Ga naar inhoud

8-jarig konijn laten opereren?


Arual1272

Aanbevolen berichten

1 van mijn konijnen heeft volgens de dierenarts een "cyste" onder haar buik, waarschijnlijk vanuit een tepel gegroeid, ze kon iets hards voelen binnenin.

Ze gaf aan dat ik moest gaan nadenken of ik het wil laten opereren omdat het kwaadaardig kan worden. M'n konijn heeft er (nog) geen last van, maar het is wel een flinke bubbel die onder haar buikje hangt.

Natuurlijk is de narcose een riscio, maar dierenarts gaf aan dat dit bij jonge konijnen ook zo is, dus op zich is dat het dilemma dan niet.

Is 8 jaar te oud om te laten opereren? Ik lees over konijnen van 14 die nog geopereerd worden her en der. Wat vinden jullie?

Zo laten, met risico dat het kwaadaardig wordt en ze aftakeld en dan misschien spijt dat je het niet hebt gedaan. Of opereren, het risico nemen, en dat ze hopelijk goed hersteld. Het kan natuurlijk mis gaan tijdens of na de operatie ...

Het is wel een bikkel vind ik.

Hoor graag jullie reacties!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik weet niet of het een optie is en of het zinvol is, maar kan de DA niet met een echo of zo kijken om te zien of het inderdaad om een cyste gaat of dat het al kanker is?

De operatie zou dan een castratie zijn denk ik? Dus het verwijderen van eierstokken en baarmoeder. Ik heb dit zelf bij 3 voedsters laten doen, ze waren wel een stuk jonger als die van jou. Maar ik zou het zo weer laten doen.

8 jaar is op zich nog niet oud, je konijn kan best nog een aantal jaar mee. Tja wanneer doe je het goed dat is lastig.. Jij kent je konijn het beste, is ze ooit eerder geopereerd of onder narcose geweest? Hoe ging dat? Is je dierenarts konijnkundig? Heeft je DA ervaring met dit soort operaties?

Als het mijn voedster was, zou ik wel laten opereren. Maar bedenk wel dat het ook kanker kan zijn en al uitgezaaid kan zijn.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Precies. Ik zie het eigenlijk niet meer als iets leeftijdsgebonden. Het hangt er maar net vanaf in wat voor een conditie het konijn is, of hij/zij nou twee of acht is. Nu je konijn nog fit is, zou ik ervoor kiezen om toch te opereren met de kans dat het weer helemaal betert.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het hangt van de soort narcose af. Mijn dierenarts had alleen maar normale narcose voor mijn voedster toen ze 9 was en cystes aan haar melkklieren had. Daarbij was het volgens de DA zo dat de kans dat ze de narcose niet zo overleven van 1 op 100 bij jonge konijnen naar 1 op 10 was gegaan door haar leeftijd. Ik heb toen in plaats daarvan een echo laten doen waaruit bleek dat baarmoeder een eierstokken nog schoon waren. Maar met 11 1/2 had ze wel een massa in haar buik, dus wellicht toch baarmoederkanker. Ik heb dat niet meer laten onderzoeken omdat ik haar toch in liet slapen vanwege een terugkomend kaakabces.

Aan dat kaakabces is ze wel een keer geopereerd maar dan bij de specialist onder alleen gasnarcose. Want die is veel veiliger (ze was toen 11). Dus vraag aan je DA of het onder alleen gasnarcose kan en lees je anders eerst even goed in over wat de veiligste narcose methode is en zoek een DA die deze narcose kan toepassen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb gisteren een konijntje laten opereren dat geschat is op 7 jaar (was een dumpkonijntje, dus we waren niet zeker van de leeftijd).

Het is in een gespecialiseerde dierenkliniek gebeurd, omdat het konijntje eerder onder narcose problemen vertoonde met zijn vitale functies, en in de dierenkliniek hadden ze meer gespecialiseerde apparatuur om o.a. het konijn te beademen enz.

Hoewel het geen jong konijntje is, en we wisten dat net dit konijntje een groot risico had om in de narcose te blijven, is alles gelukkig goed afgelopen. (het was wel een andere operatie hoor)

Ik zou het met jou konijntje ook overwegen, ook omdat ik al problemen heb gehad met de baarmoeder van een ander konijntje (nu zijn ze allemaal gecastreerd hier) Zeker met een konijntje met hogere leeftijd zou ik naar een gespecialiseerde DA gaan, om het risico zo klein mogelijk te houden

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dank allemaal voor jullie reacties. Ik heb een afspraak gemaakt om Vlek te laten opereren ... wel eng. Wat vragen gesteld die jullie ook opperde; ze gebruiken gasnarcose, het is alleen een wond aan de huid, niet aan de buik, dus herstel van de wond zou niet te pijnlijk moeten zijn en geen grote wond. Dierenarts vond Vlek een fit konijn ondanks de leeftijd en dacht dat ze het wel aan zou kunnen. Je weet het nooit zeker natuurlijk. Vlek is wel een bikkel, dus ik hoop/duim dat alles goed gaat. Duimen jullie mee? Vrijdag 5 november wordt ze geholpen!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wordt het dan een castratie? Ik zou namelijk niet alleen de cyste weg laten halen, maar dan ook meteen de baarmoeder en eierstokken. Dan heb je in ieder geval geen kans meer op baarmoederkanker.

Zorg ook voor goede voorbereiding op de nazorg. Je konijn is dus niet meer de jongste, zorg dat je pijnstilling in huis hebt, darmstimulerende medicijnen (cisaral), binnenkooi en eventueel dwangvoeding.

Hier draaien de duimen!

Veel succes!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ze heeft een cyste bij/onder haar tepel, dus waarom heb je het aldoor over een castratie Amanda?

Is natuurlijk wel iets wat je moet overwegen, ik weet niet in hoeverre hormonen een invloed hebben op de groei van de cyste (en dus op een eventuele terugkeer)? Maar ik begrijp dat het een heel andere ingreep is en dat een castratie het wel een stuk zwaarder zou maken, da's wƩl een grote wond aan de buik.

Ik duim voor jullie, volgende week!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dan heb ik het misschien verkeerd begrepen, ik dacht, maar dat is dan mijn invulling geweest, dat de cyste in de buik zat. Er staat namelijk dat de DA iets hards kon voelen binnenin. Daarom dacht ik dat het in de buik zit.

En ik heb al eens eerder gevraagd wat voor soort operatie het dan is, maar daar kreeg ik geen antwoord op, vandaar dat ik het nu nog een keer vroeg.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Toen mijn voedster cysten onder de tepels had wees mijn DA erop dat het een teken van hormoonproblemen was en kon duiden om baarmoeder/eierstokkanker. Dus de enige operatie waar zij het toen over gehad hebben is inderdaad een castratie geweest. Dus ik ging er ook vanuit dat het daar om ging in dit geval.

Ik zou niet alleen de cyste laten weghalen want dan kan je konijn alsnog overlijden aan baarmoederkanker. Maar een castratie is wel een veel ingrijpendere ingreep, dat is wel waar. Maar ik denk dat voor mij de keuze zou zijn tussen alles weghalen of niet opereren...

Dus ik vind Amanda's aanname niet eens zo gek en ik raad je aan dit eerst met je DA te bespreken voordat je haar laat opereren want waarom alleen een symptoom bestrijden en niet meteen ook de oorzaak weghalen?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik vind Amanda's aanname ook niet gek, zou dit zelf ook overwogen hebben (had bijv. Draakje van Nimfee in mijn achterhoofd, ik neem aan dat dit vergelijkbaar is/kan zijn) maar een cyste weghalen is wel andere koek dan ook nog een castratie erbij. Dus ook een andere afweging.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maar het ligt er toch ook aan waar die cyste precies zit? Als die op de eierstok zit is het toch logisch dat je alles weghaalt?

Als je alleen de cyste weghaalt (als het dat al is, want dat kun je van de buitenkant niet zien) en niet verder kijkt, dan zit je misschien over een poosje met een konijn met baarmoederkanker.

In ieder geval zou ik de TS aanraden om dit even goed door te spreken met de dierenarts.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maar hij zĆ­t toch niet op de eierstok? Volgens mij zit ie vlak onder de huid bij de tepel.. Als ie op de eierstok zat, moest haar hele buik sowieso open en ik begrijp dat dat niet de bedoeling is.

Maar sluit me verder helemaal bij Amanda aan hoor, Arual1272, zƩker goed navragen bij je DA.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 weken later...

Hallo allemaal, hier de plaatser van de vraag. Ik wil jullie nog even laten weten dat Vlek intussen geopereerd is en alles is goed gegaan gelukkig! Het hart van de zwelling bleek toch kwaadaardig te zijn, dus ik ben blij dat ik het toch gedaan heb!

Ze at dezelfde avond al weer wat en ik heb een week pijnstillers/ontstekingsremmers gegeven. Haar huid staat nog wat strak onder haar buikje, maar dat is intussen ook al stukken beter, de rent weer door 't hok :-)

Bedankt voor jullie adviezen!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .