Ga naar inhoud

abces konijn


manon24

Aanbevolen berichten

ik heb een vraag in verband met abcessen bij konijnen. het gaat niet om mijn konijn, maar om dat bij mijn vriend thuis.

in dit topic heb ik de situatie al eens uitgelegd dus dat maakt het misschien wat duidelijker ;).

http://www.bunnybunch.nl/community/showthread.php?58109-abces-konijn&highlight=

dus de ouders van mijn vriend hebben 2weken geleden het abces van het konijn laten verwijderen. dit abces was al sterk vertakt en de da was niet zeker dat alles er uit was dus de kans is dat het terugkomt. ze hadden van de da antibiotica en pijnstilling meegekregen maar hebben dit niet gegeven omdat ze het zielig vonden om het konijn steeds op te pakken en het volgens hun niet noodzakelijk was. nu is het 2 weken geleden geopereerd geweest en de draadjes zijn er nog steeds niet uit want ze zijn niet naar de da geweest omdat het konijn niet te pakken was zogezegd. de moeder is verpleegster en zegt dat ze de draadjes er wel zelf uit zal halen. nu ja ik geloof er niet veel van maar toch, wat gebeurt als die draadjes er nog lang in blijven zitten?

ik vind het persoonlijk heel erg en probeer af en toe wat tips te geven maar daar wordt dan niet veel mee gedaan. ik zou graag weten wat de gevolgen er van zijn zo dat ik dat dan duidelijk kan maken, want het lijkt me toch niet goed om die draadjes er in te laten, bovendien moet de da dat toch terig nakijken?

ik kan trouwens fout zijn maar er lijkt weer een bobbel aan te zijn, zo gezwollen in vergelijking met juist na de operatie (abces zit onder de kin).

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik kan je geen antwoord geven op je vraag mbt de hechtingen maar die pijnstilling en antibiotica geven ze niet voor niks mee.

Vervelend dat je probeert ze advies te geven maar dat ze er niks mee doen.

Ik hoop van harte dat die verdikking niet een nieuw abces is.......pfff soms begrijp ik mensen echt niet ( niet naar jou toe maar naar de eigenaars)

Link naar reactie
Delen op andere sites

ja ik heb zelf aangeboden om de antibiotica en pijnstiller toe te dienen maar ze zei dat het alleen maar zielig was en dat als het abces terugkomt het zeker niet zal liggen aan het feit dat ze die antibiotica niet hebben gegeven.

ja die hechtingen maak ik me wel wat druk in heb geen idee wat het geeft moesten die er in blijven zitten.. bovendien als je het konijn kan pakken om zogezegd zelf te proberen die hechtingen er uit te halen dan kan je het ook pakken om naar de da te gaan?

ik heb al wat zitten praten met mijn vriend over de omstandigheden waar het konijn in leeft enz maar hij wil geen ruzie maken thuis alhoewel hij wel beseft dat het verre van ideaal is vooral in vergelijking met mijn konijnen. en teveel druk uitoefenen gaat ook niet ik bevind me nogal in een moeilijke positie, ze zijn nu wel al voor de operatie gegaan daar heb ik ook sterk achter gestaan maar als de nazorg op niets trekt is dat ook weeral niet de bedoeling. zou het aan mij liggen zou ik gewoon zelf met het konijn naar de da gaan maar ja het is niet mijn konijn en het zijn ook niet mijn ouders..

Link naar reactie
Delen op andere sites

De moeder van je vriend is verpleegkundige en weet niet hoe belangrijk post-operatieve zorg is?? Hoop niet dat ik ooit na een operatie onder haar behandeling kom te vallen...

Misschien dat je het nog een keer kunt proberen uit te leggen aan de hand van plaatjes en foto's die je op internet kunt vinden, zodat je met kennis van zaken een toelichting kunt geven op het belang van de antibiotica. Succes ermee!

Link naar reactie
Delen op andere sites

ik veronderstel wel dat ze dat weet maar blijkbaar is een konijn iets minder belangrijk voor sommige mensen..

maar mijn vraag gaat vooral over wat de gevolgen nu zijn als die hechtingen er in blijven want wat betreft antibiotica heb ik al niet kunnen overtuigen en misschien als ik een paar sterke argumenten heb dat ze toch nog naar de da gaat?

Link naar reactie
Delen op andere sites

ik had vanmiddag al een post gedaan, maar hij staat er niet bij.. Mijn verwachting is, wanneer de hechtingen blijven zitten, dat het lichaam ze er hoe dan ook uit probeert te werken. De hechtingen zullen vastgroeien in de wond, de wond blijft onrustig, pijnlijk en gaat misschien zelfs wat ontsteken net zolang als die dingen er in blijven. Het hoort niet bij het lichaam, net als bij ons bijvoorbeeld een splinter.

Link naar reactie
Delen op andere sites

kan het daardoor misschien zijn dat het zo dik lijkt nu in vergelijking met juist na de operatie? dus als het nog even duurt vooraleer ze er uit worden gehaald groeit het in de wonde, maar als je het er dan uit haalt lukt dat toch niet? kan het een effect hebben op het abces dat dan terugkomt? pf ik heb zin om zelf met het konijn naar de da te gaan maar ik denk niet dat dat geapprecieerd zou worden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

die dikheid kan daar ieraad best door komen.

Of het effect op het abces heeft weet ik niet, maar goed is het natuurlijk niet

En ik weet natuurlijk niet hoe de wond eruit ziet, maar meestal blijft er wel een stukje van het draad uitsteken. Is dit niet zo, en ligt het allemaal onderhuids, dan zal het vanzelf naar buiten ontsteken. Hoe dan ook is het wel verstandig om ze te verwijderen.

Snap dat je zelf het liefst ermee naar de da wilt. Zo te lezen kun je dat in ieder geval het beste in overleg doen. Misschien kun je aandragen, dat wanneer de wond nu gaat ontsteken, ze nog meer kosten kwijt zijn. Die antibiotica zaten er natuurlijk niet voor niets bij. Maar voor extra hoge koste is natuurlijk iedereen gevoelig :whistle2: Succes in ieder geval, erg sneu voor t beessie

Link naar reactie
Delen op andere sites

ja maar je zou denken, ze hebben nu 150 euro betaald voor de operatie, dat ze dan wel naar de da zouden gaan opdat er niets zou fout lopen en er geen extra kosten zouden komen? pf ik vind het helemaal niet logisch. ja je ziet de draadjes gewoon steken,

Link naar reactie
Delen op andere sites

Weet niet of je er wat aan hebt, maar bij Kodi kreeg ik het volgende van de dierenarts te horen:

Een abces moet je zien als een 'zak voor bacterien'. Zodra de hele zak operatief verwijderd wordt (en de oorzaak van het abces aangepakt wordt) is het bijna zeker dat het abces niet terugkomt. Kan men de 'zak' niet verwijderen dan dient deze zo veel en zo goed mogelijk schoongespoeld te worden. Hiertoe maken ze vaak een 'vaste opening' in de zak. Dit is makkelijker bij het spoelen maar zorgt ook dat er lucht in het abces komt. De bacterien in het abces gedijen het meest bij een gesloten wond.

Dus....als je een deel wegspoelt en je doet er verder niets aan, dan is de kans zeer groot dat binnen de kortste tijd er een nieuwe bobbel zit. De bacterieen kunnen zich immers vermeerderen.

Antibiotica geven alleen is niet genoeg. Vaak is de wand van de 'zak' dusdanig dat antibiotica niet tot in het abces kan doordringen. Het wordt vaker gegeven om het konijn ahw te beschermen tegen andere infecties en infectie van de wond. Pijnstilling is natuurlijk wel duidelijk. Niemand zou zich lekker voelen met een abces of de behandeling. Het is belangrijk dat je konijn pijnvrij is.

Ik ben natuurlijk geen dierenarts en moet afgaan op de verhalen van de DA die ik krijg. Het abces bij Kodi was zo goed als schoon, maar helaas hebben de nieren van mijn kleine kereltje het opgegeven en moest ik hem alsnog laten inslapen. De kleine man is 1 dag voor zijn tiende verjaardag overleden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

hier was het abces al sterk vertakt en wisten ze niet zeker of alles weg was maar ze hebben wel alles toegedaan. de pijnstilling hebben ze niet hem gegeven en ik was bang dat het konijn zou stoppen met eten maar hij is er wel door geraakt. of hij nu pijn heeft of heeft gehad kan ik niet meteen zeggen want ik ken hem niet goed en naar mijn gevoel zit hij gewoon vaak op dezelfde plek niets te doen. toenadering laat hij niet toe, hij heeft nooit geweten wat het is om gestreeld te worden.

ik heb wel het gevoel dat het aan de plek van de hechtingen weer dik is. dus dat zou dan kunnen liggen aan een infectie doordat de antibiotica niet is gegeven of het abces dat gewoon terug is?

heel erg bedankt voor je uitleg ;). veel sterkte met het verlies van Kodi!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik wou, dat ik je helpen kon. Wat moet het frustrerend zijn om te maken te hebben met mensen, die zich zo opstellen wat betreft hun konijn. Ik begrijp alleen niet, dat je dan toch uiteindelijk zoveel geld uitgeeft aan een operatie om dan vervolgens geen post-operatieve zorg te geven. Dan lijkt die hele operatie mij tijd- en geldverspilling. En dan gaat het hier nog om een verpleegster ook. Wanneer leren mensen nu eens, dat konijnen ook pijn voelen en recht hebben op een dierwaardig bestaan.

Wat betreft die hechtingen! Tja, ik kan me niet voorstellen, dat het goed is, als die er te lang in blijven zitten. Maar of er gevolgen aan zitten en zoja, welke dan, dat durf ik je niet te zeggen. Ik zou gewoon een keer heel vriendelijk vragen, waarom de draadjes er nog niet uit zijn. Gewoon even bij het beestje gaan kijken en dan tegen de moeder van je vriend verbaasd/verrast zeggen: "Joh, is het nog niet gelukt om de hechtingen eruit te halen?"

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik wou, dat ik je helpen kon. Wat moet het frustrerend zijn om te maken te hebben met mensen, die zich zo opstellen wat betreft hun konijn. Ik begrijp alleen niet, dat je dan toch uiteindelijk zoveel geld uitgeeft aan een operatie om dan vervolgens geen post-operatieve zorg te geven. Dan lijkt die hele operatie mij tijd- en geldverspilling. En dan gaat het hier nog om een verpleegster ook. Wanneer leren mensen nu eens, dat konijnen ook pijn voelen en recht hebben op een dierwaardig bestaan.

mij lijkt het ook tegenstrijdig om er zoveel geld aan uit te geven en het dan zo te laten. ze hebben zich echter nooit echt verdiept in konijnen, het was een impulsaankoop en ik heb de indruk dat zij het zien als een suf beest dat niet veel doet. het is ook makkelijker om pijn bij een konijn te negeren denk ik, het maakt geen geluid en het zit toch maar buiten behalve wat betreft eten geven komen ze er niet mee in contact. want de hond en 2 katten worden wel heel goed verzorgt..

wel ze begon over de hechtingen de laatste keer omdat ze me zag kijken naar het konijn en ze heeft wel door dat het niet meteen juist is dat ze niet naar de da gaat want ze zegt alles op een verontschuldigende toon maar anderzijds is ze niet van plan om nog naar de da te gaan dat zegt ze dan ook duidelijk. het punt is ze is verpleegster en zegt dat ze het er zelf uit zal halen maar ik kan daar weinig tegen in brengen want ze gebruikt juist het feit dat ze verpleegster is aan als manier om goed te praten dat ze die antibiotica, pijnstilling niet geeft of hechtingen er nog inzitten (want zij weet dan toch wel wat ze zegt..) hierdoor stopt de discussie snel want veel kan ik er niet tegenin brengen zonder op de tenen te trappen, heel vervelend.

Gewoon even bij het beestje gaan kijken en dan tegen de moeder van je vriend verbaasd/verrast zeggen: "Joh, is het nog niet gelukt om de hechtingen eruit te halen?"

dat was inderdaad het plan voor vandaag :D. heb wel al het idee dat ze gaat zeggen van ja ik kreeg het niet te pakken gisteren of ik heb geen tijd gehad. maar dan stel ik gewoon voor om haar in de namiddag te helpen of zo, dus duimen dat dat werkt!

eens dat is opgelost ga ik volgende week proberen te overtuigen om het konijn en de cavia uit 2 verschillende bakjes te laten eten. en zo is er elke keer weer iets :P.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Raar toch, dat de hond en katten wel goed verzorgd worden en het konijn niet. Ik denk wel, dat je gelijk hebt. Als konijnen meer geluiden zouden maken en het eerder zouden laten zien, dat er iets mis is/pijn hebben, dat er dan veel beter voor ze gezorgd zou worden. Het maakt het er ook niet beter op, dat het beestje dus alleen buiten zit, want dan is zo'n lieverd nog beter te negeren.

Tegenstrijdig is inderdaad het juiste woord. Ik kon net niet op dat woord komen. Het klinkt zo onzinnig om eerst geld uit te geven om te proberen het beestje beter te maken om het dan vervolgens aan zijn lot over te laten.

Ach, die vrouw verschuilt zich dus eigenlijk achter haar beroep. Tja, als iemand zo reageert, kun jij weinig doen, als leek zijnde. Zou jij ook verpleegster zijn, dan heb je recht van spreken en zou je haar helemaal onder de tafel kunnen lullen, maar nu kan zij steeds zeggen, dat zij ervoor geleerd heeft. Eén voordeel heb je wel: Zij heeft geleerd voor verpleegster en niet voor dierenarts(assistente)! Dus misschien kun je volgende keer, als ze zich weer verschuild achter haar beroep, zeggen: "Jij weet inderdaad wel wat je zegt, als het op mensen aan komt, maar heb je ook geleerd voor dierenarts????" Niet eens alle dierenartsen weten, hoe je met konijnen om moet gaan, dus waarom zou een verpleegster dat wel weten?! Misschien kun je op die manier een vriendelijke poging ondernemen om door die muur van zogenaamd alles beter weten heen te breken. Dat ze steeds alles op zo'n verontschuldigende toon zegt, wil toch inderdaad wel zeggen, dat ze weet, dat ze fout zit. Waarom het beestje de ellende van een operatie aan doen, als je hem daarna niet wilt verzorgen? Maar ik kan me wel goed voorstellen, dat je vriendelijk moet blijven, want dit zijn wel je schoonouders. Als het goed is, moet je nog vele jaren met deze mensen doorbrengen, dus is het logisch, dat je de vriendelijke vrede behouden wilt.

Hahaha, dat je al hetzelfde idee had. Tja, als je gewoon zonder beschuldigende toon zoiets vraagt over de hechtingen, dan kan niemand je wat kwalijk nemen.

Hopen, dat ze inderdaad iets zal zeggen over geen tijd ervoor te hebben gehad of hem niet te pakken hebben kunnen krijgen. In dat geval kun jij inderdaad even heel duidelijk jouw hulp aanbieden. "Oh, maar dat is geen probleem, dan help ik je straks toch even! Samen hebben we het zo gedaan!"

Uhhh, het is me nogal een project. Medische zorg voor het konijn zien te krijgen, post-operatieve zorg voor het beestje zien te krijgen, 2 verschillende etensbakjes voor konijn en cavia (krijgen die hetzelfde te eten?)! Het houd je aardig bezig.

aangepast door Beestenbende
Link naar reactie
Delen op andere sites

ja konijn en cavia zitten samen en ze weten dat het niet kan, ik heb het gezegd, de da heeft het gezegd, maar ze hebben het toch zo leuk samen hoor je dan... dus ik heb verschillende zaken die ik verbeterd wil zien zelf al blijven ze bij elkaar want daar kan ik ze niet van overtuigen om ze elk een eigen maatje te geven.

ze krijgen nu in hetzelfde bakje eten. elk dier heeft zijn eigen voer maar dat wordt gewoon bij elkaar gemengd in het bakje waardoor ze elkaars voer opeten. bovendien is het gemengd voer want biks lijkt zo zielig om te geven is het antwoord dan.. zelf als ik zeg da het gezonder is en verschillende argumenten naar voor breng helpt het niets. dus eerst elk een apart bakje en dan overstappen naar biks is het doel voor deze zomer. daarnaast heb ik nog een hele waslijst aan verbeteringen maar ik heb het gevoel dat vanalles opdringen hier averechts gaat werken dus ik doe het rustig aan ;).

het zijn zulke lieve mensen daar niet van maar qua konijn en cavia nemen ze liever de gemakkelijke weg. zolang je er niet teveel bij nadenkt voel je je er niet te slecht over veronderstel ik? ik hou je in ieder geval op de hoogte over hoe het verloopt vandaag ;).

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hey Manon

Hoe is het van de week gegaan? Zijn de hechtingen er nu uit?

Beetje late reactie van mij, maar ik had steeds weinig tijd en als ik tijd had, kon ik je topic niet terugvinden (heb me er nu op geabonneerd).

Hoe is het toch mogelijk, dat normale mensen zich zo op kunnen stellen. Je schoonmoeder is een verpleegster, dus dom is ze niet en ze zal dus ook goed met mensen om kunnen gaan. Hoe kan het dan toch, dat zij zo blind is wat betreft haar konijn en cavia.

Ieder hun eigen voer, maar dan wel gemengd. Biks is zielig. Zelfs door de dierenarts wordt gezegd, dat de cavia en het konijn niet samen zouden moet zitten en toch wordt er zelfs naar hem/haar niet geluisterd. Ik snap niet, hoe normale mensen zich zo bekrompen op kunnen stellen. Ze heeft zelf toch een opleiding moeten volgen voor ze als verpleegster aan de slag mocht, waarom begrijpt ze dan niet, dat een dierenarts op zijn/haar vlak weer gespecialiseerd is?

Lijkt me heel moeilijk voor jou om steeds weer tegen dezelfde muur aan te lopen.

Ik geloof, dat je bij zulke mensen inderdaad echt nergens komt met opdringerigheid. Heel stiekem stapje voor stapje zetten, werkt waarschijnlijk beter. Het zou toch zoveel makkelijker zijn, als je haar gewoon met gezond verstand om zou kunnen praten, maar als ze al niet naar de dierenarts luistert, dan luistert ze natuurlijk al helemaal niet naar jou. Ik hoop echt, dat het je deze zomer gaat lukken om het leven van het konijn en de cavia te verbeteren.

Link naar reactie
Delen op andere sites

fijn dat je vraagt hoe het is verlopen maar ik ben nog nergens geraakt wat betreft vooruitgang.. de hechtingen zitten er nog in ze stelt het steeds weer uit zegt dat ze het de dag erna zal doen maar dan ben ik juist weg enz..

ik heb eigenlijk het idee dat hoe subtiel ik het ook aanbreng, ze die hulp niet wil dus ik weet echt niet wat doen. ik zal volgende keer nog eens vragen hoe het met de hechtingen zitten maar meer kan ik niet doen. ik kan er moeilijk achter haar rug mee naar de da en het er zelf uithalen heb ik geen ervaring mee en ik ga er toch van uit dat dat echt door een da moet gebeuren. ik vind het heel triest maar meer kan ik niet doen. straks komt mijn vriend en wie weet dat hij eens kan aanbieden om naar de da te rijden bij haar?

het dier zelf in huis nemen kan ik niet doen omdat ik zelf op een studio woon van 30 m2 met 2 konijnen. bovendien zouden ze het toch weigeren aangezien ze dan impliciet toegeven dat zij er onvoldoende zorg aan besteden. weet eventjes niet meer hoe dit aan te pakken..

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wederom sorry voor de late reactie. Het zit hier allemaal niet mee.

Ik kan me voorstellen, dat je hier flink gefrustreerd door raakt. Je biedt hulp en raad aan, maar het is alsof je tegen een muur praat.

Ik denk, dat je de grootste ruzie zou kunnen krijgen, als je zelf met het beestje naar de DA zou gaan. In principe heb je dat recht gewoon niet. En zelf in huis nemen, is gewoon lastig, als je een kleine woning hebt en zelf al 2 konijnen daar hebt rondlopen. Bovendien is het natuurlijk sowieso de vraag, of ze het beestje af zou staan.

Heeft je vriend zijn moeder nog aangeboden om haar naar de DA te brengen?

Uit je verhaal maak ik echt op, dat je schoonmoeder een koppige vrouw is, die of alles zelf beter weet of het konijn niet helemaal de moeite waard vindt. Jammer, dat ze die hechtingen nog steeds niet verwijderd heeft. Zou het kunnen, dat die draadjes straks in het vlees groeien?

Ik probeer iets te verzinnen, wat ik je nog kan aanraden...........................

Misschien kun je eens een mail sturen naar een heel konijnkundige dierenarts(enpraktijk) en die duidelijk de situatie voorleggen. Misschien, dat je die dan duidelijke vragen kunt stellen of om uitleg kunt vragen wat betreft de hechtingen, cavia en konijn samen, het voer en eventueel de leefomstandigheden (weet niet, of ze genoeg ruimte hebben). Als je uitlegt, dat je te maken hebt met mensen, die niet naar jou willen luisteren en dat je hoopt, dat duidelijke woorden van een konijnenspecialist misschien verbetering kunnen brengen, dan zijn ze misschien wel bereid om een duidelijk verhaal op te schrijven, wat jij dan aan je schoonmoeder kunt laten lezen.. Misschien is het het proberen waard?

aangepast door Beestenbende
Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .