Ga naar inhoud

Ik weet het echt niet meer....


Iris-26

Aanbevolen berichten

Beste allemaal,

Allereerst: ik zal me straks voorstellen op het voorsteltopic maar nu eerst even mijn vraag.

Ik heb op het moment 3 konijnen, 2 vrouwtjes en 1 mannetje.

Het mannetje heb ik ongeveer een jaar geleden bij een opvang vandaan gehaald en heeft eerst een tijd binnen geleefd en woont nu al een hele tijd buiten in een supermooi groot buitenhok samen met de 2 dames.

Omdat ik nog nooit konijnen heb gehad had ik er totaal geen verstand van dus ik moet het doen met de ervaring en de kennis van het internet en de dierenartsen.

Omdat het een getraumatiseerd konijntje is pakken mijn partner en ik hem niet zo graag op want dit vindt hij echt niet leuk, wel aai ik ze en geef ik ze superveel liefde.

Toen ik hem laatst (ongeveer 1 maand geleden) dus wilde aaien voelde ik dat hij extreem was afgevallen, ik voelde zijn hele ruggegraad door zijn huid heen.

Ik heb direct de dierenarts gebeld en we konden gelukkig dezelfde avond nog langskomen. Hij moest direct aan het infuus want hij bleek uitgedroogd te zijn en hij had een verstopping waardoor hij in de breedte wel dik was maar verder dun.

We kregen medicijnen, dwangvoer en pijnstillers. Deze hebben wij netjes gegeven en verder at hij alleen hooi en het dwangvoer.

Toen alles weer iets beter ging hebben we hem weer naar het buitenverblijf gedaan.

Af en toe kwam hij uit zichzelf weer naar binnen, want we hebben zijn binnenkooi gewoon verschoond laten staan zodat hij zelf de keuze kan maken voor binnen of buiten.

Dit is een tijdje goed gegaan maar nu kwamen wij een paar dagen geleden thuis en lag het hele huis onder de zwarte, klonterige ontlasting.

Weer hebben wij de dierenarts gebeld, weer de pijnstillers gegeven en alleen maar hooi.

Hij knapte weer op en voelde zich volgens mij wel beter, de keuteltjes werden ook weer harder.

We hebben ook 3 katten en we hebben zo'n waterkoeler/reiniger en daar ligt hij nu steeds naast, heel apart en geen idee waarom hij dit doet.

Zijn keutels zijn redelijk goed en hij ziet er best levendig uit.

MAAR: hij wordt maar niet dikker. Ik zit er de hele dag mee en weet niet goed wat ik ermee aan moet, ik vindt dit echt heel erg lastig te bepalen of het nu wel of niet goed met hem gaat.

Wat denken jullie? Moeten we nog een keer naar de DA gaan om hem te laten onderzoeken of zal ik het nog even aankijken met hooi en water?

En dan nog een probleem, hij gaat uit zichzelf 's avonds naar buiten maar nu het weer wat minder ging hebben we hem een paar dagen binnen gehouden, ik merkte heel erg dat hij de drang kreeg om naar buiten (naar de andere nijntjes) te gaan en dit heb ik toegelaten alleen dan wil ik dat hij 's avonds weer binnen is omdat hij dan alleen hooi en af en toe wat gewoon voer te eten krijgt.

Gisterenavond gingen we iets vroeger naar bed dan normaal maar hij wilde niet naar binnen, verzette geen poot. Uiteindelijk bleef ik hem maar een beetje duwen en uiteindelijk ging hij wel mee maar dat ging niet zonder slag of stoot.

Ook als ik hem aai, dan 'tikt' hij met zijn kop tegen mijn hand maar ik heb wel het idee dat hij het prettig vindt als ik dat doe.

Wat denken jullie wat dit kan betekenen?

Sorry als ik niet heel duidelijk overkom maar ik ben helemaal kapot van de stress en ik werk ook full-time dus ben een beetje verward door alles.

Wie heeft er tips voor me/ kan me adviseren wat ik het beste kan doen?

Alvast heel erg bedankt!

Groetjes Iris

Link naar reactie
Delen op andere sites

Is hij, sinds dat je hem aaide en voor het eerst merkte dat zijn ruggengraat erg duidelijk volebaar was, nog aangekomen? Of is deze ruggengraat nog steeds zo duidelijk voelbaar?

En geef je hem elke dag nog zijn dwangvoer? Zoja, wat voor een dwangvoer heb je en hoeveel geef je hem?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt voor alle reactie's.

- ik heb geen idee hoe oud de ram is, want ik heb hem bij een opvang vandaag en daar konden ze mij niet vertellen wat de leeftijd is, ook niet bij de DA, bedankt.

- het is inderdaad lastig om niet te piekeren want ik vindt het zo sneu en ik heb er al niet zo heel veel verstand van maar toch bedankt.

- hij is niet echt aangekomen sinds wij hem het dwangvoer geven, momenteel ben ik op mijn werk dus ik kan niet nakijken welk merk/hoeveelheid het is, als ik thuis ben zal ik dit even nakijken, hij vindt het dwangvoer trouwens wel heerlijk dus dat is wel makkelijk, dankjewel ook.

- dat na laten kijken van zijn kiezen is de volgende stap maar de DA zei bij het bezoek dat dat er goed uit zag, ze willen hem misschien wel onder narcose brengen om hem goed na te kijken, dus ik denk dat het toch verstandig is om dit te gaan doen, eigenlijk wilde ik hem dit bezoek besparen maar het is voor zijn eigen bestwil dus toch een goed idee denk ik, bedankt ook.

- wormen is nog niet aangegeven dus dat zal ik bij de DA aangeven, bedankt.

Heel erg bedankt weer.

Het kan een tijd duren voordat ik weer reageer want ik ga nu naar huis en dan meteen weer met de nijntjes aan de gang, dus miss zelfs pas morgen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik had ook zoiets met 1 van mijn konijntjes.

Die bleef ook maar afvallen en toen is er bij de dierenarts naar de kiezen gekeken en daar is ze toen ook aan behandeld. Daarna at ze een hele tijd alleen nog maar groenten en kwam ze ook niks aan. 3 maanden later was ze wel weer 300 gram aangekomen (was 500 gram af gegaan) maar haar ruggegraat bleef je duidelijk voelen, heupbeenderen ook. Hopelijk gaat het bij jou konijn iets sneller.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Naast een DA bezoek kan je nog volgende zaken doen

_overschakelen op science selectiev van Russel rabbit, beter voor konijnen met gevoelige darmen en de meeste eten dat echt graag.

-prozyme bestellen op internet en elke dag op wat groen doen

Ivm wormen, belangrijk dat je PANACUR vraagt, is meest complete en erg veilig voor konijnen. (wormen zie je zelden in keutels en komt veel meer voor dan DA denken)

Om je nog meer raad te geven hebben we meer info nodig

-welke groenten krijgt hij precies en hoeveel?

-welke biks eet hij en hoeveel?

-welke diagnose stelde de DA? Was het een verstopping of meer aan de hand? Heb je er een idee van hoe lang hij al minder at? En welke medicatie heeft de DA precies gegeven?

Als het een verstopping was, een konijn heeft echt wel een week nodig om daaroverheen te komen, kan niet uit je tekst opmaken hoe lang het aan de gang is.

Jou DA is konijnkundig?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gisteren maar weer naar de DA geweest (zonder konijn), we hebben weer pijnstillers gehad en we gaan nu nog ongeveer 1,5 week kijken hoe het gaat.

Als het niet beter wordt heb ik aangegeven dat ik wil dat ze zijn mondje nakijken, het is nu genoeg geweest.

Dus ik hou jullie op de hoogte, nu eerst maar weer even afwachten...

Beste Kaatje-Kim, bedankt voor je reactie, ik hoop ook echt dat het snel opgelost is want dit vreet zowel voor het konijn als voor onszelf enorm veel energie.

Beste Caroline,

Ook bedankt voor je reactie. Al onze konijnen krijgen sinds 2 maanden (toen is het ongeveer begonnen) science selectiev van Russel Rabbit. Ze vinden dit erg lekker gelukkig.

Prozyme en panacur ga ik vandaag bestellen.

Antwoorden op je vragen:

- op advies van de DA geven we helemaal geen groenten meer, we mochten alleen nog hooi, dwangvoer en als de keutels iets harder waren science selectiev geven

- hij krijgt geen biks meer alleen de science selectiv sinds ongeveer 2 maanden

- de DA heeft vast gesteld dat het om verstopping en daardoor uitdroging ging, toen is hij aan infuus gegaan en hebben ze hem vocht toegedient (dit was echt heel naar want de prikken werkte niet en het vocht kwam er bij andere 'gaatjes' weer uit, geen idee of dit normaal is?)

- toen ik constateerde dat hij minder at, constateerde ik ook dat hij zo was afgevallen, hij at geen gewoon voer meer alleen nog groente's en brood. Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik er toendertijd vanuit gaan dat hij wel hooi en biks (biks van de ranzijn, eerlijk gezegd geen idee welk merk) at omdat hij de groente's en brood ook gewoon at, ik dacht dat het helemaal goed ging.

Dit alles is ongeveer 2 maanden geleden.

Nu weet ik wel beter en hou ik de voeding, hoeveelheid, kwaliteit van de keutels veel beter in de gaten.

- We zijn dus direct naar de DA gegaan en we kregen pijnstillers en medicatie om de doorspoeling van zijn darmen beter te laten gaan. Dit alles heeft wel geholpen maar sinds een paar dagen geleden dus niet meer echt.

Toen ik vanmorgen keek zag ik dat zijn keutels wel weer hard waren maar heel klein, het waren geen grote keutels maar gelukkig wel hard, hij was gisterenavond ook veel levendiger, dus ik denk dat het nu wel iets beter gaat, we wachten het af en hou jullie zeker op de hoogte.

Bedankt weer voor alle reactie's, super!

Groetjes Iris

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ok, als ik dit zo lees ,wordt het veel duidelijker...

De "verstopping" of darmimmobiliteit want dat is daar de oorzaak van zal ik ik zo lees wat hij eet waarschijnlijk zijn oorsprong vinden in een tandprobleem....

Nu waarom denk ik dat...

Konijnen die tandproblemen hebben, gaan enerzijds minder eten en hebben anderzijds voorkeur voor voeding waar ze minder op moeten kauwen. Dus een voorkeur voor zacht voer (groen) en in een beginfase nog biks (weinig kauwen voor veel voedingsstoffen) Hooi wat erg verzelrijk is en waar ze veel op moeten kauwen en wat ook verantwoordelijk is voor het afslijten van de tanden,laten ze vaak links liggen en daardoor vergroot het probleem alleen maar.

Die verstopping is dus een GEVOLG van iets...geen oorzaak. En zodra je daar achter bent, kan het probleem worden opgelost. Als niet de tanden de oorzaak zijn (!!!DA ziet dat niet altijd, kiezen achter in de mond kunnen alleen onder narcose echt nagekeken worden) dan is mogelijk het brood een boosdoener. Dat net brood de spijsvertering doet vertagen en stilvallen. Brood zou ik sowieso uit zijn dieet schrappen.

Maar die tanden ,daar zou ik niet mee wachten, als zijn conditie goed genoeg is voor een narcose...gewoon mee doorgaan...

Waarom zei de DA om geen groen meer te geven? Begrijp ik niet goed...helpt net bij een verstopping en deshydratatie. Of was dit de laatste keer met de diaree? Normaal is dat dan maar voor een paar dagen... niet definitief als dit de eerste keer was dat hij er last van had...

Darmimmobiliteit kan betrekkelijk makkelijk worden opgelost door veel vezels te geven, dat is ook de reden waarom hij opknapt als jullie dwangvoeren en het feit dat hij daarna weer achteruit gaat, versterkt eigenlijk alleen het vermoeden van een tandprobleem... dwangvoeren=voldoende vezels, darmen werken goed, geen dwangvoer, minder eten, vermindere darmwerking door gebrek aan vezels en weer problemen.

Hoe goed is je Engels? Want ik kan je een aantal zéér goed artikels doorsturen die dit beter uitleggen als dat ik als leek dat kan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

De "verstopping" of darmimmobiliteit want dat is daar de oorzaak van zal ik ik zo lees wat hij eet waarschijnlijk zijn oorsprong vinden in een tandprobleem....

Konijnen die tandproblemen hebben, gaan enerzijds minder eten en hebben anderzijds voorkeur voor voeding waar ze minder op moeten kauwen. Dus een voorkeur voor zacht voer (groen) en in een beginfase nog biks (weinig kauwen voor veel voedingsstoffen) Hooi wat erg verzelrijk is en waar ze veel op moeten kauwen en wat ook verantwoordelijk is voor het afslijten van de tanden,laten ze vaak links liggen en daardoor vergroot het probleem alleen maar.

Maar die tanden ,daar zou ik niet mee wachten, als zijn conditie goed genoeg is voor een narcose...gewoon mee doorgaan...

Darmimmobiliteit kan betrekkelijk makkelijk worden opgelost door veel vezels te geven, dat is ook de reden waarom hij opknapt als jullie dwangvoeren en het feit dat hij daarna weer achteruit gaat, versterkt eigenlijk alleen het vermoeden van een tandprobleem...

Niets meer aan toe te voegen.

Chapeau, Caroline, exact mijn gedachte !

En geloof me....... ik heb er genoeg ervaring mee hier met Snoet van mij.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik vind het vreemd dat je Da zomaar pijnstillers meegeeft zonder je konijn opnieuw te zien. Ik zou die tanden laten nazien! Dat duurt maar heel eventjes en ze kunnen een eerste onderzoek doen zonder narcose! Ik spreek uit ervaring, want onze Jeff wou deze ochtend niet meer eten! De DA keek in zijn mond en wist direct wat de oorzaak was! Jeff had grote scherpe haken op z'n kiezen! Ze hebben hem eventjes later onder narcose gebracht en het zaakje opgelost. Ik beweer niet dat je konijn dat exacte probleem heeft hé, maar ik wil zeggen dat ze heel snel kunnen uitsluiten of je konijn haken op z'n kiezen heeft!

Je geeft ook aan dat je ram niet meer graag naar binnen gaat: dat is normaal hoor! Konijnen zijn heel erg territoriaal en ze kunnen het beste altijd op 1 plaats blijven! Ik denk dat het niet goed is dat je je ram zo dikwijls van je voedsters afzondert. Als ik ongelijk heb, mogen de andere forumleden mij gerust tegenspreken hé :bunny3:

Ik wens je veel succes met je ziek konijn hoor! En als je twijfelt: ga nogmaals naar de DA of zoek een andere DA! Wacht niet te lang, het kan heel snel te laat zijn voor je konijn!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Beste allemaal,

Beetje late reactie weer maar goed, beter laat dan niet.

Bedankt weer voor alle berichten.

We zijn WEER naar de DA geweest, we moeten weer doorgaan met de pijnstillers en dan kijken wat hij doet.

De DA heeft niet gevraagd om het konijn te zien en geeft aan dat het konijn op dit moment te zwak is om onder narcose te gaan (wat ik vreemd vindt als je dit constateerd zonder dat je het konijn heb gezien, ZEKER als je DA bent).

Omdat ik nu dus geen vertrouwen meer heb in mijn huidige DA heb ik besloten op zoek te gaan naar een konijnarts en die heb ik gevonden. Namelijk DA Ebeli in Almere (weet iemand of deze goed is?), ik ga direct een afspraak maken en hoop er vanavond nog terecht te kunnen.

Ik hou jullie uiteraard op de hoogte...bedankt weer!

Groetjes Iris

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoi Yvonne,

Bedankt voor je reactie.

Ja, ik ben nu klaar met deze DA. Gelukkig kunnen we vanavond om 18:20 bij de arts in Almere terecht!

Ben heel benieuwd wat hij zegt, pffff ben wel zenuwachtig en vindt het heel rot om hem weer mee te moeten nemen maar dit kan gewoon niet langer zo.

Ik hou jullie weer op de hoogte!

Groetjes Iris

Link naar reactie
Delen op andere sites

Beste Sharon/Caroline,

Bedankt weer voor de reactie's.

Ben heel blij dat ik vanavond al terecht kan en ik hoop dat deze toch iets concreets constateerd.

Mijn konijn vol blijven stoppen met pijnstillers lost idd helemaal niks op, zie hem alleen maar achteruit gaan en dat accepteer ik niet.

Ik ga gewoon duimen voor vanavond en dan hoop ik op het beste. Ik laat hier zsm weten hoe en wat.

Groetjes Iris

Link naar reactie
Delen op andere sites

Beste Sterre (supermooie naam zeg),

Dankjewel voor je berichtje.

Ik hoop hier ook echt verder te komen anders wordt ik echt gek denk ik maar ik heb er vertrouwen in.

Zodra ik meer weet laat ik het hier zeker weten, zal hoogstwaarschijnlijk morgen zijn.

Groetjes Iris

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hai Iris,

Ik heb aan je gedacht en kom speciaal even kijken of je al een update hebt geplaatst...

Nou ja, ik probeer het morgen gewoon opnieuw !

Bedankt trouwens, Sterre is eigenlijk de 2e naam van mijn oudste dochtertje Amy.

Heb ik als profielnaam hier op het forum gebruikt :happy:

Ik hoop dat je wat wijzer bent geworden...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoi Sterre,

Wat lief dat je speciaal bent komen kijken! Helaas had ik gisterenavond geen tijd meer om hier iets neer te zetten.

Hahaha, wat grappig. Ik heb ook altijd gezegd dat mocht ik ooit een dochter krijgen dat 1 van de namen in mijn verlanglijstje 'Sterre' is! Toevallig :-)

Maar goed, gisterenavond dus naar de konijnenarts geweest. Hij heeft hem onderzocht en heeft zonder narcose in zijn mondje gekeken.

Dat zag er heel goed uit, geen haken of andere vreemde dingen.

Hij kon niet heel goed constateren wat er dan wel aan de hand zou kunnen zijn maar hij bevestigde inderdaad dat hij echt superdun was.

Hij dacht dat het misschien een inwendige paraciet kon zijn wat mens en konijn kunnen hebben maar waar je alleen last van krijgt als je er gevoelig voor bent.

Hij vond het erg moeilijk om het echt vast te stellen maar ik heb er wel een medicijn voor gekregen. Heb de naam weer eens vergeten op te schrijven voordat ik naar mijn werk ging maar normaal gesproken krijg je dit voor 4 weken en wij krijgen het nu voor 2 weken want dan moeten we terug voor controle.

Het is een soort witte emulsie wat ze met een soort klein vijzeltje heeft samen gevoegd met iets anders.

De arts gaf wel aan dat konijnen in deze toestand niet lang meer te leven hebben maar dat het wel heel erg gunstig is dat hij heel goed eet en drinkt.

We zijn dus niet echt iets verder wat betreft de aandoening zelf en eerlijk gezegd weet ik niet goed wat ik nu verder nog kan doen.

Naar nog een andere DA? Deze 2 weken afwachten?

Oh ja, deze arts gaf trouwens aan dat het helemaal niet waar is dat je je konijn in deze situatie geen fruit, brood oid mag geven maar wel met mate, alles met mate.

Ook mag hij gewoon naar buiten want beweging en levendigheid is volgens hem supergoed.

Mijn andere DA waar ik voorheen heen ging gaf juist aan dat we hem alleen dwangvoer, hooi en water mochten geven en dat hij liever niet naar buiten mocht.

Dus dat vond ik ook vreemd, wie moet ik nu geloven?

Groetjes Iris

Link naar reactie
Delen op andere sites

Oke, dat zou kunnen inderdaad. Ik zal het vanavond als ik thuis kom meteen even opschrijven dan kan ik het hier posten.

De arts zei trouwens nog wel dat ze normaal gesproken onderzoek doen maar in dat het in deze toestand te riskant is en dat we daarom voor de zekerheid maar met de kuur moesten beginnen en kijken wat het doet.

Ik was ook nog vergeten neer te zetten dat zijn keutels alweer een paar dagen mooi rond en hard zijn, dus dat is wel positief.

Wat ik gisteren ook zag was dat aan de onderkant van zijn lijfje, dus bij zijn buik en zijn geslachtsdeel, dat er huid weg was, het was niet rood of geiiriteerd maar wel zonder vacht erop zeg maar.

En ligt het aan mij maar ik vindt de DA waar ik geweest ben altijd zo onduidelijk, nu weet ik dat je zelf door moet vragen en dat heb ik gisteren ook zeker gedaan maar tot nu toe vindt ik ze altijd erg onduidelijk, misschien dat het aan de da ligt waar ik tot nog toe ben geweest, vroeg me af of dat vaker zo is?

En bestaan er geen speciale konijnenspecialisten in NL waar ik naartoe kan gaan of is het beter om dit even af te wachten?

Sorry voor mijn vele vragen maar ik ben echt een leek wat betreft konijnen, vandaar.

Bedankt weer.

Groetjes Iris

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .