Ga naar inhoud

Klaver flinke diarree: Coccidiose


Lonja

Aanbevolen berichten

Gistermiddag had mijn voedster Klaver plakpoep. Heb het goed in de gaten gehouden en ze sliep veel, at langzamer en minder maar dronk wel en leek wat minder alert, had koude oren maar niet echt koud in de nek.

Ik besloot haar naar binnen te halen en toen ik alles klaar had staan en haar in de vervoersbox wilde doen bleek ze in een plas diarree te zitten, ze was helemaal leeggelopen.

Binnen wilde ze niet meer eten maar wel drinken en heb ook nog hooithee gemaakt. Midden in de nacht de DA gebeld en die zei dat ze water, suiker en zout binnen moest krijgen. Heb een aardbeitje doormidden gesneden met zout erop en dat at ze op en daarna nog 1,5 aardbei en ze begon wat hapjes groenvoer te eten en werd een stuk levendiger.

Toen ben ik gaan slapen maar vanochtend had ze niets meer gegeten, weer groenvoer geplukt, ze at 3 blaadjes paardebloem en wat perselie. Daarna ook geen aardbei of niks meer en had niet gedronken. Weer de dierenarts gebeld, en vanmiddag heeft ze de kiezen bekeken (op het oog zonder narcose met een apparaatje, leek in orde), de maag was helemaal leeg, ze was onderkoeld (37 graden) en de DA heeft fysiologische vochtoplossing toegediend, pijnstiller en Metacam, en heeft 10 ml dwangvoer gegeven zodat ik ook weet hoe dat moet.

Daarna is de ontlasting onderzocht die ik mee had genomen, ik mocht ook even door de microscoop kijken en er leken een soort rechte haren in te zitten maar dat waren wormen.

Ze moest even opzoeken wat voor medicijn ze het beste hiervoor kan gebruiken, die medicijnen halen we einde middag op en dan geef ik ook keutels van Hazel mee, die perfect gezond leek maar nu vanmiddag ineens ook BDK heeft laten liggen. Hij heeft ook niet veel brokjes gegeten maar eet nog wel gras iig.

Klaver (en Hazel wss) dus wormenkuur, en verder Klaver 3 x per dag Metocloral, 4-6 keer per dag dwangvoeren en 1 keer per dag Carprofen...Ze ligt nu met een kruik in een kooi binnen.

Pff dat wordt me wat ik dacht dat Klaver wel te dwangvoeren zou zijn aangezien ze met de hand is grootgebracht, maar ze verzette zich hevig bij de DA.

Goed dat was het verhaal. Als mensen hier ervaring mee hebben, tips, kanttekeningen e.d. hoor ik het graag.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • Reacties 135
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Beste reacties in dit topic

als ik hier een konijn hebt wat moeilijk te dwangvoeren is

doen we het altijd met zijn tweeen

de een houd het konijn vast en de ander spuit het dwangvoer naar binnen

je kan ook kijken of ze het van een lepel of schoteltje wil oplikken

met diaree heb ik geen ervaring

heel veel sterkte met het patientje

Link naar reactie
Delen op andere sites

Kan het niet zijn dat ze iets gegeten hebben buiten volgens mij heb je sinds kort buiten? Ik heb wel een tip om wat makkelijker medicijnen toe te dienen: ik was vanmorgen bij de DA in Utrecht en hij wikkelde ons nijn in een handdoek en ik heb hem nog nooit zo mak als een lammetje gezien hij kon geen kant op en stond gewoon met de pootjes op tafel dus niks tillen en moeilijke houdingen. Het is nog nooit gelukt om zo soepeltjes in zijn bekkie te kijken. Hoop dat je er iets aan hebt!

Veel sterkte met Klaver!

Link naar reactie
Delen op andere sites

De diagnose is gewijzigd, de dierenarts had nog eens opnieuw gekeken en opgezocht en ze denkt dat het Coccidiose is.

Hazel hoeft dus geen medicijnen, gelukkig.

We gaan behandelen met 3x daags spuitje Baytril.

Het dwangvoeren is net als bij de dierenarts een ramp. En dat moet 5 keer per dag en dan alle medicijnen ook nog. Kan ik die door het dwangvoer mengen?

Handdoek hebben we geprobeerd maar ze laat steeds alles lopen, ik zat onder de plas en diarree en ook de hele handdoek onder en ze laat zich niet eens in de handdoek wikkelen, dat is 1 groot gevecht.

Nu op het laatst lukte het maar ook doordat zij moe was van het vechten en er liep nog wat uit. Dit was dan met alleen haar kop vasthouden. Alleen ze houdt haar kaken stijf op elkaar en draait haar kop alleen maar weg van het spuitje.

Link naar reactie
Delen op andere sites

He bah wat vervelend, ik hoop dat er snel verbetering optreed.....

Dwangvoeren is per konijn verschillend, de een hoef ik hier maar het bekje vast te houden en de ander moet ik bijna met 2 man vasthouden :mdr:

Met de moeilijke gevallen, draai ik ze inderdaad in een handdoek of deken en dan zo dat ze geen voorpoten kunnen gebruiken om zich af te zetten . Bekje open krijgen doe ik zelf als volgt....paar keer aaien van neus tot nekje en de derde keer pak ik het bekje voorzichtig aan de zijkanten vast , hand over de ogen en dan spuitje aan de zijnkant voorzichtig in het bekje duwen. Hier helpt het . Je moet je eigen draai erin vinden en zoals ik al zei ieder konijn reageert anders.

Sterkte in ieder geval!!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Misschien kun je het zo nog eens proberen:

Handdoek op de grond leggen. Klaver met de kont in het midden van de handdoek zetten, zodat de pootjes er vanaf de lange kant vanaf steken. Handdoek dubbel vouwen, dus over haar rug heen. Dan over haar heen gaan zitten met je knieën aan weerszijden op de handdoek. Zo kan ze niet achteruit of opzij en heb jij je handen vrij voor het voeren. En als ze iets laat lopen, loopt het niet over jou heen.

Veel sterkte hoor. Ze kunnen hier heel ziek van zijn!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja het gaat met die handdoek al mis met het over de voorpoten leggen, en dan houdt mijn vriend haar nog op de grond geduwd.

Heb ook wat filmpjes bekeken maar dat zijn van die konijnen à la Hazel, gewoon tamme konijnen die een hoop van het baasje kunnen hebben. Zo ging het zelfs bij de dierenarts bij lange na niet, zij 2 hadden er ook flink moeite mee.

Dat ik Klaver op moet pakken is al stress te over voor haar, komt daar die handdoek en het dwangvoeren nog eens bij.

Handdoek zelf vindt ze enger dan zonder handdoek, ik denk dat haar half wild zijn er ook een rol in speelt, het gevoel opgesloten te zijn, in het nauw te zitten.

Net is het heel even wat gelukt, half spuitje dwangvoer. Nu ga ik eerst de Baytril geven eerst de oorzaak aanpakken.

Weet iemand of ik nu op moet passen voor besmetting? DA zegt van niet, evt hok schoonmaken maar dat dat met buitenkonijnen niet veel zin heeft, internet zegt steek alles in de fik wat Klaver ooit besnuffeld heeft (zo ongveer dan).

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dit staat er over op BB zelf:

Coccidiose (darmcoccidiose): Coccidiose komt meestal voor na stress of verminderde weerstand. Jonge konijnen zijn hier ook erg gevoelig voor, bijvoorbeeld na de verhuizing naar een nieuw baasje. Het probleem bij jonge konijntjes die nog bij de moeder wonen is vaak dat ze elkaar doorhun ontlasting steeds weer opnieuw besmetten. Bij coccidiose tasten kleine parasieten de darmen en lever van je konijn aan. Het begint met diaree, als het ernstiger is waterige ontlasting en zelfs bloed in de ontlasting. Het konijntje eet niet meer, drinkt niet meer, valt af, groeit niet goed en droogt uit.

Coccidiose kan behandeld worden met verschillende medicijnen, dit moet altijd via de dierenarts gebeuren. Het meest effectieve middel bij konijnen is toltrazuril. Als jouw konijn coccidiose heeft is het erg belangrijk de omgeving goed schoon te houden. Onstmet het hok regelmatig en haal elke dag de keutels van het konijn (ivm herbesmetting) elke dag weg en verschoon elke dag het hooi en drinkwater. Maak ook de drink en eetbakken goed schoon. Preventief kun je zorgen voor een schone omgeving, de juiste voeding en zo min mogelijk stress in het leven van je jonge konijntje.

In ieder geval sterkte! Volgens mij is dit een erg nare ziekte... en dan bij zo'n konijntje als Klaver. Arme meid!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mijn ram heeft coccidiose gehad toen hij net samenwoonde met zijn dames. Ik heb ze samen gelaten en zij hebben nergens last van gehad gelukkig.

Beterschap.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Oh ik heb blijkbaar verkeerd gekeken onder de microscoop ik had naast die zwarte lijnen moeten kijken vertelde mijn vriend die ook even gekeken heeft (en mijn nichtje van 5 ook :P ).

Op de factuur staat Baytril en op het geprinte etiketje op het flesje ook. :/

Ik moet morgenochtend als de dierenarts open is weer bellen over de gang van zaken dus dan kan ik het vragen.

Bedankt voor de oplettendheid, ik ga Baytril en Baycox even googelen.

Ze wilde in eerste instantie dat ik weer langskwam met Klaver maar ik wil zelf niet te veel lopen zeulen met zo'n ziek konijn, zeker niet Klaver die al last van haar darmen krijgt als je 'BOE' roept (als dat niet al die tijd al die coccidiose is geweest misschien?), dus we zouden even bellen.

Ik heb het hok buiten goed schoongeschrobt met schoonmaakazijn, bakjes in de afwasmachine en schone bakjes en nieuw stro. Ook de poepbak uitgeschrobt natuurlijk maar ze poepen daar vooral op plekjes tussen het gras en ik kan moeilijk het gras schoonmaken...

Ook het hol kan ik niks mee natuurlijk.

Overigens lijkt Hazel me nog heel gezond, eet goed en komt heel fit over. Wel wil hij veel aandacht en is een beetje schrikkerig, maar ja wat wil je als je vriendin ineens weg is en je moet alles zelf in de gaten houden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

De dierenarts was me voor vanochtend aan de telefoon. Ze wilde ook nog gaan behandelen met Baytril zei ze...

Ik heb dus gelukkig wel Baycox meegekregen, ze had het verkeerd ingeboekt maar er zit echt Baycox in het potje.

Dwangvoeren vannacht was echt een hel. Een gevecht wat Klaver heel veel energie kost. Zodra ze gedwongen wordt in een houding te zitten vecht ze met alle macht en beweegt haar kopje alle kanten op. We zijn met z´n tweeën 2,5 uur bezig geweest en het kost haar zoveel van haar kracht en dan heeft ze nog geen half spuitje binnen. Het was echt een ramp waarmee we haar meer kwaad dan goed doen. Van angst alleen al door het oppakken (Jeugdtrauma denk ik ook) loopt ze gelijk weer helemaal leeg. En dat is dan nog wel het minste probleem.

Ze is ook nog te koud ook al heeft ze vannacht en gisteravond continu een warme kruik gehad net als nu.

Maar ze heeft vanochtend zelf wat dingetjes gegeten. 6 Paardebloembladeren, aardbeiblad, een goudsbloem wat geknabbeld aan een wilgenblaadje. Ben ik heel blij mee.

Toch gaat ze nu wel naar de DA om opgenomen te worden want dat gevecht met medicatie en Critical Care continu is echt niet goed voor haar en zij kunnen dat daar gewoon beter hoop ik.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dank je. Klaver is nu opgenomen bij de dierenarts. Ik hoop dat ik daar goed aan doe en dat ze beter gaat worden.

Vind het zo sneu voor haar, dat lieve, lieve konijntje dat al zo veel ellende heeft gehad en zo haar best doet.

Ik vraag me af of ze niet al die tijd dat ze bij mij was in plaats van gevoelige darmen gewoon last heeft gehad van coccidiose die ze dan misschien in de opvang opgelopen heeft en ik had achteraf gezien eerder haar ontlasting eens moeten laten onderzoeken, dan was ze misschien nooit zo ver heen geraakt.

De ontlasting van Hazel is onderzocht en Hazel is een gezond konijn, wat ik zelf ook al dacht. Ik hoop dat Klaver inderdaad weer beter wordt en als ze weer wat sterker is dat ze dan weer samen met Hazel kan gaan wonen.

Hazel voelt zich alleen nu, dat merk ik wel aan hem.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dank je. Klaver is nu opgenomen bij de dierenarts. Ik hoop dat ik daar goed aan doe en dat ze beter gaat worden.

Vind het zo sneu voor haar, dat lieve, lieve konijntje dat al zo veel ellende heeft gehad en zo haar best doet.

Ik vraag me af of ze niet al die tijd dat ze bij mij was in plaats van gevoelige darmen gewoon last heeft gehad van coccidiose die ze dan misschien in de opvang opgelopen heeft en ik had achteraf gezien eerder haar ontlasting eens moeten laten onderzoeken, dan was ze misschien nooit zo ver heen geraakt.

De ontlasting van Hazel is onderzocht en Hazel is een gezond konijn, wat ik zelf ook al dacht. Ik hoop dat Klaver inderdaad weer beter wordt en als ze weer wat sterker is dat ze dan weer samen met Hazel kan gaan wonen.

Hazel voelt zich alleen nu, dat merk ik wel aan hem.

Wat sneu voor jullie. Ik denk dat je er wel goed aan doet het is even moeilijk maar ze is in goede handen moet je maar bedenken. Nogmaals heel veel sterkte en ik hoop dat Klaver en Hazel weer snel samen zijn en jij ook weer kunt genieten!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nee ik heb haar vanochtend gebracht en de dierenarts belde net om kwart voor 6, ik schrok even dat ze belde maar gelukkig alles goed en ze is inderdaad in goede handen. De dierenarts is tevreden over Klaver want haar temperatuur is in de loop van de dag omhoog gegaan.

Ik heb er sinds gisteren continu een warme kruik bij gehad en ook in de vervoersbox naar de DA maar toen ze binnenkwam was haar temperatuur nog steeds 37 nogwat net als gisteren. Nu heeft ze bij de dierenarts weer een injectie gehad met fysiologische oplossing en het is gelukt om haar maar liefst 3 keer te dwangvoeren en heeft ook weer pijnstiller en Metocloral op en Baycox voor de behandeling van Coccidiose en Baytril tegen bijkomende infecties.

Ze zit in een grote kooi onder een warmtelamp en vanmiddag werd haar temperatuur 38,2 en nu net was het zelfs 38,9 dus eindelijk gaat het in de goede richting. Het is de ondergrens maar de dierenarts is hier tevreden over.

Klaver heeft wat aan haar hooi en groenvoer wat ik mee had gegeven geknabbeld en dat is ook een goed teken dat ze zelf nog steeds kleine beetjes blijft eten zoals hier, ik was bang dat ze dat niet meer zou doen in een vreemde omgeving.

Morgenochtend moet de dierenarts om 7 uur beginnen maar voor die tijd gaat ze Klaver weer behandelen en Critical Care geven en belt ze mij om me op de hoogte te houden. Ik hoop dat mijn meisje vanavond of vannacht natuurlijk nog wel steeds zelf kleine beetjes blijft eten want er is 13 uur lang niemand bij, maar de dierenarts denkt dat ik rustig kan slapen vannacht :)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .