Ga naar inhoud

Verstopping, ciseral drops, eet weinig, drinkt niet


SandraB

Aanbevolen berichten

Hallo allemaal,

Ik hoop dat iemand op dit forum mij gerust kan stellen of raad kan geven.

Ik ben afgelopen dinsdag met mijn konijn Huckerby naar de dierenarts geweest. Dit omdat ik maandagmiddag ontdekte dat hij weinig eetlust had en kleine keuteltjes produceerde. Op verschillende site's zag ik dat dit een verstopping kon betekenen. Dus ik gelijk de volgende dag naar de dierenarts. Hij heeft het buikje bevoelt en zei dat er 'weinig fut meer in zat.' Hij doelde hier naar mijn idee op zijn darmpjes. De DA heeft mij Ciseral drops meegegeven en die geef ik hem 4x daags. Ook dien ik hem 4x daags extra water toe via zo'n pipetje/spuitje zonder naald. Het is nu donderdag en Huckerby eet nog steeds erg weinig, maar gelukkig nog wel wat. (eetlust is niet achteruitgegaan, maar ook niet bepaald hard vooruit) Ook keutelt hij nog wel (kleine keuteltjes), maar niet zoveel als hij normaal doet. (is ook logisch, omdat ie weinig eet). Wat zijn jullie ervaringen hiermee? Hoe lang duurt het voordat de ciseral drops werken en zijn eetlust weer terug komt?? Ik maak me zo ontzettende zorgen! Ik vraag me ook af waarom de DA geen laxerend middeltje heeft toegediend? Zou dit de boel niet sneller ontstoppen? Het gaat allemaal erg langzaam en ik ben zo bang dat zijn darmpjes stil komen te liggen. Ten slotte; qua gedrag is hij nog erg actief en zit hij nog vol streken! Wel begin ik me zorgen te maken over het toedienen v.h water en de ciseral. Sinds gisteravond is hij erg opstandig wat betreft het toedienen van water. De ciseral gaat gelukkig nog, maar als ik daarna water probeer toe te dienen dat lukt dit bijna niet meer. Ik zit al onder de krassen van zijn scherpe nageltjes, maar dit heb ik er uiteraard graag voor over:love:

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • Reacties 51
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Beste reacties in dit topic

Hoe heeft hij de diagnose gesteld dan? Wat heeft hij gedaan?

Ik zet een beetje twijfels bij deze DA eerlijk gezegd... Een konijn die last van zijn darmen heeft, heeft snel pijn. Een konijn wat pijn heeft, zal stoppen/minderen met eten. Het is dus belangrijk om bij gas/verstopping e.d. pijnstilling te geven.

En wat héél belangrijk is; masseren!!! Masseer zijn buik met je vingertoppen (niet te hard, niet te zacht) richting de anus. Doe dit een aantal keer per dag..

Hiermee stimuleer je de darmen en dit is echt heel belangrijk.. Meestal zullen ze het in het begin niet leuk vinden (wellicht omdat er veel spanning op staat en het een beetje zeer doet), maar meestal ontspannen ze redelijk als je er even mee bezig bent..

Geef hem niet teveel biks, liever wat meer groenvoer.. Laat hem ook veel lopen (als hij dat doet), zo blijft het allemaal in beweging..

Zaten er haren in zijn keutels?

Maar hij eet dus wel... Da's in ieder geval een goed teken.. Hoe is zijn gedrag verder?

aangepast door _Danielle
Link naar reactie
Delen op andere sites

Hij heeft de diagnose gesteld door zijn buikje e.d te bevoelen. Ik zal proberen hem te masseren, maar hij laat het steeds minder toe dat ik zijn ciseral drops in de mond spuit. Hij spartelt zo erg dat ik bijna geen grip meer op hem heb. Het is me tot nu toe nog wel steeds gelukt hoor, maar het wordt steeds moeilijker. Heb net zijn buikje gevoeld en deze voelt hard aan. Hij is verder nog super vrolijk en vlug (hij rent en springt vrolijk door de kamer) Er lijken geen haren in zijn keutels te zitten. Wel zijn de keutels erg klein. Qua gedrag lijkt het alsof hem niets mankeert. Het is puur dat hij geen eetlust heeft, weinig keutels (en kleine) produceert en ik heb hem nog niet zien drinken. (maar dit geef ik hem met een spuitje, zodat hij vocht binnenkrijgt.) Ik weet dat hij beter geen biks en zoet fruit mag hebben op dit moment, maar ik ben zo blij als ie maar wát eet. En soms heeft ie trek in een stukje appel of peer. Of een beetje biks. Probeer hem wel zoveel mogelijk groenvoer te geven. Huckerby heeft altijd van mij veel groenvoer en hooi gekregen, en weinig biks. Heb je énig idee wat dit kan zijn? Hoe lang kan een verstopping duren als het konijn a.d ciseral is? Of kan het wat anders zijn dan verstopping???

Link naar reactie
Delen op andere sites

Heeft iemand ervaring met een konijn die (bijna) stil liggende darmpjes, en daardoor verstopping/of kleine keuteltjes had? Huckerby is vanaf afgelopen dinsdag aan de Ciseral. DA zei dat ik dit een paar dagen moet geven totdat hij weer goed eet. Gelukkig eet Huckerby wel, (zie mijn verhaal boven) maar lang niet genoeg! Hoe lang duurt het ongeveer tot zijn eetlust zal verbeteren? Ik maak me giga zorgen en wil graag een indicatie... Kan iemand mij helpen please?

ps Zijn buikje voelt hard aan. Is dit een teken van verstopping of kan dit ook de stil liggende darmpjes zijn? Hij poept namelijk nog wel; keuteltjes zijn soms klein, maar gisteren had ie ook een paar grotere

aangepast door SandraB
Link naar reactie
Delen op andere sites

Als het echt een verstopping is wat ik natuurlijk niet vanaf hier kan zeggen, dan is ciseral alleen niet genoeg om het te redden. Anyway de medicijnen die ik je nu ga geven kunnen geen kwaad als het iets anders is. Ik zou heel snel laxattract halen, beginnen met ieder uur 3 x achter elkaar 0.5 per kilo. Dan geef je primperan erbij 0.2 per kilo en dat ook ieder uur, dan ook nog de ciseral erbij 0.5 per kilo en natuurlijk metacam voor de pijn 2 maal daags. Zorg dat er tussen elk medicijn 15 minuten zit als je het geeft. Op deze manier als het een verstopping is moet je snel resultaat zien, alleen vanaf dinsdag is wel erg lang, gelukkig eet hij nog. Waar kom je vandaan? anders kan ik aan miriam vragen of zij de medicijnen voor je heeft.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Jose kleine tip voor het adviseren van hoeveelheden aan medicatie, de concentratie kan wisselen. Het is afhankelijk van hetgene wat de DA voorschrijft aan werkzame stoffen en dus ook in welke hoeveelheid er toegediend moet worden.

SandraB, er komen inmiddels wel weer keutels uit zo te horen. In het begin kunnen ze heel klein zijn, maar na verloop van tijd horen ze inderdaad groter te worden. Dat is al een goed teken. Konijnen met verstopping geven de voorkeur aan zachte, natte groenten en het toedienen van vocht is ook erg belangrijk.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Jose kleine tip voor het adviseren van hoeveelheden aan medicatie, de concentratie kan wisselen. Het is afhankelijk van hetgene wat de DA voorschrijft aan werkzame stoffen en dus ook in welke hoeveelheid er toegediend moet worden.

Hoe bedoel je de concentratie kan wisselen, er bestaat maar 1 ciseral een primperan en een metacam met allemaal dezelfde dosering, dus welke concentratie bedoel je?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoe bedoel je de concentratie kan wisselen, er bestaat maar 1 ciseral een primperan en een metacam met allemaal dezelfde dosering, dus welke concentratie bedoel je?

Maar wie weet geeft haar DA liever carprofen en metocloral mee ipv metacam en primperan ;). Er zijn meerdere middelen die het doel nuttig zijn, maar wel een andere toediening nodig hebben.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Volgens mij heb je metacam voor katten en voor honden, waarbij dus een andere dosering wordt gegeven.. Toch?

Overigens heb ik inderdaad ervaring met konijnen met (bijna) stilliggende darmen.. Heb afgelopen zomer 2 konijntjes van mijn tante hier gehad en verzorgd... Eerst de één, die was er heel slecht aan toe en had een fikse verstopping. Haar darmen deden nauwelijks nog iets en lagen praktisch stil. Gelijk de hele rit aan medicatie opgestart; laxatract, cisaral en carprofen. Daarnaast regelmatig masseren en haar constant eten aanbieden. Bij haar lag echt alles stil en ze was ontzettend ziek.. Zij heeft het dus helaas niet gehaald...

Een paar dagen daarna kwam haar zusje hier, ook een verstopping (wel na castratie, dus dat was nog eens extra balen, die nazorg had ze dus ook nog). Zij aan dezelfde medicatie + nog eens antibiotica omdat ze haar wond was gaan ontsteken. Zij was nog wel een stuk levendiger, maar wilde beslist niet eten, en haar medicatie geven was ook een drama.. Uiteindelijk is zij deze verstopping na een week lang intensieve verzorging doorgekomen en ging ze eindelijk weer eten en beter keutelen. Helaas was dat maar voor 2 dagen, want daarna kreeg ze meteen weer een fikse verstopping, en die kon haar lijfje niet meer aan. Zij is dus toen ook overleden (helaas bij de DA, dus niet eens meer bij mij thuis..).

Een verstopping kan dus heel heftig zijn en een konijn moet daar echt niet te lang mee door blijven lopen, want het gaat alleen maar indrogen en dan wordt het alleen maar erger... Ik denk dat laxatract ook altijd belangrijk is bij een verstopping, en zeker ook pijnstilling...

(ze kregen overigens ook nog pro-biotica, protexine)

Maar jouw konijntje eet nog zelfstandig, en da's wel heel positief... Dat hij (nog) keutelt is ook goed.. Het is dus nog in beweging allemaal...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoe bedoel je de concentratie kan wisselen, er bestaat maar 1 ciseral een primperan en een metacam met allemaal dezelfde dosering, dus welke concentratie bedoel je?

Metacam heb je bv in hond en kat. En er zijn nog steeds DA die geen metacam meegeven maar carprofendrops.

Hier wordt doorgaans geen medicijn advies in topics gegeven, er zijn hier ook hele jonge konijnen bezitters. Op de KG wordt je doodgegooid met medicatie en doseringen, maar hier mag(??) dat niet.

Persoonlijk zou ik de door jou geadviseerde medicatie in gaan zetten, ik heb het ook allemaal in huis, maar dat geld niet voor iedereen hier op het forum. en niet iedereen heeft voldoende ervaring!

aangepast door haas&ko
Link naar reactie
Delen op andere sites

Wees alsjeblieft voorzichtig met dingen aan te raden.

Ten eerste kan je nooit zomaar zeggen welke medicatie een konijn nodig heeft vanachter een computer. Daar waarschuw je idd voor, maar het geven van doseringen ed. kan mensen ertoe aanzetten om zelf te gaan 'proberen'.

Daarnaast klopt je info niet eens en daar schuilt ook gevaar in.

Als het echt een verstopping is wat ik natuurlijk niet vanaf hier kan zeggen, dan is ciseral alleen niet genoeg om het te redden. Anyway de medicijnen die ik je nu ga geven kunnen geen kwaad als het iets anders is. Ik zou heel snel laxattract halen, beginnen met ieder uur 3 x achter elkaar 0.5 per kilo. Dan geef je primperan erbij 0.2 per kilo en dat ook ieder uur, dan ook nog de ciseral erbij 0.5 per kilo en natuurlijk metacam voor de pijn 2 maal daags. Zorg dat er tussen elk medicijn 15 minuten zit als je het geeft. Op deze manier als het een verstopping is moet je snel resultaat zien, alleen vanaf dinsdag is wel erg lang, gelukkig eet hij nog. Waar kom je vandaan? anders kan ik aan miriam vragen of zij de medicijnen voor je heeft.

Darmstimulerende middelen, kunnen in sommige gevallen wel degelijk kwaad.

Sterker nog... bij een echte blockage kunnen ze de dood van je konijn betekenen.

Hoe bedoel je de concentratie kan wisselen, er bestaat maar 1 ciseral een primperan en een metacam met allemaal dezelfde dosering, dus welke concentratie bedoel je?

Ik sluit me eerst en vooral aan bij Lianne.

Maar van Metacam heb je wel meerdere concentraties. Van de vloeibare versie heb je de 0.5mg (kat) en de 1.5mg (hond).

Ik heb nu niet de tijd om het hele topic door te lezen, maar dat ga ik straks wel doen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

dat kan lianne, maar ze vraagt hier advies en die geef ik, dit is onze beste medicijnencombi, we hebben in het verleden meerdere dingen geprobeerd, maar dit werkt het beste en we hebben al zoveel konijnen hiermee gered van mensen die ons belden en zaten met een konijn met een verstopping die alleen met een ciseral naar huis zijn gestuurd en dat werkt zeker niet afdoende. Bovendien, mag je met verstopping nooit een carprofen geven, daar bestaat een grote kans dat konijnen misselijk worden en dan hun eetlust helemaal verliezen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Darmstimulerende middelen, kunnen in sommige gevallen wel degelijk kwaad.

Sterker nog... bij een echte blockage kunnen ze de dood van je konijn betekenen.

Dat ben ik niet met je eens, en ik heb duidelijk gezegd, dat ik niet kan zien vanachter de pc of haar konijn verstopt zit. Ze is bij een dierenarts geweest en die heeft een verstopping geconstateerd alleen met ciseral haal je dat niet en gaat je konijn bij een echte verstopping ook dood.

Nogmaals nooit carprofen geven bij een verstopping of darmprobleem.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Natuurlijk kun je spreken vanuit ervaringen, maar ga alsjeblieft niet zomaar iets adviseren. In dit geval is de beste optie nog altijd het bezoeken van een konijnkundige dierenarts. Hier op BB staat een hele lijst met artsen die kundig bevonden worden. Hiermee wordt bedoelt dat ze een specialisatie in konijnen hebben, aangezien een hoop artsen super goed zijn met hond en kat, maar dat die totaal verschillen van konijn. Een verkeerd advies kan zelfs verkeerd aflopen, vandaar dat het bezoeken van zo'n speciale konijnenarts echt als essentiel wordt gezien.

Ciseral zorgt ervoor dat de darmen op gang komen. Waarschijnlijk is er meer aan de hand en zou het zo kunnen zijn dat Ciseral niet afdoende is. Voor een goed advies kan ik je aanbevelen naar Zwarte Panter te luisteren maar wel in overleg met een KK dierenarts :)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Oh, en misschien heb ik nog wel een tip voor je met het geven van medicatie. Wikkel je konijn in doek, bv handdoek. Ik doe hem zelf onder het konijn, en dan wikkel ik het helemaal om hem heen, zodat alleen het kopje eruit komt. Makkelijk is als je iemand hebt die hem vast houd, zodat jij de medicatie kan geven. Ik weet niet of je het al geprobeerd hebt, maar probeer eens het spuitje er van de zijkant in te doen, net achter de tandjes ipv recht voor.

De handdoek werkt ook prima preventief voor nagelkrassen haha ;)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Onze Binkie heeft dit ook gehad het heeft wel met een verstopping te maken en onze binkie heeft van de DA een stimulerend middel voor zijn darmen ingespoten gekregen.

Daarna was zij weer helemaal beter.

Goed vocht blijven toedienen en de medicatie toe blijven dienen tot dat hij beter is.

Het komt goed dan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Natuurlijk kun je spreken vanuit ervaringen, maar ga alsjeblieft niet zomaar iets adviseren.

Ik heb gezegd nogmaals, dat als het een verstopping is en dat kan ik niet zien vanaf hier, dan is dit het juiste om te geven.

Ze is bij een dierenarts geweest en die heeft verstopping geconstateerd, daarom geef ik dat advies, als ze er niet was geweest zou ik niets gezegd hebben.

Maar ik zeg niets meer........

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt voor jullie adviezen allemaal, al wordt het nu een beetje verwarrend voor me, al die verschillende meningen... Ik heb vanmiddag nog even gebeld met de dierenarts en hij had het erover om hem morgen een prikje met prednison te geven om hem 'wat op te peppen.' Maar mijn gevoel zegt dat ie een laxerend middel nodig heeft... Hij heeft volgens mij geen pijn, want hij is erg vrolijk in zijn doen en laten. (of hij weet het super goed te verbergen). Gelukkig is hij nog helemaal niet op het punt geweest dat hij niet meer keutelde, maar hij keutelt weinig en klein. Zijn eet en drinklust wil nog niet echt verbeteren. (al knibbelt ie wel aan hooi, andijvie etc dus het verslechterd ook niet)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .