Ga naar inhoud

scheef hoofdje


yena

Aanbevolen berichten

1 van mijn rammetjes houdt sinds vanmorgen zijn hoofdje scheef tijdens het eten. Heb daarnet naar de dierenarts gebeld en mag vanavond om 17u15 langskomen. Tijdens het eten doet hij het constant, en steeds naar dezelfde kant. Ik heb hem daarnet even geobserveerd, en als hij rust, krijgt hij precies soms een heel klein schokje door zijn lichaam en zijn hoofdje heeft dan ook de neiging om wat scheef te gaan hangen. Ik maak mij wel zorgen... Iemand enig idee? Hij is 7 jaar oud.

Ik hoop dat het niet te ernstig is.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Een scheef koppie kan een symptoom zijn van een middenoorontsteking of van E. cuniculi. E. cuniculi is een parasiet in de hersenen die voor allerlei schade kan zorgen. Het is heel belangrijk dat je dierenarts voor beide behandeld, antibiotica voor een mogelijke oorontsteking en Panacur voor E. cuniculi. Het is vaak moeilijk om uit te sluiten om welke van de twee het nu gaat en daarom moet je voor beide behandelen.

Meer informatie over EC: http://www.dierenkliniekwilhelminapark.nl/dierinfo/konijn/cuniculi.html

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hier heb ik niks aan toe te voegen, behalve dat je wat Dollie net gezegd heeft heel serieus moet nemen. Print desnoods die pagina op WP uit en neem hem mee, want als het EC is en je er op tijd bij bent kun je je konijn misschien nog redden.

Inderdaad, EC is vaak goed te behandelen als je er op tijd bij bent. Helaas kennen veel DA-en het niet. Ik kwam met mijn konijntje ook bij zo'n dierenarts, die stelde de diagnose middenoorontsteking, en toen heb ik later eens navraag gedaan op dit forum. Er is me toen op het hart gedrukt om gelijk Panacur te geven, maar ik vond het toch een beetje vreemd, die dierenarts heeft er toch voor gestudeerd?! Waarom zou ik dan naar een stel onbekenden op een forum luisteren, ipv naar hem.. Het was in het weekend dat dit me vertelt werd, ik heb pas maandag Panacur gehaalt. Inmiddels was het konijntje al een week ziek. Ik kan mezelf nog voor m'n kop slaan dat ik het niet serieuzer genomen heb, want uiteindelijk is het konijntje een maand later in mijn armen overleden. Misschien was ie sowieso wel dood gegaan, maar misschien ook niet.. Misschien had een dierenarts met meer verstand van konijnen hem wel kunnen redden. Of als ik zelf sneller ingegrepen had.. Maar ik heb dat niet gedaan en ik zal het dus nooit weten.

Ik hoop dat het voor jouw konijntje beter afloopt. Later heeft nog Ć©Ć©n van mijn konijntjes EC gehad en hij heeft het wel gehaalt, er is dus zeker hoop voor je rammetje. Succes en beterschap voor hem.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maar het kan ook een oorontsteking zijn, dus volgens mij moet je voor zowel EC als voor oorontsteking behandelen.

Dat schokje bij het eten, heet hij dat voorheen ook gehad? Dat doen wel meer konijnen bij het eten, dat doen ze als ze iets heel lekker vinden. Maar misschien hoort het wel bij EC/oorontsteking.

Zit je konijn al alleen? Anders zou ik dat nu wel doen, EC is besmettelijk. En het is ook beter als zieke konijnen binnen zitten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zit je konijn al alleen? Anders zou ik dat nu wel doen, EC is besmettelijk. En het is ook beter als zieke konijnen binnen zitten.

Als dit konijn samen zit, is het andere konijn waarschijnlijk allang drager van EC en het is dus helemaal niet nodig om ze uit elkaar te halen.. Uit elkaar halen geeft alleen maar extra stress en dat is helemaal niet goed voor een ziek konijn. Ik zou hem wel naar binnen halen, maar zeker niet uit elkaar. Meestal worden "partnerkonijnen" wel mee behandeld, zij krijgen twee weken Panacur.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja dat is natuurlijk ook wel waar. Inderdaad zou ik dan het andere konijn (als deze er is) ook mee laten behandelen.

Goed dat je trouwens zo snel actie hebt ondernomen en vandaag nog naar de DA gaat. Wat vaak ook handig is, is om je konijn te filmen of er foto's van te maken. Dan kun je beter zien of je konijn vooruit gaat. Zelf zie je dat niet als je je konijn dagelijks ziet.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ben gisteren naar de dierenarts geweest. Ons Roske heeft haakjes op zijn tanden, en vandaar dat hij zijn hoofdje scheef houdt voornamelijk tijdens het eten. Ook knarsetand hij een beetje, vermoedelijk van de pijn. Ik heb hem gisteren moeten achterlaten en vandaag gaat hij onder narcose. Ik ben gisteravond nog snel zijn vriendinnetje gaan brengen, zodat ze samen zitten. Want anders heb ik vandaag weer last omdat ze elkaar niet meer herkennen (zoals vorige keer bij sterilisatie van het voedstertje). Vanavond mag ik hen gaan ophalen. Hoop dat alles goed verloopt, maar het is een hele kk dierenarts hoor. Heb er veel vertrouwen in.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat heb ik nog niet eerder gehoord dat een konijn zijn hoofdje scheef houd bij haakjes. Maar als het alleen tijdens het eten is zou het wel kunnen misschien. Ik hoop voor je dat het dit is, dan is je konijn er snel vanaf.

Mocht hij na het weghalen van de haakjes nog steeds zijn hoofdje scheef houden zou ik wel meteen terug gaan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat heb ik nog niet eerder gehoord dat een konijn zijn hoofdje scheef houd bij haakjes. Maar als het alleen tijdens het eten is zou het wel kunnen misschien. Ik hoop voor je dat het dit is, dan is je konijn er snel vanaf.

Mocht hij na het weghalen van de haakjes nog steeds zijn hoofdje scheef houden zou ik wel meteen terug gaan.

Ik ook niet, maar stel je voor dat de haakjes maar aan 1 kant zitten en dat het konijn z'n hoofd kantelt om het eten aan de "goede" kant te krijgen, zou dat kunnen?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zeg al het zou op zich wel kunnen, als hij er echt veel last van heeft, misschien maken de haakjes wel wondjes en als hij zijn hoofd scheef houd bij het eten doet het minder pijn.

Maar vaak zie je bij haakjes ook dat een konijn de biks gaat liggen, omdat deze te hard is om te bijten. Heb je dit ook gemerkt?

Ik heb niet zo veel verstand van EC maar volgens mij heeft een konijn dan de hele tijd zijn hoofdje scheef en niet alleen bij het eten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zou bij dat soort symptomen ook altijd even een Panacur kuurtje doen denk ik, want dan is meteen je konijn ontwormt en ondervang je ook een eventueel toch sluimerende EC infectie. Vooral omdat ik hier gelezen heb dat heel erg veel mensen toch een aantal keer per jaar hun konijnen ontwormen daarmee, dus het kan echt geen kwaad.

Want haakjes is niet fijn, maar niet van alle haakjes heeft een konijn meteen last. Dus wel goed dat ze weggehaald zijn maar die hoeven niet 100% zeker de oorzaak te zijn. En sinds ik Dollie's verhaal gehoord heb over arme Indy (en meer recentelijk een aantal andere EC verhalen hier op BB) zou ik zelf elk risico uit willen sluiten.

Maar ik heb er zelf gelukkig nog geen ervaring mee, dus misschien ben ik dan gewoon een paniekerd hoor...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Om nog even in te haken op mijn Indy.. Indy had haakjes Ć©n EC. Hij was al behoorlijk wat gewicht kwijt (midden in de winter..) door die haakjes en raakte daardoor dus verzwakt. Ideaal moment voor E. cuniculi om ook eens wat van zich te laten horen.. Alleen had Indy Ć¼berhaupt geen scheef koppie. Daar kan ik je dus verder ook niks over zeggen.

Sluit me dus helemaal bij Bianca aan: Persoonlijk zou ik in zo'n geval voor de zekerheid Panacur geven. Ik heb nu twee konijnen met EC gehad, ben er zelfs eentje aan verloren en misschien is mijn overbezorgdheid ook wel juist daar aan te wijten, maar toch.. Better safe than sorry. Overleg het in elk geval eens met je DA.

aangepast door Dollie
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ben daarstraks ons koppeltje gaan terughalen bij de dierenarts. Tijdens het verwijderen van de haakjes bij Roske, heeft de dierenarts ontdekt dat hij een perforatie in zijn keel had. Vermoedelijk heeft er een stukje hooi door zijn keeltje een gaatje geprikt. Vandaar dat hij zijn kopje scheef hield tijdens het eten, om pijn te vermijden. Maar al bij al ben ik ook wel blij dat ineens de haakjes ontdekt en verwijderd zijn. Ik moet hem nu dagelijks pijnstilling geven voor de perforatie in zijn keel, en 14 dagen antibiotica, om abcessen te voorkomen. 1x per dag pijnstilling metacam, en 2x per dag antibioticum. Hij is momenteel al terug wat levendiger, maar weet nog wel van de narcose. Hij heeft al een beetje banaan gegeten, maar ik hou het in het oog en geef hem tijdig dwangvoeding, moest het nodig zijn.

Ja, je kunt er wat met tegenkomen hƩ..... Maar hij houdt enkel zijn hoofdje scheef bij het eten, dus vermoedelijk wel van de pijn. Desalniettemin hou ik alles goed in de gaten, en ga ik liever een keertje meer naar de dierenarts hoor ! Ben nogal een ongerust persoon als het op mijn diertjes aankomt, dus ik ben er meestal wel snel bij.

Ik hou jullie nog op de hoogte.

Bedankt ook nogmaals voor al jullie adviezen !

Link naar reactie
Delen op andere sites

Sow dat is heftig, dat heb ik nog nooit eerder gehoord.

Hopelijk knapt hij snel weer op.

Volgens mij moet je metacam 2 keer per dag geven, want pijnstilling werkt bij konijnen maar 12 u.

Moet je nu ook alleen zacht voedsel geven ofzo?

En hebben ze dat gaatje gehecht of wat hebben ze gedaan?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Neen, een perforatie in de keel kunnen ze niet hechten. Het zal zo moeten genezen en het zal zijn tijd nodig hebben. Ik mag hem alles van voeding geven, maar ik ondervind wel dat hij meer last heeft bij biks of harde snoepjes dan tegenover zijn groentjes. Maar zolang hij blijft eten, ben ik gerust. Om zijn medicatie te geven, dat gaat minder goed. Maar het moet dus het is hij of ik...hihi. Als hij mij ziet, kruipt hij in zijn gangen onder de grond. Ze leven bij ons in een ren, en kunnen tot ca. 30cm diep graven. Daaronder zit een gaaspaneel zodat ze niet weg kunnen. Daar maken ze wel gretig gebruik van, er zijn wel 6 gangen denk ik. Ik zal een trucje moeten bedenken om hem telkens te pakken, en dit 2x per dag, 14 dagen lang !! Niet simpel. Ik lees ook overal dat de pijnstilling inderdaad 2x per dag moet gegeven worden, maar ik moet het van mijn dierenarts maar 1x per dag geven. Nochtans is hij heel konijnkundig en geeft zelfs congressen enzo, over konijnen, en nog andere speciale diersoorten. De antibiotica moet ik wel 2x per dag geven. Maar ik zie het een beetje aan, en moest ik merken dat hij teveel pijn heeft, dan kan ik de Metacam nog steeds verhogen naar 2x per dag.

Onze dierenarts zegt dat het inderdaad ook niet zoveel voorkomt, zo'n perforatie. Je moet maar pech hebben. Op zich kan het geen kwaad, maar het gevaar ligt in de abcessen die er van kunnen komen. Dus dat moeten we vermijden.

Momenteel loopt Roske terug goed rond, is terug heel hevig en eet goed, dus ik heb er goede hoop op ! Juist dat hij nog wel zijn hoofdje duidelijk scheef houdt bij het eten. Maar dat zal wel goedkomen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het gaat nog niet zo goed met ons Roske. Hij kan blijkbaar geen hard voedsel zoals biks meer eten. Ook eet hij geen groenten. Enkel van de in water geweekte biks zie ik hem af en toe eten. En de stukjes banaan zoekt hij ook uit zijn groentenschotel. Ik denk dat de voeding wat pijn doet in zijn keel. Het is ook een totale ramp om zijn medicatie te geven. De Metacam lust hij wel graag, maar de Eusaprim moet ik er met een spuitje in zijn mondje doen. Hij spartelt verschrikkelijk tegen en zelfs de handdoektruc werkt niet. Vanmorgen heeft hij mij zelfs gebeten. Nog 10 dagen te gaan.....2x per dag. Ik hoop echt dat hij betert want nu eet hij maar redelijk weinig vind ik. Maar ja, ik moet het ook zijn tijd geven om te genezen hƩ, dat wondje in zijn keel. Het is nog maar de 4de dag sinds hij het heeft, dus het zal toch wel enkele weken duur eer het terug genezen is. Hem dwangvoederen wil ik precies nog niet doen, aangezien hij nog wel biks eet, die ik eerst in water laat zwellen.

Want hij gaat nu al steeds lopen als hij mij ziet....arm sukkeltje. Ik heb al wel getracht om wat dwangvoeder voor zijn neusje te leggen, maar dat laat hij staan. Ik hoop echt dat hij snel beter is.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zou ook zeker niet dwangvoeren zolang hij zelf nog eet hoor. Probeer misschien nog wat zachte dingen te geven, ik weet niet wat je nu aan groente geeft? Maar misschien valt daar nog winst te behalen. En dat hij zijn brokken wel eet als je ze nat hebt gemaakt, is ook super, dan zal hij in elk geval niet gauw voedingsstoffen te kort komen. Zo'n wondje zal ongetwijfeld ook tijd nodig hebben om te genezen inderdaad, dus tot die tijd maar behelpen met zacht voedsel? Succes en beterschap voor je kereltje!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb een konijntje gehad wat dol was op appel. Toem dat slecht at (door een kaakabces bleek later) maakte ik de biks pijn en maakte er een papje van zoals jij doet maar ik maakte dan ook een beetje appel fijn in een vijzel, zodat het een soort moes werd die ik erdoorheen deed. Dan at ze het sneller op en kreeg ze meer voedsel binnen.

Ik denk dat als je het redt met zacht voedsel tot het genezen is, dat dat inderdaad beter is dan dwangvoeren. Als ze geen hooi meer kan eten, probeer dan een papje van SS. Banaan is ook goed, want daar zitten lekker veel calorieƫn, vitaminen en mineralen in, dus dan krijgt hij toch nog aardig wat binnen, Misschien anders banaan door de bikspap prakken?

Link naar reactie
Delen op andere sites

hi Amatjuh,

Dierenarsten hebben er voor gestudeerd, ik ben dit op terraria gebied ook heel veel tegengekomen. Er zijn bijvoorbeeld maar 3 dierenartsen die reptielen kundig zijn.Zo geld dat ook voor dieren die uit de orde van Lagomorpha komen Haasachtigen zoals een konijn.Konijnen kun je nu eenmaal niet vergelijken met n hond of kat.Zo kunnen honden en katten braken een konijn kan dat niet.Dierenartsen krijgen de basis dingen te leren.. Specialisatie is een ander vak

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 maanden later...

Ik heb een konijn met waarschijnlijk E Cuniculi. 1,5 week geleden ontdekte ik het, omdat hij zich steeds in het huisje verstopte en apart ging zitten van zijn vriendinnetje. Ik haalde hem uit de kooi en hij had een heel scheef hoofd en liep moeilijk. Meteen naar de da gegaan. Die zei dat het een oorontsteking of EC kon zijn. Voor beide is hij behandeld en heb ik medicatie mee naar huis gekregen.

De da adviseerde om de konijnen wel apart te zetten en zijn kooi te verkleinen, zodat hij niet elke keer kan omrollen.

Nu heeft hij nog steeds een erg scheef hoofd en een oogontsteking, omdat het ene oog steeds in aanraking met de grond komt. Hiervoor heb ik oogzalf. Hij rolt soms om. Hij trilt ook met zijn ogen, als hij rolt of opgepakt wordt. Het ziet er heel zielig uit. Hij eet wel goed en wast zich.

Ik lees dat het soms een langdurige kwestie kan zijn en een lange adem van de eigenaar vraagt. Het kan ook oorontsteking zijn. En dat vind ik lastig. Omdat ik niet weet wat het is is het naar om te zien dat eventueel de hersenen van het dier aangetast worden en het dier wegkwijnt. Een hersentumor is het hoogstwaarschijnlijk niet omdat hij pas 3 jaar is.

Een paar maanden geleden heeft mijn kat ook al zo'n weerzinwekkende ziekte gehad. Het coronavirus (buikvliesontsteking) of een hersentumor. Binnen 3 weken kwijnde hij weg, vermagering, blindheid en op het laatst niet meer lopen. Ik word er verdrietig van. Lieve Vlek :love: Je hebt me altijd erg aan het lachen gemaakt. Ik vind het fijn om diereneigenaar te zijn. Maar het lijden van de dieren te zien, vind ik wel zwaar. Gelukkig kan mijn konijn er nog bovenop komen.

De antibioticum voor de oorontsteking is morgen op, maar de verschijnselen zijn er nog wel. Misschien is het dan toch EC. Panacur (anti-parasiet) heb ik voor 30 dagen gekregen. Maandag even de da bellen of ik ook nog niewe antibioticum nodig heb.

Groetjes Carmen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .