Ga naar inhoud

Foto van mijn konijn, ziek konijn wat te doen? wat is het


kusmarjo

Aanbevolen berichten

Ik heb even een foto gemaakt van de onderkant van mijn konijn duke.

Even een korte uitleg over de situatie waarin duke leeft.

Ik wil namelijk graag weten wat er nou precies aan de hand is met Duke.

Hij heeft last van diaree? Zijn achterpoten zijn verlamd? Kan zich niet wassen of wast zich juist veel te veel onder? Ik weet niet wat er aan de hand is maar hij ziet er niet gezond uit. Ik ben korte tijd geleden nog naar de DA geweest om al mijn dieren grondig te laten controleren of ze gezond zijn. Niks aan de hand, allemaal een goede inenting en ze mochten weer naar huis.

Nou ik vind het persoonlijk raar dat er niks aan de hand is als de onderkant van mijn Duke er dan zo uit ziet. Zelf zie ik namelijk aan de manier waarop hij loopt dat hij zijn achterpoten niet volledig kan gebruiken? verlamming? niet gebroken in iedergeval. Kan hij zich niet goed wassen en heeft hij diaree of wast hij zich te veel ik weet het niet en ik wil graag van jullie een reactie van wat het zou kunnen zijn.

Ik maak voor deze week een nieuwe afspraak met de zelfde DA en als het weer niks zou zijn dan ga ik naar een andere want er is zeker iets aan de hand want dit is niet gezond.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mijn4 konijnen leven allemaal bij elkaaar, ze krijgen allemaal de zelfde zorg. Het hok is schoon, het wctje word elke dag schoon gemaakt en is niet vies. ik tref nergens diaree van Duke aan of van een ander. In de keutels zitten geen beestjes en ze zijn mooi rond droog en normale grootte. iemand enig idee wat er met Duke zou kunnen zijn. Hij loopt niet goed, gebruikt zijn achterpoten niet bij het lopen. Ademhaling gaat moeilijk, komt door klein beetje aanovergewicht ( namens dieren arts ) is geen probleem maar je hoort hem een beetje ademen. verder heeft hij geen problemen. Heldere oogjes, een goede vacht. Een aantal wondjes van het rijden maar dat is normaal.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zo snel mogelijk langs de DA, de symptomen die je omschrijft komen overeen met E Cuniculi.

Encephalitozoon Cunicili (E- cuniculli): Op onze forums wordt dit vaak afgekort tot EC. EC is een hele vervelende ziekte. Er zijn veel vage klachten die voor kunnen komen bij EC. De ziekte wordt veroorzaakt door een protozo (parasiet) die zich in de hersenen en/ of nieren bevind. De meest opvallende kenmerken van deze ziekte zijn evenwichtstoornissen en/of zachtjes schudden met kop. Soms drinkt een konijn veel door nierontsteking (meer dan 100ml per kg lichaamsgewicht is veel). Verdere symptomen kunnen zijn: witte vlekken in het oog, verlammingsverschijnselen, evenwichtsstoornissen, schudden met de kop, urinebrand (konijn kan urine niet meer ophouden en huid raakt geĆÆrriteerd), een draainek, rondtollen, gewichtsverlies. EC tast de zenuwcellen van je konijn aan. Het kan zijn dat je konijn hier niet meer volledig van herstelt. Gelukkig zijn er ook positieve verhalen van konijnen die goed herstelt zijn van deze ziekte.

In de beginfase (de eerste paar weken) is deze ziekte besmettelijk voor andere konijnen (via urine) en zelfs ook voor mensen (zeldzaam, dan moet je wel een hele lage weerstand hebben, bijv. door aids). Een konijn kan heel lang drager zijn van deze ziekte, zonder echt ziek te zijn. De ziekte komt dan pas naar voren als het konijn een andere ziekte krijgt of in een stressvolle situatie terecht komt.

Wat kun je doen? Ten eerste moet je met spoed naar de dierenarts. Die stelt een behandelplan met je op. Panacur (tegen de parasiet) en metacam (tegen de pijn) worden vaak gebruikt. Verder kunnen ook duplocilline of baytril (antibiotica), soms ook vitamine B injecties gegeven worden. Het is verstandig om ook een bloedtest te laten doen bij het starten van de behandeling en deze na een maand te herhalen. Op die manier kun je zien of de behandeling effectief is. Bijkomende ongemakken zoals urinebrand kun je behandelen met wat vaseline. Heeft je konijn EC, dan raden wij aan om een zo gespecialiseerd mogelijke dierenarts te zoeken die je kan helpen bij de behandeling. Een dierenarts met weinig verstand van konijnen kan de dood van jouw huisdier betekenen, terwijl dat misschien helemaal niet nodig is. (http://www.bunnybunch.nl/konijnen/ziektes-en-medische-problemen-bij-konijnen.html)

Via de zoekfunctie zijn er ook wel een heel aantal topics over te vinden.

aangepast door Laura1984
Link naar reactie
Delen op andere sites

Zelf had ik ook al bij bekende ziektes van konijnen gekeken en me in die ziekte wel herkent.

De dierenarts word zo snel mogeijk gezogd, waarschijnlijk morgen of overmorgen.

Mijn vraag is hoe ik Duke moet behandelen.

Ik weet namelijk niet of dit goed is, maar ik had zelf het idee dat Duke zich niet goed meer kan wassen en daarom maak ik als ik de mogelijkheid heb en het kontje vies is, het kontje van Duke even schoon door wat lauw water te laten stromen over zijn onderkant. Even een beetje schoon omdat ik toch bang was voor infectie. is dit goed om ongeveer 2 maal per dag even zijn achterkant te wassen? Omdat er toch heel wat bacterieen op zijn achterkant zitten? vooral de onderkant van zijn kontje.

Verder zou ik heel graag even uitleg willen wat ik het best kan doen, hem in de kooi laten zitten bij de rest, wat voor voer,w at voor bodembedekking want ik maak me zorgen. Op dit moment ism ijn hok helemaal leeg van bodembedekking. Alleen in het nachthok ligt wat stro met hooi zodat ze toch bdekking hebben. Verder is er een schoon toiletje waar ze hun behoefte op doen , ( behalve duke die doet het overal in de onderste verdieping omdat hij ook neit naar boven komt ) , What 2 do ;o

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het eerste wat ik persoonlijk nu zou doen is in ieder geval zorgen dat de boel schoon en droog is. En dan kijken of het weer komt. En morgen een afspraak maken met de dierenarts. OF dezelfde waar je al bent geweest, OF een andere want er is inderdaad iets niet goed met je konijn. Dat hij z'n poten niet (goed) kan gebruiken is zowiezo niet goed. Het lijkt erop, naar mijn mening dat hij z'n urine ook laat lopen en dat dat overal overheen komt.

Dat kan z'n huid ook gaan irriteren en dan kan je weer urinebrand krijgen.

Maar waardoor hij z'n poten niet goed gebruikt, dat weet ik niet, dat zou onderzoek van de dierenarts moeten uitwijzen. En als je twijfels hebt, moet je gewoon bij een andere gaan. Het zijn tenslotte ook mensen en sommigen zien dingen anders als de ander. Of sommigen hebben gewoon meer ervaring met konijnen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

dit lijkt mij urinebrand. Dit kan verschillende oorzaken hebben, maar i.c.m de zwakke achterpoten lijkt het inderdaad op EC. Echter zijn wij geen dierenartsen.

De behandeling van EC bestaat uit een kuur Panacur.

Zorg er ook voor dat het konijn droog en schoon is en dat er geen vliegen bij het konijn kunnen komen. Het wordt morgen weer warm. Dat betekend veel groene vliegen die op zoek zijn naar een lekker vies plekje om eitjes op de leggen. het gevolg: Maden.

Als het mogelijk is, zet je konijn dan binnen. het liefst met horgaas of een klamboe over de kooi. Anders zeer regelmatig je konijn controleren op vliegeneitjes/maden.

Succes

Link naar reactie
Delen op andere sites

Naar de DA. Ziet er niet fijn uit! Schoonmaken in een voetenbadje met alleen lauwwarm water.........zeep maakt weerstand nog lager omdat het huid/vachtvetten afbreekt.....

Succes en beterschap ermee

Laat maar even weten hoe het afloopt............

Link naar reactie
Delen op andere sites

Klinkt inderdaad als EC... En dan zou ik niet wachten tot overmorgen, maar zo snel mogelijk naar de DA gaan, want hoe sneller je erbij bent, hoe groter de kans dat de medicijnen aanslaan.

Het ziet eruit alsof hij zn urine laat lopen. Je kan m schoonmaken tegen infecties, maar als hij het echt laat lopen is het zo weer vies aan de onderkant.

Als het echt EC blijkt te zijn dan zou ik de andere konijnen goed in de gaten houden komende tijd. Het is besmettelijk en de besmetting heeft dan al plaats gevonden. En je konijn naar binnen halen, want hun temperatuur kan erg dalen als ze EC hebben... Je moet m dan goed warm houden. Ook is dat voorlopig misschien schoner (ivm vliegen enzo..)

Hoop dat je snel bij de DA terecht kan en houd ons op de hoogte!

Succes

Link naar reactie
Delen op andere sites

vandaaag duke goed in de gatengehouden , ging slechter met hem, toen ik heb oppakte in de na midddag en zijn geslachtsdeel bekeek schrok ik want ik dchat dat het onder de maden zat, wat wormen bleken te zijn. Ik heb hem afgespoeld tot er geen wormen meer waren, verder heeft hij de hele dag op een handoek gezeten ( die af en toe vervangen werd ) en heeft heel veel gedronken, amper gegeten, ik heb hem fruit aangebode, gras en biks . morgen gaat hij naar de dierenarts.

Ik heb zelf besloten voor Duke dat het beter is om hem een prikje te geven. Dit in belang van hem omdat hij 2 verlamde achter poten / slepende achterpoten heeft en zijn voorpoten gebruikt hij ook al niet helemaal zoals normaal. ze schuiven uit elkaar en dan zet hij ze weer bij elkaar, kan ze eigelijk niet bij elkaar houden en erop steunen, als hij stil staat liggen zin achter poten achter zich en zijn voorpoten staan flink uit elkaar. daarom heb ik besloten dat als hij zou herstellen van ec / diaree , zijn poten nogsteeds een probleem zouden zijn en zo wil ik hem niet laten leven want dat is niks voor hem.

ik wacht het advies af en natuurlijk de conclussie en ik hoop dat duke de beste manier vind van zijn pijn weg te krijgen.

arm kereltje

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nou ik begreep dat ze hem morgen in wil laten slapen dus dan doet ze er niet veel meer aan denk ik :$

En het zouden wel maden zijn denk ik zou wel heel toevallig zijn dat het wormen zijn :P

Maar dan zou ik vanaaf nog gaan

Anders laat je hem lijden

Dat klinkt toch alsof je konijntje maden heeft en dan zou ik niet tot morgen wachten, maar nu met de voet vol op het gas naar de da gaan. :s
Link naar reactie
Delen op andere sites

Maar dan zou ik vanaaf nog gaan

Anders laat je hem lijden

Daarom zou ik dus inderdaad vanavond nog gaan. Zo snel mogelijk! Al is het alleen maar om dat diertje nog een klein beetje pijn te besparen. Het lijkt me afschuwelijk als je door die maden opgevreten wordt. Sorry, maar als ik daar aan denk word ik wat emotioneel.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het zijn geen maden, ik heb voor de zekerheid mijn ouders er naar laten kijken, ik heb duke meerdere malen vandaaag schoongemaakt, de wormpjes komen samen met de keuteltjes mee naar buiten, . als het voor duke mogelijk is om met medicijnen beter te worden wil ik dat graag doen. maarr de medicijnen zulen zijn verlamming niet verbeteren, misschien wel afremmen, maar zo wil ik mijn diertje niet laten lopen hier. dat hebben mijn ouders met een oude kat gedaan die allang eeen spuitje had moeten hebben maar te veel van het diertje hielden. in het belang van jezelf een dier laten lijden is naar mijn mening heel erg en dat wil ik niet. ik ben erg benieuwd naar de conclussie en neem ook even vrij van school om bij hem te zijn als mijn ma hem naar de da brengt. Gelukkig is het vroeg in de ochtend dus zijn lijden is zo kort mogelijk als dat beĆÆndigd zou worden morgen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zou niet bij voorbaat al half besluiten dat het beter is om te stoppen..er is nog niet eens iets aan gedaan om het een kans te geven! Je had al veel eerder naar een dierenarts moeten gaan om Duke een grotere kans te geven, en Panacur is iig en tegen wormen en EC, heb je 2 vliegen in 1 klap...wat het ook is, het ziet er niet mooi uit en het zal ws een lange weg worden hem helemaal beter en schoon te krijgen, maar ik zou die kans maar pakken als hij morgen niet al te ver achteruit is gegaan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dan zit hij vol met wormen als ik je goed begrijp

De wormpjes komen samen met keutels naar buiten

Nou ik snap niet dat je een konij nzo laat zitten

Dit is niet van vandaag of morgen

sorry

Het zijn geen maden, ik heb voor de zekerheid mijn ouders er naar laten kijken, ik heb duke meerdere malen vandaaag schoongemaakt, de wormpjes komen samen met de keuteltjes mee naar buiten, . als het voor duke mogelijk is om met medicijnen beter te worden wil ik dat graag doen. maarr de medicijnen zulen zijn verlamming niet verbeteren, misschien wel afremmen, maar zo wil ik mijn diertje niet laten lopen hier. dat hebben mijn ouders met een oude kat gedaan die allang eeen spuitje had moeten hebben maar te veel van het diertje hielden. in het belang van jezelf een dier laten lijden is naar mijn mening heel erg en dat wil ik niet. ik ben erg benieuwd naar de conclussie en neem ook even vrij van school om bij hem te zijn als mijn ma hem naar de da brengt. Gelukkig is het vroeg in de ochtend dus zijn lijden is zo kort mogelijk als dat beĆÆndigd zou worden morgen
Link naar reactie
Delen op andere sites

Hmmm het is maar een gedachtegang hoor, Maar je schrijft dat ie wormen heeft. Kan het zijn dat hij door de wormen zo verzwakt is dat ie z'n achterpoten niet meer goed kan gebruiken? Of iets anders door die wormen wat met die poten te maken heeft?

Ik bedoel, die wormen eten ook belangrijke voedselelementen op die hij nodig heeft eigenlijk, en die krijgt hij dan niet binnen waardoor hij zwakker wordt.

het is maar een gedachtegang van me, maar misschien een idee??

Link naar reactie
Delen op andere sites

Veel reacties, niet alles gelezen, maar mijn konijntje had prƩcies hetzelfde. Kwam er ook achter toen ik dit aantrof. Ze liep licht scheef op haar poten (heeft duke dit ook?).. Urinebrand.

De dierenarts zei bij mij dat dit kwam door zwakte, dat ze er niet bij kwam. Nadat ze aantsterkte ging ze schever lopen en bleek het EC te zijn, ben haarnu aan het behandelen, gaat beter.

maar goed, dit moet je wassen in een wastijl met een 'zeg' 10 cm laagje lauw water(niet te heet) . hem erin zetten en voorzichtig schoonwrijven. Indien nodig water even verversen en nogmaals doen. Hij zal wel spartelen en dan ben je lekker nat.... maar daarna afdrogen met handoeken, vervolgens(wat ik doe, is: ) mijn moeder houdt haar vast en ik fohn en borstel tegelijk het vachtje. totdat ze helemaal droog is.

ow ik lees nu iets over maden en in laten slapen! NIET zomaar doen hoor!

naar de DA en laten ontwormen, weet ik het. Ik heb gehoord dat panacur ook ontwormt, dat is dus ook een optie voor ontwormen en evt EC tegelijk ! Mijn konijntje, die dit ook heeft (nog regelmatig, net weer 3 kwartier moeten wassen en drogen), is er helemaal bovenop aan het komen, loopt recht, huppelt door de tuin!

Succes

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik snap ook niet waarom je niet vandaag (of gewoon meteen in het weekend) naar de DA bent gegaan. Je konijn zit zo vol wormen dat je ze met de keutels mee naar buiten ziet komen? Hoe kun je dat zo ver laten komen? Dat is verschrikkelijk!

En dan niet naar een DA gaan maar ons wel om advies komen vragen. En voordat je weet wat het is al besluiten dat je je konijn gaat laten inslapen?

Ik snap niet wat jij hier doet. Dit is een forum voor konijnenLIEFHEBBERS. Niet voor mensen die geen geld aan hun konijn willen uitgeven en zodra hij zoiets simpels als wormen heeft het zo erg laten worden dat hij er ziek van wordt en dan niet laten behandelen maar meteen maar in laten slapen.

En als ik kijk naar alle door jou gestarte onderwerpen dan zijn dat allemaal ofwel vragen over medische zaken ofwel over nestjes ofwel heb je hebt zelf konijntjes in de aanbieding?!?!?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ojaa, omdat die urine erg brandt in zn huid. Kan je ook Calendula-zalf bij de drogist halen en dit op haar (kale) huid smeren om het te verzachten , en om de huid af te sluiten tegen ander urine (wel weer moeilijker met schoonmaken om die zalf eraf te krijgen)

Link naar reactie
Delen op andere sites

niet elk konijn heeft symptomen bij wormen....

De ts schrijft ook dat alle konijnen pas nog door een DA zijn nagekeken en die DA ze toen gezond verklaard heeft. Ik vind hier verwijten maken over dat de TS niets voor haar konijnen over heeft een beetje ver gaan..

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik vind het echt belachelijk hoe sommige mensen reageren. Ik start dit topic om advies hoe ik met mijn dier moet omgaan en wat er precies aan dehand is. Dat advies krijg ik wat ik zeer waardeer maar de dingen die buiten het advies hoe om te gaan met mijn konijn worden gezegt vind ik niet normaal. Ook heb ik niet gevraagd om die reacties.

Sommige mensen weten duidleijk niet hoe het zit en als ze zo gaan reageren ga ik hier niet eens meer reageren , echt belachelijk zeg.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nu even terug naar waar he tomging.

Duke had voor de wormpjes ( die vandaaag pas zichbaar waren ) al last van zijn pootjes. Ik heb de dierenarta daar nu 2 keer naar laten kijken en verder geeen problemen verklaard. Omdat ik daar aan twijfelde heb ik al een afspraak gemaakt , deze is morgen in de ochtend.

de reden waarom ik overweeg om duke in te laten slapen is omdat ik bang ben dat duke misschien een verlamming krijgt of al heeft in een of meerdere poten. als dat ook zo is, zal het voor hem moeilijk zijn zich te verplaatsen ( zoals ik nu al zie als hij op het gras loopt ) dit gun ik mijn diertje niet, en ik zou hem daarom liever in willen laten slapen dan dat hij zo de rest van zijn leven ( wat nog ruim 6 jaar zal zijn ) zo door zou moeten gaan. ik hoop dat de dierenarts morgen in iedergeval zal aangeven dat hij beter kan worden, maar ik verwacht dat zijn pootjes niet veel zullen verbeteren omdat zijn pootjes al aan het slepeen waren voor dat hij diaree klachten kreeg, of wormpjes .

Als mensen iets willen zeggen of vragen wat niks te maken heeft met Duke of dit onderwerp mogen ze mij een prive bericht sturen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het is heel goed mogelijk dat er met behandeling wel degelijk wat aan te doen is...je weet nog helemaal niet wat er aan de hand is. Alleen dat de dierenarts de vorige keren niets heeft gedaan vind ik heel vreemd...een leek kan nog zien dat dit niet goed is. Is hij wel konijnkundig? Zou het niet verstandiger zijn naar een ander te gaan? Ik was allang naar een ander gegaan als er 2 keer naar is gekeken omdat je konijn niet goed loopt, die plekken miss ook al zichtbaar waren en dat als niets aan de hand wordt verklaard...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .