Ga naar inhoud

HELP!! Weigeren dwangvoeding...


cocorosie

Aanbevolen berichten

Afgelopen dinsdag zijn bij Tipsy (grote hottentot) haar tanden getrokken omdat deze echt te ver bleven doorgroeien..

Dinsdag avond mocht ze weer mee naar huis en ik moest haar van de da goed in de gaten houden..

Ze wilde niet eten.. Wel drinken, dus vrijdag weer terug naar de dierenarts geweest.. Waar we haar dwangvoeding hebben gegeven.. Dat moest ik thuis ook weer doen, maar dat lukte niet omdat ze te sterk en groot is voor mij alleen..

Zaterdag ochtend weer naar de da geweest en wederom heeft ze daar dwangvoeding gekregen en heb ik een truucje geleerd om het haar zelf te kunnen geven (in handdoek wikkelen, op tafel zetten en wat tegendruk geven met mn lijf op dr)..

Maar nu het grote probleem.. sinds gister avond wil ze ook geen dwangvoeding meer.. Ze slikt hooguit 2x als ik het dr geef, maar dan 'geeft ze op' en laat alles er uit lopen..

Ik zit al jankend dit te schrijven, weet me gewoon geen raad meer.. Ben nu al een paar honderd euro verder met de operatie, injecties, etc en heb gelukkig met mijn eigen dierenarts af kunnen spreken dat ik dit in termijnen mag betalen, maar nu weet ik niet of ik eigenlijk nu weer naar een dierenarts moet, dat zou dan een weekenddienst worden.. Maar die willen waarschijnlijk direct afrekenen.. en ik heb gewoon niks..

Voel me zo vreselijk wanhopig en verdrietig.. Ik wil dr niet kwijt, maar weet echt niet meer wat te doen. Heeft er iemand nog een tip??

Alvast bedankt...

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • Reacties 81
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Beste reacties in dit topic

Dat probleem ken ik heel goed! Hier wilden ze ook hun 'ontwormingsspuitje' niet opdrinken.. 1 van de 4 liet het gewoon weer uit haar mond lopen, behoorlijk vervelend! Snap je totaal.

Heb je pijnstilling meegekregen? Aangezien ze niet wilt eten.. misschien van de pijn? Ik snap dat je je geen raad weet.. je kunt ze namelijk niet dwingen om door te slikken. Hoevaak geef je de dwangvoeding?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bij sommige konijnen (en andere dieren) helpt het om het kopje heel iets naar achteren te houden, dan de dwangvoeding te geven en dan, terwijl het koppie nog steeds heel iets naar achter is, de hals gaan aaien.

Eventueel, als ze te groot/sterk is, zet je haar gewoon op de grond en zet je haar tegen je aan en hou je haar tegen met je benen(net of je er iets opzit).

Ik was ook wel benieuwd of ze pijnstillers had meegekregen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik geef haar nu op de volgende manier dwangvoeding:

Wikkel haar eerst in een handdoek zodat het kopje alleen vrij is. Dan zet ik haar op tafel en hang met mn bovenlijf half over dr heen om wat tegendruk te geven. Linker arm om haar heen en kopje vasthouden (idd iets omhoog) en dan met rechts het spuitje met voer er in proberen te krijgen..

Ze heeft de afgelopen dagen meerdere malen een injectie gekregen bij de DA met ook pijnstilling. Ik heb nu nog Carprofen drops mee, maar dat is volgens mij geen pijnstiller, maar een ontstekingsremmer.

Gister bij de DA dwangvoer meegekregen wat ze eigenlijk ook gister op had moeten hebben (moest haar iedere 2 a 3 uur voeren), maar ze heeft denk ik max de helft op er van.

Ga haar nu ieder uur voeren in de hoop dat ze dan wat meer binnen krijgt..

Ze is echt lusteloos.. Ligt in een hoekje van de kamer verstopt, wast zichzelf niet meer en laat zich zonder pardon vangen (dit was voorheen echt een karwei van een half uur aangezien mijn konijnen loslopen)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Carprofen drops is dacht ik zowel een ontstekingsremmer als een pijnstiller.. Met als bijwerking (dacht ik) dat sommige konijnen gebrek aan eetlust krijgen, maar dit is niet bij alle konijnen zo.

Misschien kun je het inderdaad wat meer over de dag verdelen? Dat je het dan zoals je zelf zegt ieder uur doet, zodat ze meer binnenkrijgt? Hoe voelt haar buikje verder aan?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Haar buikje? Uhm.. wat opgezet.. Dus ben bang dat het ook niet goed gaat met haar darmen.. Gister ochtend heeft ze nog een injectie gekregen om dr darmen te legen en gisteravond was ze tijdens het dwangvoeden scheetjes aan het laten, maar heb nog geen ontlasting van haar gezien...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat lusteloos zijn, stilliggen, niet meer keutelen, alles goed vinden en opgezette buikje klinkt mij ook niet lekker in de oren nee, neigt toch richting gas en was ik in jouw geval naar de dierenarts gegaan.. Dan wilt een konijn ook niet eten natuurlijk, krijgt ze vocht binnen?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Volgens de dierenarts komt het darmprobleem doordat ze niet wil eten.. En is het daarom essentieel dat ik wat binnen krijg bij dr..

Ik WIL ook wel nu weeeeer naar de dierenarts, maar ik ben bang dat die direct geld wil zien (qua weekenddienst en niet mijn eigen dierenarts die begrip heeft voor mijn situatie dat ik het gewoon nu echt niet heb.. Heb een kleine man van 5 maanden en nog 5 euro voor de rest van de week door een aantal financiële tegenslagen deze maand, waaronder dus al een paar honderd euro aan voor Tipsy)..

Morgen kan ik dus wel weer naar mijn eigen dierenarts.. Maar dat is morgen pas..

Link naar reactie
Delen op andere sites

ik zou nu zo snel mogelijk een arts raadplegen. Klinkt helemaal niet goed .En als het gas of iets dergelijk is dan moet het konijn echt zo snel mogelijk naar de Dierenarts

Misschie nals je je situatie even uitlegt aan de dienstdoende dierenarts. Erg lastig zo'n situatie inderdaad

Link naar reactie
Delen op andere sites

Carprofen is indd een NSAID. Het kan indd zijn dat het bij de bijwerking hoort.. al wil het natuurlijk niet zeggen dat het altijd zo is dat je konijn die bijwerking krijgt. Op alle NSAID's is van toepassing dat er gebrek aan eetlust kan optreden..

Je zou ook even kunnen opbellen, misschien dat ze telefonisch nog wat tips hebben?

En net wat Jasmijn zegt.. hoe voelt haar buikje aan? En keutelt ze nog goed? Het zou natuurlijk ook een stukje stress kunnen zijn, het is niet niks wat er allemaal gebeurt is. Operatie, en dan ook nog een paar keer terug naar de DA...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Misschien kan je de situatie voorleggen aan de dienstdoende arts. Wie weet heeft ie toch wel begrip, en mag je inderdaad ook later betalen. Niet geschoten is altijd mis. Of heb je een goede vriendin/tante/moeder in de buurt die het je even wil lenen?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik weet natuurlijk niet juist wat er mis is met jou konijntje, maar ik heb ook net dwangvoeding moeten geven. Alleen was het heel wat moeilijker dan met 2, maar ik wikkelde ze in een handdoek, en ook de oogjes bedekte ik. Als ik dat niet deed ging het absoluut niet bij Merel. Door de oogjes te bedekken werd ze iets rustiger, waardoor het wel beter ging.

Hier lieten ze ook wel uit hun mond lopen, maar je moet het spuitje wel goed in de mond steken, ook niet te diep natuurlijk. Moeilijk uit te leggen hoe diep juist, maar als je het niet diep genoeg steekt moeten ze niet slikken en loopt het er terug uit. Klikt bekend.

Ik hoop dat je met je DA kan achterhalen waarom hij niet wil eten en wat er mis is met de darmpjes.

Link naar reactie
Delen op andere sites

de weekend dierenarts wil niet meewerken.. heeft geloof ik geen vertrouwen meer in de mens of niet genoeg hart voor zieke beestjes.. grmbl...

heb Tipsy net weer dwangvoeding gegeven.. Is naar mijn idee ietsje meer ingegaan... ze was aan het smakken.. buikje rommelt nog steeds wat..

heel even ter verduidelijking.. Ze is niet panisch of zo als ik dr wil voeden.. juist heel rustig in de handdoek.. heb net even lekker met dr in het zonnetje gezeten in de handdoek zodat ze misschien wat energie krijgt er door.. Maar nu is ze weer in dr hoekje onder de tafel gedoken..

ga nog even proberen of er in de regio misschien nog een andere dierenarts met weekenddienst is die wel wil helpen.. en anders ieder uur mn wekkertje zetten om haar te voeden (inclusief vannacht)..

Link naar reactie
Delen op andere sites

Geen idee waar je woont, maar hier is een lijst met dierenartsen die de leden konijnkundig vonden:

http://www.bunnybunch.nl/community/gezondheid/19037-lijst-konijnkundige-dierenartsen-vernieuwd.html

Ik zou zeggen: raadplegen en ga ervoor !!!

Zoek een dierenarts die jouw konijn NU wil zien....

Geef je konijn in ieder geval vocht !

Het lijkt er op dat ze ook aan het uitdrogen is..

Blijft haar velletje staan als je het optilt ?

Hoe is haar temperatuur ?

Masseer haar buik..van de bovenkant af draaiende bewegingen maken ri achterkant.

Je zal misschien belletjes voelen..

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik woon in Arnhem, staat niet in de lijst.. Mijn eigen dierenarts is echt super.. en ook gespecialiseerd in konijnen.. Zit er met veel plezier en ze zijn echt super kundig.. Maar die heeft dus geen dienst nu..

Vocht krijgt ze ook binnen met die dwangvoeding (is echt sterk aangelengd anders krijg ik het nieteens door het spuitje heen)..

Bewegen wil ze liever niet heb ik het idee.. normaal rent ze altijd hard weg als ik dr wil pakken, maar nu blijft ze gewoon zitten. Ik heb trouwens niet het idee dat ze uitgedroogd is, want dr vel is nog wel soepel (voor zover ik kan oordelen door dr enorme vacht heen).

Zal haar straks nog een buik massage geven dan, dat ben ik wel gewend (mn kleine man heeft 3 maanden krampjes gehad).. Ik hoop echt dat het wat helpt..

Hoe kun je trouwens een konijn temperaturen?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dit klinkt ook mij als gas. Je kunt dit controleren door oa met je vingers op de buik te kloppen. Evt kun je infacol bij de drogist halen, kost een euro of 8. Is voor baby's maar werkt bij nijnen ook. Daarna goed masseren.

Gister avond heb ik dit gegeven aan een nijn van een collega fokker en gemaseerd en direct kwam er ontasting. Nijn is daarna zelf gaan eten en dat deed hij niet meer. Ik had ook metacam gegeven tegen de pijn.

Ik ben natuurlijk geen dierenarts en door het scherm is het helemaal lastig. Idgv laat je dierenarts iets liggen. Bellen naar de dienstdoende da kost niets ;-) want hulp van een da lijkt me wel nodig.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Heb je vandaag nog pijnstilling gegeven? Anders kun je dit nu geven om de pijn wat te verzachten, wie weet wilt ze dan wel bewegen.

Temperaturen gebeurd meestal met een normale (anale) thermometer.

Ook het kuiltje in de nek (achter de oren) moet warm aanvoelen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb haar net tegelijk met de dwangvoeding ook weer 1,5 ml carprofen gegeven, dus hoop dat het ook wat verlicht.. Infacol heb ik trouwens nog staan van mijn kleintje!

Dat kan dus ook voor een konijn? Hoeveel moet ik dan geven?

Thermometers ook in overvloed liggen.. Toch handig een baby ;)

Wat zou de goede temperatuur moeten zijn?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gebruik van Infacol ben ik nog steeds geen fan van, omdat gas bij een konijn in de maag of in de darmen kan zitten, en bij gebruik van Infacol bij 1 van deze twee kan het averechts werken, maar er zijn ook weer genoeg mensen die het 'altijd gebruiken' en waarbij het super werkt.. Dus daar ga ik verder geen oordeel over doen.

Hier staat de dosering:

''Infacol

In Nederland is het middel Infacol vrij verkrijgbaar in drogisterijen. Het werkzame bestanddeel is simeticon. Infacol is geschikt voor konijnen, omdat het middel verder geen schadelijke bij-producten bevat, wat bij alle andere middelen tegen gas wel het geval is.

- Het middel is speciaal voor baby’s en dus uitermate geschikt voor konijnen.

- Het is zeer geconcentreerd, er hoeft maar 0,6 ml. per keer gegeven te worden, dit is een hoeveelheid die heel gemakkelijk toe te dienen is, ook aan een konijn dat eigenlijk niet wil.''

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .