Ga naar inhoud

Konijnen sproeien en plassen


Aanbevolen berichten

Wat kun je doen om te voorkomen dat jouw konijnen sproeien en overal plassen?

 

Zeker nu het voorjaar is zijn er heel wat konijnen waarbij de hormonen opspelen.

 

Voedsters worden rams en vervelend naar hun konijnenmaatjes. Er wordt meer gejaagd en gereden. Ze graven meer. Ze plassen en keutelen overal in het konijnenhok. Plukken soms haar uit tijdens schijnzwangerschappen en ook voedsters kunnen sproeien.

 

Rammen willen in het voorjaar overal op rijden. Rijden op je voeten, op balletjes, knuffels en speeltjes in het verblijf. Maar ook op eventuele hokgenootjes en dat kan er soms best ruw aan toe gaan. Ook rammen keutelen en plassen veel in het voorjaar en zij sproeien de urine soms echt tegen de muren aan. Dat kan heel vervelend zijn.

 

Wat kun je er tegen doen?

 

Castreren (steriliseren)

Het beste werkt castratie. Zowel voedsters kun je laten castreren (steriliseren) als rammen. Castratie haalt  de voortplantingsorganen weg waardoor er minder voortplantingshormonen in het konijnenlijfje worden aangemaakt. Na castratie kan het nog wel een maand of 3 duren voor de hormonen verminderd zijn en het hormoon gestuurde gedrag dus ook. Helemaal 100% niet, ook op andere plekken in het lichaam maakt een konijn hormonen aan.  Maar van alle oplossingen die er zijn, is dit de oplossing die in de praktijk het meest effect heeft.

 

Voor rammen is castratie altijd aangeraden, anders kunnen ze niet samen leven met andere konijnen.

Voor voedsters heeft castratie (sterilisatie) als voordeel dat het gedrag minder fel is, maar vooral ook dat er geen kans meer is op baarmoederkanker.

 

Goede basiszorg

Zorg dat de basiszorg voor jouw konijnen op orde is:

  • voldoende ruimte voor een koppel konijnen (minimaal 4 vierkante meter),
  • een gecastreerd konijnenmaatje om mee samen te leven,
  • voldoende te doen (speeltjes, zandbak, knaagmateriaal), 
  • voldoende schuilplekken voor een veilig gevoel.

 

Niet wisselen van territorium

Hebben jouw konijnen een verblijf waar ze 's nachts of als je weg bent in opgesloten zitten en laat je ze los in de tuin of huis lopen als je er wel bent? Dan zie je veel meer territoriaal gedrag. Dat kan flinke onrust zijn naar elkaar toe, omdat ze de rangorde willen bevestigen op het moment dat het territorium wisselt. Maar ze zullen ook meer keutelen en sproeien om het terrein eigen te maken.

 

Op plekken waar veel mensengeur zit, zoals op een bed of bank, zie je vaak dat konijnen plassen. Dat doen ze omdat ze vinden dat ook die plek in huis "van hun" is. De enige oplossing om dat te voorkomen is zorgen dat ze daar niet bij kunnen komen maar een fijne leefruimte hebben van zichzelf.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .