Ga naar inhoud

Diarree, badderen en stress


Charlotte.

Aanbevolen berichten

Hallo iedereen,


Ik heb een leuk koppel voedsters samen zitten waarvan er nu 1 diarree heeft.


Natuurlijk direct mee naar de dierenarts gegaan, er is een onderzoek gestart. Helaas nog geen uitslag, deze zal hopelijk na het weekend komen.


In ieder geval kreeg Mimi haar buikje niet meer zelf schoon en had last van een geïrriteerde huid. De dierenarts heeft een zalfje en een shampoo meegegeven met als advies elke dag wassen en vervolgens het zalfje op smeren. Nu gaat dit al 3 dagen redelijk goed, echter het probleem is dat ze flink wat last heeft van stress. Ze is van zichzelf een redelijk relaxt konijn maar ik merk dat zodra ik de schuurdeur in loop (ze verblijven in een schuur met aansluitend een enorme volière die ze met parkieten delen) ze direct verstijft. Ook het constant de trap op en af dragen doet haar niet goed en dan nog niet te spreken over het meest stressvolle gedeelte, het daadwerkelijke schoonmaken. Ik hoop dat iemand mij misschien wat tips kan geven om het minder stressvol voor haar te maken.


's Middags haal ik haar uit de schuur en draag haar naar de badkamer waar een bak met een klein laagje water staat. Hier maak ik haar voorzichtig met een washandje schoon en laat haar hierna een uurtje in de badkamer lopen om op te drogen. (In verband met de kou kan ze niet nat terug naar buiten) Als ze droog is smeer ik het zalfje bij haar op en draag haar daarna terug naar de schuur.


Ik vind het erg rot dat ze last heeft van stress en heb zelf maar weinig ideeën om het wat draaglijker te maken voor haar. Hopelijk heeft iemand hier een goed idee. Alvast bedankt!


Link naar reactie
Delen op andere sites

Op een uur is de konijnenvacht niet helemaal droog daar zij een wollige ondervacht hebben,ook de zalf die je aanbrengt


is vochtig waardoor je konijntje het toch koud krijgt als je het terug buiten zet.


Ik zou voor de konijntjes een stukje afmaken buiten de voliere daar de zaden van parkieten niet goed is voor konijnen


wat waarschijnlijk de reden is dat Mimi diaree heeft gekregen.Ook hebben parkieten in hun uitwerpselen een bacterie


zitten waar konijnen ziek van worden.


 


Een konijn wordt niet graag gewassen waardoor zij dan ook in de stress komen ook het optillen kan stress veroorzaken


als ze het niet van jongsaf gewoon zijn.


Je kan Mimi na haar wasbeurt iets lekkers geven zodat zij de onaangename handeling met iets aangenaams gaat associëren


of je kan proberen om ook haar vriendinnetje mee naar binnen te nemen.


Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat krijgen ze verder qua voeding per dag? Heeft de dierenarts hier ook naar gevraagd? Is er een onderzoek gestart naar de ontlasting? Diarree kan ook wel eens iets met de voeding te maken hebben maar wellicht ook met de vogels die in dezelfde volière gehouden worden? 


 


Het is goed om het even schoon te maken en verder is het noodzaak dat de oorzaak aangepakt wordt natuurlijk. Eten je konijnen voldoende hooi en hebben ze dit onbeperkt? Ik zou ze een dag alleen op hooi zetten, groenvoer sowieso even niet geven tot de diarree over is.


Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt voor de tips! De parkieten en konijnen hebben een apart binnenhok en delen de volière. Ze krijgen in het binnenhok eten dus het voer van de parkieten kan de oorzaak niet zijn. Er is inderdaad een onderzoek naar de ontlasting, hier is nog geen uitslag van, ik verwacht deze na het weekend te krijgen. De dierenarts weet dat de konijnen en parkieten de volière delen dus dit zal vast worden meegenomen in het onderzoek. Omdat ik Mimi maar in een klein laagje water zet en ze door irritatie van de huid weinig haar heeft op haar buik is ze binnen een uur volledig opgedroogd. De rest van haar lichaam word namelijk niet nat.


De vraag over de voeding: Ze hebben onbeperkt hooi, krijgen regelmatig groentes en krijgen verder ss. Wat ik overigens was vergeten te melden is dat de dierenarts haar nu tijdelijk op een vezelrijk dieet heeft gezet om de diarree tegen te gaan.


Wat lekkers geven na de wasbeurt is zeker een goede tip waar ik nog niet aan had gedacht, bedankt!


Link naar reactie
Delen op andere sites

Haar vriendinnetje mee naar binnen nemen is niet echt een optie, Saartje is een flinke stresskip, die pak ik ook liever niet op als het niet nodig is omdat ik haar niet onnodig achterna wil zitten. Ik zal trouwens morgen even een foto maken van het binnenhok en de volière, misschien dat jullie dan een beter beeld krijgen van hoe het er uit ziet en hoeveel interactie er precies is tussen de dieren. In ieder geval bedankt!


Link naar reactie
Delen op andere sites

Even los van het wassen, heeft je konijn echt diarree waarbij er gewoon vloeibare waterige drek uit loopt of heb je het over zachte plakpoep?

Een konijn dat diarree heeft is namelijk levensgevaarlijk voor haar en hoe schoon of vies ze is zou mijn laatste zorg zijn op zo'n moment.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Oh gelukkig dat de diarree over is! Heel fijn! Dat is het belangrijkste. :)

Wat het wassen betreft, dit brengt nu eenmaal stress met zich mee, zoiets is denk ik niet te vermijden.

Zaak is dat je zo snel mogelijk de oorzaak achterhaalt natuurlijk, jammer dat je moet wachten op de afloop van het onderzoek.

Ik denk dat niet alleen het voer van de vogels belangrijk is om apart te houden van de konijnen maar ik denk eerlijk gezegd gelijk aan coccidiose. Geen parkietjes die dit onder de leden (gehad) hebben?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb even opgezocht wat coccidiose inhoud, de parkieten zijn op dit moment niet ziek, toch zal ik zodra ik de dierenarts weer spreek vragen of ik misschien wat ontlasting van de vogels mee moet nemen. Voor zover ik weet zijn de parkieten gezond en hebben ze ook nooit ergens last van gehad in het verleden maar als hiermee de oorzaak van Mimi's ziek zijn achterhaald kan worden zou dat natuurlijk super zijn. Nu denk ik persoonlijk dat de dierenarts zelf ook wel aan zoiets heeft gedacht aangezien het bij haar bekend is dat de konijnen en parkieten de volière delen. Haar eventuele zorgen hierover heeft ze alleen niet met mij besproken, maar ik zal het zeker melden! Hartstikke bedankt voor al het goede advies. Wat een top forum!


Link naar reactie
Delen op andere sites

Misschien kun je hooithee maken.

Hooi in een kopje kokend water erop en een tijdje laten trekken.

Coccidiose ontlastingonderzoek kan je op wachten dat duurt niet zolang.

Jammer dat je niet meteen kunt gaan behandelen want diarree is iets wat snel behandeld moet worden.

Hoop dat je konijntje heel veel hooi eet nu.

Knuffels Belleke

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hooithee is misschien ook wel een goed idee. Overigens is ze door het hele proces heen gewoon prima blijven eten, zowel hooi, groentes als ss. Ik ben nu op advies van de dierenarts even gestopt met het geven van groentes en ze zit op een speciaal vezelrijk dieet.Bedankt voor de tip!


Link naar reactie
Delen op andere sites

Sommige dierenartsen kunnen niet zelf onderzoeken op wormen of coccidiose, waarom is mij onduidelijk want het is een kwestie van onder de microscoop bekijken, maar ik heb het vaker gelezen hier op het forum dat mensen moesten wachten omdat de dierenarts de ontlasting op ging sturen omdat ze niet zelf konden kijken naar wormen of coccidiose. Vraag me echt niet waarom maar het gebeurt.

Het hoeft natuurlijk inderdaad niet dat er een parkietje ziek is (geweest), ze kunnen het gewoon bij zich dragen net als konijnen, zonder ziek te zijn, maar ik dacht ik vraag het toch even, stel je had een parkiet met coccidiose dan zou ik sowieso de konijnen ook behandelen, vandaar de vraag.

Nu nog maar even het ontlastingsonderzoek afwachten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Voor zover ik weet doet mijn dierenarts de onderzoeken wel zelf, de uitslag had ook vrij snel moeten komen, zelf sprak ze over afgelopen donderdag. Donderdag niets, vrijdag niets, nu afwachten tot maandag. Wanneer ik dan nog niets hoor ga ik zelf bellen. Dat ze het eventueel niet zelf zouden kunnen onderzoeken zou wel de lange wachttijd verklaren maar wat ik uit het gesprek heb begrepen was dat ze die middag gelijk zouden gaan kijken dus ik was er eigenlijk van uit gegaan dat ze het zelf zouden onderzoeken. Nu maar afwachten  8-)


Link naar reactie
Delen op andere sites

Dan zou ik zeker maandagochtend meteen bellen, eerlijk gezegd had ik vrijdagochtend al gebeld. Straks heeft je dierenarts bijvoorbeeld het verkeerde nummer of zo en kon ze je niet bereiken of zoiets. Als er donderdag uitslag had moeten zijn dan zeker gewoon morgenochtend bellen hoor!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ga ik zeker doen. Het was ook een beetje raar dat de uitslag zo lang op zich liet wachten maar omdat het zoveel beter gaat met Mimi bleef ik nog even geduldig. Toen ik woensdag de ontlasting kwam brengen hebben ze direct het telefoonnummer gecheckt en dat was correct dus ze hebben de juiste gegevens. Nu maar wachten tot het weekend voorbij is.


Link naar reactie
Delen op andere sites

Vandaag de dierenarts zelf maar even een belletje gegeven. Helaas is er niets uit het onderzoek gekomen. Van de parkieten was ze op de hoogte en dit heeft ze meegenomen in het onderzoek maar helaas zonder resultaat.


Omdat Mimi's diarree vrijwel over is ziet de dierenarts geen noodzaak om verder onderzoek te doen, mocht het terug komen gaan ze verder zoeken. 


Link naar reactie
Delen op andere sites

Oké nou ja ook wel positief ergens natuurlijk dat er niets uit is gekomen! Het is jammer dat je de oorzaak niet weet, maar als ze nu weer helemaal de goede kant op gaat met keutelen is het probleem ook voorbij natuurlijk. Fijn, wassen is dus ook niet meer nodig of ben ik nu te optimistisch?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .