Ga naar inhoud

Diarree, afscheiding, bloed


Snoef

Aanbevolen berichten

Raffi had gisterochtend vrij dunne ontlastig. Ik heb hem toen van onderen afgespoeld met lauw water en drooggefohnd. Ik heb hem alleen brokjes en hooi te eten gegeven en 's avonds de groente overgeslagen. Voor zover ik kan zien, zijn zijn keutels nu weer gewoon rond en stevig.

Maar nu hij rondwandelt, zie ik dat hij heel veel van dat stinkende witte spul afscheidt (ik durf niet eens met zekerheid te zeggen of dat zijn plas is). Het zit ook een beetje aan de keutels lijkt het en van onderen is hij ook best bedekt met dat spul. Ik heb het net geprobeerd wat schoon te maken. Het valt me sowieso wel op dat Raffi de minst 'schone' is van de 6. Hij heeft vaak een beetje een stinkende, naar urine ruikende onderkant. Maarrrr het meest verontrustende vind ik, dat ik net een druppel bloed aantrof op de vloer met daarin een beetje van dat stinkende witte goedje. Ik heb 'm toen nog een keer omgedraaid, maar ik kon nergens bloed ontdekken. Ook niet bij zijn vriendinnetje Lily (die overigens ook gecastreerd is).

Heeft iemand enig idee wat dit kan zijn? of het met elkaar te maken heeft? Hoe het kan dat Raffi zoveel van dat stinkende spul afscheidt? Ik maak me best zorgen

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Rian: het ruikt echt naar hele sterke urine.

Ik ben zojuist even naar de dierenarts geweest aangezien ik meer bloed aantrof en zij dacht dat het Ć³f een blaasontsteking was Ć³f steentjes. Ik heb nu sulfatrim drops gekregen tegen de blaasontsteking en ter plaatse een injectie, maar als Raffi over een paar dagen nog steeds bloed verliest, is er dus een operatie noodzakelijk om de stenen weg te halen :(

Link naar reactie
Delen op andere sites

Heeft de DA dan niet zo'n sticktest gedaan in de urine? Alleen dan kun je blaasonsteking uitsluiten toch? En steentjes bij een ram is echt heel gevaarlijk, het kan zijn plasbuis blokkeren en dat is natuurlijk foute boel, dat moet meteen verholpen worden. Vindt daarom de redenering van deze DA vreemd dat ie zo lang wacht. Tenzij er zekerheid is over de blaasonsteking.

Ligt dat aan mij?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik weet het niet. Ze heeft niks getest, alleen gevoeld in zijn buik en ze kwam tot de conclusie dat ze wel Ć­ets voelde dat kon duiden op steentjes maar dat het net zo goed spanning van de blaasontsteking kon zijn. Ik behandel Raffi nu dus iig voor blaasontsteking en als hij woensdag nog steeds bloed plaste (hoewel dat teveel gezegd is) dan moest ik een foto laten maken bij mijn eigen DA en indien er idd steentjes waren, moet ik 'm laten opereren. Of denk je dat woensdag te laat is? Want dan bel ik morgen mijn eigen DA even.

Het kostte me nu trouwens alweer 91 euro (consult 71 euro) om even in het weekend langs een DA te gaan. Ik zou bijna zeggen dat het niet eens zo vreemd is dat veel mensen liever toch echt niet int weekend gaan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als hij als rammetje steentjes heeft, moet hij zo snel mogelijk geholpen worden voor zover ik weet, maar bel daar morgen anders even over met je eigen DA.

Alleen voelen aan zijn buikje en dan de conclusie trekken dat er iets zit, vind ik verbazingwekkend, maar ik ben geen DA natuurlijk. Breng morgen wat urine naar je eigen DA, ben je ook weer wat geld kwijt, maar dan weet je zeker of het blaasontsteking is! Moeten ze echt die sticktest voor doen, zo'n staafje met kleurtjes, ken je vast wel.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Oke dan bel ik morgen mijn eigen DA. Ik vind het ook altijd wonderbaarlijk dat artsen snel iets concluderen op basis van 'voelen' maar tevens ga je er vanuit dat ze weten wat ze doen. Het vreemde is ook dat deze DA kliniek als het goed is op de lijst van konijnkundige praktijken staat.

Hoe kan ik het beste urine opvangen? Want ik betwijfel of hij even braaf boven een potje wilt gaan hangen voor mij.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Met een klein spuitje wat opzuigen?

Dat ze op de lijst staan wil zeggen dat andere leden goede ervaringen met ze hebben.. Wat die ervaringen zijn staat er niet bij. Wie weet is zo'n DA net op de lijst gekomen omdat ie zo goed geƫnt heeft... (Weet niet of dat kan hoor..)

Het is in elk geval niet zo dat de lijst uitvoerig getest is ofzo dus ook niet zo dat ze gegarandeert konijnkundig zijn..

Link naar reactie
Delen op andere sites

Klopt, het is geen voedster maar een gecastreerde ram.

Ik heb geen urine meer kunnen opvangen maar heb gisteren wel mijn eigen DA gebeld. Hij stelde voor om inderdaad een foto te laten maken om te kijken of er sprake is van blaasstenen. Vandaag dus een foto laten maken en er is uitgekomen dat Raffi sowieso last heeft van blaaszand (vandaar dus de stinkende, witte smurrie op de grond) en een kleine beginnende blaassteen. De arts dacht dat dit wel te verhielpen viel met antibiotica en ik moet de sulfatrim drops dus verlengen met nog 10 dagen (In totaal 15 dagen). Daarna kijken of Raffi nog steeds zoveel afscheiding heeft, en of hij nog steeds stinkt van onderen. Het bloedverlies moet sowieso sneller weg zijn maar ik moet zeggen dat ik sinds zondag geen bloed meer heb aangetroffen. Ook de afscheiding lijkt sterk verminderd en hij stinkt niet meer zo van onderen. Dus ik hoop dat dit duidt op verbetering.

Verder mag Raffi voorlopig geen brokjes hebben en moet hij dus op een dieet van hooi en groente (Zit er in wortellof/witlof/andijvie/selderij/peterselie veel calcium/kalk?) Probleem is alleen dat Raffi ook weer niet teveel mag afvallen maar normaal gesproken echt geen grote hooi-eter is. Ik mag het aanvullen met groente, maar ik heb het idee dat dit niet echt heel voedzaam is bij konijnen, of vergis ik me daarin?

Vreemd vind ik ook dat de spoed-DA van het weekend Raffi veel te dik vond (Hij weegt 2 kilo) maar mijn eigen DA dat eigenlijk helemaal niet vond. Er mag wel Ć­ets af van zijn gewicht, maar dat moet minimaal zijn. Dus ik vind dit zo enorm tegenstrijdig klinken.

En als laatste moet ik even kwijt dat dit weekend me een rib van in totaal 200 euro heeft gekost :grrrrrr: Maar dat terzijde.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gelukkig dat je nu weet wat er echt aan de hand is! Hoop dat het snel weer goed gaat allemaal.

Wat betreft de groentevraag en calcium, ik heb inderdaad gehoord dat wiflof met mate gegeven moet worden ivm calcium. Ik vond dat ook raar om te horen, maar toch houd ik dat in mijn achterhoofd. Wat ervan waar is weet ik dus niet...zou er toch mee opletten, genoeg andere groenten die je kunt geven toch!

Groente is heel voedzaam voor nijnen, aangevuld met hooi (eigenlijk moet hooi het hoofdvoer zijn) krijgen ze alles binnen. Je hebt kans dat je nijn vanzelf goed hooi gaat eten als hij geen brokjes meer krijgt.

Ik heb eerlijk gezegd nog nooit eerder gehoord dat een blaassteen met AB te verhelpen is, (het is namelijk geen bacterie of infectie...daar helpt AB tegen, niet tegen een steen...) maar ik ben geen DA natuurlijk. Houdt het heel goed in de gaten van onderen, en blijft alert op het plassen, zie je dat hij ineens minder plast of niet meer plast, dan acuut naar de DA.

Beterschap!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Witlof is niet erg voedzaam, maar de andere groentes volgens mij wel.. Wat Rian zegt (teveel calcium) heb ik ook wel eens gelezen (waarschijnljik in hetzelfde topic :P) dus misschien maar gewoon de witlof weglaten? Voor de zekerheid..

Hoop dat meneertje gauw weer de oude is!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik moet zeggen dat ik het ook wel een beetje apart vindt dat je nijn nu AB krijgt tegen blaasgruis/steen, dat heeft toch niets met een infectie oid te maken?

Ik denk niet dat je witlof helemaal weg hoeft te laten, maar gewoon met mate geven. Ik weet trouwens niet of het klopt hoor dat daar veel calcium inzit. Waar wel echt veel calcium in zit is peterselie, dus daar zou ik beslist niet teveel van geven.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dankje voor de reacties!

Maar als ik beter geen peterselie en witlof meer kan geven, dan wordt de groentesoort hier wel erg beperkt. Ik geef normaal gesproken eigenlijk alleen wortellof, andijvie, witlof, peterselie en selderij (en wel eens broccoli). Als de witlof en peterselie al afvallen...:s

Zou het kunnen dat er in sulfatrim-drops iets zit wat wel tegen blaassteen/-zand helpt? En wat is normaal gesproken de behandeling tegen dit?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Of zou het zo kunnen zijn dat de blaasontsteking verholpen wordt met de AB en dat ik daarna d.m.v. het aangepaste dieet moet zorgen dat Raffi's blaas ook langzaamaan weer schoon wordt? Want de spoed-arts van het weekend had het ook over veel water geven en veel vochtige groente om ervoor te zorgen zijn blaas weer schoon wordt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Oh je had al gepost Rian. Ik baal hier altijd zo van he. De DA zegt dit en dan lees ik op BB weer andere verhalen en ook op de wilhelmina-site staat iets over spoelen onder narcose. Ik weet niet hoe erg het zand was en of het dus ook noodzakelijk is deze hoeveelheid te spoelen. Het maakt me altijd zo aant twijfelen

Link naar reactie
Delen op andere sites

De AB is trouwens goed om blaasontsteking te verhelpen, maar dan moet er wel met zekerheid geconstateerd zijn dat er ook daadwerkelijk sprake van is. Anders heeft het AB natuurlijk weinig zin. Dat je nijn veel moet drinken is ook goed, maar hoe wil je een konijn meer laten drinken, dat lijkt me wel lastig. Veel groen zit veel vocht in, maar dan drinkt hij waarschijnlijk minder. Hmm...lastig, lastig!

Als het alleen gruis is, zou het vanzelf weg kunnen gaan, maar stenen wordt al wat gevaarlijker. Die gaan niet vanzelf weg. Of het zou een heel klein steentje moeten zijn die makkelijk door de plasbuis past, dan plast je nijn hem uit.

aangepast door Rian
Link naar reactie
Delen op andere sites

Dank voor de info.

Ik weet niet meer woord voor woord wat de DA zei, maar ik gelooooof dat hij ook zei dat het gruis/zand en het kleine steentje ook een gevolg waren van een blaasontsteking. Maar daar is geen test of wat dan ook naar gedaan. Ik denk dat dit op basis van Raffi's vieze onderkant en bloedverlies is geconstateerd. Ik weet wel dat hij zei dat het steentje zo klein was, dat het 'hopelijk vanzelf weg zou gaan'. Hij was er niet zeker van maar verwachtte het wel. Ik neem aan dat hij dan idd uitplassen bedoelt. Maar ook dat is dus slechts een aanname.

Ik hou Raffi gewoon goed in de gaten de komende tijd, of er nog bloed en afscheiding is. Of hij wel goed keutelt, eet en plast. En ik geef de AB kuur gewoon. Zodra ik merk dat er iets mis is, bel ik meteen de arts. Probleem is alleen dat ik na de AB kuur niet nog een foto, mogelijk voor niks, durf laten te maken, gezien de belachelijke hoge kosten :s Er staat trouwens wel op de eigen website dat ze gespecialiseerd zijn in konijnen. Ik zou er in theorie dan toch vanuit mogen gaan dat ze weten waar ze het over hebben :s

En wat betreft dat meer laten drinken...ik geef hem sowieso extra water als ik ook zijn medicatie geef. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat hij meer drinkt, aangezien hij zelf dan mss niet meer drinkt maar toch...ik vind het idd een hele lastige situatie!!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .