Ga naar inhoud

Konijn nog steeds ziek, vies achterwerk


poëz

Aanbevolen berichten

Een tijdje geleden had ik hier een verhaaltje gepost over ons zieke konijn. Helaas ben ik daar niet meer op teruggekomen omdat ik naar de DA ging die ook konijnen behandeld en ik dacht dat het wel goed zou komen, maar niet dus.

Het verhaal:

Ons konijn heeft elke keer een vieze achterkant. Het lijkt erop dat hij over zichzelf heen plast of slijm lekt uit zijn kont. Op een gegeven moment viel al het haar uit en was zijn kont helemaal kaal. Daarna leek het beter te gaan en groeide het haar weer aan. Maar vanochtend kwam ik beneden en was weer alles helemaal vies. We wassen 'm af en toe met konijnenshampoo omdat hij zichzelf dus blijkbaar niet schoon krijgt maar het blijft vies. Ik ben dus ook bang dat het haar weer zal gaan uitvallen.

We hebben inmiddels al allemaal tests laten doen: geen blaasontsteking, geen blaasgruis of stenen, geen nieraandoening.

Toen hebben we zijn eten aangepast, hij krijgt nu onbeperkt hooi en af en toe science selective en een blaadje andijvie. Soms mag hij buiten en eet dan veel gras.

Hij is heel mager geworden, alleen zijn buikje is heel dik. Hij eet zich ook in de rondte maar keutelt ook veel. Zijn keutels zijn niet van normaal formaat maar óf heel groot of heel klein of normaal. Ik heb er al een paar opengebroken om te kijken of er soms wormen in zaten maar dat was ook niet het geval.

Ik heb net weer een DA een mailtje gestuurd, die in Utrecht (Ik ben inmiddels al bij 3 Da's geweest) en ik vraag me af of iemand me toch kan helpen.

Volgens mij is er gewoon ook iets niet o.k met zijn darmen. Ik zal even kijken of ik wat foto's kan posten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wow, eh dat zou ik eigenlijk niet weten. Hoe kun je dat zien?

Hij is nog maar 2,5 jaar oud en eerst was het een heel vrolijk konijn, lekker springen enzo. Maar wij hebben toen een gedeelte van de tuin voor hem afgezet omdat hij overal aan zat te vreten (vijverplanten enzo) en hij sprong wel eens over dat hekje heen dus als hij is blijven hangen ofzo dan kan hij zich misschien bezeerd hebben, maar een gespleten penis???

Geen van die DA's heeft daar wat over gezegd, hoewel ik ook niet het idee had dat ze 'm heel goed hebben bekeken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Kreeg hij altijd al groen? Misschien kan hij daar wel niet tegen.

Wormen zie je ook meestal niet maar dat wil niet zeggen dat hij ze niet heeft. Welke behandeling heeft hij gehad tot nu toe? Zitten er veel haren in zijn keutels?

aangepast door YvonneH
Link naar reactie
Delen op andere sites

Je bent bij meerdere DA's geweest ?

Is dat uit 1 praktijk of meerdere ? (anders misschien eens naar een andere praktijk stappen)

Een wormenkuur geven zonder wormen, kan dat kwaad ? Anders zou je het gewoon eens kunnen doen...

Zou bloedonderzoek kunnen helpen ?? (kost een paar centen misschien, maar ja, steeds naar de DA kost dat ook)

Nah ja en dan mijt misschien ? Is daar al eens naar gekeken ? (kan de DA zelf doen onder de microscoop)

Verder misschien eens kijken of ze iets op kunnen sturen ?

Ook prijzig hoor...maar wie weet wat er uit komt..

Zo heeft onze Pleun afschuwelijke wonden, waar een zeer zeldzame bacterie in zit waar eigenlijk niemand (en 'niemand' zijn dus ook de beste specialisten in NL en Duitsland e.o) echt iets van af weet...

Het kostte wat, maar als we dat niet hadden gedaan hadden we nu nog steeds allerlei kosten gehad aan DA's en medicijnen die niet zouden helpen...

Kortom: je hebt misschien gewoon een goede dierenarts nodig...

aangepast door ZaZa
Link naar reactie
Delen op andere sites

Hmm, ik denk niet dat hij mijt heeft, hij heeft volgens mij geen jeuk.

Hij kreeg altijd wortels en ander groenvoer en het ging altijd prima. Het was gewoon op een dag dat ik hem uit de tuin haalde en dat ik opmerkte dat hij een bruinevlek op zijn pootje had die maar niet wegging, ook niet toen ik het had gewassen. Een week daarna zat zijn hele kont onder. Ik denk dus dat er toch iets in die tuin is gebeurd...

Maarja, idd ik wil gewoon graag dat hij beter wordt want ik zie hem af en toe wel tandenknarsen en als ik tegen hem praat, volgens mij heeft hij wel af en toe pijn. Dan gaat hij een beetje knorrig stilzitten en vaak legt hij dan een paar keutels, ligt dus ook aan zijn darmen.

Ik wacht even op een e-mail reactie van Utrecht en dan moeten we daar dan maar weer heen, ondertussen heb ik al meer dan 300 euro uitgegeven, ik bedoel ik heb het er wel voor over maar het heeft allemaal niets geholpen.

Op dit moment geef ik hem finicoc tegen de slijm uit zijn kont. Hij heeft ook al endofloroxal (ofzoiets) gehad.

Ik zal nu even een foto gaan maken van zijn ontlasting/ keutels...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Oh ja, er zitten niet echt veel haren in de keutels, gewoon normaal denk ik. Het ziet er eigenlijk wel allemaal 'gezond' uit alleen is het raar dat het er soms zo brokkelig uitkomt en soms juist hele grote keutels.

Ik ben een keer in Driebergen geweest, een keer in Krommenie en twee keer in Zaandam. In zaandam zeiden ze dat ze m hadden schoongemaakt maar daar kon je niets van zien. Ik heb laatst twee enorme klitteballen op zijn buik weggehaald, er zat helemaal schilferige huid onder.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Kan je even opsommen wat de verschillende DA'en als diagnose gegeven hebben en wat voor remedie en wat ze uitgesloten hebben?

Als ik de keutels zo zie en je praat van slijm ,dan denk ik idd spontaan aan wormbesmetting en een zeer uitgebreide...maar ik kan me moeilijk voorstellen dat geen enkele DA daar is opgekomen... Je ziet wormen idd niet in de keutels, binnen de 5 min drogen die nl uit en verschrompelen helemaal. Een beetje zoals een héél dun stukje witte pel appelsien, maar dan echt minuscuul. Herken je echt niet meer. Je moet dus ongelooflijk veel geluk hebben die te zien. Je kan zonder gevaar panacur halen bij de DA en daar een kuurtje mee doen. Wordt niet opgenomen in lichaam en doodt enkel de parasieten. Let op: enkel PANACUR, laat je geen ivomec aansmeren, volstaat niet!

Ik ga even je andere topic lezen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ah panacur, kun je dat ook bij de dierenspeciaalzaak halen?

Een meisje op Hyves (die ook konijnen heeft) zei dat ik daarvoor Endex kon gebruiken maar dat, dat heel duur is.

De eerste dierenarts wilde er volgens mij snel vanaf zijn, ik heb urine ingeleverd en ze zei dat hij geen blaasontsteking had en geen blaasgruis en dat er geen bloed in zijn urine zat. Ik kreeg nog wel een antibioticum mee: endofloroxal. Ze was niet echt aardig dus ik op naar de dierenarts in Zaandam.

Deze mensen waren wel aardig maar ze hebben het daar volgens mij gewoon te druk. Hij is daar een dagje gebleven en ze hebben twee rontgenfoto's gemaakt, waaruit bleek dat hij geen stenen had. Verder hebben ze bloed geprikt waaruit bleek dat hij geen nierproblemen heeft. Ik kreeg een pijnstiller mee terwijl hij volgens mij geen pijn had.

Toen ging ik naar Driebergen waar de DA adviseerde om zijn eten aan te passen. Ondertussen zijn we drie weken (of vier) verder en hij zit aan het hooi, science selective en krijgt af en toe andijvie.

Ik doe nu finicoc door zijn drinkwater tegen het slijm maar ja als het wormen zijn dan helpt dat niet veel.

De laatste dierenarts had wel een betrouwbare indruk maar ik had geen keutels mee en hij kon maar een klein beetje ontlasting uit zijn kont krijgen.

Ik denk dat ik dat panacur maar ga halen dan... en ik wacht dus op de email van die dierenarts in Utrecht.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Reactie Esther in het rood:

Zelf had ik niet echt het idee dat deze dierenartsen er veel verstand van hadden dus toen ben ik naar de konijnenspecialist in Driebergen geweest. Deze zei dat we zijn voer moesten aanpassen en zijn hok.

mmmhhh, sorry, dat is een vrouwelijke da bij utrecht niet ?

Is het plas, of komt het uit ge ingewanden ?

Ingewanden ? Is er een fecal test gedaan, naar de aanwezigheid van coccidiose ?

Plas, kan het zijn dat het konijn een letstel aan zijn rug heeft, sacrum niveau (heiligbeen ?), dat tot incontinentie lijdt, mar verder geen problemen geeft (zenuwen voor been controle liggen hoger, lumbaal.

Enfijn, hoe is het konijn, wit met vlekken ? wit met blauwe ogen ? Wat about megacolon ? Deze konijnen verliezen veel vocht uit de ingewanden, ten alle tijden. Als dit verdacht wordt, stel ik voor Dr. Dana Krempels te contacteren (kan de email later geven), die heeft ervaring met een paar zulke gevallen. Bottom line, een voedsel rijk aan fibers, maar ook alles andere. Het is niet geneesbaar, maar wel onder controle te krijgen.

http://www.medirabbit.com/EN/GI_diseases/Differential/mega_differential.htm

http://www.medirabbit.com/EN/GI_diseases/Mechanical_diseases/megacolon.pdf

overal kaal aan het worden. Zelfs het vacht op zijn rug 'laat los'. Ik weet niet meer wat ik eraan moet doen

Dit is onvermijdelijk. Een zachte wettige crème, na schoonmaken en huid goed droog, vaseline gebaseerd (petroleum gelly), helpt.

Maar het is toch niet normaal dat een konijn zó kaal wordt? Hij heeft bijna geen staart meer over en overal zie je roze huid verschijnen.

Ja, dit is heel moeilijk te voorkomen, zelfs met de beste hygiëne.

Het is zielig maar hij gedraagt zich niet echt ziek, huppelt nog gewoon rond en eet en drinkt.

Klassiek voor megacolon, coccidiose, en meer.

laten hem niet zo vaak meer buiten omdat we bang zijn voor vliegen.

Met een pour-on insecticide, zoals Advantage, kan die in limieten gehouden worden, maar toch constante inspectie is nodig

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ah, ik zag eventjes niet dat er nog een tweede pagina was.

Het haar is dus inmiddels weer aangegroeid maar omdat hij er nu weer overheen plast/ of dat slijm uit zijn kont eroverheen komt wordt die vacht weer vies dus zal hij wel weer kaal worden.

De dierenarts in Driebergen is een man. Hij heeft wat feces onderzocht en zei dat een konijn altijd bacterien in zijn poep heeft maar dat er nu wel heel veel in zaten dus daar heb ik ook weer wat voor gekregen (weet niet meer wat).

De dierenarts in Zaandam dacht ook dat hij letsel aan zijn rug had en daarom is die rontgenfoto gemaakt, daarna heb ik haar er niet meer over gehoord en die dierenarts in Utrecht ook niet, die ook de foto's heeft bekeken.

Waar het vocht precies vandaan komt weten we niet, het lijkt op urine maar het zou ook uit zijn kont kunnen komen, dat weet ik echt niet.

We hebben inmiddels spray gekocht tegen miasis, ik denk ook niet dat we daar last van zullen hebben omdat het konijn twee hokken binnen heeft en wij hebben geen vliegen binnen en zo ja, dan zijn ze snel dood en voer voor de vissen.

Ik denk dat ik eerst maar eens dat middel tegen wormen ga gebruiken. Ik ga ook nog even op internet kijken naar dat megacolon. Het konijn is wit met bruine ogen, waarschijnlijk is hij slechtziend of blind vanaf de geboorte, hij heeft daar echter niet veel last van.

Feit is gewoon dat hij de hele dag zit te vreten van het hooi etc. en dat zijn buik steeds dikker wordt maar dat hij voor de rest heel dun is (ruggengraag voel je door de vacht heen, ribben ook).

Link naar reactie
Delen op andere sites

Eventjes voor de mensen die willen weten wat er nu gaat gebeuren met Dikkie.

Ik heb een e-mailtje terug gehad van die dierenarts in Utrecht en die denkt dat hij waarschijnlijk wormen heeft en e cuniculli. Ik zag dat je beide kunt behandelen met panacur dus dat heb ik net bij de DA gekocht (pasta) en toegediend. Helaas heeft Dikkie aan alles wat uit een spuit komt een gigantische t*ring hekel dus dat wordt weer gezellig elke dag vechten.

Na drie weken moet ik een soort van verbetering zien en daarna kan ik doorgaan naar zes weken. Mocht hij e cuniculli hebben (daar moet ik hem eigenlijk op laten testen) dan zit hij voorlopig tot drie maanden vast aan het spul.

Die pasta is trouwens best duur (vooral als je er drie maanden lang mee moet doen) dus misschien had ik beter vloeistof kunnen kopen, maar ja, wie zegt dat hij dat wel naar binnen krijgt....

The saga continues zullen we maar zeggen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze website website maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover lees je bij onze privacy policy Privacybeleid .