Ga naar inhoud

Prijs stijgingen konijnen bix en aanverwanten producten....


bunny ranch chanty

Aanbevolen berichten

Door dat de Russen de verkoop van granen hebben gesloten om te exporteren...

Heeft dit vele gevolgen in andere produkten, je kunt denken aan brood, koekjes, maar ook de konijnen en paarden bix ect zal omhoog gaan.

( volgens het journaal kan het zelfs gaan verdubbelen in prijs?)

Het is inmiddels al begonnen de prijsstijging, ook ik kocht vandaag mijn grote zakken voer met al een prijs verhoging er op helaas.Dit zal enkel meer gaan stijgen.

Dit gaat zo ver door dat ook het stro duurder zal gaan worden.

BRC

aangepast door bunny ranch chanty
Link naar reactie
Delen op andere sites

AMSTERDAM (Dow Jones)--Nutreco nv heeft op dit moment nog geen last van de hoge graanprijzen, maar zal deze direct gaan doorberekenen aan de klant als de prijzen hoog blijven, zegt het bedrijf vrijdag tegen Dow Jones.

Andere bedrijven in de voedingssector zeggen ook nog geen last van de hoge prijzen te hebben, maar zullen wisselend reageren op blijvend hoge grondstofprijzen. De prijzen van granen als gerst en tarwe zijn vanwege bestaande of dreigende tekorten de afgelopen vier weken 50% tot 70% opgelopen, meldt het Productschap Akkerbouw.

"Op dit moment merken we nog niks van de hoge graanprijzen, omdat de prijzen in onze contracten voor 3 tot 4 maanden vastliggen", zegt financieel directeur Cees van Rijn van Nutreco. "Maar als de hoge prijzen structureel worden, moeten we dat vanwege de smalle marges in onze branche 1-op-1 gaan doorberekenen aan de afnemers", aldus de CFO van het diervoederbedrijf.

Hij geeft aan dat Nutreco jaarlijks "enkele honderden mlnen euro's" uitgeeft aan de inkoop van graan; met name voor de mengvoerdivisie met een jaaromzet van ongeveer euro 1 mrd.

We hebben bij de grondstofprijsverhogingen door graanschaarste in 2007 en 2008 gezien dat dit bij ons kan leiden tot prijsverhogingen voor onze klanten van 20% tot 25%", zegt Van Rijn.

Analist Jan Meijer van Theodoor Gilissen Bankiers zegt dat het effect voor productiebedrijven als Nutreco en CSM nv veel groter is dan voor voedingretailers als Koninklijke Ahold nv, waarvoor hij de effecten "beperkt" inschat.

Een woordvoerster van Albert Heijn bevestigt dat de supermarktketen veelal inkoopcontracten heeft met vaste prijzen tot een jaar. "Maar mochten we wel geconfronteerd worden met oplopende inkoopprijzen, dan zal de concurrentie mede bepalend zijn voor ons prijsbeleid naar de consument", zegt ze. "We zitten qua prijsniveau in het midden van de bandbreedte tussen de concurrenten en dat willen we handhaven", zegt ze. Ze wil niet zeggen hoeveel Albert Heijn per jaar uitgeeft aan de inkoop van granen en andere grondstoffen.

Unilever nv zegt dat de verhoging van de graanprijzen geen grote gevolgen voor het levensmiddelenconcern heeft. "Op onze totale inkoop van grondstoffen van grofweg euro 14 mrd per jaar maakt graan maar een relatief klein onderdeel uit en graan staat niet op onze toplijst van commodities, waar bijvoorbeeld palmolie, soja, tomaten, bonen en thee wel op staan", meldt een woordvoerder. "Een prijsverhoging van granen heeft dan ook geen 'materiele impact' op de totale inkoopkosten", zegt hij.

Ook Koninklijke Wessanen nv verhoogt de prijzen nog niet en een woordvoerder zegt dat granen slechts een "zeer beperkt aandeel van het totaal" uitmaken bij de inkoop van grondstoffen voor de biologische voedingsmiddelen.

Heineken nv en CSM willen in de aanloop naar de publicatie van de halfjaarresultaten geen cijfers geven, maar geven wel aan voor de korte termijn weinig effect te verwachten vanwege in termijncontracten vastgelegde inkoopprijzen.

De koersen van fondsen in de voedingssector als Heineken, Unilever en CSM sloten vrijdagmiddag fors in de min als gevolg van het "grondstoffensentiment", zegt Robert Jan Vos van ABN Amro Investment Research.

De analist denkt dat beleggers in deze fondsen worden afgeschrikt door de hoge prijzen voor granen en andere voedselgrondstoffen, in de veronderstelling dat die verhogingen niet op korte termijn teniet zullen worden gedaan.

Hij vindt een koersdaling op basis daarvan begrijpelijk, maar noemt de huidige koersreactie "extreem". Vrijdagmiddag sloot Heineken 3,5% lager op euro 33,92, Unilever 2,8% lager op euro 21,07, CSM 3,8% lager op euro 20,56 en Nutreco 0,9% lager op euro 48,02. Wessanen sloot 0,1% hoger op euro 2,81.

- Door Bart Koster; Dow Jones; +31 20 571 5201; bart.koster@dowjones.com

Link naar reactie
Delen op andere sites

nou het gekke is dus dat in nederland echt voldoende tarwe verbouwd wordt om nederland van graan te voorzien. Maar "ons" graan gaat naar het buitenland, en wij halen graan uit Rusland. en die stopt er nu mee, dus de prijzen gaan inderdaad stijgen. Dat is voor de consument nu even niet zo goed, want dan gaan de prijzen omhoog. Maar voor de boeren is dat wel goed, want zij kunnen door de graanschaarste hun prijzen ook weer opschroeven. Vervolgens gaan die boeren er op vooruit, gaan investeren etc en dan gaat het met de economie in ons land ook weer beter.

op de lange termijn worden we er dus allemaal niet slechter van. Overigens heeft nederland in verhouding tot andere landen extreem lage voedselprijzen, dus in feite is het niet raar dat die omhoog zouden gaan (al is mijn bankrekening er ook niet blij mee hoor).

Link naar reactie
Delen op andere sites

nee, dat klopt. het enige wat helpt is de dure biks niet meer kopen, maar ja, we hebben het nu eenmaal nodig.

want reken maar eens uit hoeveel je kwijt zou zijn aan groenvoer als je geen biks meer zou geven.....

we kunnen wel met zijn allen overstappen op dat JR Grainless, daar zit geen graan in :D

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .