Ga naar inhoud

Indy - nog geen stap verder maar...


Dollie

Aanbevolen berichten

  • Reacties 70
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Beste reacties in dit topic

Die prijs :surprised:

Is hij geen cijfertje vergeten ofzo??? :shocked:

Nou, vrijdag werd ons gevraagd of we het consult (een half uur!) maandag wouden afrekenen, samen met de echo. We vermoeden wel dat die misschien vergeten is. Ze zeiden dat ze alleen de tijd in rekening brachten, van de echo. Maar ja, hij is toen dus een half uur met het consult bezig geweest, hij is in het weekend op zoek geweest naar info, hij heeft de echo gedaan en hij heeft volgens mij wel een kwartier met mij gebelt gisteren. Daarnaast hebben we dus nog de echo bekeken samen met die andere dierenarts, plus uitleg natuurlijk.. Had je ook nog een consult van kunnen maken.

Gelukkig geen tumor of iets dergelijks.

Maar wat ik me afvraag... Was dat blaaszand dan niet op de röntgenfoto's te zien?

Nee, helemaal niks. Ik weet niet of je röntgenfoto's in kan scannen? Volgens mij kunnen we wel negatieven inscannen. Anders maak ik een foto. Ik heb ze thuis namelijk. Maar beide DA-en konden er niks op vinden, en ik zie het zelf ook niet. (Maar ja wat weet ik er van :$:P)

Heeft hij de optie van het spoelen van de blaas onder lichte (dus geen volledige) verdoving aangekaart?

Hij heeft het gehad over het leegdrukken van de blaas onder volledige narcose. Die narcose is het probleem niet echt, maar het risico dat er wél een steen zit en dat die losschiet en in de urinewegen terecht komt is toch vrij groot, begreep ik. En dan is het einde verhaal voor Indy. Overigens begreep ik ook dat dit zéér pijnlijk is, ALS het gebeurt dan met zoveel mogelijk verdoving hoor!

Ik weet niet of je daar nog mee bezig was. Maar anders mss toch maar even verder gaan met de vaseline.

DA zei dat ik het schoon en droog moest houden en juist níet met vettige zalf insmeren, beter helemaal niet met zalf insmeren. Ik denk dat Indy dus regelmatig in bad gaat moeten en dat het misschien ook niet onverstandig is, zijn kont kort te houden.. Maar gelukkig laat hij alles prima toe, als ik keek hoe hij geschoren is, dat moet wel even een precies werkje geweest zijn. Echt fantastisch dat hij keurig stil bleef zitten. :love:

Ik bedacht me overigens dat er in gedroogde kruiden ook nogal eens wat calcium kan zitten, dus dat ga ik nu uitzoeken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Allereerst ben ik heel blij om te lezen dat Indy zich lekker voelt. Toch ben ik een beetje verward. Bij mijn vorige konijntje Boefie was ook op de foto zijn blaas helemaal wit ipv zwart en hij had last van blaasgruis. Mijn dierenarts gaf aan dat hij zeker gespoeld moest worden. Weet je echt zeker dat hij hier mee kan blijven lopen?

Ik kan trouwens niet zeggen dat deze situatie hetzelfde is want Boefie had behoorlijk last van urinebrand dus moest er echt wat aangedaan worden maar toch, ik zeg het toch even. Dit verhaal brengt me een beetje in de war.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als hij wél een steen heeft (en de DA acht die kans vrij groot) dan wordt spoelen Indy's dood. Maar het woord 'blaasgruis' is ook nooit gevallen eigenlijk. De DA gaf aan dat er dikke, slijmerige urine zit. Ja, ik weet niet of dat hetzelfde is hoor, maar het lijkt me zeer sterk dat hij moeilijk gaat doen terwijl je het simpelweg blaasgruis kunt noemen.

Op de foto is ook niks te zien. Alleen op de echo. Ik zal de foto inscannen als ik weet waar die is. Dus ik denk dat je een beetje verkeerd gelezen hebt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het is idd zo dat je blaaszand normaal ziet op röntgenfoto's.

De blaas is in normale omstandigheden niet zo goed te zien, als deze gevuld is met blaaszand ziet de blaas wittig op de röntgen.

Het makkelijkste is om je röntgen buiten in het licht (of binnen in het licht...maar wel opletten dat er niet vanalles op de achtergrond te zien is natuurlijk) te houden en dan een foto te nemen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja, ik probeer het morgen gewoon nog eens.

De DA zei dat hij best stenen kon hebben die niet op een röntgen te zien zijn, omdat ze weinig calcium bevatten. Die snap ik. Maar, als ze weinig calcium bevatten.. Dan is calcium toch niet het probleem?

Vind het ook wel lastig, ik bedoel, ik zeg wat ik denk dat de DA zei en bedoelde maar wie weet is dat wel niet zo..

Link naar reactie
Delen op andere sites

Die stenen bestaan niet alleen uit calcium, het zijn verbindingen van calcium en andere stoffen. En om het ontstaan van blaasstenen te voorkomen kan je in theorie meerdere dingen doen, of zorgen dat of calcium of die andere stoffen er niet (zoveel) meer aanwezig zijn in de urine of zorgen dat ondanks de aanwezigheid van al die stoffen de stenen moeilijker ontstaan door bijvoorbeeld de pH net iets te veranderen.

Bij konijnen is calcium verminderen blijkbaar de beste manier, maar bij bijvoorbeeld blaasgruisdieetvoer voor katten worden allebei de principes toegepast. (Hoewel dat weer stenen van andere stoffen zijn en een andere pH van de urine.)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik wilde vooral uitleggen waarom er misschien niet zo veel calcium is, maar dat wel het probleem kan vormen. Van röntgenfoto's weet ik niet zo veel.

De zuurtegraad van de urine van een planteneter is heel anders dan die van een vleeseter, dus daarom kan dat bij katten wel en bij konijnen niet.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .