeving, maar ik weet niet of dit zin heeft (zitten vaak in bomen of struiken en laten zich op een dier/mens vallen, maar kunnen geloof ik ook in het (hoge) gras zitten).

Een dak bovenop je hok of ren zal ws. ook helpen (wij hebben er golfplaten op liggen, werkt meteen tegen de regen).

Succes ermee!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt voor jullie reacties! En Toushka bedankt voor je adviezen, ik hoop dat het nu goed gaat met Sofie?

Ik zal even een update geven: Dinsdagmiddag belde de DA dat hij contact had gehad met de Universiteit Utrecht, en daar konden ze hem wel helpen door met pinnen z'n bot weer vast te zetten. Spalken was inderdaad geen optie omdat het z'n dijbeen is. Ik moest hem gelijk brengen, zodat ze hem nog een nachtje in de gaten konden houden voor de operatie. Daar aangekomen hebben ze hem onderzocht, en uitgelegd wat de bedoeling was. Doordat hij z'n pootje precies op de groeischijf gebroken heeft, moeten ze dat vastzetten met een pin. Daardoor kan dat pootje niet meer verder groeien, hierdoor zou dit later iets scheef kunnen komen te staan tov het andere pootje. Ook zou Buzz op latere leeftijd last van artrose kunnen krijgen in dat gewricht, maar omdat hij nog zo jong is was dat niet zo'n grote zorg. Het meest risicovolle aan de operatie was de diepe narcose die Buzz zou krijgen, dat kon nog wel gevaarlijk zijn. Maar we wilden hem toch laten helpen, omdat dit gewoon de beste optie voor Buzz is. De dierenarts vertelde inderdaad ook dat amputeren altijd nog kon, maar dat was verder nog helemaal niet aan de orde. Kosten van de operatie zelf zouden 300-500 euro zijn, exclusief foto's, consult ed. Maar het belangrijkste is dat het weer goed komt met Buzzie!

Wat de teken betreft, daar voorzag de arts geen problemen mee, hij heeft het nog goed nagekeken, en er nog 1 verwijderd. Als Buzz thuis in z'n hok zit heeft ie ook geen last van teken, maar dit is gekomen doordat hij door de bosjes heeft lopen scharrelen tijdens z'n ontsnapping.

Ook kreeg Buzz een infuus voor extra vocht en werd hij bijgevoerd, omdat ie minder dronk en at de laatste dag.

Gisteren hebben ze eerst nog extra foto's gemaakt, om te kijken of er nog iets kapot was bij z'n knie (dit was uiteindelijk gelukkig niet zo) en daarna hebben ze hem geopereerd. De operatie heeft wel 2 uur geduurd, en hij heeft 3 pinnen in z'n pootje gekregen. De dierenarts belde daarna op dat alles gelukkig goed was gegaan! Ze zouden hem nog een nachtje daar houden ter observatie. Ik werd net gebeld door de dierenarts dat het goed ging met Buzz, en dat ik hem vanmiddag op mag halen! Hij eet en drinkt weer goed, alleen hij had een wat hogere temperatuur, en 1 van z'n hechtingen was los gegaan, maar dat is inmiddels weer verholpen. Ik ben dus superblij dat het zo goed gaat met Buzz en dat ie weer lekker naar huis mag!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Buzz is inmiddels weer lekker thuis! Hij kan z'n pootje nog niet gebruiken, maar na 6 weken hokrust zou dit beter moeten gaan volgens de DA. De komende 7 dagen moeten we hem 2x per dag pijnstillers/ontstekingsremmers en antibiotica geven. Hij verzet zich er hevig tegen, dus dat is wel een hele worsteling. Heeft iemand nog tips hoe dit handig aan te pakken? Het zijn allebei vloeistoffen die we met een spuitje in z'n mond moeten brengen. Over 7 dagen moeten we langs onze eigen DA, dan mag een deel van de hechtingen eruit (het andere deel lost vanzelf op). Over 6 weken moeten we weer terug naar de DA van de Universitaire Kliniek voor Gezelschapsdieren waar hij geopereerd is. Dan maken ze weer foto's om te kijken of het bot goed aangroeid. De pinnen hoeven er in principe niet uit, tenzij het bot rond de pinnen 'oplost'. Vandaag werd ik nog gebeld door de UKG om te vragen hoe het ging met Buzz. Erg fijn dat ze zo goed voor hem gezorgd hebben en de nazorg is dus ook prima! Buzz ligt vooral te rusten in z'n hok, en af en toe scharrelt ie wat rond. Hij ziet er wel zielig uit met zo'n kaal pootje. De wond ziet er gelukkig erg netjes uit. Hij heeft wel nog een beetje last van rode oogleden, dit kon volgens de DA mogelijk komen door een oogzalfje wat ze hem gegeven hebben tegen het uitdrogen van z'n ogen tijdens de operatie. Dat houden we dus nog even goed in de gaten, hopen dat het snel over gaat en dat hij snel weer aansterkt!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Fijn dat ie weer thuis is! En dat ze nog gebeld hebben om te vragen hoe het gaat. Onze DA zei dat de pinnen er weer uit zouden worden gehaald (als het bij Sofie nodig was geweest ze te plaatsen), vandaar dat ik het vroeg.

In het topic 'konijn' gestart door 'Valentijn' staan tips om je konijn medicijnen te geven. Bijv. door hem in een handdoek te wikkelen, zodat hij niet kan wegspringen oid, maar dat is met de geopereerde poot misschien wat lastig...

Succes ermee!

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 maanden later...

Ik lees nu net je berichtje en ben blij dat je Buzz hebt laten opereren,ik heb van de week mijn konijn van 8 jaar wat 9 weken geleden ook zijn achterpoot gebroken heeft eindelijk de vrijheid van de tuin weer mogen geven...ik moet zeggen dat hij het super heeft gedaan en dat ik het nu zeker de moeite waard vond...het was echt heel zielig eerst 6 weken in een hok van 80cm en toen ik dacht dat na 6 weken de pin eruit zou kunnen werd dat helaas nog 3 weken exstra hokrust,want de breuk was nog niet voldoende genezen als ze de pin eruit zouden halen zou de breuk weer gebroken zijn...wel mocht hij in een grotere ruimte maar springen en rennen was uit den boze...Na 3 weken mocht hij van de week dus weer alles en ik vond het dood eng...daar ging hij dan en zijn eerste jump was op de tuinbank ik zat met de zenuwen maar Dommel vond het heerlijk,hij sjeesde door de tuin samen met zijn dametje....de ene binkie na de andere en zijn pootje deed prima mee niets aan te zien...Het was een heel gedoe zeker ook om ze niet van elkaar te laten vervreemde heeft helaas ook Fleurtje in de nacht in het kleine hok gezeten,ook overdag deed ik haar er een paar uurtjes in zeker toen hij net geholpen was had hij haar steun nodig...hij at wat minder maar zodra Fleur erbij kwam knuffelde hij haar en ging samen met haar eten...Wat ik ook gedaan heb is hem veel wilgen taktjes geven dat is een natuurlijke pijnstiller en ook blad van een noten boom omdat dit bot groei stimuleerd...ook heb ik hem weerstand verhoger gegeven omdat na z'n operatie hij alle zeilen bij moet zetten om te herstellen....Dommel is een schuw diertje wat zich niet echt laat aaien maar moest toch veel opgepakt worden voor de medicatie en wond controle hij liet dat goed toe maar aaien daar moest hij ook dan niets van hebben, maar toen hij de vrijheid in de tuin en ik natuurlijk in de tuin bleef en op mijn knieen Fleurtje aaide toen kwam Dommel erbij en liet zich aaien het was net of hij me wilde bedanken voor de goede zorgen...zo lief,en nu laat hij dat meer toe,ik ben nu erg blij dat we toch voor deze optie zijn gegaan hij rent met pin die nu waarschijnlijk altijd blijft zitten weer heerlijk vrij rond in de tuin....

Heel veel succes met Buzz en bedenk dat het voor ons veel moeilijker is dan voor het konijn,zij accepteren wat hun overkomt wij zijn het die het zielig vinden dat ze in z'n klein hokje moeten zitten...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .