Ga naar inhoud

Het gaat nogsteeds niet goed met Pip...


konijntjepip

Aanbevolen berichten

Hallo,

Even een nieuw forum, omdat we inmiddels wel weten wat Pip mankeert, maar het lijkt helaas niet het enige te zijn, of over te zijn/gaan.

Na lang modderen zijn we erachter gekomen dat pip last heeft van nierstenen. We kregen erg onverwachts het bericht, omdat wij al die tijd niet beter wisten dat ze last van blaaszand had wat we behandelde met pijnstilling,antibiotica en het voer omruilde voor groente. Ineens was de vraag: of inslapen, of de blaas schoonspoelen, met de informatie dat er al schade aan de nieren was, en dat het weer zo erg kon terug komen... We hebben voor de blaas schoon spoelen gekozen. Het leek beter te gaan, maar dat kon al snel,want ze plaste eerst de hele dag door druppels en plasjes door haar hele hok, we waste haar bijna dagelijks, en hielden haar en haar hok de hele dag door in de gaten. Nu een tijdje later Lijkt het redelijk te gaan, ze is schoon,allert, eet en drinkt goed. Ze poept en plast goed(helaas niet op haar bak meer) alleen ze is ontzettend uit balans, het ene moment erger dan het andere. haar pootjes glijden onder haar weg wanneer ze zich probeert te ontspannen, ze rent 'naar een kant' , en struikelt over zichzelf. het is een beetje lastig uit te leggen. Ik heb eventueel een filmpje. We weten niet wat we moeten. Ze heeft erg lang aan de pijnstilling gezeten en dit kunnen we natuurlijk niet voor eeuwig blijven geven.. Ze lijkt ook niet echt pijn aan te geven maar toch snappen we er niets van.. Wat kan dit zijn, en wat is het beste om te doen. Alvast bedankt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Is altijd moeilijk te zeggen wat het zou kunnen zijn, maar als ik het zo lees zou het wellicht EC kunnen zijn. Heb je al overleg met je dierenarts hierover gehad? Ik denk toch wel dat je je dierenarts er naar moet laten kijken, hij/zij kan het beste een diagnose stellen.

Eventjes nog wat betreft die nierstenen, zijn deze al weg, of zitten ze er nog? Bij huisdierendokter zijn er tabletten voor nierstenen, wellicht iets om in de toekomst over na te denken (als duidelijk is wat Pip nu mankeert).

Link naar reactie
Delen op andere sites

In mijn vorige forum dachten er inderdaad ook een hoop mensen aan ec, maar dan blijven de symptomen toch?

De dierenarts heeft het er ook nooit over gehad, maar vraag me af of dit alles bij nierstenen/nier beschadiging hoort. Of dat ze al die tijd nog iets anders gehad heeft wat misschien onderdrukt werd door de medicatie...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat bedoel je met 'dan blijven de symptomen toch'? Wel als het niet behandeld wordt ja. Pijnstiller remt ontstekingen dus dat houdt EC een beetje onder de duim. Mocht het zijn dat je daarmee gestopt bent kan het dus best EC zijn. Omdat het verder niet behandeld is.

Link naar reactie
Delen op andere sites

EC is ook een van de eerste dingen waar ik aan denk bij wat je schrijft. Nierproblemen passen bij EC, net als verslapping van de achterhand en ook het niet meer zindelijk zijn.


 


In dit geval kun je alleen maar dingen uitsluiten. Of als je meer dingen tegenkomt optellen. Wees niet verbaast als het beestje bij de dierenarts ineens wel kan lopen, want dat zul je altijd zien. Maar je hebt een filmpje, neem dat mee en laat dat aan je dierenarts zien. Wij kunnen vanachter een schermpje alleen maar onze ervaring delen, maar hebben geen diergeneeskunde gestudeerd. Vraag gewoon aan je dierenarts of het e. cuniculi kan zijn. En als die het niet zeker weet of het een optie is om te behandelen alsof het dat wel is. Kijken wat het doet.


Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat ik dacht dat bij ec de symptomen altijd hetzelfde bleven. Zoals nu zijn we 3 dagen gestopt met de pijnstilling gister kon ze een moment bijna niet meer lopen, een halfuur later loopt ze wel wankel maar wel gewoon goed...

Helemaal in het begin had ze ook een soort epilepsie, heen en weer gaan met de ogen, en zelfs even verstijft op de grond gevallen, de dierenarts zei dat dit van de pijn kwam, maar dat kan ook bij ec horen toch? Maar dat zijn ook van die dingen die maar een keer voorgekomen zijn. Pip heeft trouwens geen scheef hoofdje.. Maargoed we hebben regelmatig belafspraken met de dierenarts, we willen graag sowieso weer een foto laten maken om te kijken hoe het met de nierstenen is en dan zal ik ook naar ec vragen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hmmm, laat ook voor de zekerheid even de oren (met name de trommelvliezen) controleren. Niet onmogelijk dat daar iets mee is. Maar uitsluiten is altijd beter dan aannames is mijn mening. Dat de dierenarts zegt... komt door de pijn, dan zal het best kunnen, maar dan zou ik op mijn beurt graag willen weten wat hij er dan aan heeft gedaan om andere dingen uit te sluiten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weken later...

Nou het is allemaal wat..

Gisteren dacht ik oh ik zal nog even laten weten hoe het bij de dierenarts gegaan is. Kijk ik bij pip, haar achterpoten leken wel verlamd!

We waren afgelopen dinsdag bij de dierenarts omdat het nog niet goed ging, de nierstenen leken wel over te zijn maar het pootje/het af en toe uit balans zijn leek weer erger te worden. Na uitgebreid onderzoek kon hij het niet plaatsen, ze gaf wat pijn aan maar hoe en wat kon hij ons niet vertellen, ook ec kom het niet zijn. Dus gingen we weer met een flesje pijnstilling naar huis. Gisterochtend helemaal verlamd zo ontzettend zielig! Toen dacht ik echt oké nu kan het echt niet meer zo langer, ze zit zichzelf ontzettend in de weg en wij kunnen haar niet meer schoonhouden... Maar nu heeft ze zichzelf toch weer wat hersteld.. Dit vind ik juist lastig omdat ik er nu niet zeker meer ben of inslapen nu de beste optie is...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Weet je ik zou gewoon voor EC gaan behandelen.

Het kan geen kwaad.

Bij Mamski heeft het wel geholpen en dacht de dierenarts er ook niet aan.

Waren de klachten ook vaag.

Mijn ervaring met EC is dat het soms inderdaad beter lijkt te gaan en dan weer slechter.

Geef het een kans haal panacure en pijnstilling heb je al.

eventueel iets van bijvoeding erbij.

Sterkte knuffels Belleke

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als je je niet zeker bent zou ik nog even wachten met inslapen. tis toch iets wat je nooit meer terug kan draaien.


 


Ik zou haast denken dat er iets gebeurd in het zenuwstelsel. Ok, EC tast dat ook aan. EC kan, maar dat hoeft natuurlijk niet perse de oorzaak te zijn. Is er goed naar de wervels en ledematen gekeken? Of misschien dat er toch iets vanuit de hersenen misgaat. Enige duidelijke is dat de controle over de achterkant wegvalt, maar wat het veroorzaakt? Jammer dat de dierenarts geen idee heeft. Dan kun je zelf ook meteen zo weinig. Panacur kan weinig kwaad, proberen waard denk ik. Al zijn de meningen over de werking van panacur onder dierenartsen ook weer verdeeld.


Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zou echt onmiddellijk gaan behandelen voor EC hoor. Nooit weet ooit iemand zeker of het EC is, dat kun je niet vaststellen behalve na het overlijden van het konijn, dus dat blijft altijd de vraag, maar de symptomen zijn hetzelfde als bij EC. En het enige wat je dan kan doen is daar in ieder geval voor behandelen.

De symptomen zijn niet consequent en blijvend hoor, het kan beter gaan, er kan een terugval zijn, betere dagen en slechte dagen, het kan helemaal verdwijnen en later weer terug komen, dat hoort er juist wel echt bij. Toevallen zoals het draaien met de ogen, omvallen, nierproblemen, onzindelijk, evenwichtsproblemen, gebrek aan controle over de poten, verlamde achterhand, ik ben heel benieuwd waarom jouw dierenarts zegt dat het geen EC kan zijn.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het gaat al sinds augustus zo, vage klachten,wachten.... Ik heb gevraagd kan het ec zijn, hij zei nee want de symptomen zijn niet blijvend. Toen vroeg ik kunnen we haar dan niet met iets behandelen daarvoor? Nee. Hij zei wel dat het iets in de hersenen kan zijn maar dan zou je een mri scan moeten maken.. Dat vond hij eigenlijk geen optie. Kan je panacur gewoon ophalen bij de dierenarts dan?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja nou ja in principe is het iets wat voorgeschreven wordt, (Edit:lees net dus dat je het zelf kan bestellen) maar ik zou het zeker vragen. Maar dan ook volledige behandeling vragen misschien, dus ook antibiotica en pijnstiller, eventueel de eerste 3 dagen dexamethason ipv pijnstilling.

EC hangt ook samen met de weerstand, en zoals gezegd ook het gebruik van pijnstilling is van invloed dus allemaal factoren waardoor het beter of slechter kan gaan.

Ik begrijp wel dat je dierenarts de symptomen vaag vindt maar ik zou persoonlijk echt je konijn niet in laten slapen met deze symptomen zonder ook maar geprobeerd te hebben te behandelen voor EC.

Inderdaad is het maken van een hersenscan bij een konijn eigenlijk geen optie, dat loopt in de duizenden euro's. Een flesje Panacur is nog geen 15 euro.

Het is gewoon zo dat je nooit zal weten of het EC is. Het is een ziekte met veel vormen maar ik lees wel een hoop symptomen bij elkaar op een rijtje.

Mocht je dierenarts geen Panacur voor willen schrijven dan zou ik op zoek gaan naar een andere dierenarts voordat de beslissing gemaakt wordt over inslapen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Panacur kan je ook online bestellen, mocht je het buiten je dierenarts om willen regelen. Misschien toch overwegen eens een andere dierenarts te bezoeken voor een 2nd opinion.

Ah, dat wist ik niet. Maar toch zou ik ook andere medicatie er echt bij willen zoals ontstekingsremmende medicatie als ik lees dat het erger is na het stoppen hiermee, het hoort ook bij de behandeling van EC.

Dus ik zou liever voor de mogelijkheid gaan om een dierenarts met verstand van EC aan je kant te hebben met een behandeling dan zelf proberen. Lukt dat niet dan inderdaad maar zo los bestellen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dan zal het in ieder geval wel loslopen met een gebroken rug :D

Fijn dat ze zich vandaag beter voelt! Maar zou in mijn achterhoofd houden dat het straks of morgen weer anders kan zijn. Sorry dat klinkt natuurlijk heel vervelend maar wees hierop voorbereid, dan komt het straks misschien iets minder koud op je dak.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weken later...

Ja zeg, dat wordt niks zo. Je moet er snel bij zijn, hopelijk heeft het nog zin om nu, weken later, nog te gaan behandelen. Je moet echt niet langer wachten. Had 3 weken geleden al gemoeten. Echt, morgen panacur erin. Als je eigen dierenarts niet mee werkt dan naar een andere dierenarts. Maar goed, ik val in herhaling.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later...

Nou daar ben ik weer...we zijn al ruim een maand bezig met panacure en de eerste weken met pijnstilling erbij.. Het is lastig... Het ene moment is ze het alerte vrolijke konijntje en het volgende moment een konijn die zielig in elkaar gedoken zit met een onstabiel lijfje en een warrige vacht.. We weten gewoon niet meer wat we er mee aan moeten. Soms is ze dus 'stabiel' want zo kan ik het niet echt noemen, We moeten continu de plas uit haar hok halen omdat ze er anders doorheen loopt, haar soms zelfs wassen...het maakt het voor ons lastig om een keuze te maken omdat haar gezondheid dus wisselt, alhoewel hoe ze nu 'stabiel' is is ze niet hoe een konijntje hoort te zijn.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .