Ga naar inhoud

Ervaring gevraagd: abces met drain door mondholte...


Bunny06

Aanbevolen berichten

Bah... Ik loop Bugs al vanaf 1 juni weer dagelijks min. 2x te spoelen en ik hoorde hem wel eens knorren, alsof er water in zijn neus zat ofzo.

Maar vanavond was ik weer aan het spoelen, met betadine oplossing verdund, en hij ging plots hoesten.

Ik vond het al raar dat de opening aan de onderkant van zijn kin aan de binnenkant linker onderkaak zit en de andere opening boven op zijn kop. Dus ik vond het al eng uitzien dat die braunule door de kin heen ging.

Dus toen hij begon te hoesten, voor het eerst bij het spoelen, heb ik gelijk de da gebeld. Het was half 8 dus ik hoopte dat ze nog open waren. Gelukkig waren ze dat nog en ze hebben bevestigd dat de gang door de mondholte heen liep en daardoor dus kon gaan hoesten.. Ik zei zo; lekker dan met dat betadine. Want hij kon dit dus gewoon door slikken.. Maar ik vind het raar dat het door de mond loopt want dan kan het aan de binnenkant dus ook nog dichtgroeien toch?

Ik heb in ieder geval gelijk de oplossing sterk verdunt zodat er echt minimaal betadine in zit..

En tijdens het spoelen voelde ik hem gewoon slikken. Vandaar dat hij weinig drinkt want hij krijgt natuurlijk veel binnen tijdens het spoelen.

Maar kan hij er niet in stikken? Of dat het in zijn longen komt?

Zijn er mensen die hier ervaring mee hebben en hoe doen jullie het?

Ik vind het nu heel erg.. gevaarlijk en dat is misschien een te groot woord maar ik vind het vervelend om te weten dat hij erin kan stikken of dat hij vocht in zijn longen krijgt..

Ik heb via een site een nieuwe braunule besteld omdat de oude geknakt is en niet meer goed spuit.

En ik heb nieuwe naalden omdat ik hem om de dag duplociline moet injecteren en ik wil niet vaker doen dan 2x per naald en ik ben er dus bijna doorheen.

Wie kan mij advies geven?

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • Reacties 70
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Beste reacties in dit topic

Mijn konijntje heeft een kaakabces gehad, maar dat heeft de specialist gedraineerd en ik kreeg haar pas naar huis mee toen alles eruit was. Dus zij had geen drain en daar kan ik je ook niet mee helpen.

Maar ik moest ook om de dag duplociline injecteren en mij hadden ze gewoon net zoveel spuiten (al gevuld met duplociline) meegegeven als het aantal dagen dat ik moest injecteren tot de volgende afspraak. Zodat ik elke keer een nieuwe/schone naald/spuit had.

Daar zou ik ook gewoon om vragen. Bij mensen zouden we er niet aan denken om twee keer dezelfde naald te gebruiken ook al is het voor dezelfde persoon.

Met dat probleem van die drain kun je misschien beter een (andere) specialist opbellen en om zijn/haar mening vragen. De universiteitskliniek heeft een vrijblijvend telefonisch spreekuur, dus misschien kun je daar wat advies of geruststelling krijgen?

Hier is de website voor 'Vogels en bijzondere dieren' (dat is wat je moet hebben voor konijnen):

http://www.uu.nl/NL/FACULTEITEN/DIERGENEESKUNDE/DIERENKLINIEKEN/UKG/DISCIPLINES/VBD/Pages/default.aspx

Ik hoop dat je hier wat aan hebt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Herkenbaar..Wij hadden precies hetzelfde....

Ook ik had toen pas door waarom ze zo weinig dronk..

Een kaakabces is een zeer moeilijk te bestrijden ontsteking...

Je verhaal ken ik verder niet....kan je vooral aanraden hier op het forum goed te zoeken op woorden als 'abces' en 'kaak'

Je hebt hopelijk een goede konijnkundige dierenarts ?

Het is toch voor de hand liggend dat zij je voldoende materiaal meegeven ?

Hier krijg je dat er gewoon bij of kan je het (gratis) bijhalen als het op is..

Het verhaal van ons konijn staat hier: http://www.bunnybunch.nl/community/algemene-vragen/4384-complicaties-kobus.html

aangepast door ZaZa
Link naar reactie
Delen op andere sites

Het is geen kaakabces maar misschien wel te vergelijken daarmee omdat je ook in de buurt van de bek moet spoelen.

Ik heb er eerlijk ook niet naar gevraagd, naar nieuwe spuitjes e.d.

En ik heb gewoon nieuwe naalden gekocht zodat ik zeker weet dat ik genoeg heb en elk naald maar 1 keer hoef te gebruiken.

Die drain is er al uit dus het is gewoon een gang door zijn hoofd die ik met de braunule open moet houden.

Ik heb vanochtend ook met het spuitje 'gezogen' in het gangetje en zag wel dat er pus opgezogen werd en misschien makkelijker weg gezogen kan worden dan weg gespoeld. Van dat opzuigen voelt hij niet veel maar dat spuiten wel. Dan gaat hij zijn hoofd meer scheef houden. Vooral de eerste paar keer als het water niet goed weg kan.

Ik zit bij het dierenziekenhuis in Groningen bij een konijnkundige. Daar ben ik heel tevreden over. Maar de laatste paar keer kon ik niet op de tijden dat zij er was dus kreeg ik telkens een andere maar ik heb nu zelf de planning in de hand en wil alleen als zij er is...

@Bianca.. Hoelang is jou konijn daar gebleven?

Ik heb ook liever dat hij dan daar goed verzorgt word en goed gespoeld word dan dat ik het doe.

Als er dan wat verkeerd gaat, hebben ze alle middelen bij de hand.

Misschien doe ik het toch verkeerd op een of andere manier want er komt telkens pus uit.. En ik spoel net zo lang er geen pus meer uit komt maar 6 uur later zit het weer vol.

Ik geef hem geen metacam meer omdat het op is maar ook omdat hij nu ook wel zonder kan.

Ik heb 5ml duplociline mee gekregen en moet ik zelf in een 1ml spuitje doen en afmeten tot 0,12ml.

Maar ik heb af en toe het idee dat ik hem in de spier (intramusculair) spuit ipv onder de huid (subcutaan) omdat hij zoooooo weinig vel heeft..

Is dat heel erg? Of zit het wel onderhuids maar prikt het als ik het erin spuit (langzaam)?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mijn konijn is in totaal twee volle weken daar geweest, maar dat kwam ook omdat het 60 kilometer ver weg was en ik niet zelf vervoer had. Dus ik ben op dinsdag op spreekuur geweest. Toen is er urine en bloed afgenomen, maar er was donderdag pas tijd om de tanden te bekijken (moest onder gas-narcose). Toen mocht ze dus daar blijven. Donderdag is het abces ontdekt en zijn de tandjes geknipt. Maandag is het abces pas geopereerd. In dit geval is niet het hele abces weggehaald omdat ze al 11 was, maar is het alleen geopend en schoongemaakt van binnen. Ze wilden haar toen nog een paar daagjes houden om het abces open te houden en te zorgen dat ze weer ging eten. Ik kon haar donderdag of vrijdag ophalen, maar dat was net het weekend dat ik naar het Lowlands-festival zou gaan, dus toen mocht ze tot maandag blijven.

Dus wat normaal is, weet ik niet, maar toen ik haar ophaalde kwam er ook nog steeds rommel uit het abces en heb ik ook een paar keer het korstje eraf moeten trekken om het open te houden. En ik moest haar nog steeds bijvoeren. Weer twee weken laten moest ik terugkomen en toen zag het er goed uit zei de specialist.

Bij mijn konijn was het ook moeilijk spuiten omdat het bijna alleen maar velletje was op de rug, dus een echt 'ruimte' zat daar niet onder.

Ik moest in ieder geval het vel samenpakken en dan de naald in de huid steken evenwijdig aan de ruggengraat, zodat het 'onderhuids' kwam. Ik moest dan eerst de spuit (het bewegende gedeelte) een klein beetje terughalen, en als er een luchtbelletje kwam zat ik goed. Soms prikte ik weer door en dan zat de naald in de huid in plaats van eronder, maar dat merkte ik dan omdat ik dan de vloeistof niet gespoten kreeg.

Maar echt spierweefsel zat daar niet, zo tussen huid en ruggengraat, dus daar heb ik niet in gespoten denk ik.

Dat is mijn ervaring. Als je het preciezer wilt weten moet je het misschien toch aan je DA vragen. Ik belde wel 3 keer per week toen mijn konijn weer thuis was met allerlei vragen. Als de assistente het dan niet wist, dan ging ze het vragen en belde me later terug. Vonden ze heel normaal hoor!

aangepast door Bianca
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja ik heb ook al veel contact met mijn da gehad maar toch is het via de telefoon weer anders als dat ze hem 'echt' zien.

Ben na de operatie, 1 juni, ook al 2 keer langs geweest.. 1 keer voor controle ooghechtingen en 2e keer om de hechtingen eruit te halen.

Ik moet zeggen dat sinds gisteravond er bijna geen pus meer uit komt.. Nog maar een paar kleine inimini stukjes.

Vanochtend ook weer maar een paar kleine inimini stukjes van nog geen 1mm groot. Nu net weer een paar inimini stukjes..

Maar bij de vorige keer leek het ook minder te worden maar toen zat er opeens weer wat..

Ik hoop dat het dit keer klopt en ik dus goed genoeg spoel..

Overmorgen op controle bij mijn favo arts die hem ook geopereerd heeft. :)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zolang je het abces open weet te houden zal de hoeveelheid pus als het goed is afnemen. Maar het gaat heel snel en makkelijk dicht zitten en dan kan de rotzooi nergens heen en komt er ineens weer meer uit. Maar door de antibiotica zou het een keer over moeten gaan. Wat zei je dierenarts?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Morgen ga ik vragen hoe het verder moet..

Vanochtend weer 1 of 2 inimini stukjes en zo net weer..

Het blijft volgens mij goed schoon en probeer zoveel mogelijk alle kanten op te spuiten in 'de gang' door zijn kop..

Maar het komt er ook vaak met een straaltje weer uit en dan zit er in die druppels een stukje pus maar nu ook niet meer.

Maar als ik merk dat als ik spuit en hij gaat slikken, dan wil ik eigenlijk niet meer spoelen omdat hij straks gaat stikken ofzo.

Hij heeft zonet nog 1 keer geproest.

Normaal kon ik ook van onder zijn kin naar boven spuiten en kwam het er dus boven weer uit..

En andersom ook.. Maar nu gaat het wat lastiger.. Ik heb nog gevoeld of er iets zit maar kan niks vinden.. Ook met het opzuigen kwam er niks meer uit..

Misschien dat het precies in het midden dicht is gaan groeien maar als het pus zou zijn dan kwam er wel wat mee met het zuigen dacht ik.

En misschien zit er wel pus maar omdat hij het water opdrinkt of gewoon in zijn keel komt, werkt het spoelen niet volledig maar ik hoop echt dat het dit keer verdwijnt want anders krijgt hij daar straks voor de 4e keer een abces en dat moet niet.. 1 is al te veel :)

Bij de eerste kreeg ik een verkeerde behandeling, bij een weekendarts (niet konijnkundig) en een dag later zei mijn toenmalige arts hier niets over.. Ik hoefde toen niet te spoelen, alleen enrofloxoral (antibiotica) voeren. Dat was in maart...

En in april kwam hij weer terug en ben ik naar een kkda gegaan en moest ik min. 2x per dag spoelen. Dat ging op een gegeven moment ook weer dicht zitten en die fout ligt bij mij.. Voor mij was dat de eerste keer dat ik met een braunule in Bugs hoofd moest gaan spoelen.. En de laatste paar keren kwam het water er echt niet meer uit als ik het erin spoot waardoor het zich ophoopte en de druk verhoogde.. Hierdoor ging Bugs helemaal scheef met zijn kop en ging hij om zijn as tollen en dat was voor mij de reden dat het anders op gelost moest worden..

Vandaar nu de drain bij de 3e keer en gelijk zijn oog verwijderd en gecastreerd.. En ik ben nu wat 'minder voorzichtig of minder bang dat ik hem pijn doe' maar dat hij nu gaat proesten e.d. vind ik 10x niks.. Maar ik zal over zo'n 5 a 6 uur weer gaan spoelen en kijken of het nog steeds schoon is of dat er meer pus bij is gekomen.. hoop het niet...

aangepast door Bunny06
zij moest zei zijn :P
Link naar reactie
Delen op andere sites

Oh dat klinkt al erg goed als ik dat zo lees! Nou maar hopen dat er helemaal geen troep meer uit komt en hij bezig kan gaan met het herstellen. Is die middenoorontsteking dan al genezen? Want als dat niet weg is kan hij toch weer een abses krijgen? Of zeg ik nu heel wat stoms?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat ben ik helemaal vergeten te vragen vandaag!.. Ik ga ervan uit dat zolang er pus is dat de ontsteking er nog zit.

Ze heeft nog even gespoeld maar toen begon Bugs te knetteren (qua ademen), maar ze had zijn longen ook nog gecontroleerd en er zat geen vocht in zijn longen.

Dat knetteren deed hij bij mij ook na het spuiten.

Ik moet hem nog voor 20 dagen duplociline voeren en hij woog alweer 1,20kilo. Dus hij komt aan maar dwangvoeren hoefde niet omdat hij ook niet te zwaar mag worden vanwege zijn heup.

Omdat hij in het begin nooit ging slikken tijdens het spoelen, kan het zo zijn dat de bacterie een andere weg is ingeslagen en een gang heeft gemaakt richting de keel waardoor hij sinds kort dus wel moet slikken en proesten.

Het kan ook nog in het bot zitten waar je dus eigenlijk niks meer aan kunt doen.

Het is nu gewoon echt afwachten wat het spoelen en duplociline kan doen maar ik moet er wel rekening mee houden dat het slecht afloopt en dat de bacterie zich verspreid.

Ik ben al sinds ik hem heb, sinds dec. '09, met hem bezig.. Op en neer reizen naar de da.. Hij heeft nog geen echte rust gehad en daarom vraag ik me af en toe af wat nou het beste is. Maar voor hetzelfde geld is het over 20 dagen ofzo weg. Maar goed, zolang hij gewoon vrolijk blijft en niet lijdt, zie ik geen reden om ermee te stoppen.. Ik hoop echt heel erg dat hij dit gewoon overleeft.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hij krijgt sinds vandaag panacur kuur.. 1ml per dag voor 1,2kg.. Hebben ze uitgerekend. Hoop dat het klopt.

Het is een flacon waar 3 tabletten in zijn verwerkt.

Ik hoop echt dat dit het laatste is wat wel gaat werken.

De gang door zijn hoofd is aan de onderkant dicht gegroeid.

Er kwam alweer een bos haar en ik durfde dat niet goed weg te knippen omdat je toch bij de hals zit met een scherpe schaar..

Maar onder kwam ook niks meer uit en ik voel nog steeds geen verdikking. Als ik voel dan kan ik zo een gedeelte van de gang van buitenaf voelen tussen mijn vingers.

De gang boven hou ik wel goed open en met 3 verschillende maten braunule maar ik de gat dus weer net zo groot zodat er tijdens het spoelen het water makkelijk weg kan en de gang goed open staat.

Er komt nog steeds wat inimini stukjes uit. En hij drinkt nog steeds tijdens het spoelen.

Zijn oor moet ik ook uitspuiten en heb daar ook speciaal spul (olieachtig) voor gekregen bij de da.

Zijn oor zit goed dicht.. Heb er al heel was smeersel uit gehaald maar er zit nog steeds een prop die de boel blokkeert.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb alleen duplociline mee gekregen en niet de opdracht om zijn oor zelf te spoelen.

Deze zat vanaf dec. (sinds ik hem heb) al dicht en is een paar keer door verschillende da gespoeld maar omdat mijn 1e da niet zeker wist of de trommelvlies stuk was, mocht ik het zelf niet spoelen.

En sinds ik in Groningen zit is er ook alleen maar naar gekeken en een paar keer gespoeld maar niet dat ik het zelf ook moest doen.

Sinds ik om de panacur kuur heb gevraagd, vorige week donderdag, moest ik zijn oor ook spoelen.

Hier heeft al die tijd troep in gezeten. Ik hoop alleen dat dat niet dicht is gaan zitten en het los komt met het olie spul en spoelen.

Heb gisteravond zijn hok groter gemaakt.. Hij heeft nu 1,20mx2m. Hij begon gisteravond ineens sprintjes te nemen waardoor Bunny constant omhoog zat te kijken om te zien hoe hoog de renpanelen zijn, of ze hier misschien even overheen kan springen om Bugs een pak voor zijn broek te geven. Maar dat gaat haar nooit lukken :P

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nop.. :s.. Ik vraag me af of het pus ooit gaat stoppen..

Dit is gewoon niet leuk voor Bugs..

Hij krijgt ook al sinds 2 juli elke dag 1ml panacur wat niet lekker is.. (Moest het potje leeg maken, dat duurt nog wel even)..

Om de dag nog de duplociline. Moest dit nog ca. 20 dagen geven maar ik heb nog 1,5ml ofzo en moet telkens 0,12 ml spuiten dus nog 10 dagen en omdat het om de dag moet 20 dagen nog. En ik denk dat de panacur kuur dan ook wel afgelopen is..

Ik spuit gewoon net zo lang tot er niks meer uit komt maar hij reageert er nu wel weer wat heftiger op tijdens het spoelen.. Misschien omdat het vlak bij zijn slokdarm of luchtpijp zit (omdat hij eerder gelijk moest proesten nadat ik er water in spoot en nu doet hij dat niet meer en merk ook dat hij niet echt meer aan het slikken is wat hij eerder wel deed..)

Betekend dat dat het pus weer een andere richting op is gegaan of dat er wel een blokade ergens zit?

Ik heb totaal geen idee waar de pus zich naartoe wurmt en als ik spuit dan wil Bugs weg rennen en in het begin ging het een stuk makkelijker..

Ik doe bij het spoelen de grootste maat braunule (die ik heb, van de 3 maten) in de gang/abces en spuit dan met de kleinste maat braunule erin. Zo kan het water sneller weg lopen als ik spoel. En ik zie nu wel weer meer pus.. het lijkt wel wat zachter te worden als dat het al was.

Ik begin het ook wel een beetje zat te worden, al dat gefriemel aan Bugs..

Heeft iemand anders nog misschien tips?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .