Ga naar inhoud

voeding en haken


wupsie

Aanbevolen berichten

goedemorgen!

Ik heb max nu sinds eind maart. toen hij hier kwam wilde hij opeens neit meer eten. na veel gedoe bij een niet kkda (die maar bij zijn darmen bleef hangen) bleek bij een andere da dat hij flinke haken had. die zijn toen verwijderd.

Toen 2 weken terug mini gecastreerd werd hebben ze in een panelen ren gezeten met een paneel als scheiding zodat Max niet boven op mini kon springen of andersom, maar ze elkaar wel konden zien en ruiken.

Na een paar dagen (op vrijdag middag natuurlijk) wilde max weer niks meer hebben. Hij bleek gas in zn maagje te hebben. maar toen hij na het weekend weer stopte zijn we toch maar weer gaan denken aan de kiezen. Maandag is hij weer onder narcose geweest en bleek hij weer flinke haken op zijn kiesjes te hebben.

dit is dus de tweede keer in 2 maanden geweest. Het is voor max niet goed (zo vaak narcose waar hij ook erg lang last van heeft, maar ook het ongemak) maar ook niet voor mijn bankrekening:p

toen ik met de DA de afspraak maakte zei hij dat als het toch weer haken waren we naar de voeding gingen kijken. maar toen ik ze op haalde heb ikgeen DA meer gezien en voreg het dus maar aan de assistente: tja daar kun je niks aan doen, de een heeft er meer aanleg voor dan de ander, misschien een knaagsteen? en harde brokken maar die geef je al. Eeh....... een knaagsteen?? punt 1: gaat dit niet werken voor de kiezen punt 2 is dit hartstikke slecht voor blaas en nieren en is er de week daarvoor nog een echo gemaakt ivm verdenking blaaszand.....

De maatregelen die ik zelf al bedacht had: (ook samen met lianne die er ook aardig wat ervaring mee heeft)

- veel groenten (wat ze eigenlijk ook al wel kregen, maar wat onregelmatig)

- ss-brokken (kregen ze ook al 50 gram per dag, mini weegt 2.3 kg en max 3.2 maar ag nog wat af)

- hooi (word eigenlijk ook altijd al goed gegeten)

- tomothy hooi (dit is wel nieuw)

heeft er nog iemand andere ideen?? een andere reden zou ook nog kunnen zijn dat ze de vorige keer niet helemaal 100% recht afgeslepen zijn. mochten ze toch weer zo snel terug komen gaan we kijken naar een specialist die evt de kiezen zou kunnen verwijderen mocht die ook geen andere oplossing zien.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb hier ook over gegaan op bunny basics/T voor Pico omdat hij slechte kiezen en snijtanden heeft.

Hij krijgt samen met svennie hier maar 20 gr van, de rest moeten ze hooi eten. Dat is echt het belangrijkste voor het afslijten van de kiezen. En veel groenten. Daarnaast krijgen ze hier ook 2-3 keer per week timothy hooi. Het is helaas te duur om het dagelijks te geven..

De SS kun je misschien wel verkopen toch, er zijn hier genoeg mensen die SS geven.

Link naar reactie
Delen op andere sites

de timothy hooi wilde ik ook erbij geven. 1 hooibal perdag ofzo. en wil met het veranderen van het voer nog eventjes wachten eignelijk. SS is ook al ontwikkeld voor gebitsproblemen, en dat voer is niet makkelijk te krijgen. zal het dan samen met iemand meoten bestellen wil het goed te doen zijn. denk dat ik dan ook nog maar minder ss geef. Hooi word nu ook al wel goed gegeten (de hooibal en de ruif maken nogal herrie:p dus hoor precies als ze het eten) moet het ook een keer of 3,4 bijvullen per dag. misschien toch nog maar een hooibal halen:p

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zou overstappen naar BBT zeker overwegen, als je SS op is dan. Maar ja ik bestel sowieso via THE dus voor mij zou het weinig verschil maken, dat is voor jou anders natuurlijk, of wil je voortaan wel daar bestellen? In dat geval is het sowieso wel goedkoper dan SS in Nederland kopen, als je een jaarvoorraadje besteld.. Maar goed.

Ik heb nog overwogen om ondanks Indy's overlijden straks over te stappen op BBT maar ik vind de brokjes van SS er veel beter uit zien :$:P BBT is gewoon van dat normale biks. Het gaat om de samenstelling, ik weet het :rofl: maar het is ook niet echt nodig, dus ik hou het maar zo. Als Indy er nog was geweeest had hij het in elk geval wel gekregen ivm het lage calciumgehalte en het hoge vezelpercentage.

Link naar reactie
Delen op andere sites

De SS ziet er inderdaad lekkerder uit, je zou het bijna zelf willen proberen :P Maar hier aten ze de BBT ook meteen vanaf het begin, vinden ze dus ook net zo lekker (al ziet het er zo voor ons misschien niet uit).

Ik heb de eerste zak bij de DA gekocht (voor 19 euro!) en nu ga ik ook bij THE bestellen, scheelt toch al weer dan de helft! En ik doe er ontzettend lang mee omdat ze er maar zo weinig van krijgen.

En je moet je afvragen wanneer je duurder uit bent: regelmatig haakjes laten verwijderen bij de DA of iets duurder voer.

Link naar reactie
Delen op andere sites

dat is zeker zo, daarom wil ik ook timothy hooi erbij geven. het is duurder (maar das al snel met dat hooi van de boer:p)mar als dat de ellende kan besparen... en ik wilde idd bij the bestellen, maar ja, als je dat alleen doet zijn de verzendkosten veel te hoog en het nog heel veel ss staan. als dit op is ga ik zeker overwegen om over te stappen op ander voer. heb ik al eens eerder overwogen omdat ik de ss had voor gijs zn darmpjes en gijs er niet meer is, maar ja toen wist ik nog niet dat max het ndig zou hebben voor zn kiesjes..... Maar het is natuurlijk ook niet met 100% zekerheid te zeggen dat het nu weer zo snel terug komt. de DA zei dat het ook kon komen doordat de kiezen de vorige keer mogelijk neit helemaal recht was. ook dat is een reden dat ik de ss nog niet aan de kant gooi. BBT kan ik hier in de buurt niet krijgen. Dan ben ik dus afhankelijk van het verzenden uit engeland. duurt het een keer langer heb je niks......Daarom wil ik dat voer dus echt als laatste oplossing houden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik snap dat je eerst je SS op wil maken.

Ik haal de BBT ook niet meer bij de dierenarts (is ook 45 min rijden) en het kost daar meer als het dubbele dan bij THE. Ik bestel daar 2 keer per jaar denk ik en dan bestel ik dus gewoon voer voor een half jaar (en nog leuke speeltjes). Kwestie van gewoon op tijd bestellen. Ik denk niet dat dat het probleem zal zijn. En als je de verzendkosten erbij telt ben je nog veel goedkoper uit met het voer.

Er is ook een topic over THE misschien kun je daar eens vragen of je met iemand samen kan bestellen, dan scheelt het ook weer wat.

Heb je nu de SS gewoon in de winkel gekocht dan? Daar is het ook veel duurder dan bij THE. De verzendkosten heb je er echt zo uit ;)

Link naar reactie
Delen op andere sites

ik kan het fout hebben hoor, maar de extra vezels in het voer zoals bij SS en BBT zijn volgens mij meer bedoeld voor de darmen, en niet direct voor de kiezen. Want vezels zijn eigenlijk hele kleine onverteerbare bestanddelen die de darmen aan het werk houden. Terwijl de langwerpige cellen met celwand in pantaardgi materiaal juist ervoor zorgen dat er veel gekouwd moet worden om de wanden kapot te krijgen.

Dus in feite zou je, om haken te voorkomen, erg weinig brokken moeten geven en vooral veel hooi, gras en bladgroenten met weinig calorische waarde. Op die manier eet je konijn namelijk meer en slijten de kiezen ook meer.

maar goed, ik heb er niet voor gestudeerd ofzo hoor, maar dit is wat mijn vroegere dierenarts mij vertelde toen ik bij hem kwam voor mijn toenmalige nijn met olifantstanden. Hij adviseerde mij SS voor die kleine vent zodat hij voldoende vezels binnen zou krijgen omdat hij moeite had met hooi en groenvoer eten ivm zijn misvormde tanden. Bovendien moesten we, omdat hij weinig hooi at, de kiezen extra in de gaten houden, ondanks dat hij dus wel SS kreeg (destijds bestond er voor zover ik weet geen BBT).

Maar ik hoor graag hoe jullie hier over denken hoor.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Klinkt heel logisch, komt ook wel overeen met wat veel KK-DA-en aanraden in deze gevallen, een minimum aan biks en veel groen en hooi. Ik weet het niet, de DA die haakjes vaststelde bij Indy had hem bij voorkeur binnen korte tijd een spuitje gegeven en bij andere DA-en waren zijn tanden geen probleem meer.. Dus nooit echt met een DA over gehad. Biks met meer vezels zijn voor hem wel de oplossing geweest, want meer hooi is hij niet gaan eten natuurlijk. Dus ik denk dat meer vezels in de biks zeker wel nog verschil maken? Ze moeten er misschien toch wel langer op kauwen?

Link naar reactie
Delen op andere sites

nee, vezels zijn niet zo groot dat je langer moet kauwen. vezels zijn echt hele kleine dingetjes hoor, een 100ste van een milimeter misschien wel. maar als je nijn niet meer hooi gaat eten, komen die darmen wel vezels tekort natuurlijk en dan heb je die extra vezels wel nodig. alleen dus niet omdat dat haken voorkomt, maar wel omdat dat darmproblemen voorkomt.

om haken te voorkomen moet je zorgen dat je diertje veel kauwt en dat doe je door pantaardig voedsel met weinig calorische waarde te geven, hooi of gras dus.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat klinkt heel logisch.. Maar waarom wordt het dan zo veel aangeraden?

Op internet vind ik dit erover trouwens:

http://www.dierenartspraktijk-frielink.nl/index.php?page_item=54

Het gebit van een konijn groeit ongeveer 3 mm per week. Zowel de voortanden als de kiezen groeien. De kiezen zijn bij een konijn niet te zien, ze liggen ver in het bekje.

Als een konijn kauwt, dan worden ongeveer 120 kaak bewegingen per minuut gemaakt. Als ruwe vezels tussen deze kaakbewegingen zitten, dan wordt hierdoor het gebitje wat afgesleten. Dat is nodig om het gebit op juiste lengte te houden.

edit; Maar die verklaring/uitleg vind ik tot nu toe pas op één site, meeste geven of aan wat jij zegt of gewoon meer vezels zonder uitleg.

aangepast door Dollie
Link naar reactie
Delen op andere sites

ik snap inderdaad ook niet echt waarom vezels helpen tegen een gebitsprobleem, mijn DA heeft mij verteld dat SS beter is omdat het grotere brokken zijn en daarom meer moeten kauwen en de tanden daardoor meer slijten, dat normale biks valt namelijk haast uit zichzelf uit elkaar

Link naar reactie
Delen op andere sites

dat vind ik een veel logischere verklaring inderdaad.

overigens kunnen ruwe vezels heel goed iets anders betekenen dan voedingsvezels hoor.

Ruwe vezels zouden bijvoorbeeld best plantencellen kunnen zijn, die dus wel verteerd worden, en voedingsvezels zijn dus onverteerbare deeltjes.

maar goed, dat is eigenlijk niet zo heel belangrijk, toch?

SS is goed voer, zeker voor konijnen met gebitsproblemen en hooi is sowieso essentieel.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als je er van uit gaat dat biks met meer vezels beter is voor konijnen met haken, dan is het natuurlijk wel belangrijk. En dat gebeurt wel veel. Zijn de vezels in biks trouwens geen ruwe vezels? In veel samenstellingen worden de vezels als ruwe vezels/celstof aangeduidt dacht ik?

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Dollie: ik moet je eerlijk bekennen dat ik niet weet of er een verschil is tussen die vezel dingen. en wat betreft hoe belangrijk het is: ik denk dat je sowieso moet zorgen dat je konijn veel hooi eet, dat dat altijd beter is dan biks met veel vezels. en dan kun je daarnaast natuurlijk wel kiezen voor die extra vezels, maar ik denk dat je, om dat te weten, beter kunt checken bij een KKDA. Wilhelminapark ofzo?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Oh op dit moment maakt het voor mij geen donder uit natuurlijk. Ik ben gewoon nieuwsgierig. En in een "Indy-geval" is zo veel mogelijk hooi laten eten niet echt een optie natuurlijk. Dus vandaar. Ik weet wel dat de (KK) DA van Amatjuh aangeraden heeft om (heel weinig, dat wel) BBT te gaan geven, omdat Pico een heel slecht gebit heeft.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Klopt Dollie. Volgens mij is die BBT ook nog harder dan SS, Pico en Svennie doen net zo lang of zelfs langer over 20 gr BBT dan Moffel en Toet over 40 gr SS. Dus ze moeten meer kauwen, waardoor de kiezen meer afslijten. En ze krijgen maar zo weinig omdat door veel hooi eten natuurlijk ook de kiezen meer afslijten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

duidelijk verhaal Amatjuh. als het van die kneiterharde brokken zijn moet en ze natuurlijk wel veel kouwen ja. maar SS is eigenlijk erg broos en zacht dan he. mijn nijnen doen bijvoorbeeld langer over een brok HF dan over een brok SS, terwijl de SS brok groter is (tenminste, nu dan, vroegahhh niet).

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .