Ga naar inhoud

Konijn schijnzwanger, nest weghalen?


Evee

Aanbevolen berichten


Mag je het nest weghalen van een konijn dat schijnzwanger is?

Dat mag, maar doe het niet te snel. Als je het te snel weg haalt begint ze gewoon opnieuw.

Laat het nest dus ongeveer een week liggen voor je het weghaalt. 

 

Vooral in het voorjaar krijgen we veel vragen over nesteldrang en schijnzwangerschappen. Maar het hele jaar door kunnen schijnzwangerschappen voor komen. Sommige voedsters zijn wel elke drie weken schijnzwanger. 

 

Voor konijnenbaasjes kan dat stress geven. Kale buiken en borsten, gigantische nesten worden gemaakt door konijnen die met geen mogelijkheid gedekt kunnen zijn en dus niet daadwerkelijk zwanger zijn. Dat noemen we een schijnzwangerschap. 

 

Hoe herken je een schijnzwangerschap?

  • De voedster is humeurig, kan fel reageren naar de partner.
  • De voedster plukt haren
  • De voedster loopt met stro en/of hooi in de bek rond
  • De voedster maakt een nest. Meestal in een hoek van het verblijf of onder de grond als die mogelijkheid er is. 
  • Ook rammen kunnen schijnzwanger worden!

 

Wat moet je doen als je konijn schijnzwanger is?

  • Sluit uit dat het een echte zwangerschap kan zijn. Kan er een ram bij geweest zijn, misschien een wild konijn? Als die mogelijkheid er is, neem dan maatregelen zodat als er een nest komt, de huisvesting schoon, rustig, bereikbaar en veilig is voor een nest. 
  • Zorg voor bodembedekking om het nest van te maken. Eigen haar of haar van de partner plukken is niet te voorkomen, maar het is erger als er weinig materialen in de omgeving zijn om mee te bouwen. Zorg voor voldoende hooi en stro. 
  • Laat het nest een aantal dagen / een week liggen. Als je het te snel weghaalt, dan begint ze opnieuw. 

 

 

De meeste schijnzwangerschappen zijn in het voorjaar. Vanaf februari t/m mei ongeveer. Dit is de tijd dat konijnen van nature het meest actief zijn met voortplanten. Ook onze huisdierkonijnen merken dat, dit wordt beinvloed door de temperatuur en lengte van de dagen. 

Niet gecastreerde voedsters die (opnieuw) gekoppeld zijn hebben een tijdje na die koppeling vaak een schijnzwangerschap. 

 

De voedster bouwt een flink nest, hooi, stro, haren, alles wordt naar één hoek van het verblijf gesleept. Als ze een partner heeft is die vaak ook niet veilig, en trekt de dame ook zijn haren uit om aan het nest toe te voegen. Ook hebben voedsters vaak een extra knorrig humeur tijdens schijnzwangerschappen.

 

De voedster gedraagt zich onder invloed van haar hormonen net alsof ze echt zwanger is, alleen is ze dat niet. Het nest mag een paar dagen blijven liggen of kan gelijk weggehaald worden, dat maakt niet veel uit. De meeste konijnenbaasjes laten het eventjes een paar dagen of een week liggen, omdat de voedster anders weer opnieuw begint met bouwen, en halen het dan een paar dagen later weg bij de eerstvolgende verschoonbeurt.

 

Schijnzwangerschappen zijn niet af te leren. Het enige dat je kunt doen om dit te voorkomen is door je voedster te laten castreren.

Het is niet zo dat voedsters dan nooit meer schijnzwanger zijn, maar wel beduidend minder vaak. Dit helpt gelijk ook tegen baarmoederkanker.

 

Bij voedsters die heel vaak heel heftig schijnzwanger zijn, is het zeker aan te raden om ze te laten castreren. Vaak is het toch een teken dat er iets niet helemaal goed zit. In het artikel over castratie en sterilisatie kun je er alles over lezen. Gecastreerde voedsters horen geen schijnzwangerschappen meer te krijgen, ze slepen soms nog wat met strotjes, maar het is een stuk minder erg, en ook het haren trekken is er meestal niet meer bij.

 

Informatie over castratie bij konijnen:

https://www.bunnybunch.nl/informatie/castratie-en-sterilisatie-bij-konijnen

 

Wat te doen bij een (onverwacht) nest konijnen:

https://www.bunnybunch.nl/informatie/onverwacht-nestje

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 weken later...

Onze Phoebe is sinds vanochtend druk met een nest maken. Vorig jaar voorjaar deed ze dit ook.

Wat ik nu opvallend vind, is dat ze bij de andere konijnen aan de vacht aan het trekken is, bij haarzelf heb ik het haar nog niet zien doen. 

De anderen lijken het voor nu nog te accepteren, laten gebeuren denk ik maar?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zelfs al wil je er iets tegen doen, dan is er nu niets tegen te doen. Op dit moment geen andere keuze dan het laten gebeuren.

 

Het enige wat nu zou helpen is ze apart zetten, maar je groepje uit elkaar halen wil je voorkomen natuurlijk. Dat is dus alleen een optie als het echt mis gaat onderling. 

 

Komt het vaak terug of geeft het onrust, dan is de voedster laten castreren wel aan te raden (nou raden we dat toch wel aan ivm baarmoederkanker).

  • Bedankt 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .