Ga naar inhoud

Help me plz!! Te weinig hooi eten!


Lauwtjee

Aanbevolen berichten

Héél klein beetje, en dan eerder eens in de week dan elke dag.

Weet je zeker dat ze niet te dik is? Héél veel konijnen zijn te dik, waardoor een 'normaal' konijn al gauw mager lijkt en een dik konijn normaal. In elk geval is het wel belangrijk dat je haar even weegt, die paar seconden op een gladde ondergrond zal ze wel overleven. Anders leg je even een handdoek op de weegschaal ofzo. (Wel zo dat die niet wegglijdt én dat je nog ziet hoeveel ze weegt natuurlijk..)

En groente mag je in principe wél zoveel geven als je wil (of als je konijnen willen) en veel konijnen vinden dat eigenlijk net zo lekker als hun biks, dus dan zou ik gewoon meer groenvoer geven. Je moet dat wel voorzichtig opbouwen, niet zomaar van één blaadje andijvie naar tien gaan. Elke dag een beetje meer.

Al zou ik wel eerst zorgen dat ze van haar plakpoep af is. Dus eerst minder biks.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • Reacties 60
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Beste reacties in dit topic

Toen ze de vorige keer in de tuin rondliep, toen was ze juist te dun omdat ik haar minder biks gaf (gwn per ongeluk), en ze eet dan geen hooi... Als ik haar op pak dan... Em, ik weet eigenlijk niet of ik haar ribben voel. In denk soms wel, maar eigenlijk geen idee hoor!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik denk dat je eerst eens van het idee af moet stappen dat 25 gram biks per kilo te weinig zou zijn. Als jij een redelijke portie groente erbij geeft, is dat écht niet te weinig. Wat je nu doet is véél ongezonder, zeker op de lange termijn.

Overigens zie ik dat Cuni Nature gemengd voer is, dit is ook niet zo goed. Je kunt beter overstappen op alleen biks, dus alleen die bruine staafjes. Gemengd voer zitten allerlei overbodige dikmakertjes in. Zeker als ze selectief eten is dat een ramp.

edit; Ennnnnnn dat doen ze dus. Dáárom is dat voer NIET goed. Als ik jou was, zou ik morgen direct mijn konijnen wegen, minder voer geven en naar de dierenwinkel gaan voor biks ZONDER gekleurde dingetjes. Ja, dat zal wel een enorme strijd worden, maar het is te doen hoor. Ik heb mijn konijnen ook overgezet van gemengd naar Science Selective terwijl ze dat beide al jaren aten. Sindsdien zien ze er stukken beter uit en hebben ze geen tandproblemen meer gehad.

Natuurlijk moet je zelf weten wat je doet, maar overstappen (en minderen) is wel beter voor je konijnen. En gewoon streng zijn, ze gaan het vanzelf wel eten hoor. Echt. Maar dan moet je wel volhouden.

aangepast door Dollie
Link naar reactie
Delen op andere sites

Cuni Nature is totaal niet verstandig om te geven, er zit alfalfa in en het calciumpercentage is veel te hooig waardoor de konijntjes blaasstenen kunnen krijgen. Die bruine staafjes zijn juist het belangrijkste van alles wat er in dat voer zit, en die stoffen missen ze nu. Als je groente gaat bijvoeren zul je merken dat ze dat net zo leuk gaan vinden als het biks!

Ik ga even een oude post van mij uit een ander topic hierheen halen.

Okay hier een stappenplan voor je.

- Je gaat naar een dierenwinkel en je haalt daar goede biks. (Hope farms & Sience Selective zijn goede merken! Er moeten geen extra dingetjes in zitten, gewoon saaie korrels).

- Ook haal je goed hooi, hooi moet groen zijn en fris ruiken!

-Als je thuiskomt ga je je konijntjes eerst wegen. Zet haar op een keukenweegschaal.

Als je haar hope farms gaat voeren, doe je het gewicht van de konijnen bij elkaar opgeteld maal 25= het aantal gram biks wat ze per dag maximaal mogen krijgen. Ga je voor sience selective doe je dit maal 15, dat is de maximale hoeveelheid die ze daarvan mag krijgen. Dit weeg je ook af op de weegschaal en je zoekt in de keukenkastjes iets waar deze hoeveelheid precies in past zodat je niet iedere dag opnieuw af hoeft te wegen.

- Je mengt de eerste dagen je oude biks met het nieuwe biks. Eerst 3/4 oud + 1/4 nieuw, na een paar dagen doe je 1/2 oud 1/2 nieuw, paar dagen later 1/4 oud 3/4 en zo bouw je dit langzaam aan af. Tijdens deze dagen is het belangrijk dat je haar keutels goed in de gaten houd. Dit mag geen diarree worden. Als ze diarree krijgt ga je te snel over op het nieuwe voer en zul je dus wat langzamer en in kleinere verhoudingen moeten gaan mengen.

- Je zorgt ervoor dat ze dagelijks vers hooi krijgen, dit mogen ze onbeperkt gaan eten. Hooi is goed voor een konijn, ze worden er niet dik van en het zorgt ervoor dat hun maag & darmen continu blijven werken. Als het ruifje leeg is, vul je hem gewoon weer aan!

- Ook ga je langzaamaan beginnen met het opbouwen van groenten. Veilige soorten staan in deze lijst: http://www.bunnybunch.nl/konijnen/giftige-en-veilige-planten-voor-konijnen.html , in het onderste gedeelte van het artikel. Geef niet meer dan de grootte van een postzegel per keer als je een nieuwe groente gaat introduceren. Zijn de keutels de dag erna nog in orde, mag je de hoeveelheid verdubbelen.

Uiteindelijk zal je een voedingsschema moeten hebben voor je konijn, om een voorbeeld te geven, zo ziet die van mijn konijnen eruit:

Ochtend: 50 gram Sience Selective (ik heb 2 konijnen, een van 2 kilo en een van 1.25 kilo), hooiruif aanvullen+water verversen.

Namiddag: hooiruif aanvullen.

Avond: minimaal 4 soorten groenten+kruiden, hooiruif aanvullen + water verversen.

Zo nu en dan tussendoor (max 2x in de week): stukje aardbei, druif, wortel, zonnebloempitje, appel. Hier geef ik maar telkens 1x iets van, dus niet een heel suikerschotel!

Als je dit gaat toepassen in combinatie met de hooitips zou ze binnen aanzienlijke tijd van haar plakpoep af moeten zijn.

aangepast door lianne
Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat zou kunnen maar dat zou ik niet doen. Het is gewoon niet zulk goed voer en doordat ze alleen de gekleurde dingetjes eten missen ze ook nog een hoop voedingsstoffen. Als je ze 25 gram per kilo geeft, MOETEN ze die bruine dingetjes wel eten. Gewoon niet eerder nieuw voer geven. Als je ze zo ver hebt dat ze hun bakje leegeten, meng je iets meer gewone biks er door heen, net zo lang totdat ze uiteindelijk alleen nog maar gewone biks eten. Bij mijn ene konijn is dit vrij vlot gegaan en bij mijn andere heeft het bijna twee maanden geduurt, maar uiteindelijk is het gelukt. De aanhouder wint. Met het stappenplan van Lianne moet het zeker gaan lukken maar dan moet je gewoon écht je er bij neerleggen dat 25 gram per kilo genoeg is én dat ze kunnen zeuren wat ze willen, ze zullen die biks eten. Dus nergens aan toegeven.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nee dat is echt geen optie Lauwtjee. Het probleem is dat je konijntjes nu al kenmerken vertonen van selectief eten, dat ze alleen maar bepaalde dingen eten waardoor 1 van de 2 nu plakpoep heeft. Je zult echt nu actie moeten ondernemen als je wilt dat het over gaat!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat kan wel, het is geen vergif. (Nou ja, met dat hoge calcium percentage....) Maar het is absoluut niet het beste voor je konijntjes. Die zak komt wel op hoor, zeker als ze zo moeilijk doen. Ik zou gewoon beginnen met mengen, zoals ik al zei, bij mij heeft het twee maand geduurt voor hij een hele bak biks kreeg.

NOG minder geven dan die 25 gram zou echt niet verstandig zijn: In dat gemengde voer, die gekleurde dingetjes, zit over het algemeen niks behalve onnodige voedingsstoffen die je konijn dikmaken. Misschien dat je dit kunt vergelijken met alleen maar chips eten. Heb je níks aan qua voedingsstoffen, wordt je ook nog hartstikke dik van.

Waarom zou je niet overstappen? Het kost misschien wat moeite, maar het is veel gezonder voor je konijnen en ik begrijp dat je nu die bruine staafjes elke dag weggooit? Dure zak voer heb je dan, als de helft naar de prullenbak gaat. Je geeft ook nog eens veel te veel. Waarschijnlijk ben je niet eens duurder uit als je gewoon goed voer (bijvoorbeeld Hope Farms Super Trio) en de juiste hoeveelheid gaat geven.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja, ik zal het uitprinten nu. Maar em... Wat zijn de hooitips?

Ik ga kruiden hooi proberen (en gewone erbij dan), en dan hooi thee maken en dan knappen ze snel op! (maa wat zijn die tips)

De hooitips, dat is dat lange bericht van mij op de vorige pagina waar je net nog zo blij mee was :). Ik ga nu ff het konijnenhok hier nog verschonen, ben zo terug.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Goedzo! Ik zal morgen wel even op foto zetten wat mijn konijnen allemaal krijgen, dan zul je zien dat het echt nog niet zo weinig is.

En natuurlijk zullen ze het je niet in dank afnemen, dat deden ze hier in het begin ook niet. Maar na even dwars doen zijn ze dol op de biks die ze nu krijgen, zelfs de kruiden willen ze eten. En hun groente, daar moorden ze voor!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Top!

Maar nu ga ik iets zeggen wat je waarschijnlijk niet 'leuk' gaat vinden...

Ik neem aan dat je met 'Sience', Science Selective bedoelt?

Van dit merk 'mag' je maar 10 tot 15 gram per kilo lichaamsgewicht geven.

Hier hebben ze echt meer dan genoeg aan. (dit is dus minder dan de 25 gram van een ander merk)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat hoeft niet, maar kun je wel doen als jij je daar prettiger bij voelt.

Kan me voorstellen dat je anders denkt dat ze te weinig krijgen! ;) Maar geloof me, zodra ze lekker hooi gaan eten en groenvoer krijgen, hoeven ze niet zoveel biks hoor!

Sterker nog, ze kunnen zelfs helemaal zónder biks!

Heb je je weidehooi al geprobeerd?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik geef ze elke dag een tomatenblikje biks, en dan geen gemengd voer, dus ze moeten de biks wel eten... en ze vinden het lekker dus... en ook krijgen ze bij mij gwoon heel veel hooi, en groenvoer natuurlijk! Ik denk dat gemengd voer niet echt goed is, want dan eten ze alleen de dingen die ze lekker vinden en de korrels moeten ze eigenlijk ook eten vind ik...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .