Ga naar inhoud

Dollie

Members
  • Items

    74.863
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

  • Dagen gewonnen

    180

Berichten die geplaatst zijn door Dollie

  1. Ik heb vanwege een konijn met astma dat standaard corticosteroïden kreeg wel eens overleg gehad met de fabrikant, gezien de hoge(re) infectiedruk hier wel besloten te blijven vaccineren maar die dierenarts gaf wel aan dat die afweging echt het beste per situatie gemaakt kon worden. Ik zou mijn halfwilde konijnen bijv. ook niet vaccineren als ik maar een paar konijnen had.

  2. Ik vind dit altijd zo mooi om te zien, het verschil tussen een normale vacht en een rex vacht. Bij een rex vacht zijn de dekharen even lang als de onderwol (bij normale konijnen zijn deze veel langer dan de onderwol) en ze hebben bovendien een veel dichtere vacht. Water blijft echt op de vacht liggen terwijl bij een normaal konijn de bovenste laag nat wordt. Bij beide blijft de onderste laag vacht gewoon warm en droog. Mijn rex is overigens niet heel dol op regen dus op basis van N=1 zeg ik toch geef die beestjes gewoon normale vachtjes 😉 

     

     

    • Vind ik leuk 3
  3. Op 6-2-2024 om 09:47, bunnyempress zei:

     

    Ik zie nu al voor me hoe dat gaat. Heel mooie afdruk van Scarlett, want daar mag ik alles mee doen als ik haar maar kroel en eten/snacks/lekkers geef. 30x een mislukte poging omdat Lodewijk zo'n nerveuze springkikker is. Is de klei niet slecht dan voor de pootjes? Ik dacht dat ze klei/verf  e.d. daarom alleen deden na overlijden.

     

    Ik heb zelf van mijn kat en hond met zo'n speciaal setje afdrukken gemaakt, dat is dan wel met inkt dus andere look dan klei. Daarmee blijven de pootjes gewoon schoon. Ik vind konijnenpootafdrukjes niet zo mooi dus die heb ik overgeslagen 😬 denk dat het in inkt gewoon vage vegen zijn 😂

    • Vind ik leuk 1
  4. Op zich is een behandeling van 3-5 dagen achter elkaar (zonder herhaling) bij Baycox niet ongebruikelijk hoor, of 2-5-2. De aanbevolen dosering is de laatste jaren wel naar beneden bijgesteld, dit geeft ook wat minder bijwerkingen. Dus grote kans dat het zo prima is, toevallig zit er hier eentje naast me die op het randje van de dood zweefde en met 3 dagen behandelen opgeknapt is. En dat was niet bepaald een lichte besmetting met milde symptomen zoals jouw konijnen. Dus hopelijk is een vervolgbehandeling niet nodig en zijn ze snel weer helemaal lekker aan het eten 😄

     

    De puur probiotic is overigens door een veterinair natuurgeneeskundige voorgeschreven. Ik heb het vorig jaar langdurig aan een grote groep konijnen gegeven, het is met zulke dingen natuurlijk altijd gissen of het iets doet maar ik heb in elk geval geen averechtse effecten opgemerkt (en er is niemand meer dood gegaan 🤷‍♀️).

  5. Baycox is tegen coccidiose, dat is een eencellige parasiet, geen worm. Misschien heb je dat verkeerd begrepen van de dierenarts of vonden ze het makkelijker om niet op de details in te gaan en het onder wormen te scharen. Ik heb geen ervaring met rodicare. In dergelijke gevallen gebruik ik meestal fibreplex of puur probiotic. Gezien de laatste dosis pas zo kortgeleden was vind ik dat ze het zoals ik lees helemaal niet gek doen hoor.

    • Bedankt 1
  6. Wanneer hebben ze de laatste dosis baycox gehad? Stoppen met eten is een bekende bijwerking van baycox, tenminste de eerste 24 uur na de laatste dosis hoef je zeker nog geen verbetering te verwachten. Daarna zou er wel een stijgend lijntje moeten zijn. Er gaat wat in, er gaat wat uit, dus je bent op de goede weg. Het is echt belastende medicatie dus wat je nu ziet is niet gek, hoe naar het ook is. (Ik heb overigens het andere topic niet gelezen, even als kanttekening.)

     

    Overigens is baycox geen wormenkuur. Maar misschien had ik dan eerst het andere topic moeten lezen voor ik hier wat over zeg 😅

  7. Ik zou in elk geval switchen naar panacur pet paste, dit is veel minder vies en omdat het dikker is en een kleinere hoeveelheid is het enerzijds makkelijker met wat lekkers te geven en anderzijds als dat toch niet lukt ook makkelijker toe te dienen onder dwang.

  8. 37 minuten geleden, Kolino zei:

    Bij mijn weten wordt het middel bij konijnen in de buikholte gespoten. Niet in het hart dus!

     

    Dit verschilt echt enorm per dierenarts. Eigenlijk de hele procedure. Mijn dierenarts spuit ze wel in het hart, dus dat is wat ik het meeste voorbij zie komen. Een ander gaf de voorkeur aan rechtstreeks in de nieren spuiten, was volgens diegene het snelste. Buikholte heb ik ook wel eens meegemaakt. Persoonlijk kan ik me hier niet zo druk om maken, het belangrijkste is dat ze eerst een slaapmiddel krijgen. De rest krijgen ze toch niet meer mee. Ik heb al tientallen konijnen laten euthanaseren en het is nog nooit op echt vervelende manier gegaan, ongeacht de methode. Laatst liet ik bij een andere dierenarts eentje inslapen en die diende het slaapmiddel subcutaan toe, daar verbaasde ik me wat over want ik weet niet beter dan dat het in een spier of ader gespoten wordt. Dat is voor het dier wel vervelender en het verliep prima. Ik weet dat het ook wel geregeld zonder slaapmiddel gedaan wordt bij konijnen, dat zou niet mijn voorkeur hebben maar als de dierenarts goed en voldoende spuit dan is het dier zo weg. Wat hier gebeurd is, is echt niet normaal.

     

    Als het ook maar enigszins mogelijk is, laat ik ze altijd thuis inslapen. Puur voor het dier, ik kan die emotie wel loskoppelen van dat moment, maar ik wil niet dat stress het laatste is wat ze doormaken. Je kunt dan ook op je eigen manier in alle rust afscheid nemen.

  9. Drie weken is op zich nog niet lang, sterker nog, dat zou ik aardig snel vinden als het geschoren is. Er valt echt geen peil op te trekken is mijn ervaring, 1-2 maanden lijkt vrij gemiddeld te zijn. Fos moest vorig jaar geschoren worden voor bloedafname, dat moest na twee weken herhaald worden en toen was het alweer helemaal aangegroeid en moest het opnieuw geschoren. Daar stond ik juist nogal van te kijken, dat komt niet veel voor 🤷‍♀️ hij was ook nog hartstikke ziek, anders kon je nog redeneren dat het na een sterilisatie sneller terug komt want dat is verder in wezen een gezond dier o.i.d.

  10. Het is op afstand natuurlijk niet in te schatten, ik zou hierbij dan ook op het oordeel van de opvang (en diens dierenarts) vertrouwen of er van afzien als je dat niet kunt of wilt. Dan is het immers niet de juiste plek om een konijn te adopteren.

     

    Mijn ervaring is dat de schade aan het oog wel meevalt, maar het is gewoon absoluut geen fijn gevoel om haren in je oog te hebben dus dat zou ik vooral meenemen in de afweging wel of niet opereren. Blijkbaar valt dat in dit geval mee, afgaande op het verhaal.

  11. 4 uren geleden, Jamesthebunnybutler zei:

    Ik heb niet zo heel veel toe te voegen, maar ik heb een konijn thuis dat ook veel te hoge leverwaardes heeft. Zij is destijds ook langdurig behandeld voor E.C., maar bij haar heeft het niet geholpen. De dierenarts vertelde dat de hoge leverwaardes een teken zijn van leverfalen, maar de oorzaak weten we bij haar niet. Ze krijgt geen medicatie of iets en doet het al lang heel goed, behalve veel drinken en plassen. Dat zijn totaal andere symptomen dan bij jouw konijn natuurlijk, maar ik zou me afvragen of de lever in dit geval echt het probleem is of dat dit een gevolg is van iets anders. Een tumor, tsja, zou kunnen, maar je verwacht dat dan ook wel op een röntgenfoto te zien. Tenminste, dat zou ik denken, omdat ik denk dat een konijn met een kleine tumor nog niet zo veel signalen zal laten zien, zeker niet de signalen die jouw konijn laat zien (of denken mensen daar anders over?). E.C. kan inderdaad op de lever slaan, maar levercoccidiose zou dan ook nog kunnen.

     

    Ik had recent ook een konijn met zeer sterk verhoogde leverwaardes, ook EC klachten (urinebrand met name) die langdurig verwaarloosd zijn. Omdat zij wel echt te lijden had onder de EC klachten (urinebrand) en daarnaast óók onbehandeld snot en rugproblemen had, is voor euthanasie gekozen. Zij had ten tijde van het bloedonderzoek al een maand panacur erop zitten, zonder verbetering. Het is lastig om een oorzaak aan te wijzen bij problemen met de lever maar het zou mij niet verbazen als daar toch de link zit. Vorig jaar had ik overigens konijnen met leverfalen door clostridium, maar die waren echt doodziek, niet zoals dit.

    • Bedankt 1
  12. 11 uren geleden, Kolino zei:

    Panacur suspensie, laat mijn konijnen het maar niet horen. Zelfs de petpaste was de laatste keer meestal echt even de kop vastpakken en doorduwen, terwijl ze die de keer ervoor gewoon uit het spuitje pakte. Ik denk dat de mijne het ook wel op die loops zou pakken eerlijk gezegd, als je het stuk met panacur eerst in de bek duwt. Ik ben altijd bang dat het dan niet goed binnenkomt, dat ze het neerleggen en dan die paste overal zit.

     

    Ik leg het gewoon in hun bakje bij de brokjes, denk dat je daar ook niet té bang voor moet zijn. Alleen bij konijnen die samen zitten (en eten) is dat niet handig, dan doe ik het liever op wat groen en geef ik het uit de hand, groen werken ze sneller weg dan zo'n snoepje. Later natuurlijk wel even checken of het op is en anders hebben ze pech en moet het toch onder dwang. Ik had wel eentje die wekenlang het keurig opat en de laatste dag van de kuur besloot dat het nu wel genoeg was 😂 (moest een paar weken later terug op de panacur vanwege castratie en toen at ie het weer netjes op 🤷‍♀️)

     

     

    • Vind ik leuk 4
  13. 2 uren geleden, Newby1981 zei:

    Het is meranox 25 mg/ml suspensie (bevat 25 mg/ml fenbendazol, 20 mg benzyl alcohol en 12 ug azorubine) Het is roze van kleur. Weet niet of dit bekend is voor sommige? Ik moet 2 ml per konijn geven maar dat is best veel, dat gaat nooit lukken tussen 2 blaadjes basilicum. 
    Ik weet niet of ik 2x per dag 1 ml mag geven? Maar dan is het vast niet voldoende om de wormen te doden. 
    Moet je van die pasta minder geven? Ze wegen 2 kilo en 2,3 dus valt onder de kleine konijnen.

     

    Nee ik bedoel echt konijnen van een kg of minder, voor dit gewicht kun je gewoon één streepje geven en dat ziet er qua hoeveelheid ongeveer zo uit:

     

    AIL4fc_OJPYqEdPus_dgJUEMxvJHHFzJJCArQNjVh3fmoBZdwu2nShNJQCgxgna5iX5iuCw1ncUZNQokgXRjixXLQpLnUh1VX8NuxmFp6KZ7ln-ETXCkq6XWjJVc0thkZ6I8YBQjt7mTsFBvW747KDXFSuxy=w678-h905-s-no?authuser=0

     

    Is dus veeeel minder dan van de meranox of de meeste panacur suspensies, daarnaast is het veel dikker (tandpasta achtig) en loopt het daardoor nergens van af. Ik krijg dit bij vrijwel elk konijn gewoon naar binnen op iets lekkers. Afhankelijk van het konijn en de situatie op een snoepje of wat groen. Zelfs als het helaas niet lukt om ze het zelf te laten eten (bijv. omdat ze ziek zijn of gewoon echt weigeren het op te eten) is het veel minder rot om naar binnen te krijgen, omdat het maar zo weinig is. Bij 2 ml medicatie moet je ze meerdere keren laten slikken etc. voor het erin zit.

  14. Lasertherapie kan bij konijnen en kan gewoon aan huis. Wel zul je ook dan hem wel moeten kunnen pakken, ze kunnen hem niet op afstand met een laserstraal beschieten 😉 een fysiotherapeut bij jou in de buurt vinden die ook nog ervaring heeft met konijnen is niet altijd een simpele opgave, ik zou vooral kijken of ze er voor open staan zich erin te verdiepen. Mijn fysiotherapeut behandeld nooit konijnen behalve die van mij en heeft toch al veel kunnen helpen. Of dat hier ook zin heeft, weet je natuurlijk pas als je een diagnose hebt dus eerst maar naar de dierenarts.

    • Bedankt 1
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .