Ga naar inhoud

Obesitas konijn.


Anne_Demmi

Aanbevolen berichten

Hallo allemaal!

Een paar dagen geleden hebben wij een enorme ren gemaakt voor onze twee lieve kleine konijntjes. ( 3 bij 3 meter. ) Omdat we genoeg ruimte hebben, besloten wij om een ander konijn van iemand te adopteren. We vonden het zo zielig dat ze de hele dag in een klein hokje zat. ( Al drie jaar! ) Hun dochter wilde haar niet meer. In ieder geval verveelde zij zich waarschijnlijk, want ze plukte haar vacht er steeds uit, en at enorme hoeveelheden.

Het is een nederlands hangoor-dwergje, en die horen ongeveer 1,5 kilo te zijn. Deze is dus 3,5 kilo!!

Weet iemand hoe ik haar kan laten afvallen? Want ze voelt zich al niet zo gelukkig!:(

Onze andere twee konijnen accepteren haar, maar zij vind de konijntjes erg eng, en rent voor ze weg. ( Gelukkig kan dat in zo'n grote ren:p )

Ze kreeg vroeger steeds brood en gewoon droogvoer. ( Een mix. )

Ik zelf dacht eraan om haar op hooi en paardebloemen te zetten. En natuurlijk veel beweging. Dit doet ze nu nog te weinig. Je ziet het vet helemaal blubberen als ze loopt:s

Als iemand nog een idee heeft om haar af te laten vallen en haar wat meer te socialiseren; graag!

Groetjes,

Anne

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ben je zeker dat een een raszuiver NHD is? en niet gewoon een dierenwinkelkonijn wat een beetje zwaarder mag zijn? Tenminste dat hoop ik, want een raszuivere NHD van 3.5kg...pff...

Ik denk dat jou idee goed is hoor, voornamelijk veel hooi en verder naast paardebloem niet dikmakende groenten. Selder, wortelloof, kruiden, gras. Wortel en fruit vermijden en bv 10-20gr biks per dag bijgeven.

Verder veel laten bewegen en daar kan jij bij helpen. Bekijk eens wat voor kruiden ze erg lekker vindt (bv basilicum of thijm of Dille proberen). Dan mag je haar een beetje pesten...biedt een takje aan, laat ze een hapje eten en ga naar de andere kant van de ren, roep haar, laat haar weer een hapje nemen, etc...

Deze raad heb ik zelf vorig jaar gekregen van een DA om een dwergje met massaal overgewicht laten afvallen.

Edit: Oh ja, doe een beetje gek als je met haar takje naar de andere kant van de ren loopt, konijnen hebben een enorm gevoel voor humor en zullen het "spelletje" waarschijnlijk wel snappen. Heb jij toevallig lang haar? Een paardestaart die op en neer wipt, lijkt voor konijnen een beetje op gek doen en met hun hoofd/oren schudden. Je kan zelf natuurlijk ook een beetje gek met je hoofd schudden. (mij niet voor gek verklaren hé, het werkt echt en zo vermijd je dat ze het idd als pesten gaat zien :lol: )

aangepast door Caroline
Link naar reactie
Delen op andere sites

Hai,

Ik weet niet of het een raszuivere is, maar ze heeft zelfs vetkwabben op haar buik en op haar pootjes. Rennen gaat dus niet al te best. Ik wist niet dat een konijn zichzelf zo dik kon eten!:blink:

Dat plagen is een goed idee:D Maar gelukkig krijg ik hulp van te andere plagertjes:p:bunny: Ze rennen steeds achter haar aan, en ze moet nog erg wennen aan die twee!

Bedankt voor de ideeen!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Oh...patat...:blink:

Denk dat de meeste hier dachten met onze Nena de dikste gezien te hebben...maar deze wint dan toch...

Euh...doe je wel erg langzaam met dat afvallen? Geef haar zeker nog biks bij!!! Dit is een projekt waar je volgens mij toch 2 maanden voor moet uittellen... Waar je ook voor moet opletten is dat ze haar hart niet teveeé belast...dat ligt nu helemaal in het vet en konijnen zijn al zo gevoelig aan hartaanvallen...

Laat dat plagen ook maar even zo...begin daar volgende maand mee ofzo. Feit dat ze nu kan huppelen en rennen zal gezien haar toestand de eerste weken wel voldoende zijn.

Succes ermee hoor!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als we er niet zijn gaan de konijntjes in hun hok. Maar er zitten hier niet veel katten hoor;) dat merk je wel aan de hoeveelheid vogels die hier nog zitten hihi:p Onze kat is in elk geval als de dood voor die kleine konijntjes. Waarschijnlijk omdat onze konijnen zo hevig geinteresseerd zijn in de kat. Ik doe het rustig aan, en zal haar bix blijven voeren. Maar dan heb ik wel een vraagje; wat is nu beter voor haar? de bixmix of alleen het bix?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt voor alle informatie:)

Met Fleur ( het mollige konijntje:p ) gaat het steeds beter. Ik weet niet of ze al is afgevallen, daar ben ik erg geduldig mee. Maar ze beweegt veel meer, en kijkt al een stuk gelukkiger uit haar ogen. Ook begint ze veel contact te maken met de andere konijnen. Helaas heeft ze wel nog steeds wat aan haar oog. De vorige eigenaar zei dat dat kwam door een verstopt traanbuisje, en dat het door de dierenarts uitgespoten zou moeten worden. Ik ben alleen bang dat dit nu nog niet verstandig is, omdat ze dan onder narcose moet. Vanwege haar omvang vrees ik dat ze dan niet meer uit die narcose kan komen. Heeft iemand een idee wat ik met dat oogje kan doen? Er komt steeds een soort witte smurrie uit.

Mijn andere konijnen zijn trouwens ingeent tegen myxematose, en vhs.. maar een van de konijnen had op die plek bulten gekregen, en de andere konijnen begonnen daaraan te knagen. Nu zit er een korstje op. Is het verstandig om een dokter te raadplegen? Ze schijnt er geen last van te hebben.

Link naar reactie
Delen op andere sites

ow...die witte smurie klinkt toch niet zo goed... Dat duidt meestal op een abces bij konijnen en dat gaat niet uit zichzelf weg, eigenlijk kan het het hele lichaam aansteken...

Ik denk dat je haar beter door een bekwame DA laat nakijken, een narcose is denk ik idd niet aan te raden, maar misschien zijn er andere mogelijkheden?

Let wel op dat je een echt konijnkundige DA bezoekt, naar een doorsnee DA gaan zal waarschijnlijk weinig uithalen...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mijn andere konijnen zijn trouwens ingeent tegen myxematose, en vhs.. maar een van de konijnen had op die plek bulten gekregen, en de andere konijnen begonnen daaraan te knagen. Nu zit er een korstje op. Is het verstandig om een dokter te raadplegen? Ze schijnt er geen last van te hebben.

waarschijnlijk een entreactie, ook hier even de da over bellen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Lastig die bult... Weet je zeker dat het een entingsbult is?

We hadden hier een opvang ram met entingsbult maar na een tijdje krijg hij er ook een korstje op. Toen we bij de dierenarts kwamen bleek het een necrose bult te zijn. Hij was gebeten door een ander konijn (voor hij bij de opvang kwam) en in die bult zat een stuk dode huid die eruit moest. We hebben het elke dag moeten openmaken, uitdrukken en zalf erin. Na ruim een week was het weg.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weken later...

Hai,

Bedankt voor alle tipts! Ik zal jullie even op de hoogte houden;)

Fleur ( het bolle konijntje ) is nu al veel actiever. Ze kan zelfs al rennen, en ook al vrij goed springen, waar ze eerst nogal moeite mee had. Ze is nu niet erg angstig meer, en valt ons ook niet aan. (Ze wil zelfs wel geaaid worden!) En is nieuwschierig. Ze begint al steeds meer op een konijn te lijken.

Vorige week is ze in één week honderd gram afgevallen. En zo weinig geven wij haar niet te eten. Zelf eet ze ook al een stuk minder. Ze eet wat vers gras en hooi, maar bix lust ze toch het liefst. Ik ben hier dan ook erg blij mee, en zal over een paar weken nog een foto inzenden als er nog wat meer verschil te zien is.

Groetjes,

Anne en de konijntjes:)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat fijn dat ze bij jullie mag komen wonen! Kan ze eindelijk een beetje gaan genieten van haar leventje..hoe staat het met het oogje? Ben je al naar de da geweest? Zou ik als ik jou was wel even doen. Wij hebben vroeger een konijntje gehad en die had op een bepaald moment ook viezigheid uit zijn oog, maar dat was geen verstopte traanbuis oid maar hij had een abces! Een heel grote, doordat er iets met zn tanden niet goed was..als dat hier ook het geval is moet daar wel (snel) wat aan gedaan worden..succes!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .