Ga naar inhoud

SOS tandproblemen


JacquelineH

Aanbevolen berichten

Hallo allemaal!

Ik ben nieuw hier. Ik ben de trotse eigenaar van mijn dwergvosje Chuckie. Hij is altijd al een probleem konijntje geweest qua gezondheid maar het gaat nu wel heel erg slecht. Hij eet niks meer, zelfs geen witlof waar hij dol op is. Hij is dun en kwijlt. Ik ben afgelopen donderdag met hem naar de dierenarts geweest om zijn tanden te laten knippen. Toen zei de dierenarts dat er een tandje loszat maar dat ik me er geen zorgen over hoef te maken. De volgende dag kom ik terug van mijn werk en ik zie dat ie heel erg weinig heeft gegeten en heel erg gespannen zit. Ik heb toen gelijk de dierenarts gebeld en kon toen gelijk daar terecht. De arts zei toen dat zijn tandje was afgebroken (??) en dat ie daarom waarschijnlijk pijn had, hij heeft hem toen pijnstiller gegeven en ook een flesje wat ik hem moet geven, een keer per dag 0,25 ml metacam.

We zijn nu 2 dagen verder en er is nog steeds geen vooruitgang geboekt. Ik geef hem nu zijn biksjes van Science gemengd met gekookt water en dat moet ik hem dan dwangvoeren maar hij vind het verschrikkelijk, ik heb ook niemand bij me die me kan helpen om het minder traumatisch voor hem te maken. Maar wat kan ik nog voor dit beestje doen? Ik word er echt gek van. Het is zo frustrerend dat de dierenarts weinig kan doen voor hem. Iedere keer als ik daar kom wordt er naar hem gekeken en that's it! Ik heb ergens gelezen dat ze soms tanden trekken van konijnen, het lijkt me op zich wel handig voor hem aangezien ik iedere maand met hem naar de dierenarts moet. Heeft iemand hier ervaring mee? Als hij dit overleeft overweeg ik het zeker. Maar heeft nu iemand tips voor mijn kleine Chuckie? Moet ik nu gewoon afwachten?

Alvast bedankt!

Link naar reactie
Delen op andere sites

wat je nu moet doen is in ieder geval door gaan met dwangvoeren!

probeer je konijn eens verse kruiden, zoals peteselie aan te bieden, dit vinden ze over het algemeen erg lekker en stimuleert om weer te gaan eten!

als je stopt met dwangvoeren, en je konijn dus stopt met eten zullen zijn darmen stil vallen en dan word het moeilijk!

Cindy, hier heeft ook een konijn waarbij de tanden getrokken zijn. en voor zover ik weet heeft dit konijn een gelukkig leven zonder tanden!

maar cindy zal hier vast zelf nog gaan reageren en die kan je een heel eind op weg helpen!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoi hoi,

bedankt voor je snelle reactie! Hij is een moeilijke eter helaas, ik heb hem al peterselie gegeven maar hij moet het niet. Hij eet ook nooit hooi. Het is eigenlijk een heel vreemd beestje haha. Ik ben ook al vaak met hem naar de dierenarts gegaan voor stilliggende darmen. Het valt mij alleen op dat hij, als hij gewoon gezond is, echt uren niet eet. Is dat bij jouw konijn ook zo? Ik vraag me dan ook af hoe vaak ik hem moet voeden. Ik geef hem nu zo'n 4 ml om de paar uur.

Link naar reactie
Delen op andere sites

hij zal toch echt hooi moeten gaan eten! hooi si een van de belangrijkste elementen van een konijnendieet!!

probeer eens kruidenhooi! bij mij vinden ze kamille of brandnetel hooi erg lekker! het is vak wat zachter en heeft meer smaak dan gewoon hooi!

ik geef ze hier zo'n vuier keer per dag een flink hand hooi! ik zou hem toch met die kruidenm blijven prikkelen! volhouden!

als ze hier ene bak biks krijge is die met een uurtje toch wel op! stilliggende darmen kunnen echt funest zijn voor je konijn!

drinkt hij wel?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb hem echt alle hooi gegeven die er bestaat. Hij gaat er niet, kijkt er niet naar om. Hij denkt dat het een lekker bedje is om in te liggen. Het is echt een kieskeurig mannetje. Ik heb nu hooi van Vitakraft met paardebloem, en ik heb ook al die met kamille geprobeerd maar meneer kijkt er niet naar om.

Hij is helemaal gek op peer en appel, dat eet ie nu ook niet. En ik weet dat het verkeerd is maar hij wordt altijd helemaal gek als ie Evergreen ruikt, dus ik denk ik geef hem dat, maar dat eet ie zelfs niet!! Ik heb hem geprobeerd brood te geven (ook slecht, ik weet het) dat heeft ie vanochtend ook wel op maar nu ziet ie daar maar. Gisteravond is ie nog wel effe tekeer gegaan op miss piggy, dat is zijn knuffel vriendinntje, maar nu zit ie daar maar. Het kan ook komen door de metacam, want sindsdien is ie nog trager geworden. Ik ga hem nu weer effe voeden. Dat wordt weer drama :s

Drinken doet ie ook amper trouwens..

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hallo,

Ik denk dat jij op zoek moet naar een andere DA... zou dat kunnen??? Ik merk namelijk uit wat je schrijft dat je misschien niet 100% in hem vertrouwd... Is hij gespecialiseerd in konijnen?

Verder... wat voor tandproblemen heeft Hij? Snijtanden of kiezen?

Heeft hij bij de DA ook iets voor zijn darmen gekregen?

Voor nu: idd blijven dwangvoeren en metacam blijven geven. Proberente verleiden met eender wat... aromatische kruiden willen nog wel eens werken. Alles wat lekker ruikt : basilicum, tijm, dille,...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoi hoi,

hij heeft wel vaker last gehad van haken op de kiezen. De dierenarts heeft hier vrijdag nog naar gekeken. Mijn konijn heeft last van zijn algehele gebit, mede ook omdat hij zo kieskeurig is met zijn eten. Ik baal enorm want ik heb momenteel geen kruiden meer in huis, ik heb net mijn basilicum plantje weggegooid omdat deze dood was. Hij heeft me net overigens wel gebeten.. Zijn tanden voelden prima aan, ze staan nu nog in mijn arm. Hij doet alleen zo raar met zijn hoofd.

Ik ga morgen gelijk een nieuwe afspraak voor hem maken bij de dierenarts voor dezelfde avond. Er zijn trouwens verschillende artsen bij die praktijk.. Ik heb net een fijne gevonden, zij knipte hem afgelopen donderdag. Ik heb alleen het idee dat ze niet zo veel over hebben/kunnen doen voor konijnen in het algemeen...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik vraag me af of er dan vrijdag bij het knippen van de tanden niets is misgegaan... als hij nu geen haken op de kiezen heeft (in de veronderstelling dat dit goed is nagekeken) dan begrijp ik zijn gedrag niet...

Dat hij raar doet met zijn hoofd vind ik niet bepaald geruststellend...

Ik persoonlijk zou nu naar de DA van wacht gaan om na te gaan of zijn spijsvertering geen booster nodig heeft en om te kijken of er misschien niet gewoon iets tussen de tanden zit wat hem pijn bezorgd...

Dat is denk ik wel duidelijk.. ondanks de metacam heeft jou konijn pijn nu...

Een goede DA kan best veel doen voor een konijn hoor! Eigenlijk zijn vn hartproblemen en kankers bij konijnen niet of bijna niet te behandelen, andere problemen wel,mits een goede DA... Waar woon je en bij welke DA ga je? Misschien zit er een BB'er in de buurt die een betere kent?

Die snijtanden laten trekken is de beste optie dat je hebt denk ik...

Link naar reactie
Delen op andere sites

er is soweiso een dierenarts die weekend dienst heeft! dat is overal zo! als je naar je iegen dierenartsen praktijk belt krijg je als het goed is een bandje aan de telfoon waarop staat wie er dienst heeft! krijg je dit er niet aan dan hangt er naar alle waarschijnlijkheid een bordje aan de deur!

ik zoua ls ik jou was niet wachten tot morgen maar gaan nu! niet wollen eten, stil in een hoekje zitten zijn voor mij aanwijzingem dat je konijn pijn heeft! tand problemen kunnen grote gevolgen hebben vor de rest van het lichaam van je konijn!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Terwijl jij naar de DA bent, ga ik er even voor zitten om alle mogelijkheden om hem te leren hooi eten overlopen...

Ik heb een gelijkaardig probleem gehad en zal jou al de raad die ik gekregen heb meegeven...

Algemeen wat hooi aan gaat:

Ten eerste moet je hooi geven van goede kwaliteit, lange stukken, groene kleur en moet lekker ruiken.

Ten tweede moet je hooi ALTIJD verversen, oud hooi (zelfs van een dag oud) laten ze liggen. Ideaal is het om een paar keer per dag hooi te geven en op dat ogenblik niets anders te geven. (dus niet hooi en biks, zodat hij de biks eet en het hooi vergeet)

Trukjes om je konijn aan het hooi eten te krijgen:

-hooi nat maken

-snoepje verstoppen in leeg wc-rolletje, opvullen met hooi

-erwtenhooi

-tarwe- en haverstengels (te koop in dierenwinkel, vitacraft heeft dat)

-meng verse of gedroogde kruiden onder het hooi, zodat het hooi die geur aan neemt.

-hooithee om hem de smaak te laten kennen

Hooi is zo belangrijk omdat ze er lang op moeten kauwen en malen en op die manier slijten dus hun kiezen af. Het is dus erg belangrijk dat je nog een paar pogingen onderneemt om hem aan het hooi eten te krijgen.

Lukt het echt niet en heb je alles al geprobeerd... wilgentakken of fruitboomtakken geven om op te knagen, elke dag verse...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als je elke 3 weken zijn tanden laat knippen kun je beter voor verwijdering er van gaan.Kunnen konijnen prima mee leven.Ik vermoed toch dat het konijntje naast zijn afgebroken tand en daar door pijn er aan heeft haken op zijn kiezen heeft gekregen.Wat vaak ontstaat door het verkeerd kauwen afslijten er van.Als je toch voor verwijdering van de tanden zou gaan moeten de haken van zijn kiezen tevens afgeveilt worden.Dan door middel van dwang voer zal het konijntje meer gaan eten.Alleen wortel zal ie in reepjes moeten krijgen dan.Voor dwang voer kun je sience recovery gebruiken en baby eerste wortel hapje en of appel moes.Gebruik je medicijnen er naast kun je je konijn ook biogarde roer geven een thee lepel per dag goed voor zijn darm flora. cindy succes

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hallo allemaal!

Bedankt voor de reacties, ben net terug met een uitgeputte Chuckie. Blijkt dus dat hij toch inderdaad haken had. De tandarts van vrijdag had niet verder gekeken dan de afgebroken snijtand. Lekker handig dus. Met tangen en al heeft de dierenarts mijn Chuckie pups z'n haakjes verwijderd, en nu blijkt zijn tongetje ook nog een ontstoken wondje te hebben. Ze heeft hem inderdaad darm stimulant gegeven, en mij daar ook wat van meegegeven en anti biotica wat naar banaan smaakt. En gelukkig had ze nog wat wortel olvarit dus dat heb ik nu ook in huis. Ik had gister per ongeluk wortel/aardappel gekocht, dus ik heb m dat niet gegeven. Hij rust nu lekker uit. Het arme beestje.. Bedankt voor de tips met het hooi eten, ik ga het zeker uitproberen! En mijn dierenarts was er niet zo'n voorstander om zijn tanden eruit te halen.. Het verschilt per dierenarts denk ik.. Ik denk er nog even over na in ieder geval.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .