Ga naar inhoud

Nina en het abces


mistraller

Aanbevolen berichten

Even eerst onze situatie; Noekie (geb 1999, man) en Nina (geb 2005, vrouw) wonen sinds 3 jaar samen in een grote ren (4 m2) met een halve meter grond waar ze heerlijk in graven.

Meestal duikt Nina onder de grond als ik eraan kom, ze is altijd bang dat ze opgepakt gaat worden. (Iets dat ze heeft overgehouden van haar vorige eigenaren wellicht, ik heb haar sinds 2006)

Ongeveer 3 weken geleden ontdekte ik een erg nat oog (ze was altijd al wat snotteriger) en ze was dit keer zwaar verkouden, maar erger nog, een enorme bult onder het oog. Ik vermoedde al direct een abces (Ook al heb ik met 2 konijnen van 10+ jaar oud nooit ziektes meegemaakt), en de DA bevestigde dit. (Deze DA had Noekie overigens gecastreerd dus dat zit volgens mij wel goed. Ik kreeg in elk geval de juiste adviezen).

De DA heeft dit abces geopend, en er kwam zoals verwacht een flinke lading dikke pus uit. 2 injecties werden toegediend; Voreen oplossing, en oxytetracycline. Ik kreeg Sulfatrim drops mee om dagelijks toe te dienen.

Na een dag of drie ben ik teruggegaan omdat het weer dik was. Er werken 2 DA's bij deze praktijk, dit keer had ik de andere, die mij uitlegde hoe te spoelen met een betadine oplossing. Als de benauwdheid weg was zouden ze de oorzaak onder narcose op kunnen zoeken en mogelijk wegnemen.

Het abces kwam natuurlijk vrij snel weer dicht te zitten, dus echt schoonspoelen was erg lastig.

Afgelopen vrijdag was het dan zover. Nina zou onder het mes gaan. Het bleek om een doorgegroeide kies te gaan (was te verwachten) en die is getrokken. Verder is het abces zover als mogelijk weggehaald. Er werden een aantal hechtingen geplaatst met in het midden ietswat ruimte om verder te kunnen spoelen.

De operatie was gelukt, ik kreeg carprofen drops mee als ontstekingsremmer/pijnstiller en moest doorgaan met de sulfatrim drops Antibiotica. Verder dagelijks de wond spoelen met betadine oplossing.

Met olvarit wortel, een biks papje begon ze weer te eten.

Inmiddels ben ik 5 dagen verder. Het potje Carprofen is leeg, en dat mag volgens de DA maar een dag of 5. Er komt helaas elke dag weer meer pus mee uit de opgezwollen wond. Het stinkt ook behoorlijk. Het oogje zit ook nog niet op de normale plaats naar mijn idee. Ze is nog wel beweeglijk, eet te weinig, maar wel droog voer, en de keutels zijn redelijk.

157iu4i.jpg

Ik heb gisterenavond deze foto gemaakt.

Deze foto is voordat we de wond geopend hebben. Als de pus eruit is, zit er nog wel een kleine bult, maar dat lijkt harder, weefsel of zo.

Elke dag deze pijnlijke spoelbehandeling is volgens mij een hel voor het beestje. Maandag zouden de hechtingen eruit mogen, maar omdat we dagelijks moeten spoelen zit er nog steeds een gat. Ik weet niet meer zo goed wat ik aan moet met Nina, het ziet er tot nu toe uitzichtloos uit. Ook financiëel wordt het een aardig bedragje. Morgen kunnen we evt nieuwe sulfatrim drops halen omdat die ook op zijn. Maar als het zo doorgaat is "het spuitje" wellicht een betere oplossing voor Nina. Gelukkig is Noekie inmiddels niet echt meer op zoek naar zijn warme vrouwtje (ze zit in een "ziekenhok"), maar dat was de eerste dagen wel anders. (Niet eten, stampen, etc)

Heeft er iemand wellicht nog aanvullend advies, wat ik de DA kan voorleggen, zonder meteen betweterig te zijn?

aangepast door ZaZa
Link naar reactie
Delen op andere sites

Flupke (cavia) had een abces na zijn castratie, die wilde ook maar niet overgaan en toen heeft de da daar iets van kalk ingedaan. Er wordt ook wel eens iets anders gebruikt om in de holte van een abces te doen na eerst goed schoon te maken. Ik zal eens op zoek gaan naar meer informatie :)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoe vaak is je aangeraden om te spoelen op een dag ?

Wij hebben een konijn gehad met een kaakabces..Het verloop hiervan staat op BB

Ons werd toen aangeraden 3 maal daags te spoelen (fysiologisch zout) om de boel goed open te houden..

Ons verhaal staat hier: http://www.bunnybunch.nl/community/algemene-vragen/4384-complicaties-kobus.html

Moet er wel bij zeggen dat Kobus uiteindelijk kwam te overlijden...

Link naar reactie
Delen op andere sites

IK hoop ook dat áls ze het leest..dat voor haar duidelijk is en ze daar doorheen kan lezen...

Ons konijn is niet haar konijn..

Ik twijfelde ook om de link neer te zetten hoor, maar schat n.a.v het schrijven van Mistraller, haar toch wel zodanig in dat ze de behandeling van dit abces eruit kan halen i.p.v het complete verhaal eromheen..

Link naar reactie
Delen op andere sites

Grappig dat hier ook iedereen denkt met een vrouw van doen te hebben ... niet dus, maar dat maakt niet uit hoor.

Ik heb daarnaast wel ervaring met dieren hoor, ons eerste konijn is 11 jaar geworden, en zijn opvolger is volgend jaar ook 10 jaar oud. Verder hebben we hamsters, gerbils gehad. Daarnaast nog een agapornis van 14 jaar oud. (En die moet ook dagelijks behandeld worden vanwege een snavelprobleem (vijlen en wekelijks knippen)

Onze dieren gingen echter gewoon dood aan dingen die gewoon direct om een spuitje vroegen (kwaadaardig gezwel, of gewoon door hoogbejaardheid) en niet door lastige ziektes.

Vandaag was de hoeveelheid pus weer meer geworden, ik schat 3 cc. Dat is toch in één dag. We doen het met z'n tweeën, ik hou het konijn rustig vast, een beetje scheef zodat de betadine weg kan druppen weg van de bek, en mijn vrouw maakt het abces schoon. We spoelen nu dagelijks 1 keer met een oplossing met betadine. Vaker is bijna niet mogelijk, want mijn vrouw is hoogzwanger en ik werk fulltime. De stank van de pus is niet te harden, we kokhalzen er beiden van.

De carprofen drops mochten we van de DA maar 5 dagen geven. Morgen gaat mijn vrouw naar de DA voor nieuwe antibiotica.

Probleem is echter wel, dat we binnen twee weken Nina op de rit willen hebben. Daarna is het risico te groot dat we straks én een ziek konijn, een hulpbehoevende vogel, én een pasgeboren kindje hebben. Dat is niet haalbaar, en ik wil ook voorkomen dat eventuele bacteriën van het konijn ons kindje zullen gaan schaden.

aangepast door mistraller
Link naar reactie
Delen op andere sites

Vrijdag is mijn vrouw met nina naar de DA geweest. De hechtingen mochten er al uit, en de holte is wederom goed gespoeld en dit keer met antibioticazalf volgespoten. We mogen niet spoelen nu. We blijven wel doorgaan met de sulfatrim drops. Omdat het iets beter lijkt te gaan met eten, is ze weer naar de garage verhuisd (ipv een onverwarmde kamer) zodat het toch een buitenkonijn blijft.

De zwelling is tot nu toe niet echt dikker geworden, dus ik heb nog wel een beetje hoop dat deze behandeling beter aanslaat.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zou ook om metacam als pijnstiller vragen ipv carprofen. Baby hier krijgt metacam ivm haar Sore Hocks en dat mag in principe levenslang gegeven worden. Toentertijd met de e-cuniculi had ik ook carprofen en die mogen idd maar kort gegeven worden.

Verder heb ik geen ervaring met abcessen dus kan ook niet echt iets nuttigs melden

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later...

Vandaag, om 17:15 heeft onze Nina het leven gelaten.

Na diverse bezoeken aan de DA, en dagelijks de pijnlijke behandelingen, konden we het niet langer aanzien. De pus kwam afgelopen zaterdag ineens uit haar oog en neus, en dat was het moment om het besluit te nemen. De kosten rezen daarnaast de pan uit.

We gaan snel bij de konijnenopvang een nieuw vriendinnetje halen voor onze ram, want die zit inmiddels al 2 maanden alleen, in de vrieskou.

Nina, rust in vrede.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het is heel naar, maar een goed besluit. Het beestje had pijn en er kwam gewoon geen verbetering. Ik heb ook zo'n konijntje gehad nibbit :love: Heel lief kereltje Helaas op dezelfde wijze afgelopen bij mijn konijntje was de tand naar binnen door geslagen en dat zorgde ervoor dat zijn oog ook onstoken raakte. was een erg lief mannetje.

sterkte ermee

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .