Ga naar inhoud

Alle raad welkom!!!


amy&baily

Aanbevolen berichten

Ik heb inmiddels al heel veel gelezen hier, dat ik er kippig van wordt :eyes: ;)

Maar ga toch even een nieuwe topic beginnen, want ik vind het nogal spannend dat hij misschien wordt geopereerd en wil zoveel mogelijk informatie hoe hier het beste mee om te gaan.

Binnenkort wordt onze franse hangoor ram van 6 maanden geopereerd. Zijn 4 voor tanden worden waarschijnlijk getrokken, omdat hij een onderbite heeft. Nou willen we hem waarschijnlijk (in overleg) met de dierenarts meteen laten castreren, zodat hij niet nog een keer onder narcose hoeft. Dit kan alleen als de operatie van zijn tanden vlekkeloos verloopt dus het castreren is nog niet zeker.

Maar stel nou dat hij wel meteen wordt gecastreerd, is het dan beter om hem voorlopig binnen te houden? (Het is een buiten konijn, dus hij kan eigelijk niet naar binnen vanwege zijn vacht). En ik las dat je het beste geen hooi/stro in het hok kan leggen, mogen dit wel bijv. fleece dekens zijn? Om hem warm te houden? Begrijp me niet verkeerd het liefst leg ik hem met kruikje op de bank zodat hij lekker tv kan kijken en zet ik kopjes warme melk of dat soort ongein, maar denk niet dat hij daar op zit te wachten ;) Dus stel nou dat je een goeie verzorg maar vooral verwen tip hebt Let me know!. Is er iemand die wel eens bij zijn of haar konijn tanden heeft laten trekken? Hoe kun je daar het beste mee omgaan? Vooral voeding!

Ik ga maandag met hem naar de specialist, en zal die arme man vast de oren van zijn hoofd vragen, maar misschien hebben jullie alvast informatie?!...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb meerdere konijnen hier gehad zonder voortanden, als het rammen waren ging dat gelijk met castratie en nooit problemen.

Ik laat wel is 10 rammen te gelijk castreren en als ik die allemaal binnen moet gaan houden dan weet ik het niet meer :D

Het is wel van belang om hem warm te houden na een operatie, ongeacht of dit castratie is of niet, omdat een konijn dat onder narcose is geweest zichzelf niet op temperatuur kan houden.

Ik neem aan dat je alle 6 de tanden trekken bedoeld ipv alle 4, want anders blijft er nog wat zitten ;) Het gaat hier vaak vrij vlot, hooi knip ik, groentes etc. gaan in kleine stukjes en heb nog niet hoeven dwangvoeren, ze hadden het allemaal snel door hier.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Haha, echt een bezorgde konijnenmama dus! :)

Als hij gecastreerd wordt, zou ik hem zelf 1 á 2 dagen binnen houden. (Net hoe het met hem gaat) Een fleecedekentje is fijn voor hem. Stro kan inderdaad in zijn wondje gaan irriteren. Zorg dat hij zijn eten en drinken binnen zijn bereik heeft, zodat hij niet hoeft te lopen. Let op of hij gaat eten/drinken en keutelen.

Een kruik is geen slecht idee. Je kunt er altijd eentje in zijn kooi leggen, dan kan hij kiezen of hij ertegen aan wil liggen. (ik heb dit persoonlijk niet gedaan)

Een konijn mag niet nuchter zijn voor een operatie, dus verwen hem van te voren extra!

Van de tandjes weet ik niets, sorry!

Succes!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mijn tip is om hem niet tegelijk de laten castreren met de verwijdering van zijn snijtanden.

Bij*Balou* waren ook de snijtanden verwijderd. Deze operatie heeft een enorme impact op hem gehad. Hij is een hele week van de wap geweest, at niet zelf, heeft veel pijn gehad (ondanks de pijnstilling) & moest echt bijkomen van alles.

Bij hem was er een wortel blijven zitten, waardoor de operatie langer geduurd heeft.

Op een gegeven moment moesten ze hem wel uit de narcose laten komen, want anders zou hij het niet overleven.

Dit hoeft natuurlijk niet bij jou zo te zijn :)

Maar van een castratie kunnen konijnen ook wel eens flink last hebben.

Meestal gaat het goed, maar je weet maar nooit, ieder konijn is anders.

Stel dat je konijn heftig reageert zowel op de castratie & de verwijdering van de snijtanden. Dan kan hij goed ziek worden.

Ik zou ervoor kiezen om het apart te doen.

Dan kan hij van beide ingrepen rustig bijkomen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt voor de tips!

Nog 1 vraagje binnen: Stel dat ik hem binnen zou zetten moet dat dan in zijn eigen hok? Omdat hij anders misschien stress krijgt? Dit is namelijk practisch onmogelijk, omdat zijn hok giga groot is...

En is het dan niet erg dat het binnen warm is?.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Vergeet niet dat ook zijn voortanden worden verwijderd....( zou hem zeker beschut zetten)Een flinke handoek is normaal voldoende als bodem bedekking.

Je bent er van op de hoogte dat ze hier bij wilhelmina park Utrecht erg gespecialiseerd in zijn?

En zorg dat je na de operatie echt bij hem bent voor zijn herstel.....pijnstilling en zorgen dat hij niet aan zijn balzak gaat eten.

Bij veel dierenartsen worden de tanden niet goed verwijderd...breken af en groeien terug......verdiep je hier wel in anders kan het nog een heel avondtuur worden.( en aardig in de kosten lopen)

Licht de fokker van dit konijn in! meschien kan ie ook bijdragen in de kosten die je nu moet maken.

aangepast door bunny ranch chanty
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb een atelier aan huis, dus ik zet hem daar neer. Daar is het altijd wel wat koud. Vind het wel zo fijn om hem in huis te hebben i.p.v. buiten, wist alleen niet of dat wel of niet erg was. Dus daar ben ik over uit :D Ik ga op zoek naar een kleiner hok.

We gaan naar een specialist in Driebergen, ik heb hier in Almere verschillende dierenartsen gesproken en een van hun zei dat die in Driebergen gespecialiseerd is.

Hun hebben we inmiddels gesproken en as maandag hebben we een intake gesprek, dan wordt hij helemaal nagekeken en worden er misschien foto's van zijn kaak gemaakt.

Ik heb de fokker gesproken, maar zei doet niets... Ze zegt dat de rest van het nest nergens last van heeft dus dat het niet is aan geboren. De dierenarts zegt van wel...

Vind het zelf erg spannend en ben een beetje ongerust... Het is zo'n lieverd, dus het liefst verwen en knuffel ik hem als een idioot... Maar ik heb geen flauw idee of hij daar na zijn operatie wel op zit te wachten...

Link naar reactie
Delen op andere sites

ik zou ook vragen wat die specialist er van denkt. Zij hebben hier meer ervaring mee en er zit natuurlijk wel wat in dat hij dan geen twee keer onder narcose hoeft. Gijs is ook gecastreerd maar het leek net of datie niet door had dat er wat gebeurd was :P hij ging gewoon door zoals hij voor die tijd was. niks geen problemen. Dus het kan ook helemaal vlekkeloos gaan :P Misschien dat dit je gerust kan stellen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoi allemaal,

Vandaag zijn we met Baily naar de specialist in Driebergen geweest.

We kwamen alleen voor een soort van Intake gesprek, maar het was zo erg dat ze hem meteen hebben gehouden... :frown:

Alle 6 zijn tandjes zijn getrokken, arme ziel... Hij zei dat 90% kans is dat dit is aangeboren...

Hij mocht gelukkig een nachtje daar blijven zodat hun hem pijnstilling kunnen geven. Daar zag ik namelijk enorm tegen op. Met een spuitje in zijn pijnlijke mondje zag ik niet echt zitten...

Morgen gaan we hem halen... Mijn vader ging gelukkig mee :) ik ben 30, maar was zo blij dat hij mee ging hihi... Voelden me net een klein kind :$

Nu maar hopen dat hij snel zelf gaat eten, heb net bergen groen voer in huis gehaald en ga zo een heerlijk warm bedje voor hem klaar zetten :love:

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dank je wel ;)

Mag hem vanmiddag pas halen dus moet nog even geduld hebben... Ben benieuwd hoe het met hem gaat...

Heb gister nog een mail gehad vd fokster, ze wil ons tegmoet komen en ons 30 euro terug geven. En volgens haar was/is er heel veel haat en nijdt onder konijnen fokkers dus van de klachten trok ze zich niet zovel aan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nu de snijtanden van Baily verwijderd zijn zal hij een nieuwe manier van eten moeten aanleren.

Bij *Balou* heeft dit ongeveer een week geduurd voordat hij dit doorhad.

Het is nu heel belangrijk dat je dwangvoer & pijnstillers in huis hebt.

Voor strax zal je voortaan het hooi en de groenten in stukjes moeten knippen.

Op deze manier zal hij het beter kunnen pakken met haar lippen en mondje.

Is hij nu ook gelijk gecastreerd?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Onze beer is thuis!

We hebben hem net opgehaald, en hij ligt nu binnen in een geimproviceerd (schrijf je dat haha) hok lekker bij te komen. Volgens de da is alles goed gegaan en zijn alle 6 de tanden eruit. Bijna 4,5 cm waren ze!!! Lang he?!

Maar goed hij doet het verder heel goed, hij heeft al groente gegeten en vanmorgen zelfs een paar brokjes! Ik heb pijnstillers mee gekregen en dwangvoer, maar hoef dat dwangvoer alleen te geven als hij echt slecht eet. Heb het daar zelf geprobeerd en het valt me reuze mee! Hij vind het lekker dus dat is al 1 geluk!. De da zei al, je hebt 1 geluk dat het aangeboren is, want hij heeft dus nooit normaal kunnen eten hij kan dus al een beetje met zijn lippen eten. das dan wel weer een geluk bij een ongeluk ;)...

Hij is nog niet gecastreerd, want dat vond de da toch teveel van het goede, omdat hij anders aan twee kanten pijn zou hebben gehad. Ook ik zag het toch niet echt zitten... Dus voor nu even bijkomen en flink aansterken en dan over een poosje alsnog laten castreren... Nu ga ik weer even bij hem kijken, even zien of hij een lekker oormassage wil hebben hihi

Link naar reactie
Delen op andere sites

Fijn dat alles goed gegaan is & dat alles verwijderd is :)

Bij *Balou* was er een wortel blijven zitten, waardoor hij nog een keer terug moest.

Je hebt geluk dat hij gelijk weer is gaan eten!

Zolang hijzelf eet hoef je hem idd niet te dwangvoeren.

Bij *Balou* heb ik hier een week mee gesukkeld.

Heel goed dat je hem niet gelijk hebt laten castreren.

Zoals ik al eerder schreef zou ik dit ook niet gedaan hebben.

1 ding --> je hoeft nu niet meer bang te zijn dat hij aan de kabels gaat knagen, mocht hij perongeluk ontsnappen uit zijn geimproviseerd hok ;)

Verwen 'm maar goed idd :)

Link naar reactie
Delen op andere sites

1 ding --> je hoeft nu niet meer bang te zijn dat hij aan de kabels gaat knagen, mocht hij perongeluk ontsnappen uit zijn geimproviseerd hok ;)

hahaha daar had ik nog niet eens aan gedacht!

En heb inderdaad jou raad opgevolgd over het nog niet castreren, ben blij dat we daar nog even mee hebben gewacht. Hij zit zich nu uitgebreid te wassen, net lag hij lang uit met een uitpuilende buik vd andijvie :D hahahaha

Volgens de da mag hij geraspte winterpeen en een klein stukje appel, dus heb dat in huis gehaald + lof en andijvie. Man man zat net jaloers toe te kijken hoe ik een lekkere groente schotel aan het maken was... Hij zei ""zo uitgebreid kook je nou nooit voor mij";) Mannen!

Link naar reactie
Delen op andere sites

hahaha daar had ik nog niet eens aan gedacht!

En heb inderdaad jou raad opgevolgd over het nog niet castreren, ben blij dat we daar nog even mee hebben gewacht. Hij zit zich nu uitgebreid te wassen, net lag hij lang uit met een uitpuilende buik vd andijvie :D hahahaha

Volgens de da mag hij geraspte winterpeen en een klein stukje appel, dus heb dat in huis gehaald + lof en andijvie. Man man zat net jaloers toe te kijken hoe ik een lekkere groente schotel aan het maken was... Hij zei ""zo uitgebreid kook je nou nooit voor mij";) Mannen!

Echt super dat hij weer zo snel aan het eten is!

Dat is alleen maar een goed teken :)

Dat heeft mijn partner ook wel eens gezegd ja, haha ;)

Zelfs dat mijn konijnen meer aandacht krijgen dan hij, ach erm :mdr:

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dank je wel ;)

Mag hem vanmiddag pas halen dus moet nog even geduld hebben... Ben benieuwd hoe het met hem gaat...

Heb gister nog een mail gehad vd fokster, ze wil ons tegmoet komen en ons 30 euro terug geven. En volgens haar was/is er heel veel haat en nijdt onder konijnen fokkers dus van de klachten trok ze zich niet zovel aan.[/quote]

Wat hebben andere fokkers te maken met jouw klacht naar deze fokker?

Dit zegt meer over haar manier van handelen dan van andere fokkers.

Ik zelf fokker vind dat je verantwoordelijk bent voor wat je fokt.

Als het een erfelijke kwestie is, en dat is het.....dan moet je op z'n minst het aankoop bedrag terug krijgen.Je hebt er al genoeg kosten aan.

Groen voer kan hij allemaal in reepjes eten ook winter peen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat hebben andere fokkers te maken met jouw klacht naar deze fokker?

Dit zegt meer over haar manier van handelen dan van andere fokkers.

Dat dacht ik ook toen ik het las ;)

Ik zelf fokker vind dat je verantwoordelijk bent voor wat je fokt.

Als het een erfelijke kwestie is, en dat is het.....dan moet je op z'n minst het aankoop bedrag terug krijgen.Je hebt er al genoeg kosten aan.

Groen voer kan hij allemaal in reepjes eten ook winter peen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .