Ga naar inhoud

Welke brok-voeding is nu natuurlijk voor een NHD?


Nicky_the

Aanbevolen berichten

Hoi,

Ik heb 2 NHD van 3 jaar. Zij zitten al 3 jaar op Supreme Selective, maar nu blijkt dat voer dus toch niet 100% natuurlijk te zijn en wil ik dus graag advies van jullie...

Wat kan ik nu het beste geven? Ik zag op zooplus:

- QP3 konijnenvoer

- Menu minusG konijnen

- Bunny Kaninchen Traum Basis

- Bunny KaninchenTraum Kruiden

De bovenste 2 is niet al te veel info over te vinden.

De onderste 2 zijn enkelvoer, hoe zou ik dit eventueel compleet kunnen maken?

Maar welke merken adviseren jullie? Ik heb al gelezen dat dit de normen zijn:

- Niet meer dan 12-14% eiwitten

- Zo min mogelijk vet, max 3%

- Veel vezels

- Calcium moet onder de 1% blijven

- Calcium-fosfor verhouding het liefste 2:1

- Geen Robenidine

- Geen Meticlorpindol

- Geen ethoxyquine

- Geen vitamine C

- Geen Enchinacea

En ik wil er dus ook geen chemische dingen in hebben.

Kunnen jullie ons helpen?

Alvast bedankt!

aangepast door Emilyrose
linken verwijderd
Link naar reactie
Delen op andere sites

  • Reacties 81
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Beste reacties in dit topic

Ik kan er niet veel over vinden wat ik begrijp, dat is het hem juist. Ik vond wel dit:

Methionine:

Risico's van suppletie

Een afbraakproduct van methionine is homocysteïne en suppletie van L-methionine kan het homocysteïnepeil van het bloed verhogen. Hyperhomocysteïnemie is een risicofactor voor atherosclerose en trombose. Dit risico is voornamelijk erfelijk, maar ook hormonaal bepaald. Vitamine B6 is nodig voor de omzetting van methionine in cysteïne. Vitamine B6 in combinatie met foliumzuur is zeer effectief om het homocysteïnepeil te verlagen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zelf bleek een intollerantie voor heel veel chemische dingen in ons eten te hebben. Zo kwam ik erachter dat behoorlijk wat chemische stoffen ook daadwerkelijk kwaad kunnen. Ik ben mijn eigen voeding onder de loep gaan nemen. Toen ik dat goed genoeg had (bij mensen is het helemaal moeilijk) ben ik naar mijn dieren gaan kijken. Eerst de honden (die zijn nu echt enorm opgeknapt), toen mijn poes en nu wil ik dus de konijnen zo natuurlijk mogelijk geven..

aangepast door Nicky_the
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik snap helemaal wat je bedoeld, en ik ben daar ook voor. Maar ik betwijfel of deze voeders dan een betere keus zouden zijn, aangezien hier heel veel mensen zitten die er heel veel vanaf weten (die zullen wel reageren) en ik nog nooit één van deze voeders als betere optie voor SS voorbij heb zien komen. (voor de duidelijkheid ik ben geen expert maar vind het wel interessant). Als je wel een voeder wilt hebben met een nog betere samenstelling dan science selective, kan je even kijken naar 'bunny basics t van oxbow'. Dit is wel wat duurder en alleen verkrijgbaar op Thehayexperts.co.uk. Of daar één van deze chemische middelen in zitten weet ik niet.

aangepast door Lianne22
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik denk dat de TS liever echt de natuurlijke voeding van konijnen geeft.. en dat hij/zij er niet van overtuigd is dat SS of andere aangeraden brokken dit vervullen. Brokjes zijn dan ook geen natuurlijke voeding.

Je zou anders eens Inge Thas een e-mail kunnen sturen, zij is geen groot voorstander van brokjes en raadt dan ook kleine hoeveelheden SS aan. (google haar naam anders eens).

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat ik ook wel eens denk.. Onze konijnen krijgen maar 90 gram per dag (voor 2 konijnen samen dus). Dit word aangevuld met dagelijk groente en 3 tot 4 keer per week fruit schillen. Uiteraard hebben ze voldoende hooi, water en stro. Ze lopen ook los in de tuin en eten mijn planten, onkruid en in de winter ook bladeren. Kunnen ze niet zonder brokken? Of krijgen ze dan tekorten?

Ik wil best een brok geven, maar het moet goed zijn voor konijnen en geen chemische dingen bevatten. Van een aantal chemische stoffen is bekend dat het op den duur klachten levert (van allergie tot kanker).

Ik wil niet een brok wat maar op 1 plek in de wereld verkocht word.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat wegen jou konijnen? Fruit moet je overigens mee oppassen hier zitten veel suikers in die en de darmflora uit balans kunnen brengen en dikmakers zijn. Zelf geef ik zo min mogelijk brok om het hooi eten te stimuleren en een ruime hoeveelheid groente's maar een enkele keer een stukje fruit.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ah oke, 90 gram ss klonk namelijk wel veel voor 2 dwergjes maar voor 2 konijnen van drie kilo is het al een ander verhaal. Als je het dan toch over natuurlijk hebt dan ook gelijk de brok tot minimum beperken wat catelootje ook al zei. 'de richtlijn' die je wel zal weten is idd 15 gram per kilo mits voldoende groente en altijd hooi. Dan zit je idd op 90 gram. Zelf geef ik veel minder dan dat, om maar even een voorbeeld te geven ik heb een koppel van een Duitse reus ruim over de 11 kilo en een hangoor van 3 kilo die samen 'maar' 150 gram aan SS krijgen. Volgens de richtlijn die jij aan houd zou dat minstens 210 gram moeten zijn (meer zelfs aangezien de reus al zwaarder is) Nu is elk konijn anders natuurlijk maar misschien is het wel iets om naar te kijken als je zo met natuurlijke voeders bezig bent. Daarnaast uiteraard veel groente (een kilo) en nog gedroogde kruiden.

aangepast door Lianne22
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ter informatie:

L-Lysine en DL-metheonine zijn synthetische aminozuren. Aminozuren zijn nodig om eiwitten te maken en waarschijnlijk zijn deze niet in voldoende mate aanwezig in de grondstoffen die in het voer zitten.

Deze aminozuren worden veel vaker aan allerlei soorten voer tegevoegd en zijn (voor zover bekend) niet schadelijk. Ook gaat het maar om een hele kleine hoeveelheid 0,0...%. Dit omdat deze aminozuren heeel duur zijn en ik denk dat de fabrikant ze ook liever niet toevoegd maar anders voldoet het voer niet aan de eisen.

Mochten er nog meer vragen zijn over dit soort dingen kun je altijd bij mij terecht. Ik heb namelijk een veevoedkundige opleiding gehad.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Toch vind ik "maar" 90 gram nog best veel als je graag natuurlijke voeding wil geven. De samenstelling van de Bunny Kaninchen Traum Basis/Kruiden is prima volgens mij. Ik neem aan dat je zelf gecontroleerd hebt of die chemische stoffen er in zitten, ik ga het niet voor je doen in elk geval.. :P

Ik voer zelf dus Bunny Basics/T maar ik kan die hele brok niet terug vinden op de website van Oxbow... En ik heb toen wel een los papiertje met de samenstelling bij de zak gekregen, maar die heeft mijn dierenarts nu.. Zal het straks even aan iemand anders vragen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .