Ga naar inhoud

haakjes aan tanden/ onregelmatig gebit; welke voeding?


FHMuis

Aanbevolen berichten

Muis is dus pas geholpen aan haakjes aan zijn kiezen en hij had een wat onregelmatig gebit (kiezen), uiteindelijk allemaal niet echt dramatisch volgens de DA (nadat Muis geholpen was).

Maar wat kan ik doen zodat zijn gebit beter af slijt? Want ik begrijp dat er een kans is dat hij het weer krijgt?

Hij krijgt biks (van de welkoop, For Farmers geloof ik)

at altijd hooi van de supermarkt, van die geperste zakken, maar ik begreep op dit Forum dat dit eigenlijk niet zo goed is. Hij heeft nu Kenner hooi (niet zo strak samen geperst) en wat Kenner kruidenhooi.

Af en toe een wilgentakje (uit de dierenwinkel)

Kunnen konijnen die elke keer haakjes hebben oud worden? Moeten ze elke keer onder narcose?

aangepast door FHMuis
Link naar reactie
Delen op andere sites

Met hooi maakt het volgens mij niet zo veel uit wat je hebt zolang ze het maar eten, biks daarentegen kan wel het verschil maken. De een zweert bij Hope Farms en de ander weer bij een ander merk, ik heb daar zelf geen ervaring mee.

De oorzaak van haakjes kan een grote rol spelen, heeft je konijn haakjes door een verkeerde stand van het gebit of door slecht eten?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoi ik heb hetzelfde probleem met ons nijn. Hij is nu een jaar en sinds een paar maanden heeft hij elke maand haken op de kiezen. Ik heb alles al geprobeerd om hem aan het hooi te krijgen maar helaas is dat tot heden toe niet gelukt. Uit preventie ga ik nu elke maand naar de DA omdat, vooral in het begin het steeds zover kwam, dat hij niet meer kon eten en natuurlijk elke keer in het weekend. Ik dacht dat kan toch niet zo snel maar helaas het kon het wel snel dat hij weer haakjes had. Ook heeft hij een verkeerde stand van zijn gebit dus de oorzaak is niet alleen het niet hooi eten volgens de DA. Hij is zelfs een weekje intern bij de DA geweest tijdens onze vakantie en ook haar is het niet gelukt om hem hooi te laten eten.

Overigens deed de DA die ik in het weekend had het slijpen van de kiezen zonder narcose. Mijn DA geeft wel een licht roesje. Mijn DA gaf ook nog het advies om naar Wilhelminapark te gaan daar schijnen ze gespecialiseerd in gebitjes van konijnen te zijn.

Ik denk overigens dat ze wel oud kunnen worden hoor ondanks de haakjes. Ik heb mij daar ook ontzettend druk over gemaakt en natuurlijk is het voor het nijn heel vervelend om elke maand naar de DA te moeten voor controle en dan ook nog vaak eraan geholpen te moeten worden. Maar ik heb daarna weer een heel vrolijk rondspringend nijn.

Mocht het zo zijn dat de haakjes bij Muis ook een terugkerend probleem is maak dan met je DA afspraken over de kosten. Vaak komen ze je hierin wel tegemoet. Mijn DA rekent niets voor de controle en voor het slijpen een vergoeding.

Link naar reactie
Delen op andere sites

We hadden hier eerst bix van Puik, maar nadat er haakjes geconstateerd werden ( en verholpen ) overgestapt op Science Selective.

Dit omdat deze bix harder blijkt te zijn, wat weer voor meer "afslijten" zou zorgen.

We zijn nu een jaar verder en sinds de overstap geen haakjes meer :yes:!

Ik wil niet zeggen dat dit bij Muis ook gaat werken, omdat je schreef dat het gebit wat onregelmatig is.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik had ook 2 konijnen met haakjes, ik geef nu Bunny Basics/T van Oxbow, deze zijn nog harder en bevatten nog meer vezels als Science Selective. Het is wel alleen in Engeland te krijgen of bij sommige dierenartsen. Je heb tegenwoordig ook van SS een brok met een hoog vezelgehalte, namelijk Supreme Science Fibafirst (30% vezels).

Maar het allerbelangrijkste is weinig biks en veel hooi!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Sommige mensen hier zijn enthousiast over Trovet bij haakjes.

Er zitten wat conserveermiddelen in geloof ik dus op lange termijn is het misschien niet het allerbeste voer als je konijn niets mankeert, maar voor konijnen met haakjes is het erger om continu onder narcose te moeten voor haken dan om wat conserveermiddel binnen te krijgen natuurlijk.

Ik heb er zelf compleet geen ervaring mee.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Toen ze hier nog ss kregen, had mijn ram idd ook haakjes. Hij is er 1 keer aan geholpen. Hierna ging ik over op HFST en ben ik begonnen met elke week iets met wilgentakken te geven. Dus verse wilgentakken of een wilgenbal met hooi erin of een wilgentunnel waar ik dan hooi in deed etc.

Hooi maakt idd ook nog uit. Als je kleine, dunne sprietjes geeft of lange, brede sprieten... De lange, brede sprieten zullen de tanden beter doen slijten. Maar je konijn moet het natuurlijk wel lekker vinden zodat hij er zo veel mogelijk van eet..

Toevallig zijn we net weer begonnen (we wisselen hooi soorten af) aan het hooi van de ranzijn. Het is een 2,5 kilo verpakking geperst hooi. Het zit in een doorzichtige verpakking zonder merknaam. Deze zak was heerlijk groen en heeft brede, lange sprieten. Ze vinden het heerlijk..

De intratuin verkoopt het ook, maar weet natuurljik niet of ze dezelfde partij hebben.

HFST (hope farms super trio) is eigenlijk overal te koop.. tuincentra, dierenwinkels en op internet.

aangepast door Nicky_the
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik gaf HFST niks aan de hand. Om dat SS zo goed was over gestapt. Benji en Sandy haken elke 3 weken. Terug naar HFST nog haken elke 6 tot 8 weken. Probeer nu Trovet Rabbit. Ben net bezig met opbouwen dus kan hier nu nog niet veel van zeggen behalve dat Benji er echt verzot op is. Sandy vind het ook lekker, maar Benji eet bijna mijn vinger er bij op.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .