Ga naar inhoud

Wanneer gras?


:-)

Aanbevolen berichten

Even van bunnybunch:

 


Jonge konijntjes mogen al gelijk groenvoer eten. Tegenwoordig voeren steeds meer fokkers en ook opvangen de konijntjes zodra ze zelfstandig beginnen te eten al lekker wat groen. Op die manier is het konijntje als hij 8 weken oud is en naar zijn nieuwe baasje mag, al gewend aan het eten van verschillende groentes. Vraag er naar bij de opvang of fokker, zodat je zelf ook kan beginnen met het voer wat jouw konijntje al gewend is.
Heb je een jong konijntje dat nog geen groenvoer gewend was in het nest? Begin dan gewoon rustig met het voeren van groentes. De eerste week kun je het beter even bij veel hooi en een portie brokjes houden. Als je konijntje na de eerste week wat gewend is en niet meer gestrest is in zijn nieuwe omgeving kun je starten met het voeren van groenvoer.  Kleine beetjes van de veilige soorten, zodat hij er rustig aan kan wennen. Voor jonge konijntjes is diarree erg gevaarlijk, dus zodra je ziet dat je konijntje zachte ontlasting krijgt, doe je een stapje terug.


Hoeveel groenvoer?
Als je begint met het voeren van groenvoer geef je eerst een stukje ter grote van een postzegel van één soort groenvoer. Kies voor een veilige groente. Houd de keutels van je konijn in de gaten. Als ze zacht worden of hij krijgt diarree, geef dan geen groenvoer tot de keutels weer normaal zijn. Als je weer opnieuw wil starten met het voeren van groenvoer probeer het dan met een nog kleiner stukje, of probeer een andere soort. Gaat het wel goed met het kleine stukje groenvoer?  Geef de volgende dag dan een dubbele portie. Verdubbel de portie elke dag. Na een week kun je starten met het introduceren van een tweede soort groenvoer. En zo ga je verder tot je konijn het eten van groenvoer goed gewend is.
Een volwassen konijn mag ongeveer 100 gram groenvoer eten per kilo lichaamsgewicht per dag. Dit mag best de ene dag ietsje meer zijn en de andere dag iets minder. Vochthoudend groenvoer weegt al snel wat meer dan bijvoorbeeld bladgewassen. Het is een richtlijn, je mag er dus vanaf wijken! Houd vooral de keutels van je konijn goed in de gaten, let op of hij nog voldoende hooi eet en vooral kijk ook naar zijn conditie; heeft hij een gezond gewicht?

 

http://www.bunnybunch.nl/informatie/cat/konijnen-voeding/post/groenten-voeren-konijn/

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hier aten ze al snel groen met de moeder mee, zodra ze uit het nest kropen.

Maar veel konijntjes uit winkels of van fokkers zijn geen groen gewent. Dan moet je eerst voorzichtig zijn en met kleine beetjes opbouwen. Geef daarbij meerdere keren per dag een pluk vers en lekker hooi wat noodzakelijk is voor de ontwikkeling van een gezonde darmflora!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .