Ga naar inhoud

Help! Wat te doen? Chronische snot?? welke stap te zetten?


Fleurtje1985

Aanbevolen berichten

Beste BB-ers,

Zoals jullie wellicht wel weten is mijn voedster Fleurtje een lieve jaarling. Ze is onlangs een jaartje geworden, maar heeft al veel moeten doorstaan.

Begin februari haalde ik een vriendje voor haar, maar precies een maand later was het raar. De stress die ze door de koppeling heeft moeten ervaren had zoveel impact op haar gezondheid, dat ze te kampen kreeg met: EC, vachtmijt, snot, enzovoort.

Na maanden van dierenartsbezoekjes en vele honderden euro's lichter, zijn we nu een beetje in rustiger vaarwater gekomen. Ze doet het goed en geniet zichtbaar. Ze is weer stout en springt met binkies door de lucht!

De vachtmijt was onlangs helaas wel weer terug, maarja: als dat het ergste is???

... Nu zit ik met een probleem: Ze heeft dus inmiddels (denken wij) chronische snot ontwikkelt. Iemand daar ervaring mee?

Ze zit eigenlijk al maanden op een lage dosis bactrimel en moet zeggen dat het situatie ondanks de lange duur enorm verbeterde. Van een lusteloos, liggend en piepend konijntje naar een hobbeltje met een klein piepje in de neus.

Vorige week besloot ik dus maar weer even te kijken hoe ze zou reageren op stoppen van de antibiotica... en gelijk na een paar dagen had ze weer een 'vol' gevoel en maakte snurkende geluidjes.

Mijn vraag is de volgende: Ik kan er voor kiezen injecties te geven duplocilinne bij de dierenarts, maar de kans dat het niet aanslaat is groot. Plus ze heeft al zoveel doktersbezoekjes gehad in haar leventje dat ik het haar eigenlijk wil besparen (dan is ze weer weken van slag en bang). Maar stel ze raakt resistent van de ab.... dan gaat ze alsnog dood... Ben een echte doom-denker, maar wat zijn jullie ervaringen / tips?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ken ook andere verhalen, maar hier gaat het prima. Jop heeft vanaf dag 1 dat hij bij ons is snot (net iets langer dan een jaar). In het begin hebben wij ook menig dierenartsbezoek afgelegd en alle mogelijke medicijnen geprobeerd, inclusief duplocilinne injecties. Helaas sloeg niks aan, soms ging het even wat beter maar de snot kwam altijd weer terug. Samen met onze dierenarts hebben we besloten te stoppen met de behandeling, we wouden Jop niet langer plagen met iets wat toch niet leek te helpen. Dat is inmiddels wel een half jaar geleden denk ik. Jop leek en lijkt ook totaal niet te lijden onder zijn snot, hij had/heeft soms hevige niesbuien welke vervelend zijn, maar hij is altijd actief, vrolijk en aanhankelijk gebleven, het is een alles behalve ziek konijntje.

Dit is de beslissing die ik destijds genomen heb, en ik heb er totaal geen spijt van. Toch is dit slechts 1 ervaring, jij zal de beslissing moeten nemen die jou het beste lijkt. Heel veel succes daarmee!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Samen met onze dierenarts hebben we besloten te stoppen met de behandeling, we wouden Jop niet langer plagen met iets wat toch niet leek te helpen. Dat is inmiddels wel een half jaar geleden denk ik. Jop leek en lijkt ook totaal niet te lijden onder zijn snot, hij had/heeft soms hevige niesbuien welke vervelend zijn, maar hij is altijd actief, vrolijk en aanhankelijk gebleven, het is een alles behalve ziek konijntje.

Jij geeft dus helemaal geen antibiotica meer?

Tja bij mij is het een kwestie van teruggang als ik stop. Dan ligt ze veel vaker en merk je ook dat ze minder energiek is.

Ik heb ook gehoord dat Chronisch snot gecreeerd wordt door langdurig ab-gebruik... weet niet waar ik dat gehoord heb, maar....

Ik sta beetje in twijfel. Ze heeft een mooi leventje, maar ik wil niet weer naar de DA. Zie er zo tegen op, arme beest is gelijk in rep en roer... en is gedurende week niet meer de oude te krijgen!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat een moeilijke beslissing! Ik geef helemaal geen antibiotica meer inderdaad, het verschil met of zonder was ook nauwelijks zichtbaar. Het heeft Jop en mijzelf echt goed gedaan te stoppen, hij is me meer gaan vertrouwen en ik kon me meer aan hem hechten. Alleen het vervelende in jouw geval is dat Fleurtje dus echt ziek wordt ...

Wat ik me wel bedenk is dat Jop gek was op de doxoral drops, hij likte ze zo uit het spuitje en wou het spuitje er het liefst bij opeten. Ik weet niet of deze medicijnen bij alle konijnen zo in de smaak vallen ... Maar dit was heel stressloos medicijnen toedienen en deze hadden bij Jop ook het meeste resultaat. Ik weet niet of jij deze al gehad hebt en of het een optie is?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb bactrimel en dat is een zoet goedje wat ruikt naar banaan. Het wordt ook aan kleine kinderen toegeschreven. Mijn vriendin haar baby van 7 maanden krijgt het ook.

Dat toedienen is niet stressvol, want ze pakt het idd net als jouw nijn gewoon aan en knabbelt op het spuitje. De vraag is wel of resistentie niet op zal treden en dat ze dan langzaam dood gaat (niet aan denken!!!!!!).

Link naar reactie
Delen op andere sites

Okee dat was me niet helemaal duidelijk, dus daar ligt het niet aan! Ik heb de duplocilline injecties trouwens wel als enorm stressvol ervaren (en als ik dat al vond, wat moet Jop wel niet gedacht hebben) ..

Het verhaal over resistentie heb ik ook wel gehoord ja, maar ik kan je daar niet over adviseren omdat het bij mij dus niet meer aan de orde is. Heb je met je dierenarts hierover gesproken? En wellicht zijn er andere BB'ers die hier wel meer over kunnen vertellen?

Ik wens je in elk geval heel veel succes en hoop dat Fleurtje er snel bovenop komt!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb ook een konijn met chronische snot. Joep krijgt met zijn snotbuien de injectie en een AB kuur Enrofloxoral. Nu krijgt hij dat 2x daags, enkel in weekenden, 1ml. Ik moet zeggen dat deze behandelong (enkel in het weekend) goed helpt.

Verder heeft Joep eem aantal keer Doxoral gehad, dat op den duur niet meer het gewenste

resulstaat gaf.

Vandaar nu de injecties en Enrofloxoral.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het geval met ab is vaak dat soms niet alle bactieren om zeep zijn geholpen

En dan stoppen met ab komt het dubbel en dwars terug

maar er zijn er zat die er van genezen

Klopt wat ke zegt jrjsieben!

De bacterien zitten diep geworteld in de kleinste longhaartjes, waar de AB helaas niet goed kan komen. Maar het verlicht de 'verkoudheid' wel voor je konijn. En dat is vrijwel het enige dat je kan doen bij chronische snot; het leven zo aangenaam mogelijk maken.

Bij mij komt de gedachte niet boven om niks meer te doen bij Joep. Dan maar kosten maken...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja helemaal mee eens

Als je konijn er geen last van heeft de ab dan

En je kan het onderdrukken en hij doet het verder goed zou ik ook gewoon doorgaan

Maar heb het van dichtbij meegemaakt konijn werdt alleen maar zieker en zieker

Maar dat was waarschijnlijk heel wat meer aan de hand

Maar die knapte met ab ook op en na een week kwam het dubbel en dwars terug

Klopt wat ke zegt jrjsieben!

De bacterien zitten diep geworteld in de kleinste longhaartjes, waar de AB helaas niet goed kan komen. Maar het verlicht de 'verkoudheid' wel voor je konijn. En dat is vrijwel het enige dat je kan doen bij chronische snot; het leven zo aangenaam mogelijk maken.

Bij mij komt de gedachte niet boven om niks meer te doen bij Joep. Dan maar kosten maken...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik weet wel dat ik bij een konijn gezien had die snot heeft, ook chronische had en daar viel gewoon niks meer aan te doen ofzo, geen medicijnen of iets, moest het gewoon zo laten.

Hopelijk valt er nog wat te doen, ik heb er verder geen verstand van. Alhoewel mijn Hopper wel steeds niets en moeilijk ademd.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja lastig he die snot. Ik snap er zelf ook niks meer van hoor. Ik heb dus allemaal snotkonijnen. Die zijn nu tien en negen maanden

oud. Ik heb ze vanaf drie maanden oud geplaagd met antibiotica. Enrofloxoral, baclyd ofzo, en nog eentje. Die kuurtjes kon ik

meestal niet helemaal 100% goed toedienen omdat ze een spuitje in de bek niet accepteerden. Ik heb een beetje teveel konijnen

namelijk en daardoor zijn ze niet zo goed gesocialiseerd als ik zou willen. Toen liet ik een kweekje zetten, om te zien op welke

antibiotica de bacterie het best reageerde. En dat was op alles zo'n beetje. Daarmee kun je bekijken of je konijnen resistent

zijn geworden voor bepaalde antibiotica. Dus ging ik maar verder met doxoral. Dat heb ik, niet schrikken, twee en een halve

maand gegeven, twee keer per dag. Nu niezen er nog een paar af en toe, ik heb er eentje aan de duplocilline injecties en

die niest nog steeds met wit snot.

Ik heb twee konijnen zien sterven aan snot, dat kwam omdat ze erbij een longontsteking hadden ontwikkeld. Dat merk je

aan dat ze hoorbaar gaan ademhalen, echt hijgen alsof ze hyperventileren. Je merkt dan aan ze dat ze het benauwd

hebben. De snot loopt dan uit neus en bek. Als ze zover zijn, kun je ze al bijna niet meer redden. Ze moeten dan in

een zuurstoftent gestopt worden in de spoedkliniek, en volgestopt worden met medicijnen. Dat is bij mij in beide

gevallen geweest met konijnen die een of twee weken gestopt waren met medicatie. Bij de een had ik geen auto

en kon ik hem niet naar de dierenarts brengen, en de ander waren we weg en kwamen we ook pas aan bij hem toen

hij al op sterven lag. Bij snot kan het heel snel misgaan en dan is het een kwestie van uren en geen dagen.

Omdat ik dat heb meegemaakt, dat is echt heel heftig, ben ik erg bang geworden om mijn konijnen van de anti

biotica af te halen. Nu heb ik de meeste er dus af maar ik hou ze wel goed in de gaten. Ik denk inderdaad dat ze

de chronische versie nu hebben omdat ze niet volledig genezen zijn na de antibiotica.

Dus antibiotica of niet, misschien is het een idee om het altijd in huis te hebben voor het geval dat het weer toeneemt

ik heb een volle fles doxoral staan hier voor de zekerheid. Maar het duurt een dag of wat vòòr antibiotica werken dus

als ze een longontsteking ontwikkelen zul je sowieso naar de spoedkliniek moeten. Bij het konijn wat we stervende

aantroffen hebben we dat niet meer gedaan omdat hij de reis niet overleefd zou hebben.

Het is een eng verhaal, ik weet het, maar snot is ook echt een hele vervelende ziekte. Volgens mij steekt de snot

weer de kop op bij stress, na operaties, bij veranderde omstandigheden. Er is natuurlijk een verschil tussen

resistentie en chronische infectie, want mijn konijnen zijn dus nog steeds niet resistent. Maar de bacterie

is ook nog niet weg.

Mijn dierenarts zegt dat mijn konijnen elkaar her-infecteren. Dat zou best kunnen maar ik ga ze toch echt

niet uit elkaar halen. Want hoe lang moet dat dan? Mijn vriend zeurt ook dat ik er een paar beneden

moet zetten maar dat wil ik niet omdat het toch niet gaat werken. Zelfde huis, zelfde milieu, de pasteurella

bacterie is helaas "airborn" via lucht overdraagbaar. Ik ben wel veel in de weer geweest met de omgeving

ontsmetten, heb verschillende desinfectiemiddelen gekocht enzo. Ik was op 95 graden voor de konijnen.

Want ik wil het echt nooit meer meemaken! Ik ben zelfs aan het overwegen om zelf een zuurstoftent

aan te schaffen maar ik heb geen idee waar en hoeveel dat kost.

Mijn advies, bespreek alles goed met je dierenarts en leg dan een voorraadje medicijnen aan.

Je zou bijvoorbeeld doxoral en enrofloxoral in je voorraadje stoppen, iets van metacam of carprofen.

Wat je ook kunt doen, is de weerstand van je konijnen vergroten met echinacae druppels en tijm.

En ik zou eens overwegen zo'n kweekje te zetten om te zien of je konijnen resistent geworden zijn.

Maar ik weet het ook niet meer af en toe, ik twijfel om de konijnen die nog heel af en toe niezen

toch maar duplcilline te geven. Ik heb wel het konijn wat dat nu krijgt, apart in een hok gezet.

We hebben zelfs een nieuwe vloer gekocht, dat moest wel maar dat wilden we later doen, in een

poging om de bacterie zo uit te schakelen. Ik denk wel dat snot vaak begint als ze jong zijn, en

als het je lukt om ze in leven te houden tot ze volwassen zijn, heb je al hun overlevingskansen

flink vergroot.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dank voor alle reacties! Ik sta dus niet alleen....

Mijn Fleurtje of Ollie hebben nooit een vieze neus gehad met pus enzo... Wel altijd beetje vochtig. Mijn Ollie heeft geen klachten niets, Fleur ademd wat zwaarder. Bij gebruik van bactrimel stopt het. Wanneer ik stop komt het terug, erg frusterend.... Maar zoals hier boven staat ik kan haar met een lichte dosis wel in leven houden...

Denk dat ik die injecties als laatste redmiddel moet beschouwen op langere termijn! :(

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dank voor alle reacties! Ik sta dus niet alleen....

Mijn Fleurtje of Ollie hebben nooit een vieze neus gehad met pus enzo... Wel altijd beetje vochtig. Mijn Ollie heeft geen klachten niets, Fleur ademd wat zwaarder. Bij gebruik van bactrimel stopt het. Wanneer ik stop komt het terug, erg frusterend.... Maar zoals hier boven staat ik kan haar met een lichte dosis wel in leven houden...

Denk dat ik die injecties als laatste redmiddel moet beschouwen op langere termijn! :(

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .