Ga naar inhoud

happy211

Moderators
  • Items

    3.937
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

  • Dagen gewonnen

    29

Berichten die geplaatst zijn door happy211

  1. Bij mijn konijnen was in het eerste jaar ook veel onrust als ik ze de hele tuin gaf. De dagen daarna merkte is dan dat mijn ram veel meer jaagde op mijn voedster. En ik had sowieso 2 maanden na de koppeling gewacht voor ik dat voor het eerst probeerde. Toen een tijdje gestopt met ze in de tuin laten lopen, alles werd weer rustig, twee maanden later weer geprobeerd, en weer onrust. Pas toen ik het veel later opnieuw probeerde, was de onrust minder in de dagen nadat ik ze in de tuin liet. 

     

    Mijn oplossing was een grote permanente ren, dat ze gewoon altijd genoeg ruimte beschikbaar hebben (bij ons 5m2) en er dus geen noodzaak is om ze in de tuin te laten lopen. Mijn ren is ook hoog, waardoor ik ook in de ren bij ze kan zitten om tijd met ze door te brengen.

  2. Waar heb je de konijnen gekocht? 9 weken is erg jong voor zo'n heftig gevecht. 

    Als ik jou was zou ik de geslachten controleren, want als er gelogen is over de leeftijd, en een van de twee blijkt toch een ram te zijn, dan zit je al in de risico leeftijd dat ze vruchtbaar beginnen te worden. Bij een ram dalen de ballen meestal rond de 12 weken in, als die zichtbaar zijn dan is de geslachtsbepaling makkelijk. Zie je geen ballen, dan is het erg lastig te zien, zeker bij jonge konijnen en als je geen ervaring hebt. Dan zou je vooral moeten vergelijken of het er bij beiden hetzelfde eruit ziet als je de geslachtsdelen lichtjes naar buiten drukt. Is er een een rammetje, dan zal er dan een piemeltje naar buiten komen. 

     

    Jonge konijnen gaan vaak goed samen. Vaak zeker tot 12 of 16 weken wel. Daarna zijn ze niet meer baby, en beginnen ze het koppelproces meer te begrijpen. Dan zullen ze willen laten zien wie de baas is, de dominante, door op elkaar te proberen te rijden. Dat ze nu dus met 9 weken al zo heftig vechten, met gillen, is echt slecht nieuws. Als de leeftijd klopt, dan is er weinig hoop voor deze twee. Dan kun je het beste naar een konijnenopvang gaan om er een af te staan en de ander een maatje te laten kiezen die goed past qua karakter. Maar dat kan dus wel pas vanaf 16 weken. 

    • Mee eens! 1
  3. 2 uren geleden, Marcovka2 zei:

    Als ik dan zo lees dat een konijn ook aggressief kan reageren als het pijn heeft of ziek is, dan vraag ik me af hoe stabiel konijnen koppels eigenlijk zijn. En of ik daar wel mee door moet gaan. Stel ik heb twee koppels en die krijgen ook ruzie, ergens houd het op natuurlijk.

    Je moet het vooral lezen als: als een koppel na lange tijd goed samen te leven, toch ineens ruzie krijgen, dan kan ziekte een oorzaak zijn. Mijn konijnen zijn nu een beetje aan het sukkelen, eerst de ene en nu de andere. Maar ze zijn nog steeds super klef, zoeken elkaar constant op om tegen elkaar aan te liggen of gewassen te worden. 

  4. Ik ben vrijwilliger in een konijnenopvang en zie vaak de eerste dagen van een koppeling. Als dit dan zou gebeuren, dan zou ik ze daarvoor wel uit elkaar halen en doorzoeken naar een betere match. Ze reageren allebei erg heftig op elkaar, willen duidelijk beiden niet toegeven aan de ander. Heel fijn dat je het hebt kunnen filmen, dat geeft echt een duidelijk beeld. Heb je dit ook gedeeld met de opvang waar je de koppelvakantie hebt gedaan?

     

    Moet je ze nu direct uit elkaar halen? Dat vind ik een lastige. Ik noem dit inderdaad wel echt vechten, en als dat gebeurt als je er niet bij bent, dan kan het slecht aflopen. Aan de andere kant zeg je ook dat ze daarnaast veel samen liggen en samen eten. Dat zijn dan weer goede tekenen, waarbij we bij de konijnenopvang zeggen dat de koppelvakantie geslaagd is en ze naar huis mogen.

    Hoe gingen ze na dit gevecht verder? Aan het einde zie je dat het wel klaar lijkt, dat ze uit elkaar gaan en beiden een moment van rust pakken. Was het daarna ook goed of bleven ze rijden/jagen/vechten?

    Wat denk je dat de aanleiding hier is geweest? Van dit stukje film zou ik inderdaad zeggen: dominantiestrijd. De witte probeert de dominante positie in te nemen door te eisen door de japanner gewassen te worden. Die is het niet eens met deze verdeling en weigert. Daarna gaat de witte erachteraan, ik denk in een poging tot rijden om het nog een keer extra te willen bevestigen en dan bijt de japanner van zich af. Wie is wie? Als Mif de Japanner is, dan zou het kunnen zijn dat ze de dominante positie kon vasthouden op haar territorium, maar nu het nieuwe maatje meer gewend is, wil die toch zelf die positie overnemen. Dan zou een stap terug naar neutraal terrein misschien de oplossing kunnen zijn en daar echt lang laten, dat het echt duidelijk bepaald is voor ze weer naar het uiteindelijke verblijf teruggaan, en die echt volledig schoonmaken en herinrichten.

    • Mee eens! 1
  5. Wat een drama, heb je het zo goed uitgelegd aan de oppas en hebben ze het gewoon niet opgevolgd 😞

    Fijn dat ze wel langzaam opknapt met temperatuur en voorzichtig wat hapjes eet. Ze is er nog niet, en jij ook nog niet, met alle zorgen, maar ze is er nog en het begin is gemaakt. Heel veel succes!

    • Bedankt 1
  6. De plekken komen door drukpunten, waardoor de vacht dunner/kaler wordt en de huid meer bloot komt te liggen. Zijn gewicht zal hier inderdaad wel aan bijdragen. Vaak wordt meer bewegen juist aangeraden, want als ze veel in dezelfde houding zitten op een harde ondergrond, krijg je juist die drukpunten. Dus beweging+verende ondergrond zou de oplossing moeten zijn. Zolang het niet ontstoken is of open wonden, hoef je er geen zalf op te smeren. Dan wordt de huid juist zachter en kan het sneller open gaan.

     

    Je moet inderdaad ook oppassen met wrijving, dat is vaak het probleem met fleece. Oude dekbedden zijn vaak goed inderdaad.

    • Bedankt 1
  7. De meeste konijnen vinden een waterbak fijner. Er zijn ook mensen die beide hebben, zoals jij nu, dus een fles en een waterbak. Het voordeel is dat ze altijd schoon water hebben, ook als er bijvoorbeeld iets in de bak valt, of als ze de bak omstoten.

    Zelf denk ik, als je de waterbak op een goede plaats hebt staan, dan zal er niet snel iets in komen en zullen ze hem ook niet snel omstoten, zeker als je een goede stevige bak hebt. Ik zie zelf dus niet zo de noodzaak om het dubbel te doen.

    Alleen een waterfles zou ik nooit doen, daarvoor moeten ze echt veel moeite doen om te drinken, steeds tegen dat stomme balletje duwen. 

    • Vind ik leuk 1
  8. Bij de toiletten doe ik vaak een keukenpapiertje erin en dan een laagje azijn, misschien zou je dat ook op de tegels kunnen doen, zodat het iets meer kan intrekken?

     

    Moeten de konijnen natuurlijk niet in de buurt zijn, keukenpapier met azijn kan niet goed zijn voor de darmen.

  9. Een koppeling via het internet beoordelen, met alleen maar tekst en zonder de konijnen te zijn, is altijd lastig.

     

    Gedrag wat je wel wil zien:

    - interactie, dat de konijnen bij elkaar in de buurt komen en contact maken, beginnen met de rangorde bepaling

    - rijden en wat jagen hoort er allemaal bij

    - dat ze ook af en toe rust nemen van elkaar en elkaar dan ook met rust laten, dat ze even wat hooi gaan knabbelen, even bijkomen van de drukte van de rangorde-bepaling

    - als ze wat langer bij elkaar zitten: dat ze rustig in elkaars buurt blijven, samen eten, eventueel wassen is helemaal top

     

    Wat je niet wil zien:

    - dat ze elkaar compleet negeren, ieder een eigen deel van de ren kiezen en geen interactie zoeken met het andere konijn. Zo komt de rangorde-bepaling ook niet op gang, dus kun je niets zeggen over of de koppeling goed gaat of niet. En het geeft het risico dat ze een bepaalde hoek gaan verdedigen, bijvoorbeeld als een konijn zich verschuilt in een schuilhuisje of de toiletbak niet uit komt. Dan kun je die beter tijdelijk weghalen en meer open ruimte creëren.

    - dat ze elkaar niet met rust laten. Rijden hoort erbij, maar als ze van elkaar proberen weg te komen omdat ze het rijden niet prettig vinden en de ander gaat er constant mee door zonder rust te gunnen, dan kan het uitlopen op confrontatie.

    - vechten, dus vastbijten, als een bol over de grond rollen, slaan met de voorpoten. Hierbij moet je echt ingrijpen en vaak betekent dit ook einde verhaal voor de koppeling.

     

    Drietallen en groepskoppelingen zijn erg lastig.

    Hopelijk ben je op neutraal terrein bezig, wat alle 3 de konijnen dus nog niet kennen. Als ze nu al de hele dag samen zitten en alles gaat nog steeds goed, laat ze dan ook samen. Ga ze niet voor de nacht uit elkaar halen, dan moet je morgen weer helemaal opnieuw beginnen. Koppelen doe je in 1 lange sessie. Of ze blijven vanaf dan altijd samen, of de koppeling mislukt en moet volledig worden afgebroken.

     

  10. Wij regelen altijd dat er iemand 2x per dag langskomt. Tijdens onze huwelijksreis was het helemaal ideaal, toen heeft een goede vriendin die uit het buitenland kwam voor onze bruiloft twee weken in ons huis gelogeerd. Zij een fijn vakantieadres toen ze toch naar Nederland kwam en wij een fijne oppas aan huis.

    Ik heb de konijnen 1x naar een oppas toegebracht, dat was met oud en nieuw en vond het toch een fijner idee dat iemand ze in de gaten kon houden in plaats van dat er pas de volgende ochtend iemand zou kijken. Normaal kies ik er liever voor om ze in hun vertrouwde omgeving te laten.

  11. Waar was de koppeling afgelopen weekend? In een konijnenopvang of bij een asiel?

    Soms moet je inderdaad meerdere opties proberen voor je de juiste match vind, dan is het fijn als de opvang/het asiel verschillende voedsters heeft zitten. Er zijn weinig konijnen die echt niet te koppelen zijn, en hij heeft al eerder met Stormy ook samengezeten, dus dat moet echt wel goedkomen, maar soms is het even zoeken.

     

    Heb je deze lijst al gevonden? De 3 opvangen die je noemt zijn zeker goede opties, maar misschien staat er hier nog een tussen in jouw buurt die je nog niet kende.

    https://www.bunnybunch.nl/informatie/konijnenopvang-asiel-lijst

     

  12. 13 uren geleden, Evee zei:

    En koppel via een opvang, zodat ze gewoon kunnen kijken wat beter matcht straks en kies een opvang waar ze standaard de rammen en voedsters castreren. Dat voorkomt een hoop gedoe op een later moment. En dan kunnen zij rustig proberen en kijken of er een gecastreerde ram of gecastreerde voedster het best past. Komt vast wel goed hoor 🙂 En het is ook wel modern toch? Een genderneutraal konijn 😄 

    Hier sluit ik me bij aan. Ik ben vrijwilliger bij een konijnenopvang en wij koppelen eigenlijk alleen ram+voedster, maar soms zitten er bijzondere gevallen tussen die toch beter matchen met hetzelfde geslacht of in jouw geval als niet duidelijk is wat het geslacht eigenlijk überhaupt is. En kies inderdaad voor een opvang die zowel rammen als voedsters castreert, dan neem je alle risico weg.

     

    Ik zou wel naar een echte konijnenopvang gaan, en niet naar een dierenasiel dat ook konijnen heeft. Hier is zeker een koppelvakantie nodig i.p.v. enkel speeddaten. Misschien moet je hier wat verder voor rijden, maar in dit geval lijkt me dat wel beter, tenzij je zelf heel veel ervaring hebt met het koppelen van konijnen.

    • Mee eens! 1
  13. Ik heb een keer eerder iets soortgelijks gezien. Dat was bij de konijnenopvang waar ik vrijwilliger ben, probeerde het eerst zelf los te krijgen maar toen het erg vast bleek te zitten heb ik het zelf verder niet geprobeerd, aangegeven bij het bestuur, en zij zijn met het konijn naar de dierenarts gegaan. De harde korst is daar weggehaald en daarna moest het konijn een tijdje wondverzorging krijgen.

    Wat het precies geweest is, weet ik zelf niet, maar ik kan je eventueel de naam van de dierenartsenpraktijk geven die toen heeft geholpen, misschien kunnen zij je verder helpen.

  14. Ik heb jouw twee topics samengevoegd, omdat het over dezelfde vraag ging.

     

    Hier lees je nog meer informatie over waarom cavia's en konijnen beter niet samen worden gehouden:

    Quote

    Cavia’s huisvesten met konijnen

    Het is af te raden om cavia’s te huisvesten met andere dieren. Cavia’s zijn zeer gevoelig voor ziektes die tussen diersoorten overdraagbaar zijn. Dit geldt niet alleen voor konijnen en cavia’s, maar ook voor cavia’s en honden en katten. Deze diersoorten zouden om deze reden al nooit samen gehuisvest mogen worden.

    Cavia’s en konijnen hebben grote verschillen in voeding, die erg lastig op te lossen zijn en in de praktijk voor gezondheidsproblemen zorgen bij één van beide, of beide soorten.

    Konijnen en cavia’s communiceren op totaal verschillende manieren en begrijpen elkaar niet. Cavia’s communiceren vooral met geluiden, konijnen met hun houding. Ze hebben geen voordelen aan het samen leven in één ruimte.

    Konijnen hebben zeer sterke achterpoten die ze veel gebruiken, bijvoorbeeld bij het rennen en springen als ze blij zijn. Als een cavia op het verkeerde moment op de verkeerde plek zit en geraakt word door deze achterpoten, kan dat zijn of haar leven kosten.

    Het is dus ten zeerste af te raden om cavia’s met andere diersoorten te huisvesten. Cavia’s hebben echt andere cavia’s nodig om hun sociale gedrag te kunnen uiten. Met een konijn worden ze niet gelukkig.

    Dit komt uit het informatieve artikel over cavia's:

    https://www.bunnybunch.nl/informatie/cavia-s

     

    Daar staat nog meer informatie over het houden van cavia's.

  15. Mogen de konijnen zelf ook op dit lijstje? Ik vind niet dat een tuincentrum levende dieren zou mogen verkopen. Ten eerste omdat ze er vaak echt de kennis niet van hebben. Elke 16-jarige vakkenvuller zou je bij de boerenbond een konijn kunnen verkopen. 

    Ten tweede omdat ze er nooit neutraal in kunnen staan. Het zijn immers winkels die het puur doen voor de winst. En het liefst ook flink producten willen bijverkopen, of het nu goed is voor het dier of niet. 

     

    Veel beter om het over te laten aan konijnenopvangen, dierenasiels en eventueel erkende fokkers.

    • Mee eens! 3
  16. Het is intussen allang zaterdag geweest dus het probleem van je topic is al opgelost waarschijnlijk. Maar ik wil nog aanvullen dat mijn konijn met vermoeden van EC bij de dubbele dosis 2x per dag kreeg, en bij de normale dosis maar 1x per dag. Belangrijkste bij panacur is dat de dosering ml/mg klopt, maar bij normale dosis is 1x per dag dus prima.

    • Vind ik leuk 1
  17. Sterkte! Het is natuurlijk een hele stressvolle, intensieve en rare dag voor Puck geweest. Een dierenartsbezoek, maatje overleden, alleen thuiskomen. Ik zou haar denk ik goed in de gaten houden, maar verder juist zoveel mogelijk proberen het normale ritme aan te houden. Hoe is ze normaal na een dierenarts bezoek? Blijft ze dan ook uit je buurt?

     

    Vaak raden we aan om binnen twee maanden een nieuw maatje te zoeken, dat staat ook in het artikel waar Evee naar linkte, maar bij sommige konijnen merk je echt dat ze enorm uit hun doen zijn en dat het is: hoe sneller, hoe beter.

     

    Voor het nieuwe maatje, hoef je inderdaad niet voor een senior te gaan. Als die na het overlijden van Puck terug komt in de opvang, kan die erg lastig te plaatsen zijn. Bij een jonger konijn is dat vaak makkelijker. Maar ik zou wel naar karakter kijken. Zou Puck behoefte hebben aan een maatje met een rustig karakter? Of is ze nog energiek genoeg dat ze wel mee op avontuur wil gaan?

  18. Een koppel konijnen heeft een permanent verblijf nodig van minimaal 4 m2. Dat is dus 2x2 meter grondoppervlakte. Verdiepingen tellen daarbij niet mee. Dat ze los kunnen lopen is fijn, maar extra. Op dit moment hebben jouw konijnen een groot deel van de tijd minder dan 1m2. In het nieuwe hok hebben ze 1,45 m2 (als het de bench vervangt. Als je het aan elkaar koppelt tot 1 verblijf, dan is het nog te klein, 2,4m2)

     

    Dat ze nu zo klein zitten, kan zeker voor frustratie naar elkaar zorgen in combinatie met dat ze nu ouder worden. En soms los kunnen lopen maar op andere momenten niet, geeft bij sommige konijnen ook veel frustratie.

     

    Ik zou teruggaan naar de basis. Geef ze een verblijf dat groot genoeg is, en laat ze daar samen. Zolang er onrust is, ook niet los laten lopen in huis. Gaan ze dan nog niet samen en durf je ze niet bij elkaar te laten omdat ze echt vechten en vastbijten om elkaar te verwonden, dan is het helaas geen goede match voor dit koppel en zul je een lastige keuze moeten maken.

     

    Konijnen hebben een soortgenoot nodig, maar niet alle konijnen kunnen goed met elkaar overweg. Het is soms best zoeken naar een goed maatje, vandaar dat wij altijd een konijnenopvang aanraden. Daar zitten zoveel konijnen te wachten op een goed thuis, daar zit vast wel een match tussen en ze kunnen helpen met het koppelproces. Dat is iets dat je in je achterhoofd kunt houden, mochten jouw konijnen echt niet samengaan als de rest goed geregeld is.

     

    Helaas ben je niet de eerste die compleet verkeerd wordt voorgelicht bij een dierenwinkel. Fijn dat je nu hier terecht bent gekomen en dingen kunt verbeteren, maar het moet heel vervelend zijn dat je niet meteen goed kon starten.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .